Magnez jest pierwiastkiem odpowiadającym za wiele istotnych procesów zachodzących w organizmie. Jego niedobory mogą znacznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Chroniczne bóle głowy, zmęczenie, rozdrażnienie czy problemy z koncentracją to tylko jedne z symptomów niedoboru magnezu.
Magnez m.in. obniża ryzyko zawału serca, cukrzycy i wystąpienia depresji, wspomaga układ odpornościowy, poprawia trawienie, reguluje pracę tarczycy, wspiera pracę mózgu, procesy myślowe i poprawia pamięć, wspomaga leczenie astmy dzięki rozszerzaniu dróg oddechowych oraz łagodzi bóle menstruacyjne.
- Magnez jest jednym z najważniejszych kationów wewnątrzkomórkowych, który aktywuje około 300 enzymów. Magnez z diety jest wykorzystywany w 30-40 proc., absorpcja wzrasta w obecności białka i laktozy, natomiast wysoka zawartość tłuszczu ogranicza przyswajanie magnezu - mówi dr n. med. Karolina Kuźbicka, dietetyk kliniczny, instruktor fitness z Dietekspert.
Magnez odpowiada za prawidłowe dostarczanie energii do pracy mięśni, biosyntezę i utrzymywanie struktury DNA.
- Niedobory magnezu wiążą się z większym prawdopodobieństwem wystąpienia nowotworów i wzrostem wolnych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w osoczu, a nawet z przyspieszoną czynnością serca i arytmią - dodaje dr n. med. Karolina Kuźbicka.
Dzienne zapotrzebowanie na magnez zależy od wieku i wagi. Średnio przyjmuje się, że dorosła kobieta powinna spożywać 300 mg magnezu, a mężczyzna - 400 mg dziennie. Kobiety ciężarne powinny dostarczać organizmowi dodatkowo 50 mg, a kobiety karmiące piersią - 80 mg magnezu dziennie.
Dietetycy w Trójmieście - znajdź swojego eksperta
Niedobór magnezu - objawy
Niedobór magnezu może utrudniać życie. Świadczą o tym bóle i zawroty głowy, ogólne osłabienie, rozdrażnienie, a także nadmierne wypadanie włosów czy łamliwość paznokci. Drażliwość, chroniczne zmęczenie, drganie powiek, kłopoty ze snem czy koncentracją, a nawet stany lękowe - te wszystkie symptomy mogą świadczyć o niedostatecznym poziomie magnezu we krwi.
Źródła magnezu
- Najwięcej magnezu zawierają otręby ryżowe - 781 mg, bazylia suszona ma 711 mg, kolendra 694 mg, a mięta suszona - 602 mg magnezu w 100 g produktu. Należy jednak zauważyć, że trudno spożyć więcej niż kilka gramów ziół dziennie, gdyż jedna duża łyżka suszonych ziół waży zaledwie 2-3 g. Warto ich używać także z powodu zawartości żelaza, jednak ilościowe możliwości ich spożycia są ograniczone - mówi Katarzyna Andruszkiewicz, dietetyk medyczny z Dietamed.
Czytaj także: Niedoczynność tarczycy. Czym się objawia?
Bogatym źródłem magnezu są także przede wszystkim ziarna, orzechy, niektóre produkty zbożowe i rośliny strączkowe.
- Do diety warto wprowadzić pestki dyni i słonecznika, siemię lniane, sezam, orzechy brazylijskie, nerkowce, laskowe, włoskie, migdały i orzeszki pinii. Z produktów zbożowych wysoką zawartością magnezu cechuje się kasza gryczana, bulgur, jęczmienna pęczak i jaglana, a także ryż dziki i brązowy, płatki owsiane i makaron pełnoziarnisty. Z kolei wśród roślin strączkowych wyróżnia się soja i fasola - dr n. med. Ilona Lis, dietetyk kliniczny, adiunkt w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.
Cennym źródłem magnezu jest też kakao, a co za tym idzie - również ciemna czekolada, która zawiera minimum 60 proc. kakao. Dostarczanie magnezu do organizmu możemy także zwiększyć poprzez częstsze spożywanie wód wysokozmineralizowanych.