• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pleśń na warzywach - odkrajać czy wyrzucać?

Piotr Kallalas
20 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Wiele osób, widząc pleśń na warzywie lub owocu, po prostu ją odkraja i pozostawia resztę do zjedzenia. Wiele osób, widząc pleśń na warzywie lub owocu, po prostu ją odkraja i pozostawia resztę do zjedzenia.

Pleśń to prawdziwa zmora kuchennych zapasów spożywczych. Pojawia się najczęściej na soczystych owocach i warzywach, których nie pozostawiamy w lodówce. Co zrobić jednak, gdy pojawią się ślady zepsucia?



Czy wyrzucasz warzywo lub owoc, na którym pojawiła się pleśń?

Owoce czy warzywa pozostawione na blacie kuchni niestety bardzo często się psują, zanim zdążymy je zjeść. Chyba każdy z nas co jakiś czas spotyka się z pomidorem, na którym pojawia się biały kożuszek lub z brązowym zabarwieniem na jabłkach. Niestety wyższe temperatury, jakie panują w kuchni, połączone z dużą wilgotnością sprawiają bardzo dobre warunki do rozwoju pleśni, a więc grzybów strzępkowych.

Pestycydy i plastik we krwi. Jakie kupujemy warzywa i owoce?



"Cały produkt jest już zainfekowany"



Stara wieść, przekazywana głównie przez seniorów w rodzinie, głosiła, że taki zepsuty fragment można odkroić, "reszta jest przecież dobra". Wiele osób zresztą tak właśnie postępuje, starając się, jeśli oczywiście pleśń nie okrywa większej części owocu, nie wyrzucać do śmieci. Okazuje się jednak, że symptomy psucia, które widzimy na fragmentach skórki jabłka, gruszki czy właśnie pomidora, oznaczają, że cały owoc czy warzywo boryka się z rozwojem pleśni.

- W sytuacji pojawienia się kolonii pleśni w danym miejscu oznacza to, że cały produkt jest już zainfekowany, bo strzępki pleśni opanowały już cały produkt, a my widzimy tylko ostatni etap wzrostu na zewnątrz produktu. Zatem dla bezpieczeństwa mikrobiologicznego powinno się nie spożywać takiego owocu/warzywa. Oczywiście u jednych nie zaobserwuje się żadnych efektów toksycznych, ale czasem nudności, zawroty głowy czy biegunki mogą być wywołane przez mykotoksyny. Zależy to od odporności danego organizmu - tłumaczy dr inż. Maciej Tankiewicz, adiunkt z Zakładu Toksykologii Środowiska Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Długofalowa ekspozycja na toksyny wytwarzane przez grzyby rozwijające się na żywności sprzyja powstawaniu groźnych mutacji i nowotworów. Dlatego warto po prostu starać się zabezpieczyć warzywa i owoce przed rozwojem pleśni - umieszczając je w miejscach, gdzie panują niższe temperatury.

Miejsca

Opinie (64) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Ciekawy artykuł, więcej takich poproszę. (2)

    Od razu też na myśl napływają klasyczne i cenne poznawczo programy, na których dr Werner radzi w kwestii mycia nóg czy też prania skarpet.

    • 34 1

    • (1)

      Gdzie można obejrzeć?

      • 5 1

      • na jutup

        • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (2)

    Pleśń jest jedynie skutkiem. Warzywa się psują ponieważ dorastają i dojrzewają w nienaturalny sposób.
    Long story short: szybko rosną i szybko się psują.

    • 26 15

    • niejednokrotnie widać n drzewach gnijące, pokryte pleśnią owoce czy one też dorastają i dojrzewają w nienaturalny sposób?; to zjawisko ma wiele czynników, ale tu zalecam powrót do szkoły

      • 19 0

    • pleśń nie jest skutkiem a przyczyną. Pleśń jest grzybem strzępkowym i nie pojawia się bo coś rośnie szybko tylko dlatego że już tam jest, tak jak wszędzie, w powietrzu w wodzie itd. Rozwija się natomiast do postaci jaką znamy w odpowiednich warunkach.

      • 2 0

  • Ciekawe co robią w tej kwestii w restauracjach? (3)

    • 45 0

    • Spytaj kucharza, może się wygada po pijaku

      • 13 0

    • Myjemy tylko aby nie tracić surowca

      i do gara

      • 14 0

    • Obróbka termiczna i bon apetit za 50zl./danie dnia?!

      • 18 0

  • Ale to tylko w domu plesn atakuje art spozywcze

    W hiper i super marketach pleśni niema Ludwik pilnuje

    • 25 0

  • Majtki na 3 dzień, uprać, wyrzucić czy odwrócić na lewą stronę? (3)

    10-letnie pony zimowe z bieżnikiem 0,8 mm - czy jeszcze dadzą radę?
    Itd itp.
    Tematów nie zabraknie :D

    • 22 7

    • Ja jakbym odwrócił majtki na lewà stronę (1)

      to ukazał by się widok niczym resztki na talerzu w restauracji Magdy Gesler

      • 6 3

      • kto wie....

        kto wie....nie doceniasz się, może byłby to niebanalny widok z przed jedzenia i wtedy nawet ta opinia byłaby w punkt ;)

        • 0 0

    • Przód na tył i jeszcze trzy dni wytrzymają.

      • 6 0

  • Wniosek z artykułu (7)

    Nie jedzmy owoców, bo są zapleśniałe , tylko jeszcze tego nie widać , Pleśń jest już w całym jabłku nawet jak dobrze wygląda bo wykwity to ostatnia faza .
    Większej bzdury nie czytałem .

    • 29 72

    • Aż zaskakuje logika :D:D

      a 2 wojna światowa to ta środkowa, bo nie pierwsza i nie trzecia :D

      • 18 2

    • Właśnie, wlasnie (1)

      A poza tym przecież penicylina tez jest z pleśni, wiec to tak, jakbyś od razu brał antybiotyk, co?:)

      • 8 1

      • Penicylinę produkują pędzlaki co robiłeś na lekcji biologii?

        • 3 0

    • Echh....

      Polskie społeczeństwo wymaga edukacji w różnych kwestiach. Super, że takie tematy pojawiają się w prasie!

      • 3 1

    • (1)

      Jaki mądry jesteś pewnie po mikrobiologii

      • 1 1

      • Nie po mikrobiologi ,tylko polonistyce ! Ale dużo czytam i interesuję się poszczególnymi tematami .

        • 0 3

    • Co innego zarodniki mające kilka mikronów a co innego rozwinięta pleśń. No ludzie myślcie.

      • 0 1

  • Autorowi urwało się źródełko w postaci kowidowego straszonka, to się ima, czego popadnie.

    • 15 8

  • Opinia wyróżniona

    (9)

    Należy wyciągnąć wnioski z pleśnienia warzyw i owoców. Trzeba zmienić dealera na Pana/Panią z rynku, gdzie warzywo widziało ziemię, a owoc wzrastał naturalnie. Kupcie marchewkę w Biedronce, to ona po dwóch dniach jest czarna i gumowata. Marchew z rynku, taka krzywa, brudna, może leżeć dwa tygodnie i jest taka, jak w dniu zakupu. To jest bardzo dziwna sprawa z tym szybkim wzrostem pleśni na owocach i warzywach. Ciekawe, czy Sanepid, czy Inspekcja Sanitarna kiedykolwiek wzięła pod lupę taką biedronkową marchewkę, co tam jest w środku?

    • 35 14

    • Ciekawe, kupuję w Biedronce i na rynku i nie widzę różnicy, ani w przypadku warzyw, ani owoców. Może zmień Biedronkę?...

      • 17 3

    • badania sanepidu nie potwierdzają twoich słów - na ogół z jakością mają problem małe sklepy gdzie nikt nad tym nie panuje

      • 15 1

    • Bzdury odpowiadasz i siejesz nieprawdę (3)

      Obydwie marchewki rosły w ziemi. Różnica jest jedna: do sklepu sieciowego jechała nie wiadomo ile czasu, przez nie wiadomo ile magazynów. A ta z rynku miałam dużo krótszy łańcuch dostaw. Ot cała różnica.

      • 7 1

      • Aha to są dopiero bzdury (2)

        Bo pani z rynku kupiła ta marchew w biedrze więc łańcuch jeszcze dłuższy

        • 4 2

        • taaaa i sprzedaje taniej :D (1)

          • 0 1

          • Bo ma zniżki hurtowe

            • 0 0

    • (1)

      W gastro tylko trzeba odkroić spleśniałe i leci do brzuszków gości !

      • 4 0

      • Może być też tak, że jedna została obficiej podlana środkami grzybobójczymi niż druga ;p

        • 1 0

    • Pani z rynku robi zakupy w tej samej hurtowni co biedronka

      Nie bądź naiwny

      • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Nie odcinać, nie skrobać. Zawsze wywalać. (1)

    Zdecydowanie nie doceniamy jak bardzo niebezpieczne potrafią byc grzybnie. Polecam poczytać o mukormykozie.

    • 50 15

    • Przestań histeryzować

      • 3 14

  • Spleśniałe won! (1)

    Spleśniałe wyrzucam, bo faktycznie ta pleśń dotyczy całego owoca ale wystrzegam się sklepów gdzie pleśnieją jabłka i marchew, bo naturalnie (dobrze przechowywane) powinny się szybciej wysuszyć niż spleśnieć.

    • 40 2

    • Czyli nie kupujesz w Biedronce, lidlu i innych zagranicznych sieciach?

      • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane