Wiadomości

stat

Truskawki - bomba witaminowa dla zdrowia i urody

Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. Z tych pięknych owoców mogą skorzystać nie tylko nasze zmysły, ale także zdrowie i uroda.
Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. Z tych pięknych owoców mogą skorzystać nie tylko nasze zmysły, ale także zdrowie i uroda. fot. Agnieszka Majewska

Czerwiec to wyjątkowy miesiąc - nie tylko dlatego, że rozpoczyna się sezon urlopowy. To również początek krótkiego, ale słodkiego sezonu truskawkowego. Coś, na co czekamy z utęsknieniem przez cały rok. Walory smakowe truskawek są niekwestionowane, ale czy mogą wpłynąć dobrze na zdrowie? Dlaczego warto je jeść? Jak przyrządzić domowe kosmetyki na bazie tych aromatycznych czerwonych owoców?



Jak przyrządzone truskawki jadasz najchętniej?

surowe, najlepiej prosto z krzaczka

52%

ze śmietaną i cukrem

21%

przerobione na dżem, konfiturę

2%

zmiksowane w koktajlu

20%

dodane do ciast i deserów

2%

nie jadam truskawek, mam uczulenie

1%

nie jem truskawek, bo nie lubię

2%
W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" chcemy zachęcić was do korzystania z naturalnych produktów, które możemy łatwo zdobyć - prosto z łąki, lasu, straganu czy zielarskiego sklepu. Całkiem za darmo lub za niewielkie pieniądze możemy mieć naturalne cuda, które przysłużą się cerze, włosom i ciału lepiej niż kupne "gotowce".

Skład, który robi wrażenie

Świeże truskawki to przede wszystkim bogate źródło witaminy C (lepsze niż owoce cytrusowe). Poza nią w składzie znajdziemy również witaminę B1, B2, B3, B6, B12, A, E, błonnik, kwas foliowy, składniki mineralne takie jak: krzem, fosfor, mangan, magnez, potas, wapń, żelazo i cynk i wiele innych cennych składników, które występują także w liściach i korzeniach, i które również mają zastosowanie w lecznictwie.

Truskawki w służbie urody

Zajadając się tymi pysznymi, słodkimi owocami, mało kto zastanawia się, jakie cuda może zdziałać truskawka w pielęgnacji naszej urody. A szkoda, bo jest to gotowy, tani, skuteczny i pachnący kosmetyk. O to, do jakich preparatów wykorzystuje się truskawki, jakie mają działanie i właściwości zapytałam kosmetolog Malwinę Markowską z Kashmir Spa Gabinet Kosmetologiczny&Medycyna Estetyczna.

- Sok z owoców truskawki stosowany zewnętrznie działa ściągająco, delikatnie oczyszcza i zwęża pory skóry, pomaga przy trądziku, wypryskach i liszajach. Działa odżywczo, antyoksydacyjnie, wygładza i ujędrnia suchą zwiotczałą cerę. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jej jędrność i elastyczność, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia i wpływa na spłycenie zmarszczek. Zalecany jest także przy pielęgnacji cery trądzikowej - mówi Malwina Markowska - Truskawki są częstym składnikiem kosmetyków - występują w maskach (stężenie do 50 proc.), tonikach, kremach nawilżających i przeciwzmarszczkowych (stężenie do 5 proc.) oraz w peelingach do ciała.
Maseczka z truskawek działa oczyszczająco, spłyca zmarszczki, rozjaśnia, zwęża pory, wygładza i ujędrnia.
Maseczka z truskawek działa oczyszczająco, spłyca zmarszczki, rozjaśnia, zwęża pory, wygładza i ujędrnia. fot. Agnieszka Majewska
Świeży, pięknie pachnący aromat truskawkowy stosuje się nawet, gdy same truskawki nie są używane w produkcji, np. w szamponach czy żelach pod prysznic. I nikogo to nie dziwi, wszak walory zapachowe są oczywiste. Do tego te małe owoce posiadają naturalne właściwości blokujące promieniowanie słoneczne - możemy je znaleźć w kremach do opalania i tych rozjaśniających przebarwienia. Oprócz tego nawilżają, działają bakteriobójczo, a nawet wzmacniają włosy. Dlatego sezon truskawkowy to idealny moment na upiększanie.

Truskawkowa maseczka
Podstawowym elementem przepisu do każdego rodzaju cery są oczywiście truskawki (rozdrobnione widelcem lub zmiksowane). Czas trzymania maseczki to koło 15-20 minut, a w zależności od rodzaju cery dodajemy: cera tłusta, trądzikowa - ubite na sztywno białko jajka, cera dojrzała - łyżka oleju sojowego, cera sucha - łyżka miodu i łyżka kaszy mannej (lub banan, miód i śmietana) lub wybieramy jedną z poniższych opcji w zależności od poszukiwanego efektu.

Maseczka nawilżająca
Do rozgniecionych truskawek dodajemy łyżkę miodu i dużą łyżkę twarogu. Zmywamy po kwadransie. Poprawia koloryt, nawilża, rozjaśnia.

Maseczka odżywiająco-natłuszczająca
Rozdrobnione truskawki łączymy z żółtkiem i mąką ziemniaczaną (można też dodać miodu). Po zaschnięciu zmyć letnią wodą. Stosowana 2-3 razy w tygodniu usunie oznaki zmęczenia, wygładzi, nawilży, poprawi koloryt cery, rozświetli.

Możecie wedle uznania dodawać składniki takie, która wasz skóra lubi czy potrzebuje. Albo odejmować. Same truskawki pocięte na plasterki lub zmiksowane i nałożone na twarz też spełnią swoje zadanie.

W przyrodzie nic się nie marnuje. Surowcem leczniczym są zarówno owoce jak i kwiaty i liście truskawek.
W przyrodzie nic się nie marnuje. Surowcem leczniczym są zarówno owoce jak i kwiaty i liście truskawek. fot. Agnieszka Majewska
Z maseczek truskawkowych nie powinny korzystać osoby uczulone na truskawki, kwas salicylowy. Nie są polecane też cerze naczynkowej, ale to indywidualna kwestia. Tak jak przed zastosowaniem każdego nowego kosmetyku, tak i w tym wypadku powinniśmy wykonać próbę uczuleniową w niewidocznym miejscu zanim zaaplikujemy domową recepturę na skórę lub włosy.

Słodki peeling truskawkowy
Tani, skuteczny i cudownie pachnący. Już sama garść rozgniecionych truskawek świetnie nadaje się do delikatnego złuszczenia, dzięki zawartym w nich drobinkom i kwasowi salicylowemu, ale po dodaniu 2 łyżek brązowego cukru efekt jest mocniejszy. Używamy pod prysznicem wmasowując w ciało ja zwykły peeling.

Truskawka we włosach
Do włosów tłustych wystarczą same zmiksowane truskawki. Do włosów suchych dodajemy do owoców zblendowane dojrzałe awokado, a problem włosów z łupieżem zażegna sok z cytryny dodany do musu. Ekstra odżywcza maseczka do włosów pozbawionych blasku to miód, jogurt naturalny, olej migdałowy w towarzystwie oczywiście zmiażdżonych truskawek. Wszystkie maski trzymamy ok. 30 minut.

Przepisów i sposobów na wykorzystanie tych małych czerwonych owoców jest mnóstwo. Robią z niej wybielającą pastę do zębów, dodają razem ze śmietanką i olejem rycynowym do kąpieli, robią kompresy na twarz i ciało. Dużą popularnością cieszy się również olej z nasion/pestek truskawki - to istny eliksir młodości.

Na zdrowie!

- Truskawki poza cudownym smakiem i aromatem mają bardzo dużo wartości odżywczych o których warto wiedzieć - mówi Paulina Borek, dietetyk medyczny - Po pierwsze są bardzo bogatym źródłem witaminy C silnego naturalnego antyoksydant, chroniącego miedzy innymi przed starzeniem! Jedna porcja (mała miseczka) truskawek dostarcza około 50mg witaminy C. badania wykazują że witamina C zawarta właśnie w truskawkach jest bardzo dobrze przyswajalna przez nasz organizm. Duża dawka witaminy C zwiększa naszą odporność a działanie witamin z naturalnych produktów jest znacznie lepsze od tych przyjmowanych w suplementach diety.
Te małe owoce w kształcie serca korzystnie wpływają na ten organ. Zmniejszają ryzyko zawału, obniżają ciśnienie i wzmacniają pracę układu krążenia, obniżając przy tym zły cholesterol. Odkwaszają organizm. Mają także działanie moczopędne dlatego pomagają w schorzeniach nerek i wątroby. Wiecie, że truskawki są afrodyzjakami? Tak, te niepozorne owoce zwiększają sprawność seksualną i dodają sił witalnych dzięki zawartości cynku.

Czytaj więcej o naturalnych afrodyzjakach

Herbata z liści truskawek jest zalecana między innymi przy anemii, biegunce, niedokrwistości i astmie.
Herbata z liści truskawek jest zalecana między innymi przy anemii, biegunce, niedokrwistości i astmie. fot. Agnieszka Majewska
Czasem owoce mimo że zdrowe, nie są polecane w dużych ilościach osobom dbającym o linie, a jak to jest z truskawkami?

- Maja tylko 28 kcal w 100g i niski indeks glikemiczny, mało sodu i cukru i w większości składają się z wody! - wyjaśnia dietetyk medyczny Paulina Borek. - Do tego zawierają sporo błonnika, którego działanie przyczynia się do" odczuwania sytości, regulacji pracy jelit, pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i ma działanie przeciwnowotworowe.
Truskawkami zajadać się może prawie każdy jednakże u niektórych może wystąpić reakcja uczuleniowa. Jej najczęstszymi objawami to wysypka/pokrzywka, bądź inne podobne zmiany skórne i/lub biegunka. Osoby nadwrażliwe na salicylany mogą odczuwać duszności, mieć napady kaszlu i alergie skórne. Karmiące mamy powinny wykazać szczególną ostrożność. Jeśli niemowlak nie jest uczuleniowcem możemy mu podawać truskawki po 10 miesiącu życia, w innym wypadku, lepiej i bezpieczniej jest zaczekać do czasu ukończenia pierwszego roku życia. Tyle z przeciwwskazań, a wskazania? Dobre dla reumatyków i cierpiących na schorzenia nerek i wątroby. Dla kogo jeszcze?

- Truskawki polecane są wszystkim dbającym o zdrowie a w szczególności osobom ze skłonnościami do infekcji, z problemami z krążeniem i podwyższonym cholesterolem (z uwagi na małą zwartość sodu, a dużą zawartość potasu), dla cukrzyków, kobiet w ciąży (z uwagi na duże dawki kwasu foliowego) jak i osób z nadwagą. - dodaje Paulina Borek.
Truskawki nie znoszą moczenia w wodzie. Najlepiej przepłukać je tuż przed jedzeniem. wtedy też usunąć szypułki. Oberwane wcześniej mogą prowadzić do szybszego psucia się owoców.
Truskawki nie znoszą moczenia w wodzie. Najlepiej przepłukać je tuż przed jedzeniem. wtedy też usunąć szypułki. Oberwane wcześniej mogą prowadzić do szybszego psucia się owoców. fot. Agnieszka Majewska
Kuchennych zastosowań truskawek nie sposób wymienić. Ciasta, dżemy, sałatki, kompoty, lody, koktajle - sposobów na ich przygotowanie jest mnóstwo. Łatwo się je przyrządza, zarówno na słodko jak i na słono, i każdy w prostu sposób może znaleźć coś dla siebie. Ale nie każdy wie, że z liści truskawki można przyrządzić zdrową, pożywną herbatkę.

Napar z liści truskawki
Liście zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 10-15 minut. Zalecana w czasie przeziębienia, anginy i grypy, anemii, szkorbucie, niedokrwistości, kamicy żółciowej, astmie, nerwicy i biegunce.

Napar z liści to także wyśmienita płukanka na ból gardła lub wzmacniająco-rozświetlająca płukanka do włosów. Świeże, nagrzane liście, lekko rozgniecione, dzięki zawartości kwasu krzemowego idealnie nadają się jako okłady przy trudno gojących się ranach i wrzodach.

Warto pamiętać

Szczęśliwi ci, którzy mają własne uprawy w ogródku czy na działce, bowiem truskawki łatwo kumulują pestycydy, dlatego ważne jest, aby znać źródło ich pochodzenia. Powinno się też wystrzegać jedzenia truskawek importowanych poza sezonem.

Przed degustacją koniecznie trzeba je umyć ale nie moczyć w wodzie. Truskawki tego nie znoszą, puchną absorbując wodę i oddają jej swój smak i walory odźywcze. Oberwanie szypułki wcześniej niż przed natychmiastowym zjedzeniem powoduje szybsze psucie się i pleśnienie owoców. Najlepiej kosztować i przetwarzać je jak najszybciej (ewentualnie mrozić), mają wtedy najwięcej dobroczynnych właściwości.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (37)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
12.12.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Badania, konsultacje