- 1 Na Pomorzu brakuje łóżek internistycznych (37 opinii)
- 2 Nowy rektor GUMed wybrany (66 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 4 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (14 opinii)
- 5 Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą? (42 opinie)
- 6 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
Na odporność i rozgrzanie. Jakie herbaty na jesień?
Pomagają przetrwać długie, jesienne i zimowe wieczory, pobudzają krążenie, mają właściwości rozgrzewające, ale odpowiednio skomponowane mogą także chronić przed przeziębieniem lub infekcjami. Jesienne herbaty, bo o nich mowa, to sprawdzone kombinacje naparu i odpowiednich dodatków. Jak je przygotować?
Jesień i zima to doskonały czas na eksperymenty z komponowaniem herbat i naparów. Możemy je przygotowywać nie tylko na bazie klasycznej, czarnej herbaty, ale także zielonej, białej czy rooibos, a także naparów z ziół. Kluczowe okażą się także dodatki, które nie tylko zdecydują o walorach smakowych, ale i rozgrzewających. W sezonie jesienno-zimowym dobra herbata rozgrzewająca to podstawa. Pomaga znieść chłodne dni i wieczory oraz ochronić się przed przeziębieniem. Warto eksperymentować i samodzielnie skomponować napój na bazie ulubionych herbat.
- Aby wzmocnić odporność jesienią, dobrze jest sięgać po ciepłe herbaty z dodatkiem składników, zawierających witaminę C. Świetnym pomysłem może być napój herbaciany z dodatkiem startego, świeżego imbiru i naturalnie wyciśniętego soku z pomarańczy. Jednak należy pamiętać, że w diecie, która pozytywnie wpłynie na budowanie naszej odporności, nie tylko jest ważna witamina C, ale ogólnie dobrze zbilansowany jadłospis pod względem witamin i składników mineralnych, suplementacja witaminy D, tranu i sięganie po potrawy zawierające czosnek i cebulę - wyjaśnia Magdalena Oleś, dietetyk z Poradni Dietetycznej Slimfood.
Kawiarnie i herbaciarnie w Trójmieście
Jak komponować jesienne herbaty i napary?
Zaczynamy od wyboru rodzaju herbaty. Zamiast takiej w torebce lepiej sięgać po mieszanki z liśćmi, najlepiej zielone, białe lub rooibos. Jeśli jesteśmy zwolennikami naparów, możemy rozważyć wybór pokrzywy, mięty czy rumianku.
- Warto także pomyśleć o dodatkach. Najczęściej dodawana jest cytryna, ale menu można urozmaicić, dodając plastry innych cytrusów, np. grejpfruta, limonki lub pomarańczy. Świetnym uzupełnieniem smaku herbaty będą też kawałki jabłek, gruszek albo domowe konfitury z malin lub czerwonej porzeczki - dodaje dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak.
Jak dbać o odporność jesienią?
Warto tak komponować składniki herbaty, by wzmacniały naszą odporność.
- Jeżówka purpurowa stymuluje proces fagocytozy, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu, ponieważ bakterie i wirusy są niszczone przez komórki systemu immunologicznego. Mimo to warto zachować umiar w przyjmowaniu jeżówki. Imbir jest chyba jednym z najbardziej popularnych produktów dodawanych do herbaty, zawiera aż ponad 10 składników o działaniu antywirusowym, zawiera mieszaninę związków czynnych, m.in.: gingerol czy olejki eteryczne. Dzięki nim mózg pracuje wydajniej, a wątroba sprawniej odtruwa organizm. Jest to najlepsza metoda domowa leczenia przeziębień, infekcji, a nawet migreny - zauważa dietetyk Monika Bożek.
Nie powinniśmy także zapominać o przyprawach. Jesienią najlepiej sprawdzą się nie tylko wspomniany imbir, ale też goździki, kardamon, cynamon i laska wanilii, które oprócz podkreślenia smaku, mają właściwości rozgrzewające i zdrowotne. Przykładowo imbir działa przeciwzapalnie, zawiera witaminy C, A, B2, P oraz PP.
- Na koniec przygotowania herbaty można ją dosłodzić miodem. Warto jednak pamiętać, że temperatura powyżej 40 stopni C pozbawia go cennych właściwości - przestrzega dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak.
Dietetycy w Trójmieście
Przepisy
Herbata jesienno-zimowa według dr n. med. Magdaleny Maciejewskiej-Cebulak
- herbata rooibos,
- 2 plastry pomarańczy,
- laska cynamonu,
- 2 goździki,
- świeżo starty korzeń imbiru,
- łyżka miodu.
Zaparzyć herbatę, dodać pozostałe składniki, zamieszać i gotowe!
Herbata z malinami, miodem, pomarańczą i cynamonem
- pół łyżeczki czarnej herbaty,
- plaster pomarańczy,
- domowy sok z malin (wedle uznania),
- miód (wedle uznania),
- odrobina cynamonu.
Zaparzyć herbatę, odczekać chwilę, by nie była zbyt gorąca, dodać pozostałe składniki i zamieszać.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (28)
-
2020-10-08 21:07
Jaka herbata jest najzdrowsza dla jelit?
- 0 0
-
2020-10-08 21:51
ale banialuki
herbata wzmacnia odpornosc hahaj i co jeszcze? kawcia wzmacnia libido i moc tricepsa?
- 1 1
-
2020-10-08 22:13
owocowe
ja jestem wielka fanka herbat - w okresie jesiennym najlepiej wchodzą mi owcowe malwa tea z sokiem malinowym, super
- 0 2
-
2020-10-09 08:39
rooibos to nie herbata
ale co o tym może wiedzieć pani doktor z wyższej szkoły origami i latawców
- 2 0
-
2020-10-11 13:31
herbata z zurawiną albo pigwą
Ja uwielbiam herbatę z konfiturą żurawinową(własnej roboty), goździkami, rozmarynem albo z syropem z pigwowca(też własnej roboty).
- 0 0
-
2020-11-28 14:23
Dzięki za fajne przepisy! Uwielbiam herbaty z różnymi dodatkami, ale jeszcze bardziej lubię grzane piwo, a mianowicie perłę. Lubię ją dawać z pomarańczą i miodem oraz przyprawami. Mój faworyt w ostatnim czasie.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.