• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sezon na grilla - co zrobić, żeby nie przytyć?

Joanna Puchala
17 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Piękna pogoda i coraz dłuższe dni to znak, że sezon grillowy rozpoczyna się na dobre. Grillowanie jest przyjemną formą spędzania wolnego czasu z rodziną czy przyjaciółmi, jednak jeżeli nie przywiążemy uwagi do produktów i potraw, może stać się wrogiem szczupłej sylwetki.



Co sądzisz o zdrowym grillowaniu?

- Grillowanie często kojarzy nam się ze smaczną kiełbaską, zapiekanym białym chlebem i oczywiście dobrze schłodzonym piwem. Ale taki grill na pewno nie jest zdrowy. Tradycyjne grillowanie z dodatkiem dwóch piw, łyżki sosu majonezowego do kiełbasy może dostarczyć naszemu organizmowi aż około tysiąca kalorii - przestrzega dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Grillowanie wcale jednak nie musi wiązać się z przybieraniem na wadze lub nieprzyjemnymi wyrzeczeniami. Jeśli tradycyjnie serwowane produkty zastąpimy zdrowszymi propozycjami, będziemy mogli cieszyć się sezonem grillowym bez obaw o sylwetkę. Z łatwością możemy bowiem przygotować smaczne przekąski, które nie wpłyną negatywnie na nasz wygląd.

- Zachęcam do przygotowywania szaszłyków złożonych z zamarynowanego wcześniej chudego mięsa drobiowego oraz różnokolorowych warzyw, takich jak cukinia, bakłażan, cebula, papryka. Jako marynata do mięsa świetnie sprawdza się oliwa z oliwek połączona z ulubionymi przyprawami - mówi dietetyk Magdalena Oleś ze Slimfood.
Jedną z ciekawszych propozycji jest zamiana kiełbasy na grillowane skrzydełka kurczaka w ziołach, szaszłyki z warzywami i kurczakiem oraz ryby.

- Zamiast pieczywa możemy zjeść sałatkę przygotowaną ze świeżych warzyw z sosem winegret. W ten sposób zaoszczędzimy wiele kalorii, a tym samym odżywimy organizm. Piwo jest wysokokaloryczne, ma dużo cukru. Bez szkody dla sylwetki możemy sobie pozwolić na jedno lub dwa w tygodniu - dodaje Dominika Dietrich.
Zamiast tego możemy pić schłodzoną wodę z cytryną i miętą. Taka mikstura zmniejszy apetyt oraz pragnienie na piwo i jednocześnie będzie ogromnym wsparciem w oczyszczaniu organizmu.

Przykładowe menu na grilla według dietetyk Dominiki Dietrich:



Szaszłyki z kurczaka

* filet z kurczaka - około 300 g
* papryka żółta - 1 sztuka
* papryka czerwona - 1 sztuka
* cukinia - 1 sztuka

* jogurt naturalny 2 proc. tłuszczu - 150 g
* czosnek - 2 ząbki
* posiekana pietruszka - 1 łyżka

Marynata

Jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posiekaną pietruszką. Mięso pokroić w 3-centymetrową kostkę i wymieszać z marynatą.
Warzywa pokroić w grubą kostkę i nadziewać na patyki naprzemiennie.

Szaszłyki można posmarować samą oliwą, bez konieczności przygotowywania zalewy jogurtowej i także upiec na grillu lub patelni grillowej.


Nie tylko zdrowe jedzenie



Oprócz zdrowych propozycji jedzenia powinniśmy zwrócić również uwagę na sposób grillowania.

- Aby nie przynosiło negatywnych skutków zdrowotnych, warto zadbać o jakość materiałów użytych do rozpalania grilla. Najlepiej używać węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Nie poleca się stosowania kolorowych gazet, kartonów, drewna drzew iglastych ze względu na możliwość uwalniania toksycznych związków przy spalaniu. Należy również uważać na powszechnie stosowane rozpałki. Możemy ich używać jedynie na początku, zanim jeszcze położymy jedzenie na ruszt. Podczas grillowania, gdy wytapiający się z mięsa tłuszcz dostanie się do ognia, wydzielają się rakotwórcze substancje, między innymi akrylamid - podkreśla Magdalena Oleś. - Aby zapobiec osadzaniu się tego związku na jedzeniu warto użyć aluminiowych tacek z wgłębieniami. Bezpośrednio na ruszcie można natomiast grillować warzywa, owoce czy kromki chleba.

Opinie (66)

  • nie rozumiem jak można jeść z grilla prawie codziennie. (10)

    mój sąsiad z parteru który pochodzi z Iławy, jak tylko pogoda pozwala, to codziennie rozpala grilla na tzw. ogródku. śmierdzi w całym bloku, jak coś mu powiesz, to wyzywa.

    • 37 14

    • dlaczego grillujący janusze nie sprzątają po sobie? (1)

      wszędzie w lasach, nad morzem, jeziorami jednorazowe grille, butelki, pety, opakowania po kaszance i musztardzie:(

      • 28 4

      • Bo to zwykle ku... brudasy.

        • 28 4

    • prowokator

      • 7 6

    • zdecyduj się, albo jak tylko pogoda pozwala albo codziennie

      • 8 1

    • Jabłoniowa ? (1)

      • 8 1

      • Guderskiego...

        • 6 1

    • (1)

      Mówi i piszę się w ogródku. Spaliłeś się tym marny prowokatorze.

      • 7 2

      • PiszĘ - ja piszĘ, piszE - on piszE, piszE się

        • 0 0

    • Słaby troll z Iławą, szczurze z Gdańska.

      • 5 5

    • W Polsce dopiero wchodzi na to moda.

      Zobaczysz za kilkanascie lat co bedzie...

      • 0 0

  • (1)

    Lubię zjeść jedzonko z grilla,ale raz na jaakiś czas. Nie wiem jak można grillować regularnie. Przecież to wtedy już niesmaczne się robi. Lepiej by wygospodarować miejsca na ogniska by można było kiełbaskę ponacinać i nad ogniem...mniammm.

    • 24 3

    • żeby nie przytyć to nie co można a ile można jeść

      jak ktoś wpitala bez hamulców
      to wyrok jest jeden,
      otyłość

      • 2 0

  • co zrobić? Nie żreć tyle!! (1)

    • 34 2

    • Kiedyś były garnki aluminiowe to je wycofali bo szkodliwe od podgrzewania a tacka aluminiowa na grillu jest super eko......

      • 1 1

  • Jak grill to koniecznie w "ogrodzie" na parterze bloku (12)

    trzy piętra wzwyż siwo w mieszkaniach, wszystko węglem śmierdzi, a janusz w rytmie dico polo "gryluje" w najlepsze. Zero szacunku, zero rozumu, ogólnie życiowe zero. Ale że w życiu nic nie osiągnął, to chociaz tak może innym po złości zrobić.

    • 42 6

    • (2)

      Gdzie Wy mieszkacie, że macie takie atrakcje? :D

      • 8 0

      • (1)

        w Gdańsku

        • 0 0

        • w jakiej dzielnicy się pytam bo W głównym Mieście nie ma takich atrakcji :(

          • 0 0

    • Rozumiem że przykro ci ze nie możesz... (2)

      Trzeba było kupić mieszkanie na parterze i z przyjemnością i Siebie zjeść kiełbaskę :)

      • 2 6

      • w cieniu bloku (1)

        • 2 0

        • w słonecznym cieniu na miękkim kamieniu...

          • 0 0

    • a co szanowny Pan/Pani rozumie przez "w życiu nic nie osiągnął" ?

      • 2 2

    • Jeżeli "życiowe zero" Cię denerwuje, to na jakim Ty jesteś poziomie?? (3)

      • 1 0

      • Mieszka w tym samym bloku, więc osiągnęli tyle samo :) (2)

        • 1 0

        • I tu jesteś w błędzie. (1)

          Na parterze były tańsze lokale niż na wyższych kondygnacjach.

          • 1 0

          • nie zawsze, na Jasieniu mój brat musiał dać więcej, żeby mieć ogródek, Ci na górze mają tylko balkony

            • 0 0

    • Przed następną sobotą w nocy

      pitolnij mu z góry worek z gnojowicą do ogródka.
      Odechce się grillować:)

      • 1 0

  • strasznie spasionym narodem się stajemy coraz więcej ludzi z nadwagą a najgorsze że dzieciaki też upasione często od (4)

    najmłodszych lat

    • 40 3

    • dzieci prosiaczki (2)

      Fakt dzieci wyglądają gorzej niż kiedykolwiek :( Widok na basenie czy plaży przyprawia mnie o dreszcze. Dziewczynki w różowych sukieneczkach wyglądają jak tęgie prosiaczki przed ubojem. To jest smutne.

      Rodzice drodzy - jeśli nie zamierzacie później zjeść tych swoich pociech, to przestańcie je tuczyć

      • 19 4

      • cena dobrobytu (1)

        będziemy płacić słono za ich leczenie

        • 2 0

        • poza tym świni nie szkoda

          • 1 2

    • Rodzice nie mają nawyku sprawdzania co kryje się w owocowych, "zdrowych" soczkach

      "wodach" smakowych, ważne, że jest na etykiecie - dzienna porcja witamin i inne brednie.

      • 0 0

  • (2)

    Jest sposob na parterowych grillowiczow w ogrodkach na nowych osiedlach. Tylko,ze ludzie ogolnie ze soba nie potrafia rozmawiac. Wystarczy wygospodarowac na terenie osiedla kilka metrow kwadratowych,zrzutke zrobic na laweczki I kazdy kto bedzie mial ochote na karkoweczke pojdzie w wyznaczone miejsce ze swoim grillem I juz problem z glowy. No,ale do tego trzeba checi I rozmow a nie wyzywania sie od Januszy,wiesniakow czy innych sloikow.

    • 49 2

    • ludzie teraz nie rozmawiają, a w szczególności na osiedlach gdzie mieszkają młodzi ludzie. W moim bloku średnia wieku to 60 i z każdym można porozmawiać i wszyscy się dogadują i nie ma żadnych problemów. Wystarczy tylko być bardziej ludzkim.

      • 13 2

    • Ile m2 ma mieć to miejsce? np. na 200 lokali

      • 0 2

  • (1)

    jak grill to tylko nad Motławą

    • 22 0

    • tak zwłaszcza teraz :)

      • 5 1

  • Nie robi się grilla po to, żeby nie przytyć tylko, żeby dobrze zjeść. To ma być przyjemność w czystej postaci a nie kalkulacja :)

    • 34 3

  • Po co smazyc te padline czy inne warzywa?? (1)

    Nie mozna zjesc bez smazenia???
    Aha....bizness by sie nie kreci , a tak kazde g....sie sprzeda bo beda smazyc i nawet smaku nie poczuja..

    • 5 25

    • można, surowy kurczak pyszności

      • 13 1

  • (3)

    No nie przesadzajmy mam dom z ogrodem i grilla odpalam 5-6 razy w roku a raczej w sezonie.

    • 10 5

    • dom 40 m2 i ogród 20 m2 na barterze w bloku na szadółkach? (2)

      • 4 3

      • tak na Szadolkach i do tego wzialem kredyt na 30 lat na 120% ceny we frankach (1)

        jestem bezrobotny, mam 5 dzieci i 2500 z 500+ a do rodzicow na Mazury jezdze Golfem III 1,9 TDI z przebiegiem 160 tys km kupionego od Niemca ktory plakal jak sprzedawal.

        • 15 0

        • zapomniałeś dodać, że Twoja Iwona ma końcówki tlenione lub pomalowane na różowo i też nie pracuje, wszyscy ją znamy na osiedlu i pozdrawiamy!

          • 10 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane