- 1 Coraz więcej rodziców odmawiających szczepienia dzieci (143 opinie)
- 2 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (9 opinii)
- 3 Niemal 180 marzeń do spełnienia. Czekają podopieczni hospicjum (13 opinii)
- 4 "Aparat za miliony niszczeje". Co dzieje się z pandemicznym tomografem? (54 opinie)
- 5 Rządowy program in vitro. Ministerstwo zdrowia ogłosiło zasady i warunki (157 opinii)
- 6 Nowe spojrzenie na stwardnienie rozsiane. Konferencja dla pacjentów (12 opinii)
Przegoń migrenę odpowiednią dietą
9 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat)
Migreny nie można wyleczyć, istnieją jednak pewne sposoby pozwalające zmniejszyć częstotliwość występowania ataków lub wpłynąć na ich przebieg. Wśród nich znajduje się niewątpliwie właściwa dieta.
Pięć posiłków dziennie spożywanych o stałych porach, wyrobienie nawyku niejedzenia na pusty żołądek produktów o dużej zawartości cukru - to sposoby pozwalające uniknąć lub ograniczyć przykre dolegliwości migrenowe. Co je powoduje? Między innymi niedbałość w odżywianiu, wychodzenie do pracy bez śniadania, a także stosowanie wyniszczających, źle zbilansowanych diet. Wszystko to prowadzić może do obniżenia poziomu cukru we krwi i zwiększenia ryzyka ataków. Nie bez podstawy dietetycy podkreślają, że przyczyną 40 proc. ataków migreny jest głód, którego nie zastąpi batonik czy kolejna kawa.
Warto mieć świadomość tego, że migrenę potęgują też pewne dodatki żywnościowe w postaci związków chemicznych. Jest wśród nich m.in aspartam (E951), glutaminian sodu, azotan i azotyny. Głównym źródłem aspartanu są przede wszystkim słodziki, niskokaloryczne napoje bezalkoholowe oraz gumy do żucia. Źródłami glutaminianu sodu są zaś: żywność paczkowana, sproszkowane i konserwowe zupy, kostki bulionowe, mrożone zestawy obiadowe oraz paczkowane przekąski. Jeśli chodzi o azotany i azotyny, w żywności występują m.in. w mleku, chlebie, przetworach mlecznych, produktach mięsnych, które konserwuje się saletrą amonową oraz warzywach i owocach nawożonych nawozami sztucznymi. Jeśli cierpicie na migrenę, powinniście ograniczyć spożycie tych produktów.
Przy migrenie ograniczyć należy również produkty zawierające w swoim składzie aminy (tyramine, fenyloalanine, histiamine), które bezpośrednio wpływają na naczynia krwionośne doprowadzające krew do mózgu. Występują one w takich produktach, jak: sery pleśniowe, twarde i półtwarde, jogurty i maślanki, ciasta drożdżowe, ryby marynowane, tuńczyk, łosoś, mięso czerwone, wysokoprzetworzone mięsa i wędliny, a także pomidory, warzywa strączkowe, fasola, kiszona kapusta, ananasy, truskawki czy śliwki.
Działanie określonych produktów na organizm człowieka jest bardzo indywidualne, produkty potęgujące migrenę u jednych, mogą nie wpływać źle na innych. Dlatego aby dowiedzieć się, co źle na nas wpływa i czego nie powinniśmy jeść, zaleca się prowadzenie przez jakiś czas kalendarzyka i opisywanie godzin spożywanych pokarmów.
Czasem jednak ciężko jest ustalić, jakich składników nie toleruje nasz organizm. W takich przypadkach zaleca się wykonanie specjalnego testu na nietolerancje pokarmowe.
- W 75 proc. przypadków przyczyną migrenowych bólów głowy może być nadwrażliwość na niektóre pokarmy, a objawy migrenowe po spożyciu nietolerowanego pokarmu występują po 8 do 72 godzin od spożycia danego produktu - mówi Anna Piaścik z Poradni Dietetycznej Medicago. - Jest to tzw. alergia pokarmowa typu III o opóźnionych objawach. Trudno jest wykryć wówczas szkodliwe produkty, dlatego w takich przypadkach zaleca się testy na nietolerancje pokarmowe. Można je wykonać w wielu poradniach dietetycznych, laboratoriach diagnostycznych, gabinetach lekarskich. Na podstawie wyniku testu opracowywany jest jadłospis eliminacyjny i zalecenia żywieniowe wykluczające nietolerowane pokarmy. Wprowadzenie diety eliminacyjnej przynosi zadowalające efekty poprawy stanu zdrowia.
Szukasz dietetyka? Skorzystaj z katalogu trojmiasto.pl
Jakie pokarmy są przy migrenie wskazane?
Przede wszystkim zaleca się przygotowywanie posiłków lekkostrawnych, zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe. Dieta powinna być wzbogacona w kwasy omega-3, którego źródłem jest tran i oliwa z oliwek. Zaleca się więc spożywanie makaronów, ryżu oraz kaszy gryczanej. Do bezpiecznych składników należą też jajka oraz chude mięso z kurczaka i indyka. Przy nawracających migrenach należy ograniczyć spożycie soli. Z warzyw polecana jest marchew, pietruszka oraz ziemniaki. Trzeba pamiętać o uzupełnianiu płynów, w postaci czystej wody lub napojów niegazowanych.
Wraz z rosnącym tempem życia i nadmiarem obowiązków, zwiększa się liczba osób dotkniętych bólami migrenowymi. Jednak umiejętne unikanie produktów, mogących wyzwolić ataki migreny, może w znacznym stopniu zapobiegać ich występowaniu, a tym samym polepszyć jakość życia osób, które cierpią na tę chorobę.
Miejsca
Opinie (48) 7 zablokowanych
-
2018-06-26 14:36
na migrenę nalepsza jest neurostymulacja
Ja ze swojej strony mogę polecić Wam Cefaly - super sprzęt do neurostymulacji. :) Żadne leki nie dokonały u mnie cudu, nie wiem jak dieta... bardzo długo brałam mnóstwo tabletek, chodziłam od lekarza do lekarza i w końcu kupiłam cefaly. wreszcie jest poprawa!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.