• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Superfoods - co to jest? Lista superfoods

PK
2 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (1)

Superfoods to słowo często pojawiające się w środowisku dietetycznym. Obecnie panuje bowiem trend zdrowej, organicznej żywności, która jest najlepsza dla organizmu. Czy istnieje żywność idealna? Okazuje się, że tak. Są nimi właśnie superfoods - nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego, bogate w dobroczynne dla zdrowia i urody składniki. Włączenie ich do swojej diety jest receptą na odporność i poprawne funkcjonowanie organizmu. Bogate w minerały i witaminy są o wiele zdrowszą alternatywą dla przyjmowania suplementów w tabletkach. Które warzywa i owoce to superfoods?




Dietetycy - Gdańsk, Gdynia, Sopot



Superfoods - co to jest?



Superfoods (superżywność), to nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego, które posiadają niezwykle bogaty skład odżywczy i są źródłem wielu cennych składników, dzięki którym uważane są za żywność idealną. Wprowadzenie ich do diety reguluje wiele procesów zachodzących w ciele, zmniejsza niedobory i kompleksowo odżywia organizm dzięki zawartości dużej ilości składników, takich jak:
  • witaminy
  • minerały
  • fitozwiązki
  • antyoksydanty
  • białko
  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • błonnik pokarmowy

Detoks organizmu. Jak oczyścić organizm z toksyn?



Superfoods - korzyści dla zdrowia i urody



Superfoods to produkty, które dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Włączenie ich do diety niesie ze sobą szereg korzyści. Jakich?

  • zwiększają walor odżywczy i  zdrowotny posiłków:
  • uzupełniają niedobory i doskonale zastępują suplementację.
  • uzupełniają dietę o przeciwutleniacze, niezbędne aminokwasy, błonnik, witaminy i minerały
  • są źródłem antyoksydantów spowalniających procesy starzenia komórek organizmu oraz hamujących rozwój wolnych rodników
  • są naturalnymi antybiotykami, które ponadto zmniejszają ryzyko choroby nowotworowej
  • są doskonałym źródłem energii, dzięki czemu sprawdzają się zarówno dla osób aktywnych fizycznie, jak i tych, które chcą zwiększyć swoją wydajność i koncentrację
  • poprawiają trawienie i pomagają w walce z nadprogramowymi kilogramami
  • pozytywnie wpływają na samopoczucie, jak i funkcje umysłowe



Lista superfoods



Lista superfoods jest długa i nie sposób wymienić ich wszystkich. Jedno jest pewne - tak duży wachlarz wyboru sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie nie tylko pod względem zdrowotnym, lecz także smakowym. W jej skład wchodzą pokarmy z całego świata. Każdy z tych produktów zawiera drogocenne dla zdrowia właściwości, które razem tworzą całą paletę unikalnych składników mineralnych. Im więcej produktów z tej listy wprowadzimy do codziennej diety, tym więcej będziemy czerpać z korzyści z prozdrowotnych właściwości superżywności.

Najbardziej popularne superfoods to:

  • jagody goji - zawierają witaminę C, błonnik, wapń, żelazo, witaminę A i przeciwutleniacze; są doskonałą przekąską dla osób odchudzających się - są niskoenergetyczne i w 100g owoców zawierają aż 15g białka.
  • borówki amerykańskie - doskonałe źródło witaminy C i antyoksydantów
  • awokado - źródło potasu, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • kurkuma - zawiera kurkuminę (związek o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym)
  • naturalne kakao - bomba minerałów, wspomaga umysł
  • guarana - zawiera stymulanty, takie jak: kofeina, teofilina i teobromina; posiada również przeciwutleniacze
  • nasiona chia - źródło kwasów omega-3
  • komosa ryżowa (quinoa) - doskonałe źródło minerałów, dostarcza więcej magnezu, żelaza, błonnika i cynku niż większość popularnych ziaren
  • spirulina - jest jednym z najbardziej pożywnych pokarmów na świecie - zawiera sporo białka, witaminy B1, B2, B3, miedź, i żelazo.
  • jagody acai - są źródłem witaminy A; 10-krotnie przewyższają borówki i truskawki w zawartości przeciwutleniaczy
  • chlorella - zawiera witaminy C i B, minerały: żelazo, magnez, cynk, miedź, potas, wapń, kwas foliowy, przeciwutleniacze i tłuszcze omega-3; może poprawić poziom stężenia cholesterolu i uwolnić toksyny z organizmu.
  • owoce camu camu -zawierają więcej witaminy C, niż jakakolwiek inna roślina na świecie - pół łyżeczki sproszkowanego camu camu dostarcza 100% zapotrzebowania na witaminę C



Polskie superfoods


Po superfoods wcale nie musimy sięgać aż tak daleko. Produkty doskonałe znajdziemy także na rodzimym podwórku. Do najważniejszych polskich superfoods należą:
  • aronia - jest silnym przeciwutleniaczem; zawiera m.in. witaminę P, C, PP, B2, kwas foliowy i witaminę E, przez co pomaga w zwalczaniu nadciśnienia, chorób oczu, miażdżycy a nawet nowotworów
  • brokuły - zawierają mnóstwo antyoksydantów, są niskokaloryczne i bogate w błonnik, witaminy (C, A, B1, B2, PP) oraz minerały (wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, magnez, selen)
  • brukselka - bogate źródło witamin, minerałów i do tego sulforafanu
  • czosnek - zawiera flawonoidy, witaminy i rzadkie mikroelementy (m.in. chrom); naturalny antybiotyk - zwalcza bakterie, infekcje, obniża ciśnienie, poprawia trawienie.
  • czerwona fasola - źródło witamin (antyutleniaczy), minerałów m.in. cynku, błonnika jak i solidną dawkę białka roślinnego.
  • dynia - bogata w beta-karoten, ma w sobie cenny potas, wapń, witaminy z grupy B, a do tego nie ma sodu
  • nasiona dyni - doskonałe źródło magnezu
  • jagody - są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów, zawierają minerały, witaminy i błonnik, a ponadto są niskoenergetyczne
  • jarmuż - zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy z grupy B, karoten. Numer jeden na liście ANDI (Aggregated Nutrients Density Index) - ma 1000 punktów w skali gęstości odżywczej!
  • kasza gryczana - źródło białka, błonnika, witamin i minerałów. Nie zakwasza organizmu i nie posiada glutenu
  • siemię lniane - zawiera duże ilości zdrowych dla serca tłuszczów omega-3 i dobroczynnych związków roślinnych; przydatne przy odchudzaniu, bowiem skutecznie zmniejsza uczucie głodu


Post przerywany - co to i dla kogo? Efekty postu przerywanego Post przerywany - co to i dla kogo? Efekty postu przerywanego

Jak jeść i kupować superfoods?



Kupując superfoods, należy zwracać uwagę na kraj pochodzenia, ponieważ jest on gwarancją jakości. Konkretne produkty pochodzą z określonych regionów, gdzie są autochtoniczne; np. jagody ACAI pochodzą z Brazylii, chlorella najlepszej jakości będzie z Korei Południowej, a korzeń maca czy owoce camu camu najlepiej kupować z Peru. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać.
Bardzo ważna jest także certyfikacja, która daje pewność, że sięgamy po produkty sprawdzone, czyste, najwyższej jakości.

Nie pozbawiajmy supeżywności ich niezwykłych właściwości, np. przez długotrwałe gotowanie, obróbkę termiczną produktów, które nie powinny być jej poddane, nieodpowiednie przechowywanie).
Niektóre superfoods należy jeść w pierwotnej, surowej postaci. Będą to warzywa i owoce, tj.: awokado, borówki, jagody.

Jarmuż, szpinak czy inne tego typu produkty z powodzeniem można jeść na surowo, lecz równie świetnie sprawdzą się jako dodatek do koktajli czy zup.

Forma kapsułek czy proszku, tak jak w przypadku spiruliny, chlorelli czy camu camu nie wpływa na obniżenie wartości odżywczych tych produktów. W naszych warunkach jest po prostu bardziej przystępna. Formy sproszkowanej czy kapsułkowej nie należy mylić z suplementami - są to dwie różne rzeczy. Zdecydowanie lepiej będzie wybrać kapsułkę chlorelli zamiast ogólnego suplementu, zawierającego wszystko na raz.
PK

Opinie (1)

  • Dla mnie super foods to węgorz wędzony. Mmmmniammm.

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane