• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Porzeczki w służbie zdrowia i urody

Agnieszka Majewska
3 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Porzeczki, nie tylko czerwone, to składnica witamin i minerałów. Sprawdzamy, jak mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu i urodzie. Porzeczki, nie tylko czerwone, to składnica witamin i minerałów. Sprawdzamy, jak mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu i urodzie.

Porzeczki to jedne z najbardziej powszechnie sadzonych krzewów owocowych na działkach i w ogrodach. To owoc łatwo dostępny na targach, halach czy w sklepach. I całe szczęście, bo te małe owoce zawierają w sobie więcej witamin i składników mineralnych, niż moglibyśmy sobie wyobrazić. Na jakie dolegliwości pomogą? Czy możemy je wykorzystać w domowym spa?



Jakie porzeczki lubisz najbardziej?

W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" przybliżamy rośliny, które znalazły zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie, a które są obok nas, w lesie, na działce, łące, sklepie - na wyciągnięcie ręki.

Skład, który robi wrażenie

Porzeczki, w zależności od odmiany, mają różny skład (a co za tym idzie trochę inne właściwości) jednak zmiany te są widoczne zazwyczaj w ilości zawieranych witamin. Czarne obfitują w witaminę C, której zawierają aż czterokrotnie więcej niż owoce cytrusowe, ale czerwone też posiadają jej mnóstwo. Poza tym w ich składach znajdziemy m.in: witaminy z grupy B, A, E, K, D, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, cynk, olejki eteryczne, garbniki i wiele innych. W liściach porzeczek możemy znaleźć pochodne flawonowe, kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne i wiele soli mineralnych.

Porzeczki w służbie urody

Każdy rodzaj porzeczek jest niezwykle cennym składnikiem kosmetyków, zazwyczaj dedykowanym cerze dojrzałej przez wzgląd na ich wspaniałe właściwości. Wygładzają, ujędrniają i napinają każdą cerę. Minimalizują drobne zmarszczki, pozostawiając skórę jędrną i elastyczną.

Maseczka z porzeczek z dodatkiem mąki ziemniaczanej skutecznie usuwa nadmiar sebum, zwęża pory, napina i ujędrnia skórę, wygładza skórę i minimalizuje drobne zmarszczki. Maseczka z porzeczek z dodatkiem mąki ziemniaczanej skutecznie usuwa nadmiar sebum, zwęża pory, napina i ujędrnia skórę, wygładza skórę i minimalizuje drobne zmarszczki.
Porzeczki działają na naszą urodę także od wewnątrz. Uzupełniają i wspomagają domowe zabiegi.

- Jestem za tym, aby wracać do natury i korzystać z jej dobrodziejstw, ponieważ dzięki temu odzyskamy witalność i piękną skórę - mówi Karolina Orłowska, kosmetolog z Instytutu Uroda. - Suplementacja soku z porzeczki w połączeniu z profesjonalna kuracją witaminą C w gabinecie kosmetycznym korzystnie wpłynie na stan zdrowia oraz skórę. Zabiegi z witaminą C, czyli np. z wyciągiem z porzeczek, dadzą efekt dotlenienia, rozświetlenia, napięcia i odżywienia. Kuracja kosmetyczna oraz preparaty zawierające witaminę C zaleca się nie tylko dla cery dojrzałej, ale do każdego typu skóry, również w przypadku trądziku różowatego, trądziku pospolitego i innych chorób skórnych.
Porzeczki wspomagają proces odnowy skóry, opóźniają procesy starzenia, odżywiają i nawilżają. Rozświetlają, zapewniają zdrowy kolory skóry, zapobiegają też pękaniu naczyń krwionośnych. Czy takie efekty możemy uzyskać w domu? Maseczka lub peeling z porzeczek mogą szybko i w widoczny sposób poprawić kondycję naszej cery.

Jeśli tylko zdołacie oprzeć się pokusie i nie zjeść tego smakowitego peelingu zanim go nałożycie, możecie spodziewać się pięknej, jędrnej i gładkiej skóry. A na koniec zawsze można oblizać palce. Jeśli tylko zdołacie oprzeć się pokusie i nie zjeść tego smakowitego peelingu zanim go nałożycie, możecie spodziewać się pięknej, jędrnej i gładkiej skóry. A na koniec zawsze można oblizać palce.
Oczyszczająco-napinająca maseczka z porzeczek
3-4 łyżki czerwonych i białych porzeczek rozgniatamy widelcem. Możemy je połączyć w całości, lub dodać do samego soku łyżkę mąki ziemniaczanej. Powstałą papkę trzymamy ok. 20 minut. Zmywamy letnią wodą.

Maseczka skutecznie usuwa nadmiar sebum, zwęża rozszerzone pory, działa antybakteryjnie, delikatnie ściągająco i tonizująco, poprawia koloryt, reguluje pracę gruczołów, a przy tym zmniejsza drobne zmarszczki i wygładza skórę.

Możemy użyć także samych rozgniecionych porzeczek lub dodać inne składniki, takie jak płatki owsiane, miód, ubite białko, jogurt czy twaróg. Sok z cytryny dodany do rozgniecionych porzeczek to gotowa maseczka rozjaśniająca piegi i drobne przebarwienia.

Peeling porzeczkowy
Połowę szklanki porzeczek miksujemy i dodajemy taką ilość brązowego cukru, aby uzyskać gęstą konsystencję. Nacieramy ciało przez 5 minut, po czym spłukujemy ciepłą wodą. Regularne stosowanie peelingu zapewnia jędrną i gładką skórę.

Pamiętajmy, że jak każdy produkt, także porzeczki mogą wywołać reakcję alergiczną. Zanim nałożymy domowe kosmetyki powinniśmy wykonać próbę uczuleniową w niewidocznym miejscu.

Na zdrowie!

- Czarna porzeczka jest mocno niedocenianym owocem, kojarzonym głównie z witaminą C. Natomiast bogactwo witamin i minerałów w niej zawartych jest znacznie, znacznie większe. W owocach jest spora grupa flawonoidów - organicznych związków chemicznych, które mają wiele działań: przeciwutleniające, przeciwzapalne, rozkurczowe czy chociażby moczopędne. - informuje Katarzyna Wielińska - dietetyczka i właścicielka sklepu ze zdrową żywnością Zielonyspichlerz.pl.
Herbata z liści porzeczek wspomaga wydalanie toksyn z organizmu, korzystnie działa na pracę nerek i układu moczowego, skutecznie gasi pragnienie. Herbata z liści porzeczek wspomaga wydalanie toksyn z organizmu, korzystnie działa na pracę nerek i układu moczowego, skutecznie gasi pragnienie.
Ale nie tylko czarne porzeczki to bogactwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, a także samopoczucie. Cała grupa roślin z rodziny porzeczek może służyć jako domowa apteczka pomocna w bardzo wielu dolegliwościach.

- Porzeczki to skarbnica antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała, zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy działają także oczyszczająco, ułatwiają usuwanie szkodliwych dla organizmu pierwiastków. - mówi dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse Morena Maja Lewandowska. - Mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu zapalenia dróg moczowych. Zaleca się stosowanie czerwonych porzeczek także by zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych, czarne porzeczki są bogatym źródłem witaminy A, która pomaga zahamować proces rozwoju licznych chorób oczu, np. zaćmy. Nie każdy wie, że porzeczki łagodzą również bóle menstruacyjne dzięki zawartości kwasu elagowego, który stanowi ok. 50 proc. ogólnej ilości polifenoli. To właśnie on posiada najsilniejsze właściwości uspokajające i przeciwbólowe.
Kto powinien zajadać się porzeczkami?

- Zaleca się stosowanie czerwonych porzeczek przy niestrawności spowodowanej niedoborem soków trawiennych, niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze. Sprawdzą się także u małych niejadków i osób starszych, które mają problemy z łaknieniem, ponieważ porzeczki wzmagają apetyt - przypomina Maja Lewandowska.
Czerwone i białe porzeczki korzystnie załagodzą chrypkę, polecane są przy awitaminozie, biegunce, niedokrwistości, podczas rekonwalescencji po ciężkich chorobach. Wzmacniają też serce, obniżają temperaturę i podnoszą odporność zapobiegając i lecząc przeziębienia. Czarne porzeczki zalecane są w celu wspomagania leczenia wątroby, przy wzmożonym wysiłku umysłowym i zmęczeniu, anginie i infekcjach górnych dróg oddechowych, migrenie, astmie, chorobach reumatycznych, wypadaniu włosów i zębów.

Najprostszym i najszybszym sposobem na obranie porzeczek z gałązek jest przeciągnięcie ich pomiędzy zębami widelca. Najprostszym i najszybszym sposobem na obranie porzeczek z gałązek jest przeciągnięcie ich pomiędzy zębami widelca.
Liście porzeczek także są wykorzystywane w lecznictwie.

- Liście czarnej porzeczki pomagają przy infekcjach układu moczowego i dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. - opowiada dietetyczka Centrum Dietetycznego Naturhouse Morena. - Garbniki działają ściągająco na błony śluzowe żołądka i jelit oraz hamują rozwój drobnoustrojów przewodu pokarmowego (np. bakterii E. coli), w związku z tym można je stosować np. przy biegunce, a także nerwicy żołądka, nieżycie dróg trawiennych, dolegliwościach wątrobowych. Z kolei zawarte w liściach porzeczek fitoncydy zapobiegają zakażeniom układu moczowego.
Herbata z liści wspomaga wydalanie toksyn z organizmu, korzystnie działa na pracę nerek, gasi pragnienie. Odwar z liści porzeczki możemy stosować do okładów i przemywań trudno gojących się ran, ukąszeń owadów, skaz limfatycznych, wyprysków i w chorobach skórnych. Do kompresów nadają się także świeże zmiażdżone liście.

Odwar z liści
Łyżkę świeżych lub suszonych liści zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Odstawiamy na 15 minut, po czym przecedzamy. Pijemy 2-3 w ciągu dnia. Pomaga przy zakażeniach pęcherza, nieżytach jelit i żołądka, do płukania przy bólu gardła, a także do przemywań i kąpieli przy chorobach skórnych i wysypkach.

Nawet w zwykłym deserze można przemycić witaminy i składniki mineralne. Nawet w zwykłym deserze można przemycić witaminy i składniki mineralne.
Porzeczki znajdują też szerokie zastosowanie w kuchni. Można je mrozić, gotować, jeść na surowo, suszyć. Najczęściej wykorzystywane są do robienia dżemów i konfitur oraz win i nalewek, ale nadają się do wszystkich deserów. Możemy z nich robić kompoty, soki, dodawać do ciast, naleśników, dekorować ulubione słodkości, a także serwować - podobnie jak żurawinę - do mięs. Tym, którym małe nasiona porzeczek przeszkadzają, radzimy skorzystać z rady Katarzyny Wielińskiej i przetrzeć je przez sito. Otrzymany pyszny słodki owocowy mus idealnie pasuje do często serwowanych latem lodów.

Czarne porzeczki z imbirem i cynamonem
500 gramów czarnych porzeczek obieramy i myjemy. Dodajemy 300 gramów cukru i gotujemy na małym ogniu aż większość soku odparuje i dżem zgęstnieje. Wtedy dodajemy dużą łyżkę cynamonu i małą łyżeczkę imbiru. W tej kwestii panuje dowolność. Wsypujemy to, na co mamy ochotę - goździki, kardamon, wanilię, wszystko, co pomoże nam przetrwać długie zimowe wieczory. Wlewamy do wyparzonych słoików i stawiamy wieczkiem do góry. Smacznego.

Nie tylko owoce, także liście porzeczek są bogatym źródłem cennych składników, które mogą pomóc nam walczyć z dolegliwościami. Nie tylko owoce, także liście porzeczek są bogatym źródłem cennych składników, które mogą pomóc nam walczyć z dolegliwościami.
Porzeczki zbieramy przez całe lato i suszymy rozkładając cienką warstwą, w cieniu lub w suszarni w temperaturze ok. 35°C a następnie podnosząc do 60°C, chociaż więcej witamin pozostanie w nich po procesie mrożenia. Liście porzeczek zbieramy wiosną (przed kwitnieniem) i latem i suszymy w naturalnych warunkach w przewiewnym miejscu. Są one też łatwo dostępne przez cały rok w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością.

Zarówno owoce jak i liście można stosować bez ograniczeń. Nie ma przeciwwskazań nawet dla kobiet w ciąży czy matek karmiących. Nawet długotrwałe przyjmowanie nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi, a więc: na zdrowie!

Miejsca

Opinie (9)

  • porzeczki zawsze spoko

    Wino porzeczkowe, nalewka porzeczkowa, nawet wódkę na porzeczce zrobi. Samo zdrowie.

    • 8 3

  • Czy ta konfitura zamknęła się bez gotowania? (1)

    Jestem ciekawa?
    Porzeczki szczególnie te niedojrzałe ładnie rozjaśniają piegi.
    Zaś wit A w nich zawarta bardziej pomaga przy tzn. kurzej ślepocie niż przy jaskrze.

    • 2 1

    • tak, bez gotowania... wystarczy gorący mus włożyć do słoika i odwrócić go do góry nogami :)

      • 1 0

  • Niestety są pryskane. (1)

    • 2 5

    • Proszę zrobić badania z zakresu alergenów pokarmowych i wziewnych

      • 0 0

  • Rarytas!

    Białe porzeczki! Najlepsze!

    • 7 2

  • Mam w ogródku swoje porzeczki - czerwone, białe i czarne. Nie jem, bo nie lubię. To teraz przerobię na maseczki ;) Chociaż taki będzie z nich pożytek :)

    • 3 2

  • Dodajecie 70% cukru?? Cukier niszczy co sie da jesli bez gotowania to tylko z miodem!!

    • 0 0

  • Porzeczki to kojarzą mi się ze słońcem i z latem. Można wtedy się cieszyć i chwytać garściami naturalną witaminę D. W zimę trzeba wspomagać się suplementami, fajna jest vita d express, gdzie tabletka sama się rozpuszcza pod językiem. Nie trzeba nic popijac czy połykać

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Profilaktyka Raka Piersi

badania

Jak pracować z blizną

wykład, sesja naukowa, warsztaty

Rehabilitacja kregosłupa jogą

joga

Najczęściej czytane