• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Orzech włoski w służbie zdrowia i urody

Agnieszka Majewska
26 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Dobre dla zdrowia, ale i urody. Zobaczcie, jakie specjały i kosmetyki możecie przygotować samodzielnie z orzechów włoskich. Dobre dla zdrowia, ale i urody. Zobaczcie, jakie specjały i kosmetyki możecie przygotować samodzielnie z orzechów włoskich.

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek nad tym, ile dobrego kryje się w tych brązowych skorupkach? Czy wiecie, że zaledwie kilka orzechów włoskich dziennie wystarczy do tego, by poprawić pamięć i koncentrację, pokryć całodzienne zapotrzebowanie na kwas omega-3, wzmocnić serce i dostarczyć solidnego zastrzyku przeciwutleniaczy?





Po jakie orzechy sięgasz najczęściej?

Orzech włoski - wartości odżywcze



Są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku, manganu i miedzi oraz witamin B1, B6, K, C i E. Jednak to wysoka zawartość kwasów tłuszczowych sprawia, że są unikatowe. Orzechy włoskie biją na głowę inne orzechy jeśli chodzi o zawartość kwasu omega-3. Już trzy sztuki pokrywają całodzienne zapotrzebowanie na ten niezbędny człowiekowi tłuszcz. Liście, które również są używane w lecznictwie i kosmetyce, zawierają garbniki, beta-karoten, karotenoidy, flawonoidy, olejek eteryczny, sole mineralne, kwasy organiczne i witaminy C, E, B1, B2, B5, K, PP. Podobnym składem, ale w innych proporcjach, mogą poszczycić się także zielone łupiny orzecha.

Orzech włoski - właściwości



Orzechy włoskie wpływają korzystnie na:
  • stan skóry, włosów i paznokci,
  • opóźniają procesy starzenia,
  • pomagają leczyć trądzik, egzemę, zakażenia skórne,
  • hamują wypadanie włosów,
  • hamują nadpotliwość.


Orzechy włoskie mają właściwości antybakteryjne, ściągające i przeciwgrzybicze wykorzystuje się między innymi w maseczkach i kremach do cery łojotokowej, o rozszerzonych porach i skłonnością do wyprysków. Naturalny barwnik zawarty w liściach i zielonych łupinach dodawany jest do kosmetyków brązujących oraz szamponów, odżywek i płukanek do ciemnych włosów, a rozdrobnione skorupy to bardzo często spotykany element peelingów i kremów złuszczających naskórek.

  • Posiadają mnóstwo właściwości leczniczych, są bogate w witaminy, a także zbawiennie działają na skórę i włosy. Zobaczcie, dlaczego mimo tylu kalorii warto korzystać z bogactwa orzechów włoskich.
Wart uwagi jest również olej z orzechów szczególnie polecany do cery dojrzałej, wrażliwej, suchej - przez wzgląd na działanie przeciwstarzeniowe. Łatwo się go wmasowuje, a przy tym ma wspaniały zapach. Olej poprawia ogólną kondycję skóry, wzmacnia ją i nawilża. Warto zastosować go także na włosy, jeśli chcemy dodać im miękkości i blasku.

Dużą frajdę sprawia robienie domowych kosmetyków. Są tańsze i zdrowsze. Doskonale wiemy, jakich używamy składników, a do tego możemy wzbogacać podstawowe wersje w zależności od naszych potrzeb.

Orzechy włoskie - jakie upiększające zabiegi możemy wykonać w domu?



Maseczka z orzechów włoskich. Łatwa i skuteczna. Do garści rozgniecionych orzechów dodajemy ciepłe mleko i odrobinę miodu. Zostawiamy do czasu, aż orzechy napęcznieją i ostygną. Powstałą papkę nakładamy na twarz i dekolt i pozostawiamy na około 10 minut. Zanim spłuczemy wodą warto ją delikatnie wmasować. Cera będzie o niebo jędrniejsza, zdrowsza, bardziej odżywiona i wygładzona.

Orzechy są składnikiem preparatów do włosów przetłuszczających się, ze skłonnością do łupieżu, działają też łagodząco na skórę głowy, ale jeśli mamy ciemne włosy, warto skusić się na koloryzującą płukankę lub maskę. Obie przywrócą im zdrowy blask, nadadzą piękny kasztanowy kolor i wzmocnią włosy!

Maska na włosy. Rozdrobnione zielone skórki zalewamy ciepłą wodą i dodajemy oliwę. Nakładamy na włosy na 20-30 minut. Zakładamy czepek lub przykrywamy folią i ręcznikiem. Trzeba uważać, podobnie jak przy farbowaniu włosów, ponieważ potencjalne plamy trudno będzie usunąć (z powstałymi plamami z orzecha pomoże nam się uporać ocet).

Płukanka koloryzująca. Liście orzecha zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dobór uzyskanego koloru zależy od nas samych. Możemy zwiększać jego intensywność dodając większą ilość liści.

Na co są dobre orzechy włoskie?



Ich podobieństwo do mózgu jest nieprzypadkowe. Fosfor, miedź, mangan wpływają korzystnie na procesy myślowe i pamięć, a z kwasów omega-3 nasz organizm buduje szare komórki. Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób narażonych na stres, przemęczonych, nadpobudliwych, z depresją czy mających problemy ze snem. Już garstka orzechów zjedzonych wieczorem przyczyni się do wyregulowanie fazy snu i zapewni spokojny odpoczynek naszemu systemowi nerwowemu.

Na co są dobre orzechy włoskie? Są pomocne w leczeniu schorzeń wątroby, cukrzycy i krzywicy. Poza tym obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed zakrzepami krwi, rozszerzają naczynia krwionośne i działają przeciwzapalnie, w konsekwencji chroniąc nas przed miażdżycą i zawałem serca. Garbniki i flawonoidy zawarte w orzechach pomagają leczyć żylaki i hemoroidy - skuteczny jest napar z liści, który można stosować do okładów i nasiadówek, a także do miejscowego lub ogólnego przemywania miejsc z problemem nadmiernej potliwości. Liście to także skuteczne remedium na problemy przewodu pokarmowego, zatrucia, biegunkę bakteryjną, a także w usuwaniu pasożytów przewodu pokarmowego i bakterii. Są cenione przy wszelkich schorzeniach żołądkowo-jelitowych (przeciwwskazaniem są wrzody i ostre stany zapalne). Jak je przygotować i stosować, aby były skuteczne?

- Ten przepis na kłopoty żołądkowe znam od mojej babci. Jeśli nie mam pod ręką nalewki z orzecha, robię napar (albo odwar) z liści. Rozdrabniam i zalewam ciepłą wodą. Podgrzewam do zagotowania i odstawiam do zaparzenia pod przykryciem na 5 minut - mówi Michał z Gdańska - Piję 3-4 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.
Orzechy zawierają też wysokowartościowe białko, które z kwasami omega-3, jest ważnym składnikiem diety wegetariańskiej, a w połączeniu z solami mineralnymi i witaminami stanowi doskonały budulec dla mięśni i tkanek. Wysoka zawartość kwasu foliowego to tylko jedna z przyczyn, dla których poleca się je kobietom w ciąży.

Ile kalorii ma orzech włoski?



Mimo tych niezaprzeczalnych leczniczych właściwości wiele osób unika ich w obawie przed przybraniem na wadze. Są wprawdzie wysokoenergetyczne - 100 gramów to około 645 kalorii, ale nie bójmy się jeść orzechów! W rzeczywistości osoby, które sięgają po tę przekąskę co najmniej dwa razy w tygodniu (nie więcej niż 100 gramów) są mniej narażone na wzrost wagi niż osoby, które nie jedzą ich wcale! Wspomagają trawienie, metabolizm i działają odtruwająco, dlatego osoby odchudzające się powinny również dodać je do swojego jadłospisu, choćby w niewielkich ilościach.

- Są kaloryczne, ale bardzo zdrowe, jeśli się je jada w rozsądnych ilościach, na przykład garstka dziennie, wtedy są jak najbardziej wskazane praktycznie dla wszystkich. - mówi Małgorzata Krobska z Poradni Dietetycznej Balance. - Uważać powinny osoby, które mają problemy gastryczne, bo są ciężkostrawne, dlatego bardzo ważne jest, żeby je dobrze pogryźć.

Jak uprażyć orzechy włoskie?



W odróżnieniu od innych orzechów, włoskich się nie praży i nie podgrzewa, gdyż obniżamy ich wartość odżywczą. Podobnie jak oleju. Jeśli zależy nam na zaletach zdrowotnych - stosujemy na zimno, jako przekąski, dodatek do sałatek, kanapek czy musli.

Bardzo ważny jest sposób ich przechowywania, ponieważ ze względu na wysoką zawartość tłuszczu szybko jełczeją. Orzechy mielone lub łuskane wybierajmy tylko w drodze wyjątku, gdy nie możemy dostać świeżych. Najlepiej kupować w małych ilościach orzechy w łupinach, które są ich naturalnym opakowaniem, a obierać tuż przed zjedzeniem. Cenne składniki nie ulotnią się wraz powietrzem. Włożone do puszki lub słoika powinny stać w suchym i chłodnym miejscu.

Miejsca

Opinie (20) 4 zablokowane

  • (1)

    Ktoś kłamie?Kto?Kilka dni temu czytałem ze orzechy włoskie faktycznie są zdrowe tylko zawierają dużo oleju i dlatego szkodzą wątrobie. Więc kogo należy posłuchać??

    • 8 19

    • chodzi o to żeby była równowaga - nie możemy opierać całej swojej diety na jednym składniku bo jest najzdrowszy, najlepszy i w ogóle naj naj naj. Jedzmy wszystko w odpowiednich ilościach i na pewno nas organizm nie będzie narzekał ;)

      • 9 0

  • Tyle w tym zdrowia (6)

    że dostałem alergię od czterech lat na orzechy. Po spożyciu tydzień cierpienia i wszystko wraca do normy.

    • 4 16

    • tyle w tym zdrowia (1)

      że nie jedyny jesteś na świecie

      inni jedzą orzechy i nie mają alergii
      alergię można mieć na wszystko, ale tonie znaczy, że dane jedzenie jest niezdrowe ogólnie

      • 12 0

      • tonie się w długach

        • 4 0

    • Na drugi raz jedz tylko to miękkie, a nie ze skorupką...

      • 6 1

    • zgadza się tylko ze w skorupa się nieoplaca (2)

      i w cale nie są lepsze.Raz że trzeba się męczyć z rozłupywaniem,to sprowadzane są niedojrzałe a potem są próżne by wysycha by można było je rozliczać,jak policzyć to są one nawet droższe.Kupuje te pakowane w paczkach

      • 0 7

      • To jest napisane w jakim języku?

        • 2 0

      • Taka ciekawostka .

        Rozłupane orzechy nie mogą zbyt długo leżeć , gdyż szybko jełczeją i wytwarzają toksyczne związki, które promują stan zapalny i są rakotwórcze. Nikt nie jest w stanie stwierdzić, ile czasu leżą zapakowane w paczkach, w magazynach a później na półkach sklepowych.

        • 3 0

  • Uwielbiam orzechy laskowe, nerkowce, migdaly. Wloskich niestety nie cierpie :P

    • 4 11

  • Kocham orzechy i migdały

    • 12 1

  • Płukanka (2)

    Płukankę to się robi ze skorupek orzecha włoskiego, nie z liści.

    • 7 3

    • ja robilam z lisci i jakos kolor byl

      • 1 0

    • z liści też

      • 3 0

  • Zdecydowanie

    Zjadłbym dzisiaj :)

    • 4 0

  • Szkoda ze taki artykuł wychodzi po sezonie (1)

    Szkoda ze taki artykuł wychodzi po sezonie, gdy nie ma juz ani swiezych orzechów, ani lisci

    • 3 5

    • na hali i w warzywniakach cale mnostwo swieżych orzechow w skorpukach

      • 4 0

  • Ostatnie 3 tygodnie wcinam orzechy codziennie, (1)

    zupełnie nieświadomy ich pozytywnych właściwości

    • 6 1

    • Oprócz tych właściwości pozytywnych, mogą mieć również negatywne. Warto poczytać na ten temat, by ustrzec się problemów na przyszłość.

      • 0 3

  • uzalezniony od orzechów

    wszystkie orzechy są pyszne, szkoda że ziemne nie działają w służbie zdrowia, byłbym jego okazem :)

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Dzień dla Zdrowia w Galerii Morena

badania, konsultacje

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Najczęściej czytane