• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: tanie i zdrowe produkty spożywcze

Viola Urban
24 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (79)
Zapiekanka ziemniaczana to smaczne i sycące danie, które łatwo przygotować. Zapiekanka ziemniaczana to smaczne i sycące danie, które łatwo przygotować.

Jakie są tanie i zdrowe produkty spożywcze? Ostatnimi czasy ceny w Polsce gwałtownie rosną, dlatego nic w tym dziwnego, że zaczynamy szukać oszczędności na co dzień. Dużym i stałym wydatkiem w każdym domu są zakupy spożywcze. Na pewno nikt jednak nie chce oszczędzać na zdrowiu, dlatego w dzisiejszym artykule skupię się na wartościowych, zdrowych i zarazem tanich produktach spożywczych. Dodatkowo wybrałam produkty, które dostępne są w podobnej cenie prawie o każdej porze roku, aby stworzyć najbardziej uniwersalną bazę tanich i zdrowych artykułów. Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o plusach i minusach diety wegańskiej.





Tanie i zdrowe produkty spożywcze




Płatki owsiane


Czy podczas zakupów w sklepie odruchowo szukasz promocji?

Często niedoceniane, a tak wartościowe! Płatki owsiane należą do tanich produktów, których z powodzeniem możemy używać do przygotowywania wielu różnych dań, nie tylko tradycyjnej owsianki. Można je dodawać do jogurtów, urozmaicać nimi panierki do mięsa oraz dodawać do koktajli. Zmielenie płatków owsianych pozwala na uzyskanie domowej mąki owsianej, idealnej do wypieku placuszków, naleśników, a nawet chleba.

Warto wybierać płatki owsiane górskie, które są ich najmniej przetworzoną formą. Płatki owsiane są przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Oprócz tego zawierają beta-glukany, czyli związki pomagające pozbyć się nadmiaru cholesterolu.

Ziemniaki


Ten popularny dodatek do obiadu jest często bardzo niedoceniany. Ziemniaki są dobrym źródłem węglowodanów, mają wysoki indeks sytości i są przy tym niskokaloryczne - oczywiście, jeśli nie dodamy do nich masła czy innych tłustych dodatków. Ziemniaki są ponadto cennym źródłem witaminy C. Można podawać je ugotowane jako dopełnienie drugiego dania, ale można je też zapiekać. Stanowią wartościowy dodatek do różnorodnych zup oraz bazę do pysznych zapiekanek, np. mousaki.

Ziemniaki mogą z powodzeniem być wykorzystywane również do przygotowywania sałatek. Schłodzenie ziemniaków w lodówce sprawia, że wytwarza się w nich skrobia oporna, której spożycie powoduje mniejsze wahania poziomu glukozy we krwi, co szczególnie ważne jest u osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.


Cebula


Cebula to warzywo bardzo uniwersalne, a zarazem tanie i ogólnodostępne przez cały rok. Można spożywać ją na surowo, jako dodatek do sałatek czy kanapek, ale również może stanowić niezwykle wartościowy dodatek smakowy w różnorodnych zupach i ogromnej liczbie przeróżnych dań.

Można zrobić z niej pyszną zupę cebulową. Ponadto związki zawarte w cebuli, oprócz specyficznego smaku i aromatu, wspomagają też odporność organizmu. W przypadku przeziębienia świetnie sprawdzi się przygotowanie domowego syropu.

Jabłka


Jeśli miałabym wybrać tanie i zdrowe owoce, to w pierwszej kolejności myślę o jabłkach. Dostępne są praktycznie przez cały rok w podobnych cenach. Są cennym źródłem błonnika i najlepiej jeść je ze skórką. Mogą stanowić pyszny dodatek zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Jabłka pasują szczególnie do drobiu i wątróbki. W słodkich daniach niesamowicie komponują się z dodatkiem cynamonu. Starte mogą przełamywać smak różnorodnych surówek.

Co więcej, z jabłek można przygotowywać pyszne przetwory, które możemy dodawać do deserów czy dań na słodko przez cały rok.

Muffiny i ciastka owsiane: idealny pomysł na śniadanie na słodko albo podwieczorek. Można do ciasta dodać jabłka. Muffiny i ciastka owsiane: idealny pomysł na śniadanie na słodko albo podwieczorek. Można do ciasta dodać jabłka.

Marchew


Marchew to kolejny całoroczny tani produkt, z którego można wyczarować różne wartościowe dania. Marchewka jest dobrym źródłem beta-karotenu i witamin. Jest bardzo uniwersalna, jeśli chodzi o jej wykorzystanie w kuchni ze względu na swój lekko słodki smak i intensywny pomarańczowy kolor.

Wykorzystywana jest powszechnie do bulionów, surówek, sałatek oraz różnego rodzaju zup. Marchew z powodzeniem sprawdzi się również w deserach, ciastach oraz owsiankach na słodko. Pieczona, gotowana i smażona smakuje całkowicie inaczej, także z powodzeniem można stosować ją na różne sposoby i szybko nam się nie znudzi.

Tanie i zdrowe produkty spożywcze - podsumowanie



Należy pamiętać, że nieprzetworzone produkty będą zazwyczaj najzdrowsze i zarazem najtańsze. Warto je wybierać na co dzień, a także korzystać z sezonowych obniżek cen na warzywa i owoce. Płatki owsiane, ziemniaki, cebula, marchewka czy jabłka to jedynie niektóre z wartościowych i tanich produktów, z których warto korzystać na co dzień. Co jeszcze dodalibyście do tej listy?

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (79) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • A brukselka (2)

    a co z brukselką???

    • 2 1

    • Droga jest

      • 0 0

    • Ma dziwny smak i już jest po sezonie na nią

      • 0 0

  • (1)

    Ryby złowione w jeziorze - za darmo.
    Sandacz, szczupak, lin, leszcz, okoń, węgorz, płoć, karaś, pstrąg.

    • 1 1

    • Jak za darmo?

      Musisz kupić sprzęt (wędki, przynęty, fachowe kaloszki) zapłacić za kartę wędkarska, musisz do jeziora dojechać (bilet lub benzyna to kolejne koszty),
      spędzić kilka godzin przy jeziorze (czas to pieniądze).

      • 0 0

  • Wątróbka z kurczaka (3)

    8 zł za kilogram. Bomba witaminowa i pełnowartościowe białko

    • 10 3

    • (2)

      Zważywszy, ze hodowla drobiu jest najbardziej naszpikowana chemią, wolałbyś nie wiedzieć, co te kurze wątrobki za życia musiały przetworzyć...

      • 3 0

      • Ale konkrety, (1)

        Co masz na myśli naszpikowane chemią? Czy tylko powtarzasz puste slogany.

        • 0 3

        • Pasza złożona z odpadów? Leki przeciwpasożytnicze podawane profilaktycznie? Nie, wątroby z drobiu hodowanego przemysłowo zdecydowanie nie należy jeść.

          • 2 0

  • (3)

    No kochani, duuuze cisnienie nas już przypiera skoro wracaja artykuly z PRLu pod tytulem "jak zdrowo najesc sie ziemniakami i mąką".

    W sklepach chleb za 6-7 zł, mięso takie ceny ze szkoda gadac. Zapas paru owocow i warzyw spokojnie moze nas wyniesc 20 zl. Soki po 6 zl. Czosnek ostatnio zlapalam sie za glowe jak w sklepie osiedlowym kosztowal 4 zl za sztuke, poszlam specjalnie daleko do biedronki po tanszy. No i co moi drodzy, pare takich produktow w koszyku i spokojnie 7-8 dych zostawione przy kasie. A to przy wyzywieniu jednej-dwoch osob, bez kupowania zadnych "luksusow" typu slodycze, kawa itd.

    jestem ciekawa ile jeszcze wytrzymamy jako spoleczenstwo. Bo wiecie, jak cos, to to NIE jest normalne, ze trzeba jesc same ziemniaki na obiad bo nie stac nas na reszte. Naprawde jestesmy juz pod korkiem. Kawalerki 30m w najmie za 2500 zl, skrecamy grzejniki bo nas na to nie stac... ile jeszcze bedziemy tak "zyć"?

    • 37 2

    • Akurat mięso ma podobne ceny jak przed pandemią. (2)

      Kurczak po 24 zł już bywał, wieprzowina raczej trzyma się na podobnym poziomie, po prostu okres pandemii przyzwyczaił nas do cen typu 12-15 zł za kg fileta.
      Bardziej odczuwam wędliny i ser. Ryby od zawsze tak drogie, że szkoda gadać, a i najeść się ciężko.

      Cała reszta masakra - mąki, makarony, ryż, oleje - praktycznie o 100% w 2-3 lata.

      • 10 1

      • Żartujesz z tym mięsem? Polędwica wieprzowa przebiła właśnie 40 zł za kilogram. Jest ok. dwukrotnie droższa, niż przed pandemią.

        • 1 0

      • Pierś zagrodowa wzrosła do 46 zł za kg. Ryby tez podrożały. Jedyne co trzyma cenę z przed inflacji to jabłka.

        • 6 1

  • (7)

    Tanio i zdrowo to przeczy samemu sobie.Wszystkie owoce i warzywa w markecie są pryskane tonami pestycydów. Mięso szprycowane wodą i chemią.Ja na szczęście własne uprawy na działce a mięso od znajomego rolnika, świnki karmione naturalnie.

    • 8 23

    • Ty chłopie nie masz działki, bo cały dzien piszesz bzdurne komentarze na trojmiasto. Masz na serio zwalone zycie. (3)

      • 17 2

      • (1)

        To jest mitoman. Zastanawiam sie czy to jego zaburzenie juz nadaje sie do leczenia. To troche chore tak marnowac zycie na pisanie komentarzy na trojmiasto przez tyle godzin dziennie.

        • 2 0

        • To jest typowy troll. Pisze glupoty dla beki i rajcuje sie, ze mu ludzie odpowiadaja.

          • 0 0

      • Może pisze te komentarze z działki :D

        Swoją drogą Svencjusz to faktycznie fenomen. I nie jest to w tym wypadku komplement.

        • 7 0

    • Ta na pewno naturalnie karmione

      Nawet nie wiesz co ci rolnicy robią a gadasz, bo od znajomego. Mój dziadek hodował świnie. Wiem jak to wygląda wśród rolników. Każdy ma kilka świń dla siebie i karmi je super zdrowo. Reszta idzie na sprzedaż więc jest gorszą jakość jedzenia dla nich

      • 6 1

    • Svencjusz i jego mądrości ciąg dalszy...

      • 15 3

    • Te świnki to

      morskie?

      • 16 2

  • Opinia wyróżniona

    Buraki (11)

    Zapomnieliśmy o burakach i kapuście. To są warzywa idealne

    • 212 2

    • zdrowe teoretycznie (1)

      Marchew - w dyskontach zazwyczaj holenderska lub hiszpańska , sadzi się ja by oczyścić ziemie z toksyn które to marchewka doskonale absorbuje, powinna co najwyżej iść na pasze a jednak jest w biedabronce ,
      Brokuły - zazwyczaj mamy je z hiszpańskich szklarni gdzie rosną cały rok - na żwirku podlewane mieszanką nawozów i pestycydów
      Jabłka - pryskane 10 razy i konserwowane zgodnie z wymogami UE , wymagają albo 10 minut intensywnego szorowania skórki albo trzeba obrać skórkę
      Ziemniaki - dostępne aktualnie ziemniaki rosną w szklarniach pod lampami w mieszance żwirku i piasku podlewane głównie związkami azotowymi oraz środkami grzybobójczymi

      • 15 0

      • no właśnie

        a gdzie kupić dobre i wartościowe?, jestem w stanie zapłacić więcej ale za dobre produkty. Ostatnio nawet buraki mi spleśniały 3 dni po zakupie ich w "supermarkecie" z nazwą kwiatka :-( zresztą tam wszystkie warzywa to porażka.
        Misiek

        • 0 0

    • Nie po to dostałem życie żeby teraz żyć tanio i zdrowo. (3)

      • 0 2

      • (2)

        To żyj tlusto,szybko i bogato.

        • 0 0

        • Akurat tłuszcz to nic złego. Wręcz jest wskazany (1)

          Problemem są węglowodany. To od ich nadmiaru jest większość chorób cywilizacyjnych.

          • 3 1

          • Cholesterol to bukiet witamin.

            • 1 1

    • Zsiadle mleko i ziemniaki z koperkiem.

      • 6 0

    • Mirabelki i szczaw. Samo zdrowie. (1)

      • 13 12

      • tak,szczególnie że za darmo no i runo leśne.

        • 8 0

    • brokuły

      i nic

      • 2 3

    • Idealne bo bardzo zdrowe

      • 17 0

  • Nie dla insulinoopornych

    • 0 0

  • Co byście zrobili bez jedzenia

    • 0 0

  • zdrowe żywienie to styl życia

    a nie doraźne cud-diety, nowomodne papu w proszku albo wciskane superfoodsy przez celebôw rodem z insta. Zasady proste: zbilansowana dieta z proteinami (zwierzęcymi badz roslinnymi typu cieciorka), jajka, dużo warzyw sezonowych ale i mrożonych jak brokuly, fasolka szparagowa, groszek; byle nie te mieszanki typu chinska - polowa to ziemniaki; kasze, ryż, razowe pieczywo; oliwa! Najlepiej mieć w spiżarce składniki które dobrze sie krzyżują - zawsze mam sporo pomidorów w puszce; z tego masz i sos do makaronu, bazę do zupy bądź szakszukę. To samo cieciorka - hummus, kociolek na ciepło jak i kotleciki! Na podbitke fajne przyprawy zioła - tanie i fajne sa u Panów Hindusów we Wrzeszczu. Unikać przetworzonego syfu i frytury; z napojów woda, herbata, też zielona, kawa bez mleka, czystek, melisa itd

    • 7 0

  • Płatki owsiane górskie są bardziej przetworzone niż zwykłe.

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Galeria Przymorze zachęca do oddawania krwi

imprezy i akcje charytatywne

Najczęściej czytane