Sok i cukier z brzozy w diecie. Czy warto stosować?

Z kory brzozy powstaje także cukier nazywany ksylitolem. Ma o 40 proc. mniejszą kaloryczność niż zwykły cukier i niski indeks glikemiczny.
Z kory brzozy powstaje także cukier nazywany ksylitolem. Ma o 40 proc. mniejszą kaloryczność niż zwykły cukier i niski indeks glikemiczny. fot.123rf.com/ Katarzyna

Sok z brzozy jest znany w medycynie naturalnej od dawna. Dzięki witaminom i minerałom odznacza się właściwościami zdrowotnymi. Na tym nie kończą się zalety produktów z brzozy. Ksylitol, czyli cukier pozyskiwany z kory tego drzewa, może z powodzeniem zastąpić cukier. Oprócz walorów smakowych ma także niski indeks glikemiczny i 40 proc. mniej kalorii.




Polecani dietetycy w Trójmieście - sprawdź opinie, usługi



Czy stosujesz sok albo cukier z brzozy?

Zobacz wyniki (127)
Produkty pochodzenia naturalnego cieszą się aktualnie bardzo dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, w końcu przywiązywanie wagi do odpowiedniej diety i zdrowego stylu życia na dobre wpisało się w nawyki wielu z nas. Do takich produktów zaliczają się także sok i cukier z brzozy. Zawarte w nich witaminy i minerały przyczyniają się do ich właściwości prozdrowotnych i dietetycznych.


- Sok z brzozy był znany i stosowany w tradycyjnej medycynie ludowej oraz dla ochłodzenia i orzeźwienia organizmu ze względu na zawartość szeregu składników odżywczych wpływających pozytywnie na stan zdrowia organizmu. Właściwości prozdrowotne soku z brzozy wynikają z obecności witamin z grupy B, witaminy C, soli mineralnych i szeregu składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, fosfor, miedź czy żelazo. Sok z brzozy zawiera też kwasy organiczne, cukier inwertowany oraz aminokwasy i białka - mówi dr Waldemar Żyngiel, ekspert, wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Sok z brzozy można stosować przy wielu problemach zdrowotnych, warto jednak zachować umiar co do ilości i upewnić się, że nie mamy alergii na brzozę.
Sok z brzozy można stosować przy wielu problemach zdrowotnych, warto jednak zachować umiar co do ilości i upewnić się, że nie mamy alergii na brzozę. fot.123rf.com/serezniy
Czytaj także: Sześć nawyków, które poprawiają samopoczucie

Na co pomaga sok z brzozy?



Sok z brzozy wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, wzmacnia i poprawia metabolizm. Działa moczopędnie, przez co może wspierać w leczeniu niektórych chorób nerek. Jest wskazany w dnie moczanowej, zapaleniu nerek i pęcherza moczowego. Oprócz tego może być stosowany w chorobach reumatycznych, nadciśnieniu tętniczym i chorobach dermatologicznych. Jest wykorzystywany do celów kosmetycznych na wzmocnienie kondycji skóry i paznokci, co zawdzięczamy zawartości cennych witamin i składników mineralnych. Ze względu na obecność salicylanów może wykazywać również delikatne działanie przeciwbólowe.

Czytaj też: Kawa dla zdrowia i urody - jak ją stosować?

Warto jednak stosować go ostrożnie, zwłaszcza jeśli jesteśmy alergikami.

- Soku z brzozy w dużych ilościach tak na co dzień się nie zaleca, trzeba też uważać, bo jednak może się okazać, że ktoś cierpi na alergię na brzozę - wyjaśnia Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.
Ksylitol może być z powodzeniem stosowany do słodzenia napojów, deserów i ciast.
Ksylitol może być z powodzeniem stosowany do słodzenia napojów, deserów i ciast. fot.123rf.com/ morisfoto

Ksylitol - dlaczego warto go stosować?



Z kory brzozy powstaje także ksylitol, czyli substancja słodząca naturalnego pochodzenia. Jest alternatywą dla tradycyjnego cukru, polecaną osobom dbającym o zdrowie i smukłą sylwetkę.

- Ksylitol najczęściej jest uzyskiwany z kory fińskiej brzozy, występuje także w owocach, takich jak: truskawki, jagody, maliny, śliwki. Działa odwrotnie niż zwykła sacharoza, ponieważ ksylitol należy do węglowodanów, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób praktycznie niezależny od insuliny lub w nieznacznym stopniu zależny od udziału insuliny - dodaje Dominika Dietrich.
Czytaj też: Pokrzywa. Kiedy warto ją stosować?

Indeks glikemiczny ksylitolu jest bardzo niski, ponieważ wynosi 8. Im niższy indeks glikemiczny danego pokarmu, tym niższy poziom cukru we krwi. Z tego względu ksylitol może być stosowany u cukrzyków oraz osób z insulinoopornością. Zawiera też zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły cukier, bo dostarcza około 2,4 kcal/g, a zwykły cukier - 4 kcal/g.

- Wyjątkowe właściwości ksylitolu wynikają z faktu, że prezentuje równie słodki smak jak tradycyjny cukier, jednak jego kaloryczność jest niższa o 40 proc. Spożywanie potraw i napojów zawierających ksylitol w ramach zbilansowanej diety i prowadzenia aktywnego trybu życia przyczynia się do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a ponadto pomaga w zachowaniu odpowiedniej mineralizacji uzębienia - wyjaśnia dr Waldemar Żyngiel.
Ksylitol może być z powodzeniem stosowany do słodzenia napojów, deserów i ciast. Nie jest zalecany jednak dla niemowląt i dzieci do trzeciego roku życia.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (27)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Warsztaty z odpoczywania
Warsztaty z odpoczywania
słuchowisko
gru 20
poniedziałek, g. 18:30
Gdańsk, Projektornia
 Bezpłatne badania densytometryczne
Bezpłatne badania densytometryczne
badania, konsultacje
gru 17
piątek, g. 16:30
Gdynia, Medyczna Gdynia Sp. z o.o.
Dobry poród i połóg
Dobry poród i połóg
warsztaty
paź 27-29.12
g. 17:00
Gdańsk, POZMEDIK Szkoła Rodzenia

Ogłoszenia polecane

Najczęściej czytane