• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: sekrety z życia kurczaka

Justyna Spychalska
25 października 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Pieczony, gotowany, z sosem agrestowym czy rakowym - kurczak przybierał na pomorskich stołach wiele postaci. Czy "afera antybiotykowa" na fermach drobiu ma szansę odejść w niepamięć? Pieczony, gotowany, z sosem agrestowym czy rakowym - kurczak przybierał na pomorskich stołach wiele postaci. Czy "afera antybiotykowa" na fermach drobiu ma szansę odejść w niepamięć?

Pomorska kuchnia drobiem stoi. Nie byłoby uczty w gdańskiej gospodzie, gdyby nie aromatyczny rosół, a żadne tradycyjne kociewskie wesele nie odbyłoby się bez potrawki z kury. Niestety, doniesienia z ferm drobiu sprzed kilku lat sprawiły, że mięso z kurczaka zyskało raczej złą sławę. Jak jest obecnie?



Mięso z kurczaka pojawia się na Twoim stole...

Biesiady w słynnej gdańskiej gospodzie Pod Łososiem i wytwornym Dworze Artusa obfitowały w mięso i ryby. Bardzo ważne miejsce w menu zajmował drób. Podniebienia bogatszych mieszczan cieszyły między innymi kurczaki pieczone na rożnie, podawane z sosem agrestowym albo potrawka z kurcząt z rakami, czyli gotowane mięso z kurczaka zalane sosem z rakowych ogonów i smardzów.

Swoje tradycyjne przepisy na dania z drobiu mają też Kociewiacy i Kaszubi, chociaż na wsi mięso, także drobiowe, było rarytasem. Najbardziej ceniono pulardy i kapłony, czyli wysterylizowane, specjalnie tuczone kury i koguty. Ich mięso było kruche i bardzo delikatne.

Bardzo istotną wiejską potrawą, której nie mogło zabraknąć na żadnym weselu, jest potrawka z kury.

- To pomorskie danie, które na weselach podaje się do dziś, zawsze na początku, zaraz po rosole - opowiada Krzysztof Szulborski, prezes Pomorskiej Akademii Kulinarnej - Przyrządza się je z gotowanej kury, podaje z sosem śmietanowym z rodzynkami i ryżem. Do sosu często dodaje się także skórkę pomarańczy albo sok pomarańczowy i wanilię.

Zrobiło się apetycznie, ale pora na kilka faktów ze sklepowego i fermowego życia kurczaków. Kontrola gdańskiej Inspekcji Handlowej w I kwartale tego roku wykazała wiele nieprawidłowości związanych z oznakowaniem partii drobiowego mięsa: na 20 przebadanych tuszek i elementów drobiowych zakwestionowano aż 17. Brak terminu przydatności, informacji o klasie jakości, ćwiartki sprzedawane jako udo, podudzia jako pałki - to tylko kilka przykładów nierzetelności hodowców.

Pewne wątpliwości budzi też sytuacja na fermach drobiu, a tych na Pomorzu jest całkiem sporo. Niepokojące są przede wszystkim warunki, jakie panują w klatkowych hodowlach kur niosek, a to one trafiają na nasze stoły w postaci najtańszego drobiowego mięsa.

Nie lepiej jest w gospodarstwach hodujących kurze brojlery. Kilka lat temu media wypowiedziały hodowcom wojnę. Chodziło przede wszystkim o wykrycie podawanych im hormonów i antybiotyków stymulujących wzrost. Czy ta sytuacja uległa zmianie?

- Stosowanie hormonów i antybiotyków stymulujących wzrost jest obecnie zakazane - informuje Piotr Wal, inspektor z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Kartuzach. - Antybiotyki można podawać wyłącznie w celach leczniczych. Nasze dotychczasowe kontrole nie wykazały nieprawidłowości w tym zakresie.

Brzmi optymistycznie, ale żeby wiedzieć, czy rzeczywiście warto wzorem naszych przodków sięgać po mięso z kury i kurczaka, spytajmy o zdanie dietetyka.

- Białe mięso jest istotnym składnikiem diety, przede wszystkim ze względu na swoją lekkostrawność i zawartość wysokowartościowego białka - przekonuje Małgorzata Jabłońska z poradni dietetycznej La Mariposa - Oczywiście, dieta powinna być urozmaicona, dlatego lepiej nie przesadzać z jedzeniem kurczaków. Warto od czasu do czasu zastąpić je na przykład mięsem z indyka.

Dla tych, którzy nabrali ochoty na lekkie, chude białe mięso i chcą poczuć smak kulinarnych tradycji Pomorza, mamy pyszny przepis przygotowany przez Kuchmistrza Krzysztofa Szulborskiego.

Kurczak zapiekany z kaszą z gryczaną i wątróbka

Składniki na 2 porcje:
Pierś z kurczaka 150 g 
Kasza gryczana 100 g 
Wątróbka z drobiu 50 g 
Cebula 20 g 
Olej, sól, pieprz, nać pietruszki

Sos - pieczarki w śmietanie
Pieczarki 200 g 
Cebula 30 g 
Śmietana 30 proc. 120 ml
Masło 30 g 
Sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie: Wątróbkę drobiową sparzyć w gorącej wodzie, cebulę oraz wystudzoną wątróbkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać ugotowaną kaszę, wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać nać pietruszki. Gotowym wystudzonym farszem nadziać pierś z kurczaka, całość przyprawić solą i pieprzem, piec w piekarniku w temperaturze 180 C około 15 min. Przygotować sos: pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i przyprawy, całość redukować około 50 proc., aż do zagęszczenia sosu. Danie można podawać z pomidorem zapiekanym z serem oraz z surówką z kiszonej kapusty.

Miejsca

Opinie (50) 2 zablokowane

  • Tradycyjna kuchnia Pomorza (4)

    moim zdaniem to w dużej mierze ryby i dania z nimi "w roli głównej"

    • 6 3

    • (3)

      Chyba nie przeholuje, jeżeli napiszę, że u większości ludzi sporą część posiłków (obiadów) stanowi mięso z kurczaka.

      • 4 0

      • (2)

        tak jest jest to najtańsze mięso porócz mielonego (MOM- Mięso Odkostniałe Mechanicznie ) i parówek z soji dlatego spora czesc polaków je konsumuje

        • 3 0

        • (1)

          MOM - Mięso Oddzielone Mechanicznie :)

          • 2 1

          • chyba twój Mom

            • 1 1

  • co to jest tradycyjna na Pomorzu? (6)

    jak prawie wszyscy przyjechali tu po wojnie z najrozniejszych czesci dawnej Polski, najc zesciej ze wschodu

    • 6 4

    • to to co jadało się na wsi

      oczywiście razem z wpływami niemieckimi, francuskimi, wschodnimi. Podobnie jak cała kuchnia polska - to co dziś uważa się za tradycyjne potrawy, to tak naprawdę często kalka lub fusion z innych państw, przede wszystkim Francji.

      • 2 2

    • Jacek (4)

      Jeżeli nie wiesz kto zamieszkiwał region Pomorski,byli to Pogmeranie lud zajmujący się rybołudztwem ichodowlą drobiu przedewsztkim gęsi iz tego Pomorskie dawniej i dziś słynie.Zabierasz głos Ukraińcu w temacie o którym guano wiesz

      • 3 6

      • o jezu

        pomorzanin co to jest rybołudztwo (hahahahaha) i chodowla??

        • 4 2

      • przepraszam powinno być słowo rybołówstwem:-)

        • 2 0

      • Panie Pogmeranie (1)

        pogmerane, to ty masz w swojej pustej łepetynie

        • 4 3

        • Nazwa Pomorzan,po łacinie Pomorani pojawia się w źródłach historycznych XII wieku.Pozostałością mowy Pomorzan jest gwara kaszubska ,oraz kuchnia pomorska słynąca z bogadztwa ryb i gęsi

          • 2 0

  • Tradycyjna kaszubsko-pomorska potrawa, to prychane kartofle. (2)

    Ja na kurczaka już patrzeć nie mogę. Odkąd towarzysz pierwszy sekretarz Gierek zaczął importować kukurydzę, na początku lat 70-tych kurczak stał się jedzeniem stoczniowców. Niech mi który zdradzi gdzie można kupić flaczki cielęce, bo szukam, szukam, szukam... i wszędzie tylko wołowe. Skandal!!

    • 5 3

    • (1)

      Z prychanych to raczej południe stoi,szczególnie górale

      • 1 1

      • jestem naocznym świadkiem prychania w Chmielnie, kotku

        • 0 1

  • prawdziwy drobiowy rosół (15)

    czy da się go jeszcze przyrządzić? Na zwykłym kurczaku ze sklepu wychodzi woda bez smaku. Kury wiejskiej w mieście nie uświadczysz. dramat...

    • 12 0

    • dajesz kurczaka + kawałek innego mięska + duuuzo włoszczyzny z zielonymi częściami , (1)

      gotujesz min 3 h na malutkim ogniu , ma sobie tak pykać , pieprz sól do smaku ziele angielskie, listek laurowy i juz ..wcale nie wyjdzie ci woda bez smaku ..nie dawaj weget ani kostek przypadkiemjednak wisdomo , że na wisjskiek kurze jest najlepszy tylko weż tu taka kurę znajdż :-)

      • 4 2

      • nie, tak się nie robi

        • 1 0

    • mojej żonie tez wychodzi woda bez smaku.. (4)

      wystarczy pogotować kilka godzin na mikro ogniu - dodac dużo warzyw.. koniecznie opalaną cebulę - nabierze pięknego koloru..no i pietruszka NA SAM KONIEC!!!no i garść lubczyku do warzyw..mniam..

      • 1 1

      • do Kuchcika

        weż udział w szkoleniu w Pomorskiej Akademii Kulinarnej to najlpsza Szkoła Gotowania w Polsce tam nauczą ciebie nawet jak wybierać i kupowac dobre produkty

        • 0 3

      • nie kolego, nie dużo warzyw (2)

        do rososłu nie daje się dużo warzyw i warzyw nie gotuje się długo bo będziesz miał smak tylko marchewki albo tylko pietruszki. Widać, twoje doświadczenie w kuchni jest wyłącznie przypadkowe, że delikatnie to ujmę.

        • 1 1

        • do Nadszyszkownika (1)

          czego obrażasz ah

          • 0 2

          • stwierdzenie faktu nie może obrażać

            czarne nie jest białe i ja to napisałem grzecznie, pretensje może mieć wyłacznie do siebie osoba, która nie wie jak zrobić rosół.

            • 1 0

    • uświadczysz, uświadczysz, ostatnio robiłem rosół z takiego żółciutkiego kuraka.. (5)

      to był prawdziwy rosół. ale wybacz, nie zdradzę Ci źródła, bo wiesz, wszyscy będą chcieli.

      • 1 1

      • no podziel się

        • 0 0

      • jeszcze rok temu na ryneczku za Witawą na Witominie były kurczaki posiadające smak mięsa. (2)

        Niestety kryzys :(. Co do tak zwanych "kur na rosół" to oszuści handlarze i producenci mogą wam próbować wcisnąć wyeksploatowane kury nioski nie przeznaczone w ogóle na mięso. Ja kupuję teraz kurczaka na wiosce albo w wiecie których delikatesach na A. Już tu pisałem. Nad mięsem dostępnym w Polsce nie będę się już pastwił bo ręce i nogi opadają a i tak nie da się tego opisać.

        • 2 0

        • (1)

          w jakim markecie

          • 0 0

          • dwa tylko są w Trójmieście

            jedno w Gdyni i jedno w Sopocie, mają kardamon w ziarnach i pierwszorzędną wołowinę

            • 1 0

      • he, na hali w Gdyni

        to było proste.

        • 1 0

    • prawdziwy rosół (1)

      Nie dziamol, tylko rusz tyłek w sobotę na targowisko i po problemie.

      • 0 3

      • na które? na targowiskach ostatnio mięso też zaczęło śmierdzieć fabryką

        • 1 0

  • Przepis (4)

    Fajny przepis - zrobię go w Niedziele

    • 3 0

    • kucharz (1)

      Szulborski to jeden z lepszych kucharzy na pomorzu - jego dania MUSZĄ być dobre bo to PRAWDZIWY MISTRZ

      • 2 1

      • 'Słowacki wielkim poetą był"

        nie daj się upupić

        • 3 1

    • nie zrobisz bo nie kupisz świeżej wątróbki

      no chyyyyba że psim swędem ci się trafi ale to tylko w jednym miejscu jest taka szansa. Nie, nie sa to spędownie bydlęce zwane dla niepoznaki supermarketami.

      • 2 0

    • w przepisie nie podoba mi się obróbka termiczna wątróbki, uważam, że jest zbędna

      tzn. smażenie jest zbędne. Wystarczy sparzyć lub nic nie robić. Przecież to się będzie dusić w piekarniku a wątróbka dojdzie w tym czasie spokojnie. Po co ją jeszcze niszczyć na patelni?

      • 1 2

  • taki artykuł w godzinach pracy !!!! skandal!!! (1)

    po godzinach to rozumiem..wieczorem, żeby człowiek zaplanował obiad na następny dzień, ale nie tuż po południu gdy większość siedzi w pracy i się zastanawia, czy kupić coś od "pana kanapki" co chodzi po biurach, czy może wyjąć rarytas w postaci chińskiej zupki !!!czizas...aż mi się kiszki skręciły..

    • 10 2

    • w chińskiej to raczej kurczaka nie uświadczysz;) Kanapkę weź

      • 1 0

  • Dzień z życia kurczaka... (2)

    6.00 pobudka7.00 karmienie8.00 pierwsza dawka antybiotyku9.00 - 12.00 czas wolny. spacer po klatce.12.00 druga dawka antybiotyku plus hormon wzrostu13.00 karmienie14.00 - 18.00 czas wolny. rozmowa z kurczakami z klatki obok.19.00 karmienie 20.00 trzecia dawka antybiotyku plus hormon wzrostu21.00 czyszczenie piórek i spanie

    • 15 0

    • (1)

      Kurczak, Pudzian dwa bratanki.

      • 4 0

      • oba robią masę na wiadrach koksu

        woda i wata, woda i wata

        • 2 0

  • Rosół z kury? (2)

    Taka prawdziwa kura zanim trafi na talerz, to musi polatać po wiejskim podwórku ze dwa, trzy lata. Tu drapnąć pazurem, tam dziobnąć jakiś paproch, tu znieść jajko. Za młodzi jesteście żeby to pamiętać, ale moje ciotki miały w Sopocie kurnik. Tak, tak:-) Kogut, który skoczył mi na głowę i chciał wydziobać oczy też trafił na talerz. To co teraz jecie to chemia i sztuczki.

    • 14 0

    • w Sopocie (1)

      Kurnik kurcze jakie to odległe czasy A z tymi latami dla kury to przesadziłaś dwa trzy lata to kura raczej tylko dla karme dla lisów

      • 3 0

      • młody byłem:-)

        • 0 0

  • nazwa potrawki z kury

    popularna potrawa na każdy większym przyjęciu i weselu to - frykasy :D mniam

    • 3 0

  • A kto z was pamięta scenę z "Konopielki" pt. szukanie kurzego jajka? (2)

    • 2 0

    • (1)

      ja pamiętam ale z dzieciństwa.To tradycja,którą stoi ściana wschodnia.

      • 0 0

      • a ha ha ha ha ha

        mam na HDD "Konopielkę" i czasem jak jest mi smutno puszczam ją sobie. "O Kyrie Elejson jajki!, o Kryste Elejzon, mięso!!"

        • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Cierpisz z powodu fobii społecznej? Nie wiesz jak sobie pomóc?

konsultacje

IV Gdańskie Dni Zdrowia

spotkanie, konferencja

Najczęściej czytane