- 1 Niemal 180 marzeń do spełnienia. Czekają podopieczni hospicjum (8 opinii)
- 2 "Aparat za miliony niszczeje". Co dzieje się z pandemicznym tomografem? (54 opinie)
- 3 Poród na porodówce NFZ dramatycznym przeżyciem? "Odczłowieczona i odarta z godności" (319 opinii)
- 4 Najlepsze zabiegi na oczyszczenie cery na wiosnę (8 opinii)
Naukowcy stworzyli wyjątkowe drożdże do produkcji białek
5 marca 2021 (artykuł sprzed 3 lat)
Zespół naukowców z Politechniki Gdańskiej i Politechniki Łódzkiej opracował innowacyjny system produkcji białek w oparciu o wyselekcjonowaną hodowlę drożdży. Wynalazek w przyszłości ma pozwolić na efektywną produkcję protein wykorzystywanych między innymi w farmacji czy przemyśle chemicznym.
- Stworzyliśmy narzędzie, które umożliwia wyprodukowanie teoretycznie każdego białka. Do wyselekcjonowanych drożdży można wprowadzić gen z dowolnego organizmu. Oczywiście w praktyce może się okazać, że nie każde białko da się ostatecznie w ten sposób wyprodukować, ale dzięki naszemu rozwiązaniu można podejmować takie próby - mówi dr hab. inż. Marta Wanarska, prof. uczelni z Katedry Biotechnologii Molekularnej i Mikrobiologii Wydziału Chemicznego PG. - Jesteśmy jednym z nielicznych zespołów naukowców w Polsce zajmujących się inżynierią genetyczną drożdży, które są o wiele bardziej wymagające i kapryśne niż np. bakterie.
O ile sama produkcja rekombinowanych białek wykorzystująca system drożdży nie jest niczym nowym i służy między innymi wytwarzaniu enzymów do produkcji leków i żywności lub składników środków czystości, to gdańscy specjaliści dokonali pewnej znaczącej modyfikacji. Do tej pory w przemyśle bazowano na mikroorganizmach, które potrzebują do życia temperatury powyżej 30 stopni Celsjusza. Gdańscy i łódzcy naukowcy stworzyli system na podstawie wyselekcjonowanych drożdży przystosowanych do wzrostu w niskich temperaturach, co daje zupełnie nowe możliwości. Dzięki temu zabiegowi otwiera się droga do skutecznej produkcji białek, którym szkodzą wyższe temperatury.
- Produkcja białek w niskiej temperaturze jest czasem bardziej wydajna również w przypadku takich, które można efektywnie wytwarzać w wyższej temperaturze. Jest też bardziej ekonomiczna i mniej obciążająca dla środowiska, ponieważ przenosząc proces do niższej temperatury, czynimy go mniej energochłonnym - mówi dr hab. inż. Hubert Cieśliński z Katedry Biotechnologii Molekularnej i Mikrobiologii.
Warto podkreślić, że inicjatorem i kierownikiem projektu był nieżyjący już prof. dr hab. Józef Kur, wieloletni szef Katedry Mikrobiologii (później Katedry Biotechnologii Molekularnej i Mikrobiologii) Wydziału Chemicznego PG.
Kolejna umowa licencyjna z firmą biotechnologiczną
Politechnika Gdańska właśnie podpisała umowę licencyjną na wykorzystanie tego wynalazku z gdańską firmą Blirt. To już druga umowa zawarta w tym temacie - poprzednio uczelnia podjęła współpracę z firmą A&A Biotechnology z Gdyni.
- Jako firma biotechnologiczna wytwarzająca enzymy i inne białka w skali przemysłowej zamierzamy sprawdzić możliwości produkcyjne nowych szczepów do wytworzenia wybranych enzymów wykorzystywanych w diagnostyce molekularnej lub produkcji biofarmaceutyków. Liczymy, że omawiany system ekspresyjny pozwoli uzyskać znacznie lepszą produktywność, szczególnie w przypadku nadekspresji enzymów termolabilnych działających w niskich temperaturach i pochodzących z organizmów psychrotolerancyjnych lub psychrofilnych - mówi dr inż. Krzysztof Kur z firmy Blirt.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-03-05 16:42
Super!
Biotechnologia to przyszłość. Powinna być rozwijana, a nie hamowana - szczególnie jeśli chodzi o GMO.
- 12 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.