- 1 Oddział za ponad 5 mln zł, ale nie może wykonywać złożonych zabiegów (7 opinii)
- 2 Liliana przez 5 lat była przykuta do łóżka bez diagnozy (33 opinie)
- 3 5 prostych ćwiczeń na bolącą szyję i kark (1 opinia)
- 4 Te zabiegi musi wykonać każda 30- i 40-latka (49 opinii)
- 5 Średnio 169 dni czekania na rezonans magnetyczny na Pomorzu? (87 opinii)
- 6 Gdyński szpital przez 4 dni nie wykonywał diagnostyki obrazowej (107 opinii)
Rokitnik - promieniej pięknem i zdrowiem
Nazywany jest rosyjskim ananasem, złotem Syberii lub syberyjską oliwką. Jeszcze parę lat temu rokitnik, bo o nim mowa, był rośliną kompletnie nieznaną, mimo że w Europie Wschodniej i Azji stosowany był (i jest) od wieków na przeróżne dolegliwości. Teraz robi prawdziwą furorę i to nie tylko za sprawą popularnego piwa z rokitnikiem. Sprawdź, jakie zalety posiada rokitnik, prawdziwa bomba witaminowa wśród roślin, oraz jak w szybki i łatwy sposób możesz przygotować produkty, które skutecznie będą pielęgnować twoje zdrowie i urodę.
W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" chcemy zachęcić was do korzystania z naturalnych produktów, które możemy łatwo zdobyć - prosto z krzaka, straganu czy zielarskiego sklepu. Całkiem za darmo lub za niewielkie pieniądze możemy mieć naturalne cuda, które przysłużą się cerze, włosom i ciału lepiej niż kupne "gotowce".
Po owocach czarnego bzu przyszedł czas na kolejny jesienny niezbędnik - rokitnik.
Skład, który robi wrażenie
Skład rokitnika można długo zachwalać. O te podstawowe informacje pytam farmaceutkę, Wiolettę Łukasiewicz, właścicielkę sklepu zielarsko-medycznego Rumianek.
- Rokitnik jest ostatnio coraz popularniejszy wśród naukowców i konsumentów. Dołączył nawet do grupy "superfoods" - superżywności, która bogata jest w wiele składników odżywczych i witamin - mówi Wioletta Łukasiewicz - Nie ma się co dziwić, gdyż owoce rokitnika zawierają ponad 180 bioaktywnych substancji, m.in. antyoksydantów, witamin (A, D, E, K, C oraz z grupy B), aminokwasów (znaleziono ich aż 18), mikroelementów, prowitamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co warto dodać, są bogate w witaminę C (od 500 do nawet 3500 mg na 100 g owoców!), która jest łatwo przyswajalna. W soku z owoców rokitnika można się spotkać z 24 pierwiastkami chemicznymi - np. azotem, fosforem, borem, manganem, wapniem i krzemem.
Rokitnik w służbie urody
Wysoka zawartość witaminy C czyni z niego jednego z najbardziej skutecznych pogromców wolnych rodników. To dlatego między innymi wykorzystywany jest do produkcji kremów przeciwzmarszczkowych. Wchodzi również w skład kosmetyków brązujących i poprawiających koloryt cery.
Mniej znanymi właściwościami rokitnika są ochrona skóry i zabliźnianie ran. Wyciąg w postaci oliwy lub kremu leczy oparzenia (w Czarnobylu wyciągiem z rokitnika leczone były osoby poparzone). Olej z nasion chroni przed szkodliwym promieniowaniem (ten z kolei stosowany był przez radzieckich kosmonautów chcących uchronić się przed zmianami powstającymi na skutek promieniowania kosmicznego). Posiada także wiele innych cennych właściwości.
Olej z nasion lub owoców rokitnika tłoczony na zimno jest niezwykle ceniony w kosmetyce. Jest szczególnie istotny dla osób borykających się z problemem suchej, podrażnionej czy nawet poranionej cery. Olej wchodzi w skład wielu kosmetyków, między innymi szamponów czy kremów, które wspomagają leczenie problemów skórnych (np. blizny, rozstępy, egzemy), a także kremów zapobiegających starzeniu się skóry i redukujących zmarszczki. Łagodzi, nawilża, wygładza.
Pozytywny wpływ rokitnika na włosy
- Wysokie stężenie kwasu palmitynowego (wchodzącego w skład związków budulcowych ludzkiej skóry) w oleju rokitnikowym pozwala odbudować naskórek - mówi właścicielka sklepu Rumianek. - Jego stosowanie jest korzystne nie tylko dla cery, ale również dla włosów - olej z rokitnika ma wspaniałe działanie - dodaje włosom blasku, zapobiega ich wypadaniu i ma działanie przeciwłupieżowe.
Potwierdza to również właścicielka Eko Delikatesów.
- Wśród naszych kosmetyków organicznych mamy perełki cieszące się dużą popularnością, właśnie na bazie rokitnika. Pomadki i kremy do twarzy (lekki na dzień i bardziej tłusty na noc), polecane szczególnie do cery skłonnej do naczynek, wymagającej regeneracji, przesuszonej czy zniszczonej. Gwarantuje nam głębokie nawilżenie, a zawarta w nim witamina C wykazująca działanie przeciwzmarszczkowe, sprawi, że skóra będzie odżywiona i nawilżona - informuje właścicielka Eko Delikatesów Kamila Mrozowska. - Godne polecenia są balsamy na bazie organicznego rokitnika, ale także szampony, odżywki do włosów i żele pod prysznic. Po kąpieli włosy są gładkie, miękkie, nawilżone, łatwo się rozczesują, a balsam przyjemnie koi, dogłębnie nawilża, przynosi ulgę suchej skórze, nawet tej po depilacji.
Samodzielnie również możemy przygotować rokitnikowe kosmetyki.
Peeling z rokitnikiem
Szklankę owoców rokitnika miksujemy lub rozgniatamy. Łączymy z dwiema szklankami gruboziarnistej soli (lub cukru) i dodajemy startą skórę cytryny lub pomarańczy. Nie tylko zapach peelingu jest zniewalający. Skóra po nim jest niezwykle napięta, gładka, zyskuje też ładny koloryt.
Maseczka z liści rokitnika
Maseczkę możemy przygotować z suszonych lub świeżych liści. Suche rozdrabniamy np. w moździerzu, świeże rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy 2-3 łyżeczki wody mineralnej i po jednej łyżce miodu i oleju słonecznikowego (cera tłusta i wrażliwa) lub oliwy z oliwek (cera sucha). Uzyskaną miksturę nakładamy na twarz na 15 minut, po czym zmywamy letnią wodą.
Dla koneserów domowych kosmetyków przepis na mydło nawilżające z jesiennymi darami lasu zdradza Wioletta Łukasiewicz.
Mydło nawilżające z jarzębiną, dziką różą i rokitnikiem
Składniki:
3/4 szarego mydła, łyżka oleju kokosowego, łyżka jarzębiny, łyżeczka owoców z dzikiej róży, pół łyżeczki rokitnika, 120 ml szklanki wrzątku.
Wykonanie:
Zetrzyj na tarce 3/4 szarego mydła. Dodaj do niego ok. 0,5 szklanki naparu z jarzębiny i owoców dzikiej róży. Owoce zalej wrzątkiem, rozgnieść za pomocą łyżeczki i pozostaw na 15 minut. Do mydlanej papki dodaj łyżkę oleju kokosowego i wyciśnięty sok z owoców rokitnika. Składniki dokładniej wymieszaj, włóż do formy (uprzednio wysmarowanej w oliwie z oliwek lub innym tłuszczu, aby mydełko łatwo odchodziło). Mydło wstaw na 1,5 godz. do lodówki do zastygnięcia.
Na zdrowie!
Rokitnik jest na drugim miejscu biorąc pod uwagę zawartość witaminy C. Ustępuję miejsca jedynie owocom dzikiej róży. W zależności od jego występowania różna jest także zawartość witaminy C (od 200 do nawet 1100mg/100 gram) wyjątkowo dobrze przyswajanej przez organizm. Biorąc pod uwagę najniższą wartość, starcza w zupełności, by pokryć dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Do tego prawie nie ma strat w jej stężeniu i jakości podczas przetwarzania owoców. To dlatego rokitnik tak chętnie jest polecany we wszelkich dolegliwościach wywołanych właśnie brakiem witaminy C, takich jak: osłabiona odporność, astma, brak apetytu, bolące i krwawiące dziąsła, łatwo powstające siniaki, ból mięśni i stawów, trudno gojące się rany.
- Dzięki dużej zawartości witaminy C, alfa-tokoferolu, beta-karotenoidów i flawonoidów zmniejsza ilości złego cholesterolu - LDL. Co ważne, sama witamina C zawarta w rokitniku przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i tu rokitnik pod tym względem jest skuteczniejszy od aronii, jarzębiny, czarnej porzeczki. Substancje zawarte w rokitniku (np. kwas askorbinowy) wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i są stosowane z powodzeniem w leczeniu chorób naczyniowych - dodaje właścicielka sklepu Rumianek.
Rokitnik jest silnym antyoksydantem, walczy z wolnymi rodnikami, odbudowuje komórki i opóźnia procesy ich starzenia. Często stosowany przy reumatoidalnych zapaleniach stawów, jest też największym naturalnym źródłem kwasu omega 7, który usprawnia i dba o pracę mózgu i układu nerwowego, poprawia nastrój i działa antydepresyjnie. Chroni i wspomaga wątrobę a liście wykorzystywane są w leczeniu wrzodów. Rokitnik jest pomocny przy problemach zaparć i niestrawności. Ma także właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antynowotworowe, leczy też drobne infekcje i przeziębienia, zmniejsza i łagodzi stany gorączkowe.
- W 100 proc. soku z owoców rokitnika obecne są 24 pierwiastki chemiczne między innymi: azot, fosfor, żelazo, mangan, bor, wapń i krzem. Oprócz tego przede wszystkim mnóstwo witaminy C, więcej niż w cytrynie - mówi właścicielka Eko Delikatesów. - Regularne picie soku rokitnika podniesie naszą odporność i wzmocni organizm. Świetnie się sprawdzi w nadchodzącym okresie przeziębień i grypy.
Zapas na zimę soku z rokitnika możemy zrobić w domowym zaciszu. Przepisów jest wiele, warto poszukać takiego, który przypadnie do gustu nam i naszym kubkom smakowym.
Sok z rokitnika
Najprostszym sposobem jest przegotowanie umytych wcześniej owoców i przepuszczenie ich przez sokowirówkę. Dodać cukier do smaku, a następnie przelać do butelek i pasteryzować. Jeśli nie posiadamy sokowirówki owoce należy rozgnieść i przelać do butelek przez gazę. Z "resztek" możemy zrobić pyszną owocową zupę.
Ostatni z proponowanych wariantów to przepis Wioletty Łukasiewicz.
Kilogram owoców rokitnika - najlepiej zebranych po pierwszych przymrozkach, wtedy są mniej cierpkie - zasyp kilogramem cukru i odstaw na 7-8 godzin. Następnie powoli doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj przez 20-30 minut. Przecedź sok i zlej do butelek. Po pasteryzowaniu odstaw w ciemne miejsce. Stosuj sam lub jako dodatek np. do herbaty w okresie większej zapadalności na grypę i przeziębienia.
Płukanka na ból gardła
Łyżkę świeżych lub suszonych owoców gotujemy w 100 ml wody pod przykryciem przez około 10 minut. Odcedzamy. Stosujemy w zależności od potrzeb - przy ostrych stanach zapalnych nawet co godzinę, przy lekkich 3-4 razy dziennie.
Napar z liści rokitnika
Suszone liście zalane wrzątkiem mogą stanowić ciekawą alternatywę dla czarnej herbaty. Taki napar działa lekko napotnie, wzmacnia, dostarcza witaminy C, rozgrzewa, ma działanie bakteriobójcze, stąd zalecane jest jego picie w czasie przeziębienia.
Przetwory z rokitnika są łatwo dostępne w sklepach, ale coraz chętniej sami sięgamy po przeróżne przepisy i sami przygotowujemy dżemy, musy, konfitury, soki, przeciery. Rokitnik możemy stosować w kuchni zarówno na słodko, jak i na słono (np. podobnie jak jarzębina jako dodatek do mięsa).
Przeciwwskazaniem do spożywania produktów z rokitnikiem są trudności z zasypianiem, gdyż wysoka dawka witaminy C może ten problemy nasilać. Bezwzględnie konsultacji z lekarzem wymagają osoby, które cierpią na sany zapalne wątroby i trzustki, kamicę nerkową oraz ostre stany zapalenia pęcherzyka żółciowego.
Jak, kiedy i gdzie zbierać
Rokitnik jest objęty częściową ochroną, co oznacza, że nie wolno go zrywać tam, gdzie rośnie dziko, czyli wzdłuż linii brzegowej Bałtyku i w Pieninach. Bez obaw możemy go pozyskiwać z krzewów uprawnych, czyli z ogrodów, działek i innych miejsc, na przykład takich, w których sadzony był ozdobnie. Jak zwykle należy pamiętać o tym, żeby wybierać te rośliny, które rosną z dala od drogi. Żeby nie zakłócać ekosystemu rokitnika zrywamy tylko kilka gałęzi z jednego krzewu.
Kiedy owoce osiągną dojrzałość (osiągną kolor od jasnożółtego do ciemnopomarańczowego, łatwo pękają pod naciskiem), możemy je zbierać z przeznaczeniem na cele kosmetyczne i zdrowotne. Owoce mające być bazą przetworów kuchennych lepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, tracą wtedy cierpkość i gorycz.
Najwięcej trudności sprawia oddzielenie jagód od gałęzi. Możemy to uczynić poprzez monotonne i niestety rzadko kiedy skuteczne wydłubywanie owoców, bądź usuwanie ich widelcem, albo sięgnąć po efektywniejsze metody. Pierwszą jest ich zamrożenie. Twardsze jagody łatwo odchodzą od gałązek i - co ważne - w całości. Tym, którzy są niecierpliwi jak ja, zostaje ostatni sposób, czyli użycie nożyczek.
Miejsca
Opinie (25) 2 zablokowane
-
2016-09-28 22:21
To, że Pani Redaktor istnienie rokitnika zauważyła dopiero , kiedy w piwie mogła go spróbować (1)
nie znaczy, że wcześniej nie był znany.
- 5 2
-
2016-10-10 09:55
Hehe, dokładnie.
Większość Polaków dowiedziała się o rokitniku z reklamy Specjala.
- 0 0
-
2016-09-28 22:27
(2)
Sok z wodą z rokitnika ma specyficzny smak i trzeba go lubić żeby pić często.Lepszy jest jako syrop,tak z łyżeczkę lub trochę więcej.
Niedawno robiłem sok z kaliny,ten to dopiero ma dziwny zapach,ale smak może być.Coś jak bigos,zapach nie do wytrzymania,ale w smaku całkiem dobre- 3 1
-
2016-09-28 23:15
no nie (1)
toć kalina jest trująca....życzę dużo zdrowia...szkoda było się nazrywać.....
- 2 0
-
2016-09-28 23:59
Kalinę piję już jakiś czas i jak na razie mam się dobrze .Trzeba ją odpowiednio zrobić i traci właściwości trujące.Podobnie bez czarny jest szkodliwy na surowo,a po zagotowaniu traci szkodliwe właściwości i jest leczniczy
- 1 0
-
2016-09-28 23:44
chyba promieniuj
Powinno być!
- 0 1
-
2016-09-29 01:02
Po co gotować sok z rokitnika? (1)
Przecież wiadomo ze podczas gotowania ginie cenna witamina C.
No chyba że coś się ostatnio pozmieniało ;)
A i jeszcze jedno - witamina C i kwas askorbinowy to jedno i to samo tylko nazwy różne.- 3 1
-
2016-09-29 18:10
DOKŁADNE czytanie ze zrozumieniem boli?
- 0 1
-
2017-02-24 23:14
ha ha ha
Od kilku lat znany? Mowcie za siebie, spozywam go od około 40 lat zawsze wiec autor chyba mierzy według siebie stan wiedzy ;)
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.