• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Naturalne suplementy. Jak je stosować?

Joanna Puchala
13 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Zanim zdecydujemy się na zastosowanie danego suplementu, powinniśmy zapoznać się z przeciwwskazaniami. Zanim zdecydujemy się na zastosowanie danego suplementu, powinniśmy zapoznać się z przeciwwskazaniami.

Naturalne suplementy, które pomagają utrzymać organizm w zdrowiu i dobrej formie cieszą się coraz większą popularnością. Wybierając je powinniśmy zastanowić się jednak nad formą, pochodzeniem i jakością danego produktu. Zamiast szukać tabletek, kapsułek czy syropów lepiej sięgnąć po sprawdzone składniki pochodzenia roślinnego.



Czy stosujesz naturalne suplementy?

- Naturalne suplementy stają się coraz bardziej niezbędnym elementem codzienności każdej świadomej osoby. Myślę, że z biegiem czasu tendencja ta będzie rosła, dlatego ogromnie ważne jest, abyśmy umieli wybrać w gąszczu suplementów te zasługujące na naszą uwagę, a przede wszystkim bezpieczne i dające zadowalające efekty - doradza Klaudia Gostyńska z BeClinic.
Ze względu na rosnącą świadomość, firmy prześcigają się w kwestii rozpoznawalności, reklam czy działań marketingowych, co dla osób, które nie mają w tym zakresie odpowiedniej wiedzy, może być dużym utrudnieniem.

- Naszym najważniejszym zadaniem jest uświadamiać klientów, dlaczego dane marki zasługują na większą uwagę i skąd mamy pewność, że są one bezpieczne i po prostu działają. Obecnie na rynku znajdziemy wiele różnych postaci suplementów. Począwszy od standardowych tabletek, przez proszki i syropy aż po preparaty w sprayu czy kropelkach. Te ostatnie cieszą się coraz większym zainteresowaniem, gdyż dzięki wygodnemu dozownikowi możemy zakroplić sobie preparat bezpośrednio pod język lub na wewnętrzną stronę policzka i mieć pewność, że duża jego część wchłonie się bezpośrednio przez błony śluzowe i trafi prosto do krwiobiegu, a resztą zajmie się nasz układ trawienny - tłumaczy Klaudia Gostyńska.

O czym warto pamiętać



Decyzja o wyborze formy suplementu musi być uzależniona od wielu czynników, takich jak styl życia, dieta, problemy zdrowotne, a także indywidualne preferencje. Każdy z preparatów ma określone warunki, w których powinien być przechowywany.

- Przykładem jest chociażby mleczko pszczele, które nie powinno być transportowane w wysokich temperaturach, ponieważ traci swoje cenne właściwości. Niekiedy naturalne suplementy mają też bardzo krótką datę ważności, dlatego przy zakupie należy być pod tym kątem bardziej ostrożnym. Ważne jest to, aby suplementy wybierać z wiarygodnych źródeł sprzedaży - mówi Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Klaudia Gostyńska z BeClinic podpowiada, na co zwrócić uwagę wybierając suplementy.

- na podejście i wiedzę obsługi - musimy mieć pewność, że osoba, która nas obsługuje jest kompetentna i wykwalifikowana, chce nam pomóc, a nie tylko i wyłącznie sprzedać produkt,
- na certyfikaty potwierdzające jakość i bezpieczeństwo produktów suplementacyjnych,
- na obecność substancji konserwujących i barwników, które nierzadko stanowią zbędne wypełnienie preparatów,
- na to, czy cena jest adekwatna do jakości i tym samym z czego ona wynika,
- na formy dostępnej suplementacji

Zanim zdecydujemy się na zastosowanie danego suplementu, powinniśmy się zapoznać z przeciwwskazaniami. Nie każdy suplement, nawet ten naturalny, może być przyjmowany przez wszystkich. Osoby chore, kobiety w ciąży oraz dzieci są grupą osób, które szczególnie powinny być ostrożne przy wyborze suplementacji.

Decyzja o wyborze formy suplementu, musi być uzależniona od wielu czynników, takich jak: styl życia, dieta, problemy zdrowotne, a także indywidualne preferencje. Decyzja o wyborze formy suplementu, musi być uzależniona od wielu czynników, takich jak: styl życia, dieta, problemy zdrowotne, a także indywidualne preferencje.

Przykłady naturalnych suplementów diety



Ashwaganda

Ashwaganda, czyli indyjski żeń szeń ma właściwości lecznicze. Poprawia pracę mózgu, wspomaga pamięć koncentrację, a także sprawność fizyczną.

- Jej właściwości wykorzystywane są w medycynie ajurwedyjskiej. Ashwaganda jest wciąż poddawana badaniom, które wskazują, że może ona być bardzo pomocna w leczeniu Alzheimera. Ta roślina wykazuje także działanie ochraniające wątrobę przed toksynami, ma działanie podobne do aktywności sylimaryny. Jest naturalnym suplementem diety stosowanym bardzo często w okresie jesienno-zimowym przez osoby aktywne fizycznie, zawodowowo w celu poprawienia swojej witalności - podkreśla Dominika Dietrich.
Korzeń ashwagandhy jest uważany za jeden z najsilniejszych adaptogenów i ostatnimi czasy zyskuje na popularności.

- Adaptogen to substancja, która zamiast tłumić objawy stresu, zwiększa odporność organizmu na czynniki zewnętrzne. Jest to nietoksyczna roślina, która w naturalny sposób poprawia wytrzymałość organizmu, zwłaszcza pracę układu nerwowego: zwiększa odporność na stres, wspomaga pamięć i koncentrację, wydajność pracy, odporność na choroby, rozjaśnia umysł, reguluje pracę hormonów, przystosowuje organizm do niesprzyjających warunków zewnętrznych. Ashwagandha najlepiej posłuży osobom, które potrzebują zwiększenia poziomu energii, ale jednocześnie spokojnego umysłu. Doskonała dla zestresowanych i zapracowanych osób, sportowców, osób z problemami tarczycowymi, anemików - podkreśla Klaudia Gostyńska. - Choć na rynku możemy spotkać wiele postaci tego adaptogenu i w różnych dawkach, pamiętajmy jednak, że aby sulementacja przyniosła skuteczne efekty nie powinniśmy stosować mniej niż 500 mg dziennie w suchym ekstrakcie i nie krócej niż przez okres kilku tygodni.
Acerola zawiera bardzo dużo witaminy C. Jeden owoc, który waży około 4,5 grama ma jej tyle samo co 1 kilogram cytryn. Acerola zawiera bardzo dużo witaminy C. Jeden owoc, który waży około 4,5 grama ma jej tyle samo co 1 kilogram cytryn.
Acerola

Acerola zawiera bardzo dużo witaminy C. Jeden owoc, który waży około 4,5 grama ma jej tyle samo co 1 kilogram cytryn.

- Acerola, nazywana także wiśnią z Barbados, jest bombą witaminy C. W 100 g owocu znajduje się 4500 mg witaminy C, czyli 100 razy więcej niż w cytrynie i 10 razy więcej niż w czarnej porzeczce. Owoce aceroli szybko się psują, dlatego świeże mają ograniczone zastosowanie. Można spotkać sok z aceroli, w przemyśle farmaceutycznym acerolę wykorzystuje się do preparatów witaminowych, suplementów polecanych w przeciwdziałaniu infekcjom, a także przeziębieniu - dodaje Dominika Dietrich.
Mleczko pszczele poprawia ogólny stan zdrowie, poprawia koncentrację, a także wzmacnia pamięć oraz bardzo korzystnie wpływa na sen. Mleczko pszczele poprawia ogólny stan zdrowie, poprawia koncentrację, a także wzmacnia pamięć oraz bardzo korzystnie wpływa na sen.
Mleczko pszczele

Mleczko pszczele poprawia ogólny stan zdrowie, poprawia koncentrację, a także wzmacnia pamięć oraz bardzo korzystnie wpływa na sen.

- Mleczko pszczele jest wydzieliną młodych pszczół robotnic. Mleczko pszczele ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i zawiera wiele substancji odżywczych. Pszczoły po urodzeniu są karmione mleczkiem pszczelim przez pierwsze 3 dni życia i wówczas ich masa ciała wzrasta bardzo intensywnie. Mleczko pszczele nie jest tanim suplementem, należy go zakupić ze sprawdzonego źródła i na pewno dokładnie przeczytać skład suplementu, ile procent zawiera faktycznie pożądanego mleczka pszczelego - zauważa Dominika Dietrich.
Spirulinę zaleca się głównie osobom z tendencją do anemii, gdyż zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek. Spirulinę zaleca się głównie osobom z tendencją do anemii, gdyż zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek.
Spirulina

Spirulinę zaleca się głównie osobom z tendencją do anemii, gdyż zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek.

- Spirulina może stanowić uzupełnienie diety u wegetarian. Fitocyjanina, czyli niebieski barwnik zawarty w spirulinie ma właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Spirulina jest przeciwwskazana u osób chorujących na fenyloketonurię - dodaje Dominika Dietrich.

Miejsca

Opinie (19) 5 zablokowanych

  • Organizm NIE potrzebuje witamin i suplementów (4)

    wszystko mamy w diecie. Leczy się wyłącznie ewidentne niedobory lub awitaminozy. Jedną witaminą, która wymaga suplementacji w naszym klimacie, zwłaszcza zimą, jest D3

    • 10 9

    • D3 i to też (wyłącznie) po badaniu jej zawartości w organiźmie

      • 3 1

    • 70% ma nadwagę wiec o jakiej diecie ty piszesz (1)

      • 1 4

      • Z dietą jak z pogodą. Zawsze jest, czasami zła, czasami dobra.

        • 3 0

    • Naprawdę uważasz, że dzisiejsza dieta zapewnia nam wszelkie potrzebne witaminy i minerały? Niestety czasy, kiedy żywność była pełna wartości odżywczych już dawno minęły, a owoce i warzywa kupujemy z reguły w supermarketach. Tam z pewnością nie znajdziemy wiele wartości... Na tej samej zasadzie działa tłumaczenie, że nasi dziadkowie nie stosowali suplementów i nie chorowali, dlaczego? Bo żywność nie była AŻ TAK przetworzona, odczuwali dużo mniej stresu, mięli więcej czasu na odpoczynek i regenerację, więc uważam że taka argumentacja jest wyssana z palca. I owszem - nie powinniśmy stosować suplementów niewiadomego pochodzenia, czy pełnych wypełniaczy i konserwantów, ale naprawdę na rynku można znaleźć wiele dobrych jakościowo preparatów, które po prostu pomagają..

      • 2 0

  • Dr Zięba poleca witaminę C! (4)

    Nawet na raka jest dobra

    • 7 8

    • Kazik

      też!

      • 0 0

    • (2)

      Nie rozpowszechniaj przekonań tego szarlatana i idioty z wykształcenia technika mechanika. Jeszcze chwila i sądy dobiorą mu się do tyłka.

      • 7 5

      • to był sarkazm dzbanie! (1)

        • 2 1

        • obojętnie dzbanie. NIe wspominac o Ziębie, bo to szkodliwy psychopata

          • 0 0

  • Litości. Udowodniono już, że spirulina (tak samo zresztą młody jęczmień) to bujda (1)

    • 6 4

    • udowodniono

      kiedy i gdzie udowodniono podeprzyj swoja teze popartymi i udokumentowanymi badaniami=zdrodla japonskie amerykanskie i australijskie twierdza inaczej wystaczy wklikac spirulina a medycyna .

      • 1 2

  • Warzywa i owoce w stanie surowym: nie gotowane,pieczone,smazone...

    Ja codziennie staram się dostarczać organizmowi warzyw-owoców na talerzu. Dzienny koszt to około 3-4 złote. Kupuję np 2-3 srednie marchewki +2 kiwi. Drugiego dnia 1 awokado i mala papryka ( żółta). Trzeciego dnia jabłoko i 2 grejfruty...itp itd. Warzywa i owoce myję ,kroje , na talerz i zjadam. Moim zdaniem to najlepsza forma mikroelementów i witamin dla zdrowia i urody. Dzienny koszt nie wielki , lepszy niż tabletki-syropy czy inne ,gadzety z magno zakupy"
    I skóra się polepsza, zmarszczki,krew poprawia, praca serca, itp...
    Dużo nie potrzeba,tylko chęci i na talerzu samo zdrowie

    • 21 0

  • wszyscy wiedza ze to g...wno (1)

    mimo tego kupuja i daja innym zarabiac

    • 5 2

    • Czemu piszesz za wszystkich?

      • 0 1

  • (2)

    Ziemniaki, bigos, schabowy i kielich, dieta cud, nam 50 lat, sto kilogramów wagi i tygodniowo kręcę na nogach 60 kilometrów.
    Pozdrawiam serdecznie

    • 4 0

    • a swojego małego jeszcze widzisz czy ma daszek???? (1)

      • 1 2

      • jestem wysoki i mam duże członki :-)

        • 3 0

  • Fat Fast Burner

    polecam Fat Fast Burner fatfastburner.com - w 100% naturalny suplement

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Dzień dla Zdrowia w Galerii Morena

badania, konsultacje

Najczęściej czytane