• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Warto zdrowo namieszać w garnkach

Izabela Małkowska
8 listopada 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Dobre jedzenie to inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie. Przekonaj się, że gotować i jeść zdrowo wcale nie jest aż tak trudno. Dobre jedzenie to inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie. Przekonaj się, że gotować i jeść zdrowo wcale nie jest aż tak trudno.

Wybieranie naturalnych produktów, gotowanie na parze i czujne sprawdzanie etykiet kupowanej żywności. Oto sposoby na osiągnięcie kulinarnego szczęścia. Dziś obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.



Zdrowe jedzenie, a cóż to takiego? Opinii na ten temat jest tak wiele, jak osób, które je wypowiadają.

- Zdrowe jedzenie to takie, które dostarcza naszemu organizmowi substancji odżywczych niezbędnych do zachowania zdrowia, sprawności fizycznej, a także wielu innych składników zapewniających właściwe działanie organizmu - uważa Alicja Wałdoch dietetyk z poradnictwa żywieniowego Dietallis. - Należy pamiętać, że wybór pokarmów nie może być rzeczą obojętną. Prawidłowe jedzenie to inwestycja w zdrowie, to zbilansowane i dostosowane do naszego zapotrzebowania odżywianie. To także jedzenie produktów świeżych, lokalnych i sezonowych.

Czy starasz się zdrowo jeść i zdrowo gotować?

Producenci, aby przekonać do zakupu swoich produktów, stosują coraz bardziej nowatorskie sposoby. Kuszą oryginalnymi smakami, prozdrowotnymi właściwościami oraz ceną. My, jako konsumenci, stoimy przed trudnym wyborem. Po jakie produkty sięgać, aby były one pełnowartościowym źródłem składników odżywczych?

- Przede wszystkim należy wybierać świadomie, czytać etykiety, porównywać, wybierać i być wymagającym w stosunku do siebie i do tego, co wkładamy do koszyka - radzi dietetyk.

- Trzeba mieć swoich sprawdzonych sprzedawców i kupować u nich - uważa Michał Guz, szef kuchni restauracji Villi Uphagena. - Warzywa, owoce, mięso, ryby muszą mieć naturalny i świeży kolor, zapach, smak, wygląd. Najlepiej, gdy pochodzą z małych gospodarstw, odradzam masówkę. Staram się wyszukiwać rzeczy produkowane wg tradycyjnych metod przez przedsiębiorców z całej Polski. Zamiast wędlin lepiej samemu upiec kawałek mięsa. Odradzam kupowanie mięsa marynowanego już przez producenta, wszędzie, gdzie nie spojrzeć, chemia i wszechobecny benzoesan sodu. Mnóstwo świeżych ziół i przypraw na rynku sprawia, że możemy bawić się w smaki, które uwielbiamy. Jednym słowem najzdrowsze jedzenie to jak najmniej przetworzone i proste.

Zdaniem Michała Guza trzeba wykorzystywać to, co natura daje nam o każdej porze roku.

- Polecam różne rodzaje zup, takie jak krem z dyni, barszcz czerwony na naturalnym zakwasie, krupnik, krem ze świeżych pomidorów, a na danie główne: ryby morskie, np. z pary, pieczone w folii lub soute z sałatami i oliwą z oliwek. Natomiast z dań mięsnych: duszoną szynkę cielęcą lub królika w sosie własnym, polską kaczkę lub gęś, o dziczyźnie już nie wspomnę. Mamy naprawdę czym się pochwalić w naszej tradycji kulinarnej, choć niekoniecznie widać to na naszych stołach - mówi szef kuchni.

Nie bez znaczenia pozostaje sposób przygotowywania posiłków. W zdrowym żywieniu jest on równie ważny jak jakość produktów.

- Dbałość o właściwą obróbkę produktów w szczególności powinny zachować osoby pracujące nad zmianą dotychczasowych nawyków żywieniowych, które często zmagają się z "ukrytymi" kaloriami w posiłkach - mówi Florian Piotrowski, szef kuchni restauracji Fusion sushi. - Wśród metod obróbki termicznej najpopularniejszymi są gotowanie i smażenie. Obie niosą w sobie duży potencjał, ale i sporo zagrożeń, których można uniknąć, pamiętając o kilku podstawowych zasadach. Gotując produkty, szczególnie roślinne, zadbajmy o używanie parowaru. Para jest sprzymierzeńcem zdrowej kuchni: działa dużo mniej "agresywnie" od gotującej się wody i zarazem szybciej - ze względu na wyższą temperaturę, dochodzącą do 120 stopni. Dzięki temu unikniemy utraty minerałów i witamin rozpuszczalnych w wodzie, a także naturalnych barwników zawartych w roślinach, dzięki którym zachowają apetyczny wygląd. Z kulinarnego punktu widzenia jest to również bardzo intuicyjna metoda, ponieważ większość produktów jest gotowa do jedzenia w momencie osiągnięcia najbardziej apetycznego, intensywnego koloru.

Odpowiednie przetworzenie jedzenia zagwarantuje nam nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, ale przede wszystkim posiłek o dużej wartości odżywczej. Niezbędnym składnikiem każdej diety są tłuszcze, jednak przy temperaturach powyżej 150 stopni Celsjusza warto zadbać o ich prawidłowy dobór.

- Kluczowym kryterium będzie tu tzw. punkt dymienia, a więc temperatura, po osiągnięciu której chemiczna struktura oleju zmienia się (tłuszcze nienasycone formacji "cis" zmieniają się w niepożądane "trans"), a także wydziela się toksyczna akroleina (jasny dym unoszący się z gorącego tłuszczu) - wyjaśnia Piotrowski. - Im wyższa temperatura punktu dymienia, tym mniejsze ryzyko osiągnięcia jej w sposób niekontrolowany. Ważną cechą jest również stan oleju - z punktu widzenia zdrowej diety nie powinien być on rafinowany (mimo że oleje rafinowane posiadają dużo wyższą odporność termiczną). Biorąc pod uwagę te kryteria, wybór pada na neutralny w smaku olej z pestek winogron, osiągający w "bezpieczny" sposób 216 stopni. Godne polecenia jest również klarowane masło, pozwalające osiągnąć 252 stopnie Celsjusza. Nie należy stosować do smażenia nierafinowanych olejów roślinnych, których temperatura palenia często nie przekracza 150 stopni (w tym tłoczonej na zimno oliwy z oliwek).

Na skutek zwiększonego zainteresowania zdrowym stylem życia, powstało wiele mitów, które warto obalać.

- Najpowszechniejszym, z którym stykam się w codziennej praktyce jest unikanie pieczywa i przeświadczenie, że ono tuczy oraz całkowite wyeliminowanie tłuszczów - mówi Wałdoch. - Natomiast zdrowe komponowanie codziennego jadłospisu powinno zawierać w sobie pełnoziarniste pieczywo, ziemniaki oraz oleje roślinne. Pełnoziarniste produkty zbożowe są głównym źródłem energii, ponadto zawierają źródła witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika, mają korzystne oddziaływanie na metabolizm oraz na układ nerwowy. Tłuszcze są składnikiem odżywczym często pomijanym w diecie. Warto wiedzieć, iż witaminy zawarte w niektórych produktach spożywczych potrzebują obecności tłuszczu, gdyż są w nich rozpuszczalne, a bez tego składnika ich przyswajalność będzie znikoma. Pamiętajmy też, by nie kupować produktów typu light, jest to typowy chwyt marketingowy, który ma nas skusić do zakupu. Ze zdrowym odżywianiem nie ma on nic wspólnego.

Szukasz dietetyka w Trójmieście? Skorzystaj z katalogu trojmiasto.pl

Na zdrowy początek dnia:

Ziołowa kanapka z wędzonym łososiem, ogórkiem kiszonym i papryką
70g chleb żytni pełnoziarnisty
50g łosoś wędzony,
100g ogórek kiszony
serek homogenizowany naturalny
50g papryka czerwona
Łososia i ogórka siekamy i mieszamy z serkiem. Pastę kładziemy na pieczywie, ozdabiamy pokrojoną w paseczki papryką.

Mandarynkowa owsianka z migdałami
40g płatki owsiane,
100g mandarynki
250g mleko spożywcze 2%
10g migdały
Mleko podgrzewamy, następnie dodajemy płatki owsiane i gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. Na talerzu dodajemy pokrojone mandarynki i posypujemy pokruszonymi migdałami.

Na obiad:

Krem z dyni
3-4 cebule
1 dynia (mała)
ok. 0,5 bulionu z warzyw lub rosołu
50g masła
ok. 0,5l mleko
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz
Cebule przesmażamy na maśle, wrzucamy pokrojoną w małe kawałki dynię, zalewamy pół na pół wywarem i mlekiem, tak, aby nie zakryło nam dyni, delikatnie doprawiamy i gotujemy ok. 25 min. Po ugotowaniu całość miksujemy. Polecam podawać z tartym serem i prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

Gęś pieczona z sosem śliwkowo-morelowym
1 gęś
1 kg jabłek
2 szt pomarańczy
majeranek
sól, pieprz,
papryka słodka
czosnek
śliwki węgierki i suszone morele
wino czerwone
cukier trzcinowy

Gęś przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem. Jabłka i pomarańcze kroimy w kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem i napychamy do środka. Tak zamarynowaną odstawiamy do lodówki na ok. 24 godzin. Gęś można również zamarynować w soku jabłkowym, tak samo doprawionym. Gęś pieczemy w temperaturze piekarnika ok. 220 C, przez ok. 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 C. W zależności od wagi pieczemy mięso tak długo, aż będzie miękkie przy udach i na piersi, zazwyczaj ok. 2-3 godzin, podlewając od czasu do czasu wywarem powstającym podczas pieczenia. Śliwki i morele podlewamy czerwonym winem i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie aksamitny sos. Po zmiksowaniu dodajemy cukier do smaku.

Na kolację:

Mix sałat z warzywami i oliwą z oliwek
sałaty: masłowa, rukola, roszponka
1 pomidor
1 jajko gotowane
3 rzodkiewki
1 cebula czosnkowa lub czerwona
1 mały ogórek
1 awokado miękkie
koperek
natka pietruszki
sól morska
oliwa z oliwek

Warzywa kroimy i układamy z porwanymi ręcznie sałatami, przyprawiamy solą morską i skrapiamy oliwą z oliwek. Aby wzmocnić naszą sałatę, można dodać kawałki ryby wędzonej lub gotowanej na parze piersi z kurczaka.

Miejsca

Opinie (30) 1 zablokowana

  • (9)

    Jasne,że warto zdrowo się odżywiać.
    Przepis :
    Zdrowe odżywianie do tego dodać soczystą dawkę sportu wg.pasji -w gratisie otrzymujemy sporą dawkę edorfiny z andrenaliną.
    Jedyne czego od siebie dajemy to konsekwentne trzymanie się zdrowego stylu życia a efeky 100%.

    • 18 1

    • Teoretyczne dyrdymały. (7)

      "Zdrowy styl życia" w tym całym stresie generowanym przez świat zewnętrzny i z toksycznym żarciem w każdym sklepie (bez znaczenia czy to delikatesy czy "dyskont").

      Może ci mądralińscy z artykułu podadzą konkretne namiary na zdrowe produkty i ich producentów (mam nadzieję, że cena takiej np. wędliny nie przekracza 50PLN za kilogram, bo mieszkamy w Polsce a nie w Niemczech. Pieczenie mięsa zamiast wędliny? OK, tylko to mięso z "masówki" też jest nafaszerowane wszelakim świństwem - antybiotykami, paszami GMO itp. Większość pozostałych "mądrych" porad też o kant d.... można rozbić. Wrażenie może to robić na gimbusach, które ani nie robią zakupów ani nie gotują na codzień.

      • 6 4

      • Nie minusuj, fraglesie

        tylko napisz gdzie i jakie produkty kupujesz (które wydają ci się zdrowe). Minusować to każdy debil potrafi. Podejmij polemikę i przedstaw swoje argumenty.

        • 6 2

      • Jakbyś czytał ze zrozumieniem to doczytałbyś, że miesa nie należy kupowac z masówki (5)

        Małe gospodarstwa rolne, takie to trudne, naprawdę? Ale wygodniej iśc do sklepu z koszykiem i do niego nawrzucać, a tu trzeba się trochę wysilić, tam pojechać, tu pojechać i przede wszystkim szukać.

        • 3 6

        • gdzie masz te "małe gospodarstwa rolne" w trójmieście? (1)

          • 6 3

          • wychyl swój otyły nos kawałek poza Trójmiasto to może je zobaczysz...?

            • 0 1

        • No to proszę o rozwinięcie tej złotej myśli. (2)

          Gdzie znajdę "małe gospodarstwo rolne", które handluje z detalistą 2 kilogramami ekologicznego mięsa powiedzmy raz na 2 tygodnie (ciekawe co na to UE, "hacapy", badania weterynaryjne to mięso ma? itp.) To brzmi jak szmuglowanie kontrabandy rąbanki w czasie II wojny. Uprzedzając dalsze przepychanki słowne - Nie, nie mam rodziny ani znajomych na wsi i nie kupię połowy świni u gospodarza, bo nie mam takiej zamrażarki, a i gospodarzy hodujących tak jak kiedyś kilka tuczników już raczej nie ma (nawet nie wiem czy jest to jeszcze w ogóle możliwe tak jak robiło się w PRL, kiedy nie było tych wszystkich durnych norm unijnych, a mięso nie było faszerowane dla zwiększenia wagi chemią).

          Czy ty w ogóle wiesz o czym mówisz, czy tylko powtarzasz bezmyślnie rzucane przez kogoś hasła? Proszę o konkretne adresy takich "małych gospodarstw rolnych" trudniących się oficjalnie tego rodzaju handlem.

          Te hasełka, to bełkot jak w przypadku "profilaktyki zdrowotnej", która istnieje tylko na bilboardach finansowanych z kasy głupich podatników, a zapisy np. do endrokrynologa na 2014 rok za prawie dwa lata. Czy wiesz jakie spustoszenie w organiźmie może spowodować przez dwa lata taka rozregulowana tarczyca?
          W tym kraju promuje się oficjalne ludobójstwo przykrywane szczytnymi hasełkami bez pokrycia.

          • 6 3

          • Jedz do Mechelinek kretynie po ryby od rybakow w sobote (1)

            albo na Kaszuby po kurę ze wsi. Poszukaj troche. Nie chce sie du.py ruszyc poza hipermarket i jeszcze adresiki trzeba pod nos podetknąć? A potem sie dziwi, ze gruby. Leniwe grubasy.

            • 3 1

            • Gruby to może ty jesteś zakompleksiony

              pajacu. Ciekawe debilu jak nie mając samochodu mam dojechać do Mechelinek. Tam to chyba nawet PKS po sezonie nie jeździ. Kolejny teoretyczny pier.....lec. Jak się pracuje, to nie ma czasu jeździć po każdy produkt na inne zad.... i nie o to chyba chodzi.

              • 0 0

    • Kocham ludzi wypisujących banały.

      Pier.o....e o Szopenie albo sr.nie w banie - tak się nazywają takie teksty jak ten Koubudery. Ogólniki i frazesy jak w polskim sejmie.

      • 4 1

  • (1)

    Niektóre osoby są na wiecznej diecie raczej takiej na pokaz bo w domu i gdy nikt niewidzi to podjadają co pod rękę wpadnie i gdy nie mogą schudnąc wykręcają się zaburzeniami hormonalnymi czy tarczycą buhahha

    • 10 6

    • Guzik wiesz o zaburzeniach hormonalnych, więc się nie odzywaj.

      Niedoczynność tarczycy (i nie pocieszajcie się, że wystarczy podstawowe badanie TSH, co wmawiają wam lekarze I kontaktu, którzy oszczędzają na skierowaniach na badania), która po takich drobnych "awariach" jak Fukushima czy bieżąca lokalna działalność trucicielska "przetwórców" HCB rozp....la hormony i układ autoimmunologiczny na maksa. Nie mam problemów z wagą, ale znam osoby którym przyjmowane leki lub rozp... hormony zniszczyły całkowicie figurę i twoje głupie kpiny są nie na miejscu.

      • 9 0

  • (3)

    ten artykuł powinien być na pierwszej stronie aby grubasy przeczyały i opamietały się przed robieniem "Szadółek" ze swojego żołądka

    • 12 11

    • kitek proponuje nauczyć się najpierw pisać a potem wyzywać ludzi od "grubasów" co to za wyraz "przeczyały" mały rozumek duże ego

      • 6 2

    • A ty gdzie robisz zakupy? (1)

      A może tylko ci się wydaje, że w swoim żołądku nie masz "szadółek"? To że np. nie jesz chipsów i nie popijasz coli, to trochę za mało.

      • 4 1

      • Pewnie robi w BOMI albo >Piotrze i Pawle< i myśli,

        że tam "ą i ę", a w rzeczywistości g.... jak wszędzie. W Gdańsku nie ma ani jednego sklepu, w którym można by było kupić coś zdrowego i nie nafaszerowanego chemią. Jeśli ktoś się nie zgadza, proszę o adresy.

        • 6 0

  • Jeżeli chcesz się zdrowo odżywiać musisz być weganem. Każdy rodzaj (4)

    mięsa, ryb a w ogóle nabiał to trucizna dla organizmu. Jeść dużo warzyw owoców, wtedy jesteś najbardziej zdrowy.

    • 1 12

    • Fajnie, to teraz proszę mi napisać (2)

      gdzie mogę kupić warzywa i owoce hodowane bez pestycydów i innego sy.u, a na czas transportu nie traktowane konserwantami i innymi paskudztwami, które zawierają całą tablicę Mendelejewa. Z góry dziękuję. Tylko bez ogólników w stylu "małe gospodarstwo rolne", bo to nic nie znaczy. Mieszkam w centrum Gdańska i równie dobrze mogłoby takie hasło dla mnie znaczyć "na Marsie".

      • 4 2

      • (1)

        wystarczy kupować warzywa i owoce sezonowe, a nie piękną zieloną sałatę w środku zimy

        • 1 2

        • Czyli w zimie żresz tylko

          słoninę i smalec?

          • 0 0

    • bzdury jak to, że bóg istnieje ;)

      • 2 3

  • piwo, faja, guma, wąsy, chińska zupka i kredyt na mieszkanie z miejscem parkingowym w basement

    • 3 2

  • Czy wy też macie taki wstręt do grubych ludzi. Mnie krew zalewa jak (2)

    widze 20-30 latków spasionych z wielkimi tyłkami. Czy tak trudno się racjonalnie odżywiać? Do tego Polacy zajmują prawie ostatnie miejsce pod względem aktywności fizycznej w UE. Grubi ludzie powinni płacić większe skałdki zdrowotne i podatki. Więcej jedząc wytwarzają śmieci itd. Normalny facet przy wzroście 180 cm powinien ważyć między 65-78 kg a nie ponad 100 kg.

    • 6 15

    • To się powieś.

      • 4 1

    • tu nie o wagę chodzi, tylko o zdrowie
      mięśnie ważą więcej niż tkanka tłuszczowa, czasem bywa tak, że można ważyć więcej a wyglądać szczupło

      • 1 1

  • (1)

    Mnie przerażają rodzice z dziećmi w Mcdonalds lub kfc więc co tu się dziwić że cała rodzina przy kości ...

    • 8 3

    • Uogólniasz. Kiedyś latem w niedzielę przechodziłem koło McDonalda na Przymorzu, a że było gorąco to wszedłem po sok pomarańczowy

      i ogródek oraz lokal był pełen rodzinek z dzieciakami. Pełen egalitaryzm - i chudziacy i przy kości; i wyglądający na blokersów i intelektualiści (przynajmniej z wyglądu małżeństwa akademicikie z dzieciakiem). Nie wiem po co tam chodzą. Pewnie dlatego, że jest taniej niż w każdej innej restauracji/ barze (no może poza mlecznym). Bardziej mnie zniesmaczyło to, że w ogródku złożone parasole, stoły obes.ane przez ptaki, które zresztą bez skrępowania paradowały i pod nogami i po pustych stolikach, a po pierwsze nikt tego nie sprzątał, po drugie - tym ludziom w ogóle to nie przeszkadzało, że rozkładają ten swój cały junk food na ptasim guanie :-)

      • 2 1

  • Zdrowe garnki górą!

    artykuł rzeczywiście na pierwsza stronę!
    Nie warto katować się dietami, wystarczy zmienić złe nawyki na zdrowe, a na efekty nie trzeba długo czekać. Gotuję na parze i przyznam, że tak przygotowane jedzenie jest wyśmienite!

    • 7 1

  • Polacy kochają gotowe surówki!

    Przykro mi się robi, gdy widzę wózki wypchane gotowymi "suróweczkami' do obiadu. Na majoneziku - koniecznie! A potem dzielą takie 300 g pomiędzy czteroosobową rodzinę, zamiast zrobić zwyczajną surówkę z kapusty pekińskiej, marchewek, ogórków kiszonych... Nie wyobrażam sobie nie mieć w lodówce świeżych warzyw i nie robić surówek czy sałatek do obiadu.

    • 0 0

  • A pamieta....

    Fajne rzeczy p. M poleca, ale zapomnial chyba skad dostawy mial do W.U. ;)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Najczęściej czytane