Wiadomości

stat

Oczyszczenie organizmu zimą? Tak, ale z głową

Jeśli chcemy oczyścić organizm, możemy skorzystać z różnych form diet oczyszczających - od łagodnej, np. w postaci dwudniowej diety warzywno-owocowej, do restrykcyjnej (głodówki).
Jeśli chcemy oczyścić organizm, możemy skorzystać z różnych form diet oczyszczających - od łagodnej, np. w postaci dwudniowej diety warzywno-owocowej, do restrykcyjnej (głodówki). fot. ©istock/Permcup

Zima to uciążliwa dla organizmu pora roku. Częściej niż zwykle sięgamy po produkty bogate w tłuszcz, jemy mniej owoców, czujemy się senni, apatyczni, chorujemy. Czy to dobry czas na przeprowadzenie oczyszczania organizmu? Zdania dietetyków są podzielone.



Czy dał(a)byś radę poddać się kilkudniowej, oczyszczającej głodówce?

tak, próbowałe(a)m głodówki jako rodzaju diety i udało się 24%
raczej tak, choć kilka dni to byłoby duże wyzwanie 21%
raczej nie, uczucie głodu powoduje, że czuję się osłabiony(a), przez co ciężko jest skupić się na czymkolwiek 15%
nie, nawet jednodniowa głodówka nie jest na moje siły 18%
nawet bym nie próbował(a), to moim zdaniem bezcelowe 22%
zakończona Łącznie głosów: 232
Detoksykacja to dieta, która usuwa z organizmu szkodliwe toksyny, wpływające na zachwianie ogólnej równowagi organizmu, a tym samym prowadzące do zaburzeń funkcjonowania układu immunologicznego. Nie jest zabroniona zimą, ale może być trudniejsza do przeprowadzenia niż wiosną czy latem.

- Detoks często jest pojmowany jako wyłączne przyjmowanie suplementów czy farmaceutyków powodujących usuwanie toksyn. Nic bardziej mylnego. Na detoksykację składa się również aktywność fizyczna oraz nasz stan psychoemocjonalny - mówi Marianna Jasińska z gabinetu Rewital. - Pamiętajmy, że nasz organizm jest indywidualny, niepowtarzalny, ma różnorodne wymagania i uwarunkowania. Stąd też oczyszczanie zawsze powinno się odbywać pod okiem specjalisty, który uwzględni jednostkowe potrzeby organizmu. Tylko wówczas ten proces może przynieść efekty.

Czynniki zanieczyszczające organizm ludzki to przede wszystkim: alkohol, dym tytoniowy, spaliny, detergenty domowe, leki, pasożyty wewnątrzustrojowe, żywność wysoko przetworzona, konserwanty, sztuczne dodatki do żywności, a także przejadanie się prowadzące do przyrostu tkanki tłuszczowej.

- Niekorzystnie na nasze zdrowie wpływają również stres, pośpiech i negatywne emocje - dodaje dr Sabina Jodłowska - dietetyk z Poradni dietetycznej i żywieniowej Kalorymetria.pl - Człowiek wytworzył naturalne mechanizmy oczyszczające, wspomagane przez różne narządy, takie jak wątroba, jelita, nerki czy skóra. Jednakże warto proces ten wspomóc stosując różne metody detoksykujące.

Wielu specjalistów twierdzi, że oczyszczenie organizmu najlepiej przeprowadzić latem lub wiosną, w czasie, gdy jest najłatwiejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Są i tacy, którzy uważają, że na detoks warto zdecydować się przed rozpoczęciem zimy, lub w trakcie jej trwania. Chociażby dlatego, że brak odpowiedniej ilości witamin i minerałów w organizmie nie sprzyja dobremu samopoczuciu zimą.

- Najczęściej o oczyszczaniu organizmu myślimy wówczas, kiedy nasz stan fizyczny porządnie nam dokucza. W takich sytuacjach pora roku nie ma znaczenia - dodaje Marianna Jasińska. - Powinniśmy doprowadzić organizm do prawidłowej homeostazy, a potem regularnie go oczyszczać - każdej wiosny.

Do procesu detoksykacji należy się odpowiednio przygotować. Warto skonsultować się z lekarzem, który być może zaleci wykonanie dodatkowych badań. Dietetyk natomiast może pomóc w dobraniu odpowiedniej diety, metody i sposobu przeprowadzenia oczyszczania organizmu.

Znajdź specjalistę od zdrowego żywienia w katalogu Trojmiasto.pl

Wyróżnia się różne formy diety oczyszczającej - od łagodnej do restrykcyjnej (głodówka). Na kilkudniową formę detoksu najlepiej przeznaczyć dni wolne od pracy, np. weekend.

- Ja proponuję jedno- lub dwudniową dietę warzywno-owocową. W tym czasie należy zrezygnować z pokarmów pochodzenia zwierzęcego (w tym mleko i jego przetwory, jaja), ryb i skorupiaków - zastąpić je roślinami strączkowymi, orzechami, pestkami i produktami z pełnego ziarna. W czasie diety jemy często - nawet co dwie godziny - mówi Agnieszka Kościowska z Poradni Dietetycznej "Vitalinia". - Pierwszy posiłek spożywamy w ciągu trzydziestu minut po przebudzeniu. Przed śniadaniem na czczo dobrze jest wypić szklankę ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny i imbirem, co zabezpieczy przed wzdęciami. Posiłki składają się z sałatek warzywno-owocowych i warzyw gotowanych na parze z dodatkiem tłuszczy roślinnych.

Ale czas trwania detoksu jest tak naprawdę sprawą indywidualną, zależną od wielu czynników: stopnia i rodzaju zanieczyszczenia, kondycji systemu immunologicznego, sposobu odżywiania, trybu życia, ogólnego stanu zdrowia, przebytych chorób oraz wieku.

Detoksykacja, która trwa do około 10-14 dni, powinna odbywać się kilkuetapowo. W pierwszych dniach zaleca się przeprowadzenie oczyszczania jelit ze złogów i zalegających w nich niestrawionych resztek pokarmowych, stosując dietę wysoko błonnikową, bogatą w płatki zbożowe, otręby pszenne, ciemne pieczywo czy kasze.

- W procesie oczyszczania jelit zaleca się jedzenie odpowiedniej ilości zdrowej żywności, owoców (np. grejpfruty, ananasy, winogrona, maliny, jagody, aronia, suszone śliwki, daktyle) i warzyw (np. seler, buraki, brokuły, marchew). Można wspomagać się również naturalnymi suplementami zawierającymi, np. nasiona babki płesznik czy jajowatej. Warto do diety wprowadzić również probiotyki zawierające w swym składzie Saccharomyces boulardii i Lactobacillus rhamnosus - radzi Sabina Jodłowska. - W drugim etapie warto zadbać o wątrobę i pomóc jej w naturalnym oczyszczaniu organizmu, pijąc np. sok z czarnej rzepy, stosując preparaty z nasion ostropestu plamistego, czy też spożywając niezwykle korzystne dla zdrowia i wątroby karczochy.

Decydując się na zastosowanie kilkudniowych oczyszczających głodówek należy pamiętać, że ta metoda to duży wysiłek dla organizmu i nie dla wszystkich jest wskazana.

- Mniej obciążająca organizm jest dieta owocowo-warzywna, która może być również dobrym punktem wyjścia do zmiany nawyków żywieniowych - dodaje Sabina Jodłowska. - Zwykle ten rodzaj oczyszczania organizmu polega na jedzeniu przez ok. 7-10 dni jedynie gotowanych lub surowych warzyw i owoców oraz wypijaniu dużej ilości płynów. Po tym czasie zaczyna się stopniowo wprowadzać produkty nabiałowe, zbożowe z pełnego ziarna, a na końcu ryby i chude mięso.

W trakcie detoksu, niezależnie od metody i czasu trwania, na pewno przyda się sokowirówka lub blender do przygotowywania soków i musów warzywnych lub owocowych.

- Bardzo ważne jest także picie dużej ilości wody niegazowanej lub zmineralizowanej. Do wody możemy dodać świeże listki mięty lub melisy - dodaje Agnieszka Kościowska.

Dla urozmaicenia można także pić ciepłe herbatki ziołowe z rumianku, melisy, dziurawca, mięty oraz napary ziołowe o charakterze moczopędnym, np. ze skrzypu, wiązówki błotnej czy macierzanki. Na czas trwania kuracji odrzuca się alkohol, mocną kawę i czarną herbatę. Ważne, by przez pierwsze dni po diecie zrezygnować z potraw smażonych i ciężkostrawnych.

Błędy najczęściej popełniane podczas detoksykacji organizmu:
- myślenie, że detoks to dieta odchudzająca
- brak odpowiedniego nawadniania organizmu w trakcie diety
- długi okres stosowania diety monoskładnikowej - doprowadza do wyniszczenia organizmu
- niesumienne stosowanie zasad diety
- zbyt częste stosowanie diety - rozregulowuje metabolizm i prowadzi to do problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała
- powrót do złych nawyków żywieniowych po diecie oczyszczającej

Diety oczyszczającej nie mogą stosować:
dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży i karmiące, osoby chore i w podeszłym wieku, osoby po przeszczepach, chemioterapii, po udarze mózgu, cierpiące na padaczkę czy hemofilię, choroby nowotworowe. Osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się z lekarzem przed przystąpieniem do diety.

Opinie (25) 4 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Badania, konsultacje