- 1 Oddział za ponad 5 mln zł, ale nie może wykonywać złożonych zabiegów (7 opinii)
- 2 Liliana przez 5 lat była przykuta do łóżka bez diagnozy (33 opinie)
- 3 5 prostych ćwiczeń na bolącą szyję i kark (1 opinia)
- 4 Te zabiegi musi wykonać każda 30- i 40-latka (49 opinii)
- 5 Średnio 169 dni czekania na rezonans magnetyczny na Pomorzu? (87 opinii)
- 6 Gdyński szpital przez 4 dni nie wykonywał diagnostyki obrazowej (107 opinii)
Na odporność i rozgrzanie. Jakie herbaty na jesień?
Pomagają przetrwać długie, jesienne i zimowe wieczory, pobudzają krążenie, mają właściwości rozgrzewające, ale odpowiednio skomponowane mogą także chronić przed przeziębieniem lub infekcjami. Jesienne herbaty, bo o nich mowa, to sprawdzone kombinacje naparu i odpowiednich dodatków. Jak je przygotować?
Jesień i zima to doskonały czas na eksperymenty z komponowaniem herbat i naparów. Możemy je przygotowywać nie tylko na bazie klasycznej, czarnej herbaty, ale także zielonej, białej czy rooibos, a także naparów z ziół. Kluczowe okażą się także dodatki, które nie tylko zdecydują o walorach smakowych, ale i rozgrzewających. W sezonie jesienno-zimowym dobra herbata rozgrzewająca to podstawa. Pomaga znieść chłodne dni i wieczory oraz ochronić się przed przeziębieniem. Warto eksperymentować i samodzielnie skomponować napój na bazie ulubionych herbat.
- Aby wzmocnić odporność jesienią, dobrze jest sięgać po ciepłe herbaty z dodatkiem składników, zawierających witaminę C. Świetnym pomysłem może być napój herbaciany z dodatkiem startego, świeżego imbiru i naturalnie wyciśniętego soku z pomarańczy. Jednak należy pamiętać, że w diecie, która pozytywnie wpłynie na budowanie naszej odporności, nie tylko jest ważna witamina C, ale ogólnie dobrze zbilansowany jadłospis pod względem witamin i składników mineralnych, suplementacja witaminy D, tranu i sięganie po potrawy zawierające czosnek i cebulę - wyjaśnia Magdalena Oleś, dietetyk z Poradni Dietetycznej Slimfood.
Kawiarnie i herbaciarnie w Trójmieście
Jak komponować jesienne herbaty i napary?
Zaczynamy od wyboru rodzaju herbaty. Zamiast takiej w torebce lepiej sięgać po mieszanki z liśćmi, najlepiej zielone, białe lub rooibos. Jeśli jesteśmy zwolennikami naparów, możemy rozważyć wybór pokrzywy, mięty czy rumianku.
- Warto także pomyśleć o dodatkach. Najczęściej dodawana jest cytryna, ale menu można urozmaicić, dodając plastry innych cytrusów, np. grejpfruta, limonki lub pomarańczy. Świetnym uzupełnieniem smaku herbaty będą też kawałki jabłek, gruszek albo domowe konfitury z malin lub czerwonej porzeczki - dodaje dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak.
Jak dbać o odporność jesienią?
Warto tak komponować składniki herbaty, by wzmacniały naszą odporność.
- Jeżówka purpurowa stymuluje proces fagocytozy, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu, ponieważ bakterie i wirusy są niszczone przez komórki systemu immunologicznego. Mimo to warto zachować umiar w przyjmowaniu jeżówki. Imbir jest chyba jednym z najbardziej popularnych produktów dodawanych do herbaty, zawiera aż ponad 10 składników o działaniu antywirusowym, zawiera mieszaninę związków czynnych, m.in.: gingerol czy olejki eteryczne. Dzięki nim mózg pracuje wydajniej, a wątroba sprawniej odtruwa organizm. Jest to najlepsza metoda domowa leczenia przeziębień, infekcji, a nawet migreny - zauważa dietetyk Monika Bożek.
Nie powinniśmy także zapominać o przyprawach. Jesienią najlepiej sprawdzą się nie tylko wspomniany imbir, ale też goździki, kardamon, cynamon i laska wanilii, które oprócz podkreślenia smaku, mają właściwości rozgrzewające i zdrowotne. Przykładowo imbir działa przeciwzapalnie, zawiera witaminy C, A, B2, P oraz PP.
- Na koniec przygotowania herbaty można ją dosłodzić miodem. Warto jednak pamiętać, że temperatura powyżej 40 stopni C pozbawia go cennych właściwości - przestrzega dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak.
Dietetycy w Trójmieście
Przepisy
Herbata jesienno-zimowa według dr n. med. Magdaleny Maciejewskiej-Cebulak
- herbata rooibos,
- 2 plastry pomarańczy,
- laska cynamonu,
- 2 goździki,
- świeżo starty korzeń imbiru,
- łyżka miodu.
Zaparzyć herbatę, dodać pozostałe składniki, zamieszać i gotowe!
Herbata z malinami, miodem, pomarańczą i cynamonem
- pół łyżeczki czarnej herbaty,
- plaster pomarańczy,
- domowy sok z malin (wedle uznania),
- miód (wedle uznania),
- odrobina cynamonu.
Zaparzyć herbatę, odczekać chwilę, by nie była zbyt gorąca, dodać pozostałe składniki i zamieszać.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (28)
-
2020-11-28 14:23
Dzięki za fajne przepisy! Uwielbiam herbaty z różnymi dodatkami, ale jeszcze bardziej lubię grzane piwo, a mianowicie perłę. Lubię ją dawać z pomarańczą i miodem oraz przyprawami. Mój faworyt w ostatnim czasie.
- 0 0
-
2020-10-11 13:31
herbata z zurawiną albo pigwą
Ja uwielbiam herbatę z konfiturą żurawinową(własnej roboty), goździkami, rozmarynem albo z syropem z pigwowca(też własnej roboty).
- 0 0
-
2020-10-09 08:39
rooibos to nie herbata
ale co o tym może wiedzieć pani doktor z wyższej szkoły origami i latawców
- 2 0
-
2020-10-08 22:13
owocowe
ja jestem wielka fanka herbat - w okresie jesiennym najlepiej wchodzą mi owcowe malwa tea z sokiem malinowym, super
- 0 2
-
2020-10-08 21:51
ale banialuki
herbata wzmacnia odpornosc hahaj i co jeszcze? kawcia wzmacnia libido i moc tricepsa?
- 1 1
-
2020-10-08 09:58
herbatka z prądem (4)
składniki :
herbata czarna
100ml spirutysu lub wódki
sok z malin
sok z połowy cytryny- 17 5
-
2020-10-08 21:11
Taki kubek ciepłego napoju nie tylko rozgrzeje, ale także poprawi samopoczucie - mówi dr n. med.....
- 7 1
-
2020-10-08 13:43
(1)
100 ml spirytusu lub wódki robi kolosalną różnicę w jakości i głębokości fazy :)
100 ml spirytusu to prawie 240 ml wódki ':D- 6 0
-
2020-10-08 20:27
Spiryt 98%, wóda 40%. No to albo, albo.
- 2 1
-
2020-10-08 17:46
tak jest, wzmocniona herbata to dobry sposób na jesienne dni
- 0 1
-
2020-10-08 21:07
Jaka herbata jest najzdrowsza dla jelit?
- 0 0
-
2020-10-08 19:07
(1)
Muj faworyt imbirtee z bimbrem
- 3 2
-
2020-10-08 20:58
Szkoda, że nie słownik poprawnej polszczyzny...
- 1 0
-
2020-10-08 13:03
czy nadaje się jako suplement imbir suszony z paczki z przyprawami? (2)
czy musi być świeży?
- 1 2
-
2020-10-08 20:57
Świeży, inaczej zrobi Ci się zawiesina
- 1 0
-
2020-10-08 13:09
dawki
z tymi ziołami to nigdy nie wiadomo. są substancje, które na małej dawce mają finalnie odwrotny efekt dla organizmu niż ta sama substancja w dużej dawce (poczytajcie sobie choćby o ldn albo o mikrodawkowaniu). z ziołami nie wiadomo jaką dawkę się przyjmuje i w jaki sposób będzie ona działać. dużo suplementów, jak się trafi taki, który akurat jest dla nas pomocny, to przy trafieniu z dawką od razu czuć efekt, a niektóre można przyjmować tygodniami i nic, bo albo dawka nie pasuje, albo w ogóle jest nieprzyswajalny, albo nam jest w ogóle nie potrzebny.
- 1 1
-
2020-10-08 12:20
miód traci swoje właściwości już w temperaturze 30 stopni ,ale co roku widze ze ktos sobie te dane przesuwa jak mu wygodnie (2)
Herbata o tej temperaturze jest odczuwalna praktycznie za zimna wiec nie warto marnować miodu do herbaty tylko nim smarowac pieczywo.albo dodawac do wody i zostawic na noc do picia na rano.
- 20 2
-
2020-10-08 20:57
Bzdury pleciesz, miód traci swoje właściwości powyżej 50°, powyżej tej temperatury ma jedynie walory smakowe.
- 1 0
-
2020-10-08 20:26
Jak to...
... pić, lub jeść na pieczywie? Przecież zdrowy organizm ludzki ma 36,6 st C, więc miód po zjedzeniu traci swoje właściwości... skoro traci je już przy 30 stopniach
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.