- 1 Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą? (7 opinii)
- 2 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (117 opinii)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Coraz więcej rodziców odmawiających szczepienia dzieci (279 opinii)
- 5 Poród na porodówce NFZ dramatycznym przeżyciem? "Odczłowieczona i odarta z godności" (323 opinie)
- 6 Najlepsze zabiegi na oczyszczenie cery na wiosnę (8 opinii)
Okiem dietetyka: dieta i suplementy
Rynek suplementów cały czas się powiększa i coraz trudniej połapać się w gąszczu informacji, co należy suplementować. Które z tysięcy dostępnych suplementów są nam tak naprawdę potrzebne? Jak zbilansować dietę, aby zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie? Na te pytania odpowiem w dzisiejszym tekście z cyklu Okiem Dietetyka.
Dietetycy w Trójmieście
Do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu niezbędna jest witamina D. Pełni ona wiele istotnych funkcji i reguluje ogromną ilość procesów w nim zachodzących. Ma ona kluczowe działanie we wspieraniu odporności, utrzymaniu zdrowych kości czy chociażby prawidłowej pracy mięśni.
W Polsce ze względu na położenie geograficzne i ograniczone nasłonecznienie w ciągu roku zgodnie z aktualnymi wytycznymi zaleca się profilaktyczną suplementację witaminy D u każdego w okresie jesienno-zimowym, czyli od września do kwietnia. W przypadku osób, które w okresie wiosenno-letnim nie są wystarczająco wystawione na słońce, suplementacja może być konieczna przez cały rok.
U osób dorosłych profilaktyczna dawka wynosi 800-2000 IU (IU - jednostek międzynarodowych) witaminy D. Należy pamiętać, aby suplement z witaminą D zawsze spożywać z dodatkiem posiłku bogatego w tłuszcz. Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tłuszcz jest konieczny do tego, aby mogła się prawidłowo przyswoić i pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Witamina D może jednak kumulować się w organizmie, dlatego warto regularnie badać jej poziom za pomocą badania krwi i konsultować wynik z lekarzem. Zbadanie poziomu witaminy D pozwoli nam na dostosowanie idealnej dawki suplementacyjnej do naszych potrzeb.
Kwasy omega-3
Kwasy omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasów, które musimy dostarczać do organizmu, aby mógł on prawidłowo funkcjonować. Wywierają one pozytywny wpływ na wiele układów w organizmie, m.in. układ krwionośny, układ nerwowy oraz układ odpornościowy. Ryzykiem niedoboru kwasów omega-3 są zagrożone osoby na diecie pozbawionej ryb.
Jeżeli w diecie nie pojawiają się tłuste ryby morskie, a kwasy omega-3 nie są uzupełniane z innych źródeł takich jak olej lniany, mielone siemię lniane lub nasiona chia, to powinniśmy wesprzeć organizm preparatem z omega-3. Aby dostarczyć odpowiedniej dawki omega-3 z dietą, należy dwa razy w tygodniu zjeść porcję tłustej ryby morskiej (np. łososia, śledzia, węgorza).
Zalecana dawka w przypadku suplementacji dla dorosłego człowieka wynosi 250 mg na dobę. Tran świetnie uzupełnia dietę w kwasy omega-3, a także wspiera odporność, należy jednak pamiętać, że tran to tylko olej z wątroby dorszowatych i powinno się kupić sprawdzony preparat. Można także wybrać suplementację omega-3 w formie tabletek.
Witamina B12
Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego procesu syntezy krwinek czerwonych w szpiku kostnym, ponadto bierze również udział w wielu procesach metabolicznych w organizmie. Osoby wykluczające z diety produkty pochodzenia zwierzęcego powinny regularnie suplementować witaminę B12. Dobrze przyswajalna forma witaminy B12 znajduje się jedynie w mięsie, jajach, produktach mlecznych i innych produktach pochodzenia zwierzęcego.
Osoby na diecie wegańskiej są szczególnie narażone na jej niedobory, jej poziom jest też niższy u wegetarian. Dobrym wyborem do suplementacji będzie preparat metylokobalaminy lub cyjanokobalaminy w dawce 100-250 μg dziennie lub 1000 μg kilka razy w tygodniu.
Kwas foliowy
Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, jest niezbędny także do wzrostu komórek. Kobiety w wieku rozrodczym powinny zadbać o odpowiednią dawkę kwasu foliowego, który jest niezbędny m.in. do prawidłowego rozwoju dziecka. Niedobór kwasu foliowego może spowodować pojawienie się wad cewy nerwowej u płodu. Jego suplementacja jest istotna przed zapłodnieniem i w pierwszych dniach ciąży, dlatego tak ważne jest, aby zadbać o jego odpowiednią ilość już przed planowaniem potomstwa. Zalecana dzienna dawka kwasu foliowego wynosi 400 μg dziennie.
Preparaty multiwitaminowe i multimineralne
Zdecydowanie odradzam używanie tego typu preparatów. Nie dość, że jest to zazwyczaj strata pieniędzy, to dodatkowo zawarte w preparacie składniki często się wykluczają i znoszą wzajemnie swoje działanie. Przykładowo: przyswajanie żelaza ogranicza np. dodatek cynku i wapnia. W przypadku stwierdzonego niedoboru lepiej jest sięgnąć po preparat konkretnie wycelowany w dany deficyt.
Poza tym często nie jest nam potrzebna dodatkowa suplementacja, a nadmiar niektórych składników mineralnych lub witamin dostarczony razem z suplementem może być bardzo niebezpieczny.
Lek czy suplement diety?
Leki są znacznie lepiej przebadane niż suplementy. Kupując produkt w formie leku, mamy pewność, że ilość danej substancji w dawce preparatu odpowiada ilości podanej na opakowaniu. Z suplementami diety niestety nie mamy takiej pewności, ponieważ nie przechodzą one specjalistycznych testów. Jeżeli masz możliwość, wybierz potrzebny składnik w formie leku a nie suplementu diety.
Podsumowanie
Stosując odpowiednio zbilansowaną i różnorodną dietę na co dzień, jesteśmy w stanie dostarczyć niemal wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najważniejszym suplementem, który obowiązkowo powinien stosować każdy w okresie jesienno-zimowym jest witamina D. Inne składniki powinny być dobierane indywidualnie pod nasze potrzeby. Stosowanie na własną rękę wielu różnych suplementów może przynieść więcej szkody niż pożytku, więc stosuj suplementację z głową.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (25)
-
2021-04-16 17:22
(1)
Bardzo fajny artykuł i słuszne (trafne) podsumowanie w ostatnim akapicie odnośnie tego, co naprawdę nam jest potrzebne. Dzięki!
- 10 3
-
2021-04-19 05:45
Wielka trójca jest nam potrzebna :)
Chmiel, żyto i ziemniaki
- 0 1
-
2021-04-16 18:24
Dieta i suplemety, nie zapominajmy o narzędziach, parametrach i skillach ! (2)
- 0 2
-
2021-04-17 04:36
Punkty doświadczenia zawsze ładuję w magię i zręczność
Wtedy skille są najlepsze
- 0 0
-
2021-04-18 07:20
Ze co??
- 0 0
-
2021-04-16 18:27
tylko chleb, ser, jajka pomidory
krzysiu chce byc tak jak ty
- 5 2
-
2021-04-16 19:12
ludzie walą w palnik cały tydzień niby po drineczku a weekendy mocno (1)
śnaidaania tylko jajecznice boczki i wedliny, a potem płacz jak 45-50 lat i zawały
- 7 5
-
2021-04-17 04:38
2 drineczki bo małpki podrożały
- 2 1
-
2021-04-16 20:46
Zero fajek alkoholu to jest podstawa prawidlowego funkcjonowania organizmu (1)
Krzys
- 12 3
-
2021-04-18 21:06
Fajki to jeszcze rozumiem ale z tym alkoholem to już przesada.
- 0 1
-
2021-04-16 23:36
Dziwni jesteście (2)
Na przebadane przez naukowców lekarstwa od renomowanych producentów dostajecie histerii i wymyślacie historie o abortowanych płodach i czipach, ale jakieś podejrzane specyfiki z niewiadomo czego kupione przez internet to pałaszujecie jak Reksio szynkę.
- 11 6
-
2021-04-17 07:39
Ciekawe...
O jakich przebadanych przez naukowców lekarstwach od renomowanych producentów piszesz?
- 4 2
-
2021-04-18 07:34
WI-38
Ulotka producenta szczepionki MMR II (odra, rozyczka, swinka), strona 5, punkt 11: Description - (...) Rubella Virus Vaccine Live, the Wistar RA 27/3 strain of live attenuated rubella virus propagated in WI-38 human diploid lung fibroblasts (tlum. komorki ludzkich pluc). Zrodlo: fda.gov
W kilku innych szczepionkach rowniez wykorzystuje sie takie same ludzkie komorki, oznaczone jaki WI-38, pochodzace z dwojki dzieci zabitych w lonie matki kilkadziesiat lat temu.- 0 0
-
2021-04-16 23:43
polecam catering dietetyczny 1200 kcal (2)
ok 1 kg tygodniowo mniej oraz oczywiscie spacer co najmniej 2 km dziennie
- 1 10
-
2021-04-17 07:47
min zapotrzebowanie organizmu to 1500kcal
- 6 0
-
2021-04-17 08:14
1200 kcal?
Ale zdajesz sobie sprawę, że 90% społeczeństwa, i to nie tylko mężczyzn, zwyczajnie potrzebuje więcej? Fajnie tak, szczupłym być, ale nie chudym i osłabionym.
- 8 0
-
2021-04-17 10:43
Jak zawsze reklamowa bezwartosciowa papka z której sie utrzymuja dietetycy i farmaceuci.
Co roku promuje się co innego robi się mode dla naiwniaków.
Przy zdrowym czyli normalnym odżywianiu nie trzeba żadnych piguł brać które kosztuje 50razy drożej niż zywnosc i dodatkowo się nie przyswajają tylko przelatują przez organizm i lądują
wydalane w kiblu. Ale trzeba to jakos uzasadnić bo inaczej by się nie sprzedawały tak jak kiedyś.- 7 3
-
2021-04-17 15:05
Oko dietetyka nie dostrzega że ryby, oprócz innych związków chemicznych i metali zawierają wysoki poziom mikroplastyków, nawet te łowione a nie z hodowli. Spożywanie takich ryb nie jest korzystne dla zdrowia. Dodam że Bałtyk to ściek, wymiana wód 1%.
- 13 1
-
2021-04-17 21:52
Tak
Uwielbiam ryby i omega.
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.