• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: pstrąg na zdrowie

Justyna Spychalska
17 stycznia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Mimo niewątpliwych walorów smakowych dziś pstrągi na nasze stoły trafiają stosunkowo rzadko. Mimo niewątpliwych walorów smakowych dziś pstrągi na nasze stoły trafiają stosunkowo rzadko.

Pstrąg to rybny rarytas. Jego delikatne mięso smakuje świetnie zarówno po ugotowaniu, usmażeniu, jak i uwędzeniu czy grillowaniu. Duża ilość pomorskich hodowli sprawia, że jest powszechnie dostępny w naszym regionie. A kupować go warto, bo jest nie tylko smaczny, ale też wyjątkowo zdrowy.


Pstrąg gości na Twoim stole...

Żeby poznać losy pomorskiego pstrąga, należy cofnąć się do XIX wieku. To wtedy do Polski sprowadzono ikrę najpopularniejszej odmiany, czyli pstrąga tęczowego. Obok swojego potokowego kuzyna, stał się jedną z najbardziej cenionych ryb w kraju. Z początku zasiedlił wody na południu Polski. Szybko jednak okazało się, że ta ryba świetnie odnajduje się także na Pomorzu.

- Pstrągi lubią wartką, zimną, czystą wodę, dlatego szybko przyjęły w naszym regionie - tłumaczy Anna Pyć, członkini Zarządu Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych (SPRŁ) z siedzibą w Lęborku. - Pomorze skupia największą ilość hodowców pstrągów, jest ich około 100, co w skali kraju stanowi aż 60 procent.

Zadomowione w naszym regionie pstrągi szybko stały się lokalnym przysmakiem. Już w XIX-wiecznej książce kucharskiej można znaleźć zapożyczony z kuchni francuskiej przepis na "pstrąga błękitnego" gotowanego w wywarze z cebuli i octu, podawanego z masłem, pietruszką i koperkiem.

- Pstrąga jadano też w biedniejszych, kaszubskich rejonach, uchodził tam za rarytas - opowiada Krzysztof Szulborski, prezes Pomorskiej Akademii Kulinarnej. - Bardzo ceniono pstrągi wędzone, przygotowywano z nich pyszny mus z twarogiem.

- Na Kociewiu pstrągi od lat spożywa się podczas rodzinnych uroczystości, na przykład wesel - dodaje Krystyna Gierszewska, regionalistka i autorka książek o tradycyjnej kociewskiej kuchni - Stanowią zawsze danie główne, podaje się je bez dodatków, najczęściej w galarecie, albo smażone w całości.

Mimo kulinarnych tradycji i niewątpliwych walorów smakowych, dziś pstrągi na nasze stoły trafiają stosunkowo rzadko, dużo częściej pojawiając się na stołach naszych niemieckojęzycznych sąsiadów. Ich spożycie w porównaniu z popularnym karpiem, nie wspominając o azjatyckich pangach czy tilapiach, jest znikome.

O przywrócenie tej niedocenianej ryby do łask dbają organizatorzy medialnej akcji "Teraz pstrąg".

- Mimo dostępu do morza, licznych jezior i rzek, spożywamy bardzo niewiele ryb, jedynie 11-13 kg na osobę rocznie. W porównaniu z mieszkańcami innych europejskich państw, jesteśmy daleko w tyle. Pstrąg, którego na Pomorzu hoduje się dużo, jest w dużym stopniu eksportowany - zaznacza Anna Pyć ze Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych - Nasza medialna akcja "Teraz pstrąg" ma na celu uświadomienie konsumentom, że jest to nie tylko jedna z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych ryb.

Trzeba przyznać, że pstrąg oprócz wspaniałego smaku kusi też walorami odżywczymi.

- Pstrąg to bogactwo minerałów i witamin, między innymi selenu, czyli pierwiastka hamującego rozwój miażdżycy, fosforu i wapnia wpływających korzystnie na układ kostny, żelaza, które zapobiega anemii - wymienia dietetyczna Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa - Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, jak na rybę słodkowodną ma całkiem sporo cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają korzystnie na układ krążenia i zapobiegają chorobom serca. Co ważne, jest niskokaloryczny, zawiera niewiele tłuszczu.

Nabraliście ochotę na zdrowego i pysznego pstrąga? Proponujemy Wam smaczne zestawienie tej ryby z owocowo-warzywną sałatką. Autorem przepisu jest kuchmistrz Krzysztof Szulborski.

Sałatka z pstrągiem "tęsknota za latem"

Składniki na 2 porcje:
Pstrąg filet 150 g 
Arbuz 50 g 
Pomarańcze 50 g 
Grapefruit 50 g 
Cykoria 20 g 
Sałata rzymska 30 g 
Pieprz czerwony
Mięta

Sos :
Wódka Żubrówka 50 mil
Miód gryczany 30 g
Pieprz czarny młotkowany

Przygotowanie: Filet z pstrąga oczyścić z ości i skóry zamarynować w soli , pieprzu , bazyliowej oliwie, oraz soku z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na około 1,5 godz. Owoce oczyścić ze skór pokroić w cząstki. Pstrąga oprószyć mąką i usmażyć na maśle. Wódkę Żubrówkę wlać do rondelka i zagotować, aby ulotnił się alkohol, następnie dodać miód i czarny pieprz. Sos wymieszać z cząstkami owoców i sałatami oraz cykorią i  ułożyć na talerzu razem ze smażonym pstrągiem. Danie udekorować świeża mięta oraz czerwonym pieprzem.

Miejsca

Opinie (58) 5 zablokowanych

  • no dobrze, a powiedzcie gdzie kupic tego pstraga swiezego ? (14)

    kiedys byly Centrale Rybne, nawet zywe ryby mozna bylo kupic. A gdzie teraz sa sklepy ze swiezymi rybami ? Bo nie mowcie ze sa swieze ryby w Carrefourze czy innym Auchan... Tak smierdzi na kilometr...

    • 17 5

    • (1)

      W Gdańsku na Hali Targowej przy Placu Dominikańskim (wejdź do środka i schodami na dół), na rynku w Sopocie (koło Hipodromu, stacja SKM Sopot Wyścigi)

      • 3 3

      • no i pstrągi pochodzą z hodowli w stawach więc nie powinno być żadnych problemów ze świeżością

        zwłaszcza, że te stawy są rzut beretem od Trójmiasta. Za Wejherowem aż się roi od stawów. Ja osobiście wolę ryby prawdziwe, nie hodowlane. Są lepsze w smaku. To tak samo jak z tymi pomidorami wodnistymi z masowej produkcji. Taka jest róznica. Więc walę tego pstrąga, milon razy lepszy jest leszcz czy flądra a nawet zwykła płotka jest milion razy lepsza bo jest pyszna a nie bez smaku jak hodowlany pstrąg.

        • 2 2

    • w Gdyni na Hali i na Witominie na ryneczku za Witawą (4)

      pewnie jeszcze gdzieś ale ine znam. W gdańsku na Morenie na przeciwko zapiecka w takim parterowym ciągu facet ma fajne ryby. Dwa lata temu zawsze tam kupowałem. Doradził jak co robić. Ryby we wszystkich tych miejscach są i świeże :).

      • 3 1

      • w Gdyni na Hali...

        trzy razy kupiłem starą rybę i nigdy więcej tam nie kupię!

        • 1 2

      • na Hali wciskają stare ryby! (2)

        • 4 2

        • jakoś mi nie wcisnęli nigdy, coś mi tu ściemniasz (1)

          albo... bo jest tam kilka stoisk. Ja biorę w jednym zawsze i nie widziałem tam "starych ryb". Co to w ogóle jest stara ryba? Przerośnięta? Zepsutej nikt ci nie sprzeda bo to za duże zagrożenie dla interesu.

          • 1 2

          • i tu się mylisz!

            właśnie starą rybę wciskają nieuczciwi sprzedawcy, też się nacięłam i to właśnie w Gdyni na Hali, nawet koty nie chciały jej jeść... a były to "świeże" śledzie i dorsze.

            • 0 0

    • Świeże ryby najlepiej kupować w małych osiedlowych sklepach, zwykle są codzienne dostawy (choć czasem w nieduzych ilościach). Polecam sklep rybny w Oliwie w budynku przy rynku lub na Żabiance - pawilony obok Kościała.

      • 3 0

    • Na allegro

      • 3 2

    • w makro

      ...

      • 2 4

    • we wrzeszczu na Placu Komorowskiego

      mały dobrze zaopatrzony sklep rybny, istnieje tam od zawsze, polecam, kupuję tam pstrągi właśnie

      • 4 0

    • w Dolinie Radości w Oliwie jest hodowla...

      ...pstrąg prosto z wody

      • 4 0

    • oliwa dolina radości

      Q oliwie w dolinie radoście jest mega zajefajna hodowla 16zł za kilo pstrąga z basenów z wodą z potoku oliwskiego nie jadą mułaem są przepyszne polecam jestem kucharzem tylko tam kupuje

      • 3 0

    • ostatnio widziałem żywe ryby w realu. i nie były to świąteczne karpie.

      • 0 1

  • Wędzony pstrąg - bardzo dobry

    Polecam wyroby firmy Rafa z Władysławowa. Sklep firmowy oczywiście najlepszy, ale można kupić także w delikatesach. A od pstrąga jeszcze lepszy jest świeżo wędzony dorsz...

    • 9 3

  • Najlepszy smażony w całości (5)

    I obowiązkowo - na świeżo. W wielu hodowlach niedaleko Trojmiasta można zjeść świeżo wyłowioną rybkę na miejscu. Mniam

    • 6 0

    • (4)

      Chyba właśnie te nieestetyczna forma podawania w restauracjach i knajpach spowodowała taki spadek spożycia tej ryby.

      • 0 5

      • oj oj oj jaki francuski pieseczek (3)

        "proszem Pani ta ryba ma głowę a ja nie jadam ryby z głowom bo to nie estetyczne"

        • 2 0

        • (2)

          Schabowego też jesz z głową, albo ze skórą?

          • 0 2

          • przypominam, że schabowy to nie jest cała świnia, ajkby ktośnie rozumiał różnicy (1)

            i czynił niemądre porównania

            • 1 0

            • Mi to bez różnicy, ja tej ryby nie hoduję, ani nią nie handluję, natomiast skoro zauważa się spadek spożycia, to należałoby ruszyć głową i spróbować się zastanowić DLACZEGO. Skoro nie ucinamy głowy, to nie patroszmy też ryb, ani nie pozbawiajmy łusek, bo po co? Będzie bardziej po spartańsku, jeden z drugim będzie mógł się szczycić jaki to jest twardziel i śmiać się z "francuskich pieseczków". Od 20 lat mamy kapitalizm, klient jest wymagający, a dla niektórych to dalej nienormalne:)

              • 0 0

  • chyba w Dolinie Radości maja jakieś ryby w hodowli i sprzedaży-pewnie pstrągi też (2)

    więc można podejść albo podjechać

    • 9 1

    • Można jak najbardziej...

      sam tam kupowałem. Rybka pierwsza klasa i nie tylko pstrąg, choć pstrąg prosto z wody żywy wyciągany. No i spacer można po lesie zaliczyć :)

      • 2 0

    • polecam

      polecam jako kucharz mają najlepsze pstrągo w trójmieście IMHO

      • 0 0

  • Pstrąg to moja ulubiona ryba

    pod każdą postacią, polecam pstrąga wędzonego z hodowli pstrąga w Mylofie k/Rytla

    • 6 2

  • (2)

    zastanawiam sie czemu mieszkamy nad morzem a ryby sa takie drogie.Nawet będąc na południu Polski jadłem pstrąga świeżego który był tańszy niz w Gdańsku.

    • 8 0

    • A co ma morze do pstrąga?

      • 2 3

    • pstrag nie jest rybą morską, rosnie parę lat zeby urósł do wielkości handlowej, moze dlatego ?

      • 0 1

  • I jeszcze jedna miejscówka (1)

    Przypomniałem sobie, że bardzo smacznego pstąrga (a także wędliny) można kupić lub zjeść na miejscu w zupełnie przyzwoitej i przestronnej restauracji w niepozornym Kleszczewie, zjazd z drogi w kierunku na Starogard, zaraz za krzyżowką prowadzącą na pole golfowe w Elganowie (takie są tam oznaczenia). Jak ktoś mieszka blisko obwodnicy, to 20 minut i jest się na miejscu.

    • 5 0

    • Polecam również!

      Jadąc z Gdyni, ostatni zjazd przed autostradą na Kościerzynę - mijamy Wojanowo, Świńcz i w Jagatowie na rondzie kierujemy się na Trąbki Wielkie, kilka kilometrów i już jesteśmy w Kleszczewie - Gościniec dla Przyjaciół - pyszne jedzenie, świeże ryby, wędliny, pierogi itp. Polecam serdecznie!

      • 2 0

  • tylko czym ten pstrag jest karmiony? (6)

    wysokobialkowym granulatem - ktory nie ma nic wspolnego z prawdziwym jedzeniem.
    Jaki moze miec to wpylw na zdrowie? - byl przyklad z krowami ktore tez byly karmione nie tym co trzeba.

    Takze odradzam pstraga, dorsza, fladre (2 ostatenie najbardziej zanieczyszczone ryby Baltyku), tunczyka (duza zawartosc rteci)

    • 4 6

    • (5)

      no skoro tak wszystko odradzasz,to powiedz jakie ryby twoim zdaniem mamy jesc?

      • 4 2

      • pewnie z soi... (1)

        • 2 0

        • ale z drugiej strony

          Flądra to jest faktycznie zły wybór. Jako ryba "denna" zbiera najwięcej syfu, którego w Bałtyku nie brakuje. Ach te dioksyny i polichlorowane bifenyle :)

          • 3 2

      • (1)

        Niestety wszystkie ryby chodowlane to syf (pstrąg, łosoś, tilapia, panga), ale pomimo tego plusy dodatnie przewyższaja plusy ujemne :))

        • 2 3

        • panga... nawet trudno to nazwać rybą

          wietnamskie coś najlepiej rozwijające się w każdym ścieku - im brudniejszy tym lepiej

          • 3 1

      • sardynki

        śledzie, okonie, płocie, szczupaki, liny, karasie, sandacze, wymieniać dalej??

        • 2 1

  • Cieszonko, 12 km za Kartuzami, tam są wspaniałe pstrągi świerze i wędzone (1)

    wprost od gospodarza!

    • 5 1

    • proszę odświeżyć ortografię

      • 5 1

  • Ale mi (1)

    smaka narobili na rybkę :)

    • 7 0

    • A że rybka lubi pływac! Lecę do sklepu będzie bosko!!!!

      • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

III Konferencja. Autyzm. Od diagnozy do samodzielności

konferencja

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Najczęściej czytane