- 1 Liliana przez 5 lat była przykuta do łóżka bez diagnozy (32 opinie)
- 2 5 prostych ćwiczeń na bolącą szyję i kark
- 3 Oddział za ponad 5 mln zł, ale nie może wykonywać złożonych zabiegów (1 opinia)
- 4 Te zabiegi musi wykonać każda 30- i 40-latka (49 opinii)
- 5 Średnio 169 dni czekania na rezonans magnetyczny na Pomorzu? (87 opinii)
- 6 Szpital z rekordem zabiegów kardiologicznych (11 opinii)
Okiem dietetyka: TOP 5 zdrowych wigilijnych dań
Potrawy wigilijne - jakie dania przygotować na świąteczną kolację? Zastanawialiście się kiedykolwiek nad tym, czy na wigilijnym stole pojawiają się dania i produkty wspierające nasze zdrowie? A może jednak w tym okresie jemy same niekorzystne dla naszego zdrowia, pełne tłuszczu i cukru potrawy, które nic nie wnoszą do naszej diety? W ramach cyklu "Okiem dietetyka" postanowiłam poszukać w tradycyjnych świątecznych potrawach wartości odżywczych i okazało się, że nie jest wcale tak źle. Ostatnio pisałam o wadach i zaletach majonezu klasycznego i wegańskiego.
- Zdrowe potrawy wigilijne: barszcz czerwony
- Zdrowe dania wigilijne: śledzie
-
Zdrowe potrawy wigilijne: kapusta z grochem
- Zdrowe dania wigilijne: kutia
- Zdrowe potrawy wigilijne: kompot z suszonych owoców
-
Zdrowe wigilijne potrawy: podsumowanie
Zdrowe potrawy wigilijne: barszcz czerwony
Plusem tradycyjnego barszczu czerwonego w okresie świąt jest również jego postny wywar, dzięki któremu zupa nie obfituje w niekorzystne, nasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z tłustych mięs. To, co dostarcza najwięcej kilokalorii i w dużej ilości nie jest zalecane w zdrowej diecie, to wyroby z białej mąki, takie jak uszka czy pierogi, stanowiące popularny dodatek do tej zupy. Jak najbardziej mogą stanowić urozmaicenie diety od czasu do czasu, ale warto zachować umiar w ich spożyciu. Świąteczne uszka i pierogi jednak w swoim wnętrzu kryją również wartościowe składniki nadzienia, takie jak kapusta i leśne grzyby.
Zdrowe dania wigilijne: śledzie
Oprócz karpia (najczęściej smażonego w panierce i na głębokim oleju) na świątecznym stole często pojawiają się również śledzie, dlatego chciałabym je szczególnie wyróżnić. Śledzie to morskie ryby, które są źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin oraz składników mineralnych. Wśród najważniejszych składników znajdujących się w tych niepozornych, małych rybach są bardzo korzystne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Śledzia, zamiast z tłustą śmietaną, warto podać z jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym.
Zdrowe potrawy wigilijne: kapusta z grochem
Dobrej jakości kapusta kiszona jest skarbnicą bakterii probiotycznych, które mają dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny i odżywiają obecną w naszych jelitach mikrobiotę. Aby kapusta nie powodowała nadmiernych wzdęć, dodaje się do niej przyprawy, takie jak kminek czy majeranek. Tradycyjną świąteczną kapustę przygotowuje się zazwyczaj z grochem, jednak również spotkałam się z wersją, gdzie dodawana była ugotowana biała fasola.
Aby groch czy fasola również nie miały działania wzdymającego, warto je odpowiednio wcześniej długo namoczyć, a następnie ugotować w świeżej wodzie. Strączki są bardzo wartościowym składnikiem naszej diety i powinny się w niej pojawiać zdecydowanie częściej niż tylko od święta.
Zdrowe dania wigilijne: kutia
Kutia to tradycyjne wigilijne danie, na które składają się mak, ziarna zbóż (najczęściej pszenicy) oraz bakalie, takie jak rodzynki i różnego rodzaju orzechy. Wyjątkowej słodyczy natomiast dodaje jej miód. W skład kutii wchodzi mak, który jest przede wszystkim bardzo bogatym roślinnym źródłem wapnia. Poza tym znajdują się w nim witaminy, m.in. te rozpuszczalne w tłuszczach.
Mak ze względu na to, że jest rośliną oleistą, niestety jest również bardzo kaloryczny, dlatego warto mieć to na uwadze i nie przesadzać z jego spożyciem. Ziarna będące podstawą kutii są bogate w błonnik, minerały i witaminy. Z kolei migdały lub orzechy włoskie stanowią wartościowe źródło korzystnych dla naszego zdrowia tłuszczy pochodzenia roślinnego. Dodatkowo do kutii dodaje się naturalny miód pszczeli, który jest składnikiem wzmacniającym naturalną odporność naszego organizmu, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym.
Zdrowe potrawy wigilijne: kompot z suszonych owoców
Kompot z suszonych owoców, takich jak np. jabłka, gruszki i śliwki, działa łagodząco na obciążony obfitą kolacją układ pokarmowy. Warto przygotować go bez nadmiernego dodatku cukru, ale za to koniecznie urozmaicić przyprawami, takimi jak cynamon i goździki. Cynamon działa łagodząco na dolegliwości żołądkowo-jelitowe oraz pomaga regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie, a goździki z kolei wzmacniają układ odpornościowy i przyczyniają się do zmniejszenia stanu zapalnego.
Zdrowe wigilijne potrawy: podsumowanie
Jak widać, nawet na świątecznym stole można znaleźć wiele wartościowych produktów. Przygotowując z nich wigilijne potrawy, można uwydatnić mocniej ich wartości odżywcze, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w dni świąteczne przygotować ulubione potrawy tak, jak lubimy. Warto pamiętać jednak, że świąteczne dania w trochę zdrowszej wersji mogą pojawiać się w naszej diecie przez cały rok. Buraki, śledzie, kapusta, strączki, mak i przyprawy korzenne powinny na stałe zagościć w naszej kuchni.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie wybrane
-
2022-12-24 22:38
Tylko
Tylko pierogi i ryba po grecku oraz sałatka warzywna
- 2 1
-
2022-12-23 07:32
Ostatni akapit - bardzo słuszny!
- 0 2
-
2022-12-25 06:32
Każdy ma swój własny
Zestaw dań i nie trzeba nikogo namawiać do tworzenia "nowej tradycji".
Tak samo dietetycy, veganie, freeganie itp powinni na czas świąt zamknąć się w swoich celach pokutnych i tam się biczować w samotności bez pouczania innych i wyrabiania w nich poczucia winy.- 6 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.