• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: kto tak naprawdę powinien stosować dietę bezglutenową?

Viola Urban
14 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (51)
Dieta bezglutenowa to dieta eliminująca gluten, czyli wszystkie produkty, w których znajduje się ten składnik, czyli przede wszystkim zboża. Dieta bezglutenowa to dieta eliminująca gluten, czyli wszystkie produkty, w których znajduje się ten składnik, czyli przede wszystkim zboża.

Dieta bezglutenowa zyskała ostatnio na popularności i ma całkiem sporo zwolenników. Zauważyłam, że bardzo często gluten obwiniany jest za wszelkie problemy jelitowe i ograniczany przez coraz więcej osób. Wiele internetowych autorytetów namawia do rezygnacji z glutenu, obiecując spektakularne efekty. Dieta bezglutenowa czasem faktycznie jest niezbędna, ale co zrobić, żeby sobie nią nie zaszkodzić? Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o  wadach i zaletach kranówki.





Dieta bezglutenowa: na czym polega?



Czy unikasz glutenu w codziennej diecie?

Dieta bezglutenowa to dieta eliminująca gluten, czyli wszystkie produkty, w których znajduje się ten składnik. Są to przede wszystkim zboża, takie jak: pszenica, orkisz, płaskurka czy kamut, a także żyto, pszenżyto oraz jęczmień i wszystkie ich przetwory. Owies jest naturalnie bezglutenowy, jednak owies z polskich upraw niestety jest zazwyczaj zanieczyszczony glutenem na etapie produkcji, także na ścisłej diecie bezglutenowej należy zaopatrzyć się w produkty owsiane z odpowiednim certyfikatem.

Należy pamiętać, że gluten chętnie jest używany do przeróżnych przetworzonych produktów spożywczych. W przypadku osób z celiakią i silną alergią na gluten należy wybierać produkty zbożowe naturalnie bezglutenowe, takie jak: proso (kasza jaglana), gryka, komosa ryżowa, ryż (wszystkie odmiany), amarantus i wybierać te, które mają certyfikat przekreślonego kłosa. Dodatkowo należy bardzo wnikliwie czytać składy praktycznie wszystkich produktów.


Dieta bezglutenowa: kto powinien stosować?



Dieta bezglutenowa nie powinna być włączana tak po prostu. Wdrożenie diety bezglutenowej ma swoje uzasadnienie w czterech sytuacjach:

  1. przy zdiagnozowaniu celiakii, czyli autoimmunologicznej choroby o podłożu genetycznym,
  2. w alergii na gluten lub pszenicę,
  3. przy nieceliakalnej nietolerancji glutenu,
  4. w chorobie Duhringa ("celiakia skórna").

Nie powinno się wykluczać glutenu z diety samodzielnie, bez odpowiednich badań. Nie powinno się wykluczać glutenu z diety samodzielnie, bez odpowiednich badań.

Celiakia: jakie są objawy?



Przede wszystkim są to objawy związane z przewodem pokarmowym, takie jak: przewlekła lub nawracająca biegunka, nawracające lub przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia i nudności czy też przewlekłe zaparcia. Celiakia również moje objawiać się niedostatecznie szybkim przyrostem masy ciała i wzrostu, niewyjaśnioną utratą wagi lub zatrzymaniem wzrostu, zatrzymaniem rozwoju czy dojrzewania, zaburzeniami miesiączkowania, niepłodnością lub licznymi poronieniami. Często może też być powodem przewlekłego zmęczenia, niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz innych niedoborów, np. niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

W jej przebiegu występować mogą także objawy, takie jak: szybko postępująca próchnica, zmiany zapalne w obrębie jamy ustnej (afty), zmiany skórne, osteoporoza, osteopenia i częste złamania kości, hipokalcemia (tężyczka) czy zaburzone wyniki badań biochemicznych czynności wątroby, np. hipercholesterolemia. Jak widać, objawów może być naprawdę wiele, natomiast same objawy nie mogą stanowić diagnozy!

Pszenica, orkisz, płaskurka czy kamut, a także żyto, pszenżyto oraz jęczmień i wszystkie ich przetwory - to zboża, które zawierają gluten. Pszenica, orkisz, płaskurka czy kamut, a także żyto, pszenżyto oraz jęczmień i wszystkie ich przetwory - to zboża, które zawierają gluten.

Nietolerancja glutenu: odpowiednia diagnostyka jest bardzo ważna



Odpowiednie badania i diagnoza lekarska są niezbędne, zanim zdecydujesz się na wdrożenie diety eliminującej gluten. Gdy wykluczysz gluten z diety i dopiero później zdecydujesz się na badania, to ich wiarygodność będzie mocno zaburzona. Aby uzyskać wiarygodne wyniki, niezbędne będzie powrócenie na dietę z produktami zawierającymi gluten na minimum kilka tygodni.

Jeśli masz przypuszczenia, że gluten może ci szkodzić, daj znać swojemu lekarzowi, z jakimi objawami się mierzysz. Odpowiedni specjalista połączy wszystko w jedną całość i pokieruje cię na właściwe badania. Nie zawsze problemy, z którymi się mierzysz, mogą być spowodowane przez gluten. Z tego względu warto poszukać właściwej przyczyny, zanim wprowadzisz jakieś działania na własną rękę.


Dieta bezglutenowa: podsumowanie



Dieta bezglutenowa to dieta lecznicza, stosowana w określonych wskazaniach zdrowotnych. Nie powinno wykluczać się glutenu z diety samodzielnie, bez odpowiednich badań. W ten sposób ograniczamy bardzo wiele wartościowych produktów, które wcale nie muszą nam szkodzić. Wykluczenie glutenu na własną rękę również wiązać się będzie z trudnościami w późniejszej diagnostyce, gdyż wyniki badań mogą wyjść zaburzone.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (51) 1 zablokowana

Wszystkie opinie

  • (15)

    Niestety,w dzisiejsze pieczywo pakują setki utleniaczy,glutenu i środków spulchniająco-chemicznych.Polecam chleb robić samemu,bez tej całej chemii.

    • 14 11

    • Przecież gluten jest w zbożach, nie dosypują go oddzielnie (9)

      Jest to opisane w artykule

      • 12 5

      • Robię chleb z mąki gryczanej ( bezglutenowej) (3)

        Produkcja zbóż w oparciu o modyfikacje genetyczne nasion, by uzyskać jak najwięcej plonów, bardzo zniszczyła jakość zbóż , dlatego wybieram to co jest bezglutenowe.

        • 2 0

        • (1)

          to jest robisz macę

          • 0 0

          • Chleby z mąk bezglutenowych robi się w formach typu keksówka, przy umiejętnym doborze składników taki wyrób może być nawet smaczny.

            Ale nie ma to jak okrągły bochenek na mące wysokobiałkowej, taki który gdy go postukasz od spodu daje głęboki dźwięk. Super! I tu wystarczy dobra mąka, np. orkiszowa T680 z naturalnym glutenem, zakwas, woda, trochę soli. I czas potrzebny na autolizę i solidne wyrośnięcie ciasta w lodówce :) Czas, to składnik, o którym się z etykiety nie wyczyta... bo w produkcji masowej im szybciej tym lepiej.

            • 6 0

        • z kaszy gryczanej mozna zrobic pyszny chleb jednoskladnikowy. Bardzo latwy w przygotowaniu, kasza potrzebuje jedynie fermentowac ok.30 godzin

          • 2 0

      • (3)

        Ten komentarz jest napisany tylko po to żeby był ruch pod artykułem.

        • 1 7

        • Nie do końca, bo tu akurat jest sporo prawdy. (2)

          Mąki od dawna są modyfikowane genetycznie, gluten jest jeszcze dodatkowo uzupełniany, podobnie jak spulchniacze i przeróżne dziwne dodatki (nawet sproszkowane pióra... to w mieszkaniach piekarskich z Chin), by pieczywo dobrze rosło. Jeśli komuś zależy na zdrowiu, to warto wgłębić się w temat, fajnie o tym odpowiadała Katarzyna Bosacka albo Bogdan Smolorz. Ja od ubiegłego roku sama piekę chleb (głównie na zakwasie, choć czasem jeszcze na drożdżach się zdarza), mąki kupuję w sprawdzonym sklepie - niemodyfikowane np. samopszę, orkiszową lub pszenną AB, w ktorych występuje tylko naturalny gluten. Inna bajka po roku tej diety. Wszystkie problemy ustąpiły, a my bezkarnie zajadamy się chlebem, bagietkami, chaczapuri czy pizzą, choć jeszcze rok temu po kupnych produktach - nawet Bio! - prawie cała rodzina często miewała niestrawności.

          • 8 1

          • (1)

            Tak do końca, jest w 99% zawsze jako pierwszy, i z reguły zawiera jakąś mniej lub bardziej irytującą frazę, na którą zawsze ktoś odpowie. Niczym legenda zawsze zawiera jakąś prawdę ;)

            • 0 4

            • No tak, ale tu akurat Sven napisał jak jest :-)

              • 7 0

      • dosypuja

        Dzieki niemu potrawy sa sprezyste i pulchne. Jest bardzo dobrym srodkiem wiazacym i utrzymujacym wilgoc.
        Stosowany np. do powlekania owocow aby nie wysychaly.

        • 2 0

    • Mam ponad 40 lat i jak patrzę teraz (4)

      Na te sieroty i niepełnosprawne niemoty to nóż w kieszeni mi się otwiera. Kiedyś moje pokolenie jadło owoce i warzywa z płachty bez mycia, pił wodę z saturatora, zaraz po szkole na podwórko, każdy potrafił się znaleźć i to bez telefonu. Jakby teraz cofnąć w czasie takiego 20 latka to by zginął w ciągu godziny

      • 7 8

      • a twoja wypowiedź wiąże się z tematem artykułu bo...? (2)

        • 4 6

        • (1)

          Ma rację, komentarz o tyle powiązany z tematem artykułu, że to właśnie młode pokolenie jest najbardziej podatne na tę dietetyczną modę. Łykają wszelkie nowinki bezkrytycznie, jak młode pelikany.

          • 7 3

          • Świat absurdu. Gdzie ktoś, kto modnie unika glutenu, na obiad je danie z seitanu.

            Niska świadomość, brak myślenia, dopuszczanie do siebie tylko pustych haseł. I taki (d)efekt tego insta-pokolenia millenialsów.

            • 3 2

      • Megakef

        OK bumer

        • 0 0

  • Uzasadnienie w czterech sytuacjach? (5)

    Jest mnóstwo chorób autoimmunologicznych gdzie badania wykazują, że wykluczenie glutenu ma pozytywny wpływ na wyciszenie objawów. Pani dietetyk zalecam poczytanie badań na pubmedzie

    • 13 14

    • (3)

      Nie ma żadnych jednoznacznych dowodów na wpływ glutenu na choroby autoimmunologiczne.

      • 12 4

      • To prawda, gwoli uzupełnienia w ramach ciekawostki dodam

        Występuje korelacja między celiakią a innymi chorobami autoimmunologicznymi.

        • 5 3

      • nie mozna tu wstawiac linkow, a szkoda bo chcialam ci pomoc, jako ze jestes zbyt leniwa, aby przeczytac badania, a nie w kolko powtarzane frazesy

        • 1 2

      • Jednak są

        W większości badan 70-90% badanych zgłasza zmniejszenie objawów i poprawę samopoczucia. Jeśli dla ciebie to nie są jednoznaczne dowody to ok, wolna interpretacja.

        • 2 2

    • bzdura kompletna jakm zawsze zadne ztych bzdur badania nie potwierdzaja!

      • 2 2

  • (1)

    Próbowałem raz zrobić ciasto na pizzę bez glutenu dla osoby z celiakią, masakra.

    • 8 0

    • gotowe spody Schara nawet dają radę.

      Lepiej nie patrzeć na skład i zatkać nos przy otwieraniu bo zaleci kwasem.
      Ale po upieczeniu - takie mocne 6/10.

      • 2 1

  • dla tych którzy mają alergie na gluten

    • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Celiakia (8)

    Współczuję osobom chorym na Celiakie lub nietolerancje glutenu .Niestety ale większość dan bezglutenowych smakuje słabo .

    • 34 4

    • A do tego drogie. Moj maz nie moze glutenu, raz sprobowalam chleba, okropny. Makarony ujda.

      • 18 0

    • (3)

      Co zabawniejsze lekką ręką mogę napisać że 70% osób które nie je glutenu to ich fanaberia xD

      A są też tacy co mówią że nie mogą glutenu, w restauracjach mówią że bez glutenu bo są uczuleniu itp. a potem do obiadu zamawiają piwo pszeniczne xD

      Dieta bez glutenu jest w modzie i znacznie mniejsza grupa osób co stosuje tą dietę faktycznie mają problemy z nim.

      • 17 2

      • No tak, ale plusem tej mody jest to, że faktycznie chorzy mają większy i łatwiejszy dostęp do produktów bez glutenu.

        • 12 0

      • Oj więcej z 95%

        • 6 2

      • dzieki tej modzie, ludziom z faktycznymi problemami jest latwiej

        Jest wieksza dostepnosc produktow a zywienie zbiorowe musi ujawniac alergeny.

        Jest latwiej.

        • 2 1

    • Współczuć można co najwyżej braku miejsc gdzie można bezpiecznie zjeść (1)

      jakość dań jednak nie odbiega od standardu. Tylko do pizzy można się przyczepić (chociaż mi nadal smakuje), makarony BG już mi nawet bardziej podchodzą niż glutenowe. A danie 'niemączne' są zazwyczaj naturalnie bezglutenowe.

      • 5 2

      • Niestety ograniczony wybor jesli chodzi o kasze. Chyba tylko gryczana i jaglana sa bez glutenu.

        • 1 0

    • Choruje na celiakię. Musiałam wymienić wszystkie produkty w kuchni. Jest mnostwo produktów w Auchan, kauflandzie czy netto.jedzenie smakuje tak samo. Problem jest z restauracjami i byciem u kogoś w gościach. W restauracji nawet danie w karcie określone jako bezglutenowe , może zawierać śladowe ilości glutenu . Poniewaz powinni mieć oddzielna linie produkcyjna. Bezpieczne są tylko certyfikowane restauracje, jest ich mało i są drogie. Ale da się żyć. Trzeba się przestawić. ciągle bóle brzucha i zaparcia na przemian biegunki odeszły w zapomnienie. Latami lekarze mnie zbywali że zespół jelita drażliwego aż w końcu gastroskopia i badania krwi na celiakię rozwiały wszelkie wątpliwości.

      • 10 0

  • Pani dietetyk, warto i na własną rękę na jakiś czas odstawić gluten i sprawdzić jak się czujemy, (2)

    a nie wiem co to znaczy: ,,odpowiedni specjalista połączy wszystko w jedną całość i pokieruje na właściwe badania".
    Do ,, odpowiedniego specjalisty" poszłam po kilkunastu latach nie bycia u lekarza, gdyż nic mi nie dolegało.
    Teraz przyszłam z silnymi bólami, coś w rodzaju rwy kulszowej, praktycznie nie mogłam chodzić, szłam tip topkami, a w domu z łóżka wstałam najpierw ,,na czworaka". Nie chciałam L4 ( mogę pracować z domu) a skierowanie na rehabilitację/ fizjoterapię. ,,Odpowiedni specjalista" nie dał skierowania mówiąc: ,, w pani wieku (56 l.) wszyscy to mają". Niezwykle mnie podbudował na duchu, wykupiłam prywatnie zabiegi, suplement ,,A la nerve" i poczułam się dużo lepiej.

    • 9 6

    • Ty lec robic rezonans

      By wykluczyć nowotwor. Nie licz na lekarzy musisz sama dbac o swoje zdrowie i szukac przyczyny!

      • 8 0

    • Warto korzystac czasami z rozumu to naprawde nie boli :) Wiec spróbuj wyjdzie ci na dobre

      • 1 0

  • Co jakis czas mamy mode na diete wymyslana przez oszołomów dla których logiczne rozumowanie jest obce i do nich takie arty nie

    • 7 1

  • Ale to już chyba powszechnie znany fakt, że do pieczywa, wprowadzonego do masowej produkcji, używa się konserwantów i spulchniaczy: sodu jęczmiennego czy propionianu wapnia. A jeden ze składników wykorzystywanych do masowej produkcji pieczywa (tzw. gotowe mieszanki piekarskie) pozyskuje się z ludzkich włosów, ptasich piór albo nawet psiej sierści. I, co gorsza, takie niespodzianki czyhają w większości produktów spożywczych, pryskane owoce czy "cała Tablica Mendelejewa" w produktach wysoko przetworzonych to nasza codzienność. I potem ludzie się dziwią, że zaczynają tracić odporność, tyć, zapadać na dziwne choroby cywilizacyjne. Tak jak zacząłem badać temat, to okazuje się, że osoby bardziej świadome coraz częściej samodzielnie przygotowują sobie jedzenie: pieczywo, sery, wędliny. No ale żeby tak zdrowo jeść, to i trzeba mieć własne gospodarstwo i produkować żywność z tego, co się samodzielnie wyhoduje - ewentualnie kupować od sprawdzonych dostawców, choć tu już może być różnie.

    Na pewno zwykłe odstawienie glutenu czy przejście na "zdrową dietę pudełkową" nie jest rozsądnym rozwiązaniem, ale modą, która przeminie - choćby z racji nasilającego się kryzysu, za chwilkę ludzi nie będzie stać na fanaberie i sztucznie wybujały rynek "pseudo BIO" runie.

    • 11 2

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Jakieś niezrozumiałe wzmożenie u niektórych, bo ktoś inny nie jada określonych zbóż. U siebie zauważyłam, że po odstawieniu glutenu zdecydowanie rzadziej mam migreny. Kiedy przez przypadek zjadłam wersję glutenową dania po wieloletnim niejedzeniu go, dostałam na skórze wysypki (dwukrotnie). Ostatnio migrena próbowała zaatakować po zjedzeniu ciastek owsianych ("produkt może zawierać pszenicę"). Obserwujcie swoje organizmy.

    • 17 21

    • Może czas na wizytę u lekarza? (1)

      • 9 1

      • No jak lekarz słyszy takie objawy to diagnozuje albo alergię albo celiaklię albo migreny objawowe. Czyli zalecenie takie jak sobie ta osoba sama określiła: odstawić gluten. Dużo osób tak ma, lekarz dokładną diagnozę może postawić po gastroskopii i wymazach.

        • 4 0

    • Co to znaczy próbowała zaatakować?

      I czy czasem nie miało to bardziej związku z przeczytaniem składu, a nie samym składem?

      • 11 2

    • Hahaha

      Moja znajoma była na diecie bezglutenowej i czuła się świetnie. Potem okazało się, że nieświadomie jadła gluten w jednym produkcie codziennie rano. Więc w niektórych przypadkach to efekt placebo

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    Dietę bezglutenową powinny stosować osoby nie tolerujące glutenu. (2)

    Dla pozostałej części społeczeństwa ta dieta jest zbędna.
    Ludzie propagujący tą dietę u ludzi zdrowych powinni być ścigani z urzędu.
    Dość mącenia ludziom w głowach.

    • 40 5

    • Glifosat i zboża modyfikowane genetycznie (1)

      Słyszałam, że większość zbóż, jakie jemy w Polsce jest już albo modyfikowana genetycznie, albo traktowana glifosatem (randapem) i że na takie zboża (gluten w nich zawarty) niemal wszyscy mamy lekką nietolerancję.

      • 6 4

      • O to chodzi

        To jest przyczyna problemów u osób niemających celiakii, a źle znoszących gluten.

        • 3 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Cierpisz z powodu fobii społecznej? Nie wiesz jak sobie pomóc?

konsultacje

Cykl interwencji z psychologiem o uzależnieniach cyfrowych | spotkania dla szkół

wykład, spotkanie

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane