- 1 Oddział za ponad 5 mln zł, ale nie może wykonywać złożonych zabiegów (7 opinii)
- 2 Liliana przez 5 lat była przykuta do łóżka bez diagnozy (33 opinie)
- 3 5 prostych ćwiczeń na bolącą szyję i kark (1 opinia)
- 4 Troje kandydatów na rektora GUMed (4 opinie)
- 5 Te zabiegi musi wykonać każda 30- i 40-latka (49 opinii)
- 6 Gdyński szpital przez 4 dni nie wykonywał diagnostyki obrazowej (108 opinii)
Okiem dietetyka: tanie i zdrowe produkty spożywcze
Jakie są tanie i zdrowe produkty spożywcze? Ostatnimi czasy ceny w Polsce gwałtownie rosną, dlatego nic w tym dziwnego, że zaczynamy szukać oszczędności na co dzień. Dużym i stałym wydatkiem w każdym domu są zakupy spożywcze. Na pewno nikt jednak nie chce oszczędzać na zdrowiu, dlatego w dzisiejszym artykule skupię się na wartościowych, zdrowych i zarazem tanich produktach spożywczych. Dodatkowo wybrałam produkty, które dostępne są w podobnej cenie prawie o każdej porze roku, aby stworzyć najbardziej uniwersalną bazę tanich i zdrowych artykułów. Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o plusach i minusach diety wegańskiej.
Tanie i zdrowe produkty spożywcze
- Tanie i zdrowe produkty spożywcze
-
Płatki owsiane
-
Ziemniaki
-
Cebula
-
Jabłka
-
Marchew
- Tanie i zdrowe produkty spożywcze - podsumowanie
Płatki owsiane
Warto wybierać płatki owsiane górskie, które są ich najmniej przetworzoną formą. Płatki owsiane są przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Oprócz tego zawierają beta-glukany, czyli związki pomagające pozbyć się nadmiaru cholesterolu.
Ziemniaki
Ten popularny dodatek do obiadu jest często bardzo niedoceniany. Ziemniaki są dobrym źródłem węglowodanów, mają wysoki indeks sytości i są przy tym niskokaloryczne - oczywiście, jeśli nie dodamy do nich masła czy innych tłustych dodatków. Ziemniaki są ponadto cennym źródłem witaminy C. Można podawać je ugotowane jako dopełnienie drugiego dania, ale można je też zapiekać. Stanowią wartościowy dodatek do różnorodnych zup oraz bazę do pysznych zapiekanek, np. mousaki.
Ziemniaki mogą z powodzeniem być wykorzystywane również do przygotowywania sałatek. Schłodzenie ziemniaków w lodówce sprawia, że wytwarza się w nich skrobia oporna, której spożycie powoduje mniejsze wahania poziomu glukozy we krwi, co szczególnie ważne jest u osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Cebula
Cebula to warzywo bardzo uniwersalne, a zarazem tanie i ogólnodostępne przez cały rok. Można spożywać ją na surowo, jako dodatek do sałatek czy kanapek, ale również może stanowić niezwykle wartościowy dodatek smakowy w różnorodnych zupach i ogromnej liczbie przeróżnych dań.
Można zrobić z niej pyszną zupę cebulową. Ponadto związki zawarte w cebuli, oprócz specyficznego smaku i aromatu, wspomagają też odporność organizmu. W przypadku przeziębienia świetnie sprawdzi się przygotowanie domowego syropu.
Jabłka
Jeśli miałabym wybrać tanie i zdrowe owoce, to w pierwszej kolejności myślę o jabłkach. Dostępne są praktycznie przez cały rok w podobnych cenach. Są cennym źródłem błonnika i najlepiej jeść je ze skórką. Mogą stanowić pyszny dodatek zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Jabłka pasują szczególnie do drobiu i wątróbki. W słodkich daniach niesamowicie komponują się z dodatkiem cynamonu. Starte mogą przełamywać smak różnorodnych surówek.
Co więcej, z jabłek można przygotowywać pyszne przetwory, które możemy dodawać do deserów czy dań na słodko przez cały rok.
Marchew
Marchew to kolejny całoroczny tani produkt, z którego można wyczarować różne wartościowe dania. Marchewka jest dobrym źródłem beta-karotenu i witamin. Jest bardzo uniwersalna, jeśli chodzi o jej wykorzystanie w kuchni ze względu na swój lekko słodki smak i intensywny pomarańczowy kolor.
Wykorzystywana jest powszechnie do bulionów, surówek, sałatek oraz różnego rodzaju zup. Marchew z powodzeniem sprawdzi się również w deserach, ciastach oraz owsiankach na słodko. Pieczona, gotowana i smażona smakuje całkowicie inaczej, także z powodzeniem można stosować ją na różne sposoby i szybko nam się nie znudzi.
Tanie i zdrowe produkty spożywcze - podsumowanie
Należy pamiętać, że nieprzetworzone produkty będą zazwyczaj najzdrowsze i zarazem najtańsze. Warto je wybierać na co dzień, a także korzystać z sezonowych obniżek cen na warzywa i owoce. Płatki owsiane, ziemniaki, cebula, marchewka czy jabłka to jedynie niektóre z wartościowych i tanich produktów, z których warto korzystać na co dzień. Co jeszcze dodalibyście do tej listy?
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie wybrane
-
2023-01-24 07:52
Buraki (11)
Zapomnieliśmy o burakach i kapuście. To są warzywa idealne
- 212 2
-
2023-01-25 08:37
Zsiadle mleko i ziemniaki z koperkiem.
- 6 0
-
2023-01-25 08:15
Nie po to dostałem życie żeby teraz żyć tanio i zdrowo. (3)
- 0 2
-
2023-01-25 08:39
(2)
To żyj tlusto,szybko i bogato.
- 0 0
-
2023-01-25 08:45
Akurat tłuszcz to nic złego. Wręcz jest wskazany (1)
Problemem są węglowodany. To od ich nadmiaru jest większość chorób cywilizacyjnych.
- 3 1
-
2023-01-25 08:52
Cholesterol to bukiet witamin.
- 1 1
-
2023-01-24 14:26
zdrowe teoretycznie (1)
Marchew - w dyskontach zazwyczaj holenderska lub hiszpańska , sadzi się ja by oczyścić ziemie z toksyn które to marchewka doskonale absorbuje, powinna co najwyżej iść na pasze a jednak jest w biedabronce ,
Brokuły - zazwyczaj mamy je z hiszpańskich szklarni gdzie rosną cały rok - na żwirku podlewane mieszanką nawozów i pestycydów
Marchew - w dyskontach zazwyczaj holenderska lub hiszpańska , sadzi się ja by oczyścić ziemie z toksyn które to marchewka doskonale absorbuje, powinna co najwyżej iść na pasze a jednak jest w biedabronce ,
Brokuły - zazwyczaj mamy je z hiszpańskich szklarni gdzie rosną cały rok - na żwirku podlewane mieszanką nawozów i pestycydów
Jabłka - pryskane 10 razy i konserwowane zgodnie z wymogami UE , wymagają albo 10 minut intensywnego szorowania skórki albo trzeba obrać skórkę
Ziemniaki - dostępne aktualnie ziemniaki rosną w szklarniach pod lampami w mieszance żwirku i piasku podlewane głównie związkami azotowymi oraz środkami grzybobójczymi- 15 0
-
2023-01-26 11:27
no właśnie
a gdzie kupić dobre i wartościowe?, jestem w stanie zapłacić więcej ale za dobre produkty. Ostatnio nawet buraki mi spleśniały 3 dni po zakupie ich w "supermarkecie" z nazwą kwiatka :-( zresztą tam wszystkie warzywa to porażka.
Misiek- 0 0
-
2023-01-24 10:53
brokuły
i nic
- 2 3
-
2023-01-24 09:14
Mirabelki i szczaw. Samo zdrowie. (1)
- 13 12
-
2023-01-24 12:26
tak,szczególnie że za darmo no i runo leśne.
- 8 0
-
2023-01-24 09:09
Idealne bo bardzo zdrowe
- 17 0
-
2023-01-24 07:11
(12)
Tak jadły nasze babcie i matki i było to po prostu coś zwyczajnego i normalnego. Taka szerokość geograficzna, taki klimat, taka naturalna dostępność produktów więc taka dieta. Normalne.
Z biegiem czasu ziemniaki zostały zastąpione batatami a cebula topinamburem i innymi "wynalazkami" a wszystko promowane przez influenserów, instagramerów, blogerów kulinarnych, autorskich kucharzy i tp.- 150 23
-
2023-01-24 10:00
Topinambur (2)
Tak się składa, że topinambur rośnie w Polsce od wieków, tylko jeszcze nie tak dawno ludzie nie zdawali sobie sprawy z jego wartości odżywczych i przez to, że ma może trochę gorszy smak od ziemniaków, często wysypywali go, by dziki nie wyjadały innych rzeczy na polach. Bardziej polska nazwa tego warzywa to "Słonecznik bulwiasty".
- 19 0
-
2023-01-24 10:30
(1)
Tak rośnie. Niemniej traktowany jest i wszedł z przytupem jako coś "premium".
Dlatego się z tego śmieje.- 3 0
-
2023-01-24 15:28
tak jak z brukwią , kiedys takie rzeczy jadły zazwyczaj zwierzeta , dziś ludzie
- 3 0
-
2023-01-24 08:23
A dziadkowie to już nie?
- 9 0
-
2023-01-24 07:40
A teraz przeczytaj historię ziemniaka i cebuli :D (7)
Jak na złość oba te warzywa zostały do Polski przywiezione i wypromowane przez ówczesny odpowiednik influencerów :D
- 58 12
-
2023-01-24 08:02
(6)
Wiadomo, że zostały przywiezione ale cofanie się o setki czy tysiące lat w tym przypadku jest bez sensu.
Ziemniak, cebula, marchew są powszechnymi warzywami uprawianymi w Polsce. Są tanie i powszechne. Nie zrozumiałeś kontekstu wypowiedzi.- 37 8
-
2023-01-24 08:05
(5)
Jak już napisałeś "Taka szerokość geograficzna, taki klimat, taka naturalna dostępność produktów", to nie pierdziel głupot o niezrozumieniu kontekstu.
Nie, naturalnie ani ziemniaki, ani cebula nie należą ani do tej szerokości geograficznej, ani do tego klimatu, a okreśnie "naturalna dostępność" jest dość jednoznaczne i błędne niezależnie od kontekstu.
Ciężko przyznać się do błędu, co?- 21 30
-
2023-01-24 08:20
Nie widzsz różnicy pomiędzy octem jabłkowym a ryżowym?
- 9 1
-
2023-01-24 08:12
(3)
Biorąc pod uwagę od ilu lat ziemniaki i cebula są u nas powszechnie uprawiane i dostępne, trudno mówić o błędzie. Zwykłe czepialstwo.
- 42 11
-
2023-01-24 15:25
tylko że ziemniaki kupujesz greckie a cebulę niemiecką bo cena jest niższa, nasz produkty rolnicy wywalają do rowu bo nie wolno im nawet oddac za darmo a hurtownie wola tanie zachodnie nafaszerowane chemią byle co , byle tanioo
- 8 0
-
2023-01-24 08:43
Zwykłym czepialstwem jest próba wywyższenia się na szydzeniu z warzyw, które uprawiane są w Polsce nieco krócej. (1)
A jak już palnąłeś głupotę tysiąclecia (np. topinambur rośnie na łąkach w Polsce, w przeciwieństwie do sztucznie hodowanych ziemniaków) to miej honor i przyznaj się do błędu :)
- 24 14
-
2023-01-24 09:39
:)
Szydzenie z warzyw - robi mi dzień. Dziękuję!
- 12 3
-
2023-01-24 11:09
Witamina C
jest bardzo nieodporna na temperaturę, więc bez sensu o niej pisać w kontekście ziemniaków, których przecież nie jemy na surowo.
- 14 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.