• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mówią o nim "biała śmierć". Jak wyeliminować cukier z diety?

Joanna Puchala
2 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Cukier - popularnie nazywany "białą śmiercią" może uzależniać i utrudniać prawidłowe funkcjonowanie. Cukier - popularnie nazywany "białą śmiercią" może uzależniać i utrudniać prawidłowe funkcjonowanie.

Nadużywanie cukru nie tylko sprawia, że czujemy się chronicznie przemęczeni, a z czasem wskazówka na wadze pokazuje coraz większą wartość. Jego duże ilości przyczyniają się też do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Cukier - popularnie nazywany "białą śmiercią" może uzależniać i utrudniać prawidłowe funkcjonowanie. Zanim zdecydujemy się wyeliminować go z codziennego jadłospisu, warto sprawdzić, gdzie najczęściej możemy go spotkać.



Czy próbowałeś kiedyś ograniczyć spożywanie cukru?

- Według badań Światowej Organizacji Zdrowia Polacy spożywają aż dwa razy więcej cukru niż jest rekomendowane. Warto ograniczyć ten składnik w naszej diecie, gdyż działa bardzo niekorzystnie na nasz organizm - powoduje gromadzenie się nadmiernej tkanki tłuszczowej, pogarsza nastrój, koncentrację, a także zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych i nowotworów - mówi Magdalena Oleś z Poradni Dietetycznej Slimfood.
Tak naprawdę, eliminacji cukru towarzyszą z reguły dwie przesłanki: zdrowotna i estetyczna.

- Jeśli chodzi o aspekt wyglądu to najczęściej ograniczamy cukier z diety po to, by zredukować tkankę tłuszczową. W kontekście zdrowotnym wyeliminowanie cukru sprzyja ochronie przed chorobami dietozależnymi, do których należą: cukrzyca typu II, insulinooporność, miażdżyca i otyłość - mówi Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Warto zauważyć, że zachowanie wyrównanego indeksu glikemicznego pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę hormonalną organizmu, dlatego zdrowe odżywianie jest tak ważne przy chorobach endokrynologicznych, zwłaszcza niedoczynności tarczycy.

Dlaczego cukier jest szkodliwy i uzależnia?

Nadmierne spożywanie cukru powoduje nadwagę, a w konsekwencji otyłość, i zaburza gospodarkę lipidową organizmu. Zmniejszona wrażliwość tkanek na insulinę przyczynia się do wzrostu ryzyka zachorowania na cukrzycę. Powoduje również przewlekły stan zapalny organizmu i zwiększa możliwość wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

- Spożycie produktów bogatych w cukry proste działa pobudzająco na ośrodek przyjemności, znajdujący się w mózgu, który odpowiada za motywację i kontrolę zachowania, również tego związanego z odżywianiem. To oznacza, że organizm odbiera jedzenie słodkości jako nagradzanie. W ten sposób kształtuje nieprawidłowe nawyki żywieniowe i może prowadzić do uzależnienia od cukru - tłumaczy Aurelia Ziółkowska z Naturhouse.
Węglowodany proste i złożone

- Węglowodany, czyli inaczej cukry, są dla organizmu podstawowym źródłem energii i powinny stanowić około 50 proc. naszej diety. Potrzebujemy ich do prawidłowej pracy naszego organizmu, zwłaszcza do pracy mózgu i krwinek czerwonych. Dlatego też niemożliwe i nieprawidłowe jest całkowite wykluczenie węglowodanów z diety - dodaje Ziółkowska.
Ze względu na budowę, węglowodany dzielimy na proste i złożone. Do tych złożonych zaliczamy między innymi produkty pełnoziarniste, warzywa skrobiowe i strączkowe. Cukry proste są natomiast obecne w znacznej mierze w owocach i mleku.

Eliminacji cukru towarzyszą z reguły dwie przesłanki: zdrowotna i estetyczna. Eliminacji cukru towarzyszą z reguły dwie przesłanki: zdrowotna i estetyczna.
Ograniczenie cukru w diecie

- Powinniśmy skupić się na ograniczeniu produktów takich tak słodycze, ciasta i inne wyroby cukiernicze, białe pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe, owocowe produkty mleczne, słodzone napoje, soki, napoje gazowane i alkoholowe, jak również cukier biały i trzcinowy - doradza Aurelia Ziółkowska.
Chcąc ograniczyć cukier w pierwszej kolejności powinniśmy zrezygnować z tego, który po prostu widzimy. Powinniśmy przestać słodzić herbatę lub dodawać cukier do przygotowywanych posiłków. Kolejnym krokiem jest zerwanie z piciem słodzonych napojów i soków. W późniejszych etapach warto zrezygnować nie tylko z jedzenia słodyczy, ale także uważać na pozornie zdrowe produkty, takie jak suszone owoce czy niedosładzane soki. W niewielkich ilościach nie wpłyną negatywnie na nasz organizm, jednak są wysokokaloryczne i mogą utrudnić nam schudnięcie.

- Co ciekawe, ograniczając cukier, warto zwrócić uwagę na ilość wypijanej kawy z mlekiem. Jeżeli pijemy ją pomiędzy posiłkami i dodajemy do niej dużo mleka, to nasz organizm będzie traktował to jako dodatkowy posiłek, a bilans kaloryczny może przekraczać nasze dzienne zapotrzebowanie - podkreśla Dominika Dietrich.
Zdrowe zamienniki cukru

Istnieje wiele substancji, które możemy potraktować jako zamienniki cukru. Do najpopularniejszych należy ksylitol, o takim samym indeksie glikemicznym, ale o około 40 proc. mniejszej kaloryczności.

- Innym dobrym przykładem są glikozydy stewiolowe, czyli tzw. stewia, która ma znacznie większą słodkość niż cukier przy zerowej kaloryczności. Jest to dobry sposób na zastąpienie cukru w diecie oraz ograniczenie przyjmowanych w ciągu dnia kalorii. Należy jednak pamiętać, że są to substancje chemiczne, które powinny być spożywane z umiarem - przestrzega Aurelia Ziółkowska.
Osoby próbujące wyeliminować cukier z diety często sięgają po różnego rodzaju produkty typu "light". Niestety, bardzo często są one dosładzane aspartamem, który jest szkodliwy dla naszego organizmu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest samodzielne skomponowanie posiłków, które zawierają cukry naturalnego pochodzenia. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad tym, co znajduje się na naszym talerzu. Słodzone płatki śniadaniowe możemy zastąpić mieszanką musli oraz bakalii skomponowaną według własnego uznania, dżem dosładzany cukrem z powodzeniem możemy zamienić na taki, który zawiera 100 proc. naturalnych składników. Dostępność różnorodnych substytutów pozwala nam uzyskiwać słodki smak posiłków, bez odstępstw od prowadzenia zdrowego stylu życia.

- Zrezygnowanie z rafinowanego cukru nie musi wiązać się z całkowitym odstawieniem słodyczy. Można upiec wiele różnych ciast i skomponować wiele deserów z dodatkiem węglowodanów występujących naturalnie. Po pewnym czasie od eliminacji cukru nasze kubki smakowe wyostrzą się, dzięki czemu zdamy sobie sprawę, jak naturalnie słodkie są zjadane przez nas produkty - dodaje Magdalena Oleś.
Dlaczego warto wyeliminować cukier?

Zmniejszenie w jadłospisie produktów bogatych w cukier pozytywnie wpływa na nasz organizm. Oprócz ochrony przed nadmierną masą ciała, spowalnia procesy starzenia czy korzystnie wpływa na nastrój.

- Spożywając duże ilości cukru, najczęściej niedługo po spożyciu, odczuwa się przypływ energii i pobudzenie. Jest ono jednak chwilowe. Gdy poziom cukru we krwi się obniża, skutkuje to spadkiem energii, ospałością, drażliwością. Wyeliminowanie cukru z codziennego żywienia powoduje ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi, przez co nie odnotowujemy nagłych przypływów i spadków energii, znika drażliwość, nadpobudliwość, a sen jest znacznie spokojniejszy - ocenia Natalia Bobowik z Mój Dietetyk Gdańsk.
Nadmierna ilość cukrów prostych przyspiesza także proces starzenia, gdyż cukier powoduje sztywnienie włókien kolagenowych w skórze.

- Zastąpienie go warzywami, owocami czy orzechami zmniejszy proces powstawania zmarszczek. Dodatkowo, zwiększenie spożycia warzyw i owoców spowoduje większą ilość witamin w diecie, co opóźnia starzenie i poprawia stan skóry - zauważa Natalia Bobowik.
Wyeliminowaniu cukru z diety powinien towarzyszyć jednak zdrowy rozsądek. Zdrowy człowiek raz na jakiś czas może pozwolić sobie na zjedzenie czegoś słodkiego. Jeżeli wkomponujemy ten posiłek w dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, to możemy być spokojni, że nie wpłynie to negatywnie na nasz organizm.

- Nowoczesna dietetyka zmierza w kierunku stabilizacji i znalezienia balansu. Drastyczne restrykcje nie przynoszą oczekiwanych efektów, dlatego osoba, która jest cały czas na diecie, najprawdopodobniej nigdy nie schudnie - podsumowuje Dominika Dietrich.

Miejsca

Opinie (167)

  • Wszystko z cukrem smakuje lepiej (8)

    nawet schabowczak.

    • 26 18

    • Dlatego syrop glukozowofruktozowy jest w każdej żywności.

      • 11 1

    • Fajnie by było gdyby na każdym opakowaniu z cukrami był symbol łyżeczki z mnożnikiem. (4)

      Bierzesz napój za tam 25 łyżeczek.
      Bierzesz majonez, a tam 5 łyżeczek.
      Bierzesz serek, a tam 10 łyżeczek.
      Bierzesz mięso mielone a tam 2 łyżeczki

      • 21 0

      • (2)

        Mięso mielone z cukrem. Taaa...

        • 0 7

        • Można się zdziwić.. (1)

          do chleba dodają cukier, do wędlin, do konserw mięsnych. Wręcz trudno znaleźć produkty bez dodatku cukru.

          A jeszcze kwestia produktów "light" - bardzo często mają obniżoną zawartość tłuszczu, bo na to patrzą klienci. Za to dodawany jest cukier, żeby poprawić smak, bo np. odtłuszczony jogurt byłby nie do przełknięcia.

          • 11 0

          • Dodają, bo takie się lepiej sprzedają.
            Cukier ma też właściwości konserwujące.
            W mięsie mielonych nie znajdziesz dodatkowego cukru.

            • 3 1

      • Jest taki symbol, ale zapisany tajnym kodem. Znają go tylko ci którzy na tajnych kompletach nauczyli się czytać ze zrozumieniem i rachować. Podaję dla przykładu (ci co nie zrozumieją niech sie nie przejmują tylko zagryzą snickersa i pójdą głosować na PiS, PO albo Kukiza):
        Red Bull - Wartość odżywcza w 100ml: węglowodany 11g (w tym cukry 11g).
        Łyżeczka cukru = ~5g.
        Szklanka (250ml) Red Bulla = (2,5*11g)/5g = 5 i 1/2 łyżeczki cukru.

        • 7 0

    • Nie za bardzo lubię słodkie rzeczy, jem bardzo mało cukru.

      • 2 0

    • Unikam słodkości, ale np. na bliskim wschodzie jedzą słodkie produkty na kilogramy i mają się raczej dobrze

      • 2 2

  • ten artykuł to święta prawda! (7)

    • 24 6

    • Zawsze można się do czegoś przyczepić, choćby: (6)

      "niemożliwe i nieprawidłowe jest całkowite wykluczenie węglowodanów z diety" - a Inuitom i Eskimosom się to jakoś udało, modna jest też dieta low-carb. Zgodzę się, że białko i tłuszcze są niezbędne natomiast węgle to tylko źródło energii i da się bez nich funkcjonować całkiem dobrze. Zresztą dopiero od paru tysięcy lat w naszej diecie dominują wysoko przetworzone węgle (wynalazek rolnictwa) i nie są one wcale dużo lepsze od zwykłego cukru. Po zjedzeniu buły wyrzut insuliny jest podobny.

      • 2 4

      • wszystko masz racje, ale (4)

        na low-carb strasznie glowa boli i czlowiek jest jak zombie. chyba jednak ci inuici sa bardziej dostosowani do niejedzenia wegli niz my

        • 1 3

        • (3)

          to jakas bzdura - przeciez sa ludzie na diecie cukrzycowej i zadna glowa ich nie boli. Wrecz przeciwnie, czuja sie duzo lepiej!

          • 4 0

          • mnie bolalo i tak sie czulem. (2)

            moze to byly objawy odstawienia jak u narkomana???? ;(

            • 3 0

            • Albo hipochondryka

              • 1 0

            • Tak właśnie jest,jak się odstawia cukier,później jest super,a po zjedzeniu cukierka zbiera się na wymioty taki słodki

              • 1 0

      • Tak to prawda

        Zgadzam się w 100% Żywienie low-carb najlepsze dla naszego zdrowia!W bule indeks glik.jest podobny jak w batonie.Nie sztuką jest wyeliminować słodycze,sztuką jest odkryć produkty w których cukru jest niewiele.Cukier tak naprawdę nie jest potrzebny i można go wyeliminować z korzyścią dla naszego organizmu.Tutaj odsyłam do literatury naukowej i biochemii żeby to zrozumieć.

        • 1 0

  • Niestety wszędzie jest cukier (12)

    Najlepsze są napoje 100% owoców heeheheheheh. Ludzicha czytajcie na odwrocie etykiety patrzcie ile cukru jest w 100 g

    • 56 5

    • ale to jest cukier z owoców. W Bobofrutach jest sporo cukru- ale nie dodanego, a z owoców, (2)

      co innego jeśli jeszcze jest cukier dodany, to jest napisane w składzie.
      W każdym owocu jest dużo cukru.

      • 15 1

      • (1)

        A cukier w cukiernicy to skąd myślisz się bierze, przywożą go reptilianie na swoich statkach kosmicznych żeby truć ludzkość?

        Przecież też z natury: buraka, trzciny. Żadna różnica.

        • 13 0

        • Fruktoza z owoca plus blonnik nie daje takiego samego efektu wyrzutu insuliny jak sacharoza z buraka

          • 6 0

    • (3)

      Gdy jest napisane "sok" to składa się wyłącznie z owoców. Wielkiej filozofii nie ma.

      • 6 4

      • najwny (1)

        o jejku ale naiwny jesteś

        • 6 4

        • No to oświeć nas! Błagam

          • 1 3

      • chemia, chemia, chemia

        • 0 3

    • zawsze wyznacznikiem niech bedzie coca-cola - 10,9g / L (3)

      ja zawsze patrze i porownuje do coli i mysle czy lepiej wziac to czy jak sobie chlapne litra coli to wyjdzie na to samo a lubie cole :P zreszta cole i tak pije tylko '0' wole juz pseudorakotworcze slodziki niz na 100% szkodliwy zucker

      • 4 1

      • (1)

        10,9 na 100ml

        • 4 0

        • tak racja, zamulilem z jednostka

          1L coli to 'setka' cukru :D

          • 3 0

      • cukier jest na pewno zdrowszy od słodzików-jako taki, tylko problemem jest ilość spożywanego cukru

        • 7 2

    • To może podasz nazwy tego napoju 100% z cukrem

      • 0 0

  • Stewia jest produktem chemicznym? (11)

    Przecież to wyciąg z liści tej rośliny

    • 44 2

    • Stewia (7)

      Niestety Stewia która jest dostępna w naszych sklepach jest w procesię produkcji poddawana obróbce chemicznej, co powoduje, że z jej naturalnej fósmy ( rośliny) nie pozostaje zupełnie nic.

      • 4 2

      • (5)

        Jakiej "obróbce" chemicznej?

        • 3 0

        • (2)

          tak samo jak w obrobce duchowej klecha zamienia chleb w cialo i krew w wino :D

          • 3 8

          • kretyn (1)

            • 1 1

            • pomyliłaś pola

              podpis daje się na końcu, tytuł u góry

              • 0 1

        • (1)

          Podobnej jak buraki cukrowe - rafinacji. To tego nośnik (chyba maltodekstryna) i masz zdrową stewię :P na dodatek częst do produktów słodzonych stewią dodaje się acesulfam potasowy - co to i jak działa poszukaj już sam.

          • 2 1

          • Czyli wszystko gra.

            • 0 0

      • ekstrakcja sprawia ze z rosliny nic nie zostaje? A moze ten proszek z listkow nie jest roslina? Co to za brednie?

        • 8 0

    • (1)

      Chemia wszędzie, aaaa!
      Sprawdźcie sobie jaki jest skład jabłka, strach jeść te wszystkie kwasy i nikotyny, wszędzie chemia!
      No i jeszcze te miliony lat ewolucji plus umyślne krzyżowanie przez człowieka by uzyskać JonaGold czy golden deliszyz sprawiły że wszystko co jemy jest GMO! Teh drama!

      • 14 2

      • Stop gmo! Czas wrócić do bananów z pestkami i kwaśnych arbuzów!

        • 9 1

    • Dokładnie. Na ryneczku na Elbląskiej kupiłam stewię w doniczce, ale wszelkie substytuty "cukru" i ich onny smak sprawiają,że jednak cukier wygrywa.

      • 3 0

  • Miód (6)

    Jak do tego ma się spożywanie miodku ?

    • 20 2

    • Miód = cukier (1)

      • 11 0

      • Oj, 1xmiód = 2 x cukier

        Cukier to taki słodzik w porównaniu z miodem bo słodkość miodu jest mniejsza niż cukru a kaloryczność podobna.

        • 0 0

    • Cukier cukrowi nierówny

      W sławetnym badaniu w Indiach na kilkuset ochotnikach cukier z kretesem przegrał z miodem.
      Mam też wątpliwości co do tak zwanych zamienników - sam cukier jakoś szczególnie niezdrowy nie jest, problemem jest nadmierne jego spożycie. Ludzie słodzą jakimś syfem (bo się boją łyżeczki cukru) a potem i tak wciągną pączka czy ciacho gdzie jest pół szklanki cukru. Cukier jest nawet w słonych produktach (swoją drogą spożywamy też dużo za dużo soli, ale to inna historia).

      • 16 1

    • (1)

      pod warunkiem, że pitny :)

      • 4 0

      • Jeżely pon pozwoly to wolem ten z ucha

        • 0 0

    • Miodek

      Jest to naturalny, zdrowy i smaczny produkt polskiej pszczoły. Zamiast cukru jest super zdrowy i leczniczy. Uważać na miody z U E są mieszane z wynalazkami z Chin. Nie kupuj i czytaj etykiety. Smacznego!

      • 0 2

  • :) (4)

    Co za bzdury :)nie dodawac chemii konserwantow w zarelku i bedzie git :) dietetyczki od 7 bolesci ...

    • 13 33

    • (1)

      Poważnie zapytam - jakie konserwanty masz na myśli?

      • 2 0

      • Może lubi wędliny z jadem kiełbasianym?

        • 0 0

    • tobie z tej 'chemii' proponuje odstawic tlenek wodoru i suplementowac naturalny chlorek sodu

      • 9 0

    • Z Tobą to już raczej git nie będzie.

      • 0 0

  • (23)

    Co z tego, że ja w domu ograniczam cukier, jak dzieci jedzą głównie w przedszkolu, a tam już od rana się zaczyna: słodkie kakałko, na drugie śniadanie słodki jogurcik zamiast naturalnego, do obiadu soczek zamiast wody, a na podwieczorek drożdżówka. A dyrektorka mówi, że to na życzenie rodziców, bo zdrowego jedzenia dzieci jeść nie chciały.

    • 61 5

    • Każdy dokonuje wyboru: dziecko do przedszkola czy mama/tata w domu z dzieckiem.

      Jeśli oboje rodziców musi pracować, to nie ma co się zżymać, by w państwowym przedszkolu dawano jeść jak w domu..

      • 6 28

    • (1)

      Ja tez lubie kakało :) Z ranca lepsze to niz smietana.

      • 7 1

      • ja również, ale bez cukru

        • 1 0

    • Swoją drogą (10)

      W jogurcie naturalnym też jest sporo cukru

      • 7 7

      • (7)

        @PW
        Jeżeli mówimy o prawdziwym jogurcie naturalnym bez dodatków, to nie ma tam CUKRU. Są węglowodany, których nie powinno się identyfikować z cukrem. Na pewno nie takim białym.
        Jogurt naturalny jest jak najbardziej w porządku i nie można powiedzieć złego słowa o jego składzie.

        • 10 2

        • a co z laktoza? (3)

          powaznie pytam.

          • 3 2

          • Jak nie jesteś uczulony to nic.

            • 3 1

          • (1)

            Jeśli jesteś pochodzenia europejskiego, to nic, bo Europejczycy mają geny odpowiedzialne za tworzenie enzymów trawiących laktozę. Problemy mają ludzie z domieszką krwi azjatyckiej (tatarskiej, tureckiej, cygańskiej albo żydowskiej), bo nieprzetworzone produkty mleczne wywołują u nich niestrawność.

            • 4 1

            • Prosty test na prawdziwego Polaka patriotę - dać do wypicia szklankę zwykłego mleka. Jak się po 15 minutach nie o*s.a to znak że prawilny ;) bez domieszki krwi niepolskiej.
              Po tym jakie pos.ane pomysły ma nasz rząd wnoszę, że musieli ten test na nich przeprowadzić (i "oblali").

              • 8 0

        • (2)

          Czemu nie powinno się identyfikować węglowodanów z cukrem?

          • 0 0

          • (1)

            Dlatego, że węglowodany to bardzo szeroka grupa. Tak jak opisano w artykule - są proste i złożone.
            W skrócie - proste (z reguły, są wyjątki) są złe.
            Złożone - są dobre.

            Cukier (taki biały, którym się słodzi) lub syrop glukozowo fruktozowy to też węglowodany, ale nie wszystkie węglowodany to cukry proste. Taka zależność.
            Pozdrawiam i życzę zdrówka.

            • 2 0

            • Tyle że nasz organizm i tak rozbije sobie wszystko do glukozy. A tyjemy nie od nadmiaru cukru tylko od nadmiaru kalorii które przyjmujemy (w stosunku do tego ile spalamy). A te kalorie możemy dostarczyć albo jako łyżeczki białego cukru albo jako wiadro owoców/warzyw. Cukier nie jest winowajcą i straszenie cukrem nie przyczynia się do rozwiązania problemu otyłości.

              • 6 0

      • Ale nie dodanego...wystepuje tylko naturalna laktoza z mleka.

        • 0 0

      • Haha

        Tak tak ,ten cukier to cukier mleczny laktoza,a nie sacharoza celowo dodany.

        • 0 0

    • A potem kilkulatki maja prochnice jakby byly co najmniej 40latkami.
      Masakra

      • 10 0

    • To się zwolnij (1)

      I sama karm swoje dziecko . Skoro dzieciaczki nie chciały jest zdrowo to lepiej pić te kakao niż żeby głodne były

      • 3 14

      • Mogą się też trochę przegłodzić;-)

        Niż pić tO kakao.

        • 6 1

    • wszystko zależy od przedszkola (4)

      jak się chodzi do publicznego, to potem tak to wygląda, drożdżówki, jogurty słodkie.

      W naszym przedszkolu nie ma takich rzeczy (prawie). Jest jogut naturalny, kanapki, pieczywo, do picia woda (w domu zresztą też tylko woda do picia).

      • 3 8

      • Nasze też chodzą do publicznego, jogurty naturalne, owoce i elastyczność w dopasowaniu zywienia do zaleconych przez lekarzy diet. Panie kucharki + dyrekcja dają radę.

        • 9 0

      • A cóż to za "Wasze" przedszkole?

        Kanapki? Chleb niczym wata z wędliną z Biedry?

        • 3 0

      • wszytsko zależy od dyrekcji (1)

        jestem pracownikiem placówki publicznej, kilka lat temu rzeczywiście była tendencja "na słodko" ale to się z biegiem czau zmienia. Edukacja żywieniowa! Zawsze na II śniadanie owoc/warzywo. Tylko 2x w tygodniu kakao do kanapek , zawsze surówki do obiadu popijane niesłodzonym kompotem a podwieczorki: naturalny kisiel albo jogurt, ciasto pieczone w kuchni zazwyczaj drożdżowe lub marchewkowe z małą ilością cukru. Długo trwało "przestawienie " dzieci. Inna kwestia to fakt, ze w domu nie ma zup, surówek bo większość nie jada bi ich nie zna. Oczywiście niejadki też są. Wywiad z dziećmi świetnie pokazuje nawyki żywieniowe w domu....tak więc zawsze zaczyna się od domu rodzinnego!
        Placówka wspomaga wychowanie. Błędne przekonanie- placówka publiczna, czyli wszystko na nie. Pracowałam w kilku prywatnych, tam jest biznes a dzieci jadły szajs! Tyle w temacie.

        • 13 0

        • Moje dziecko chodzi do przedszkola publicznego w Gdyni i moim zdaniem je zdrowo. Codziennie dobra zupa, surówka, owoce na drugie śniadanie, drożdżówek nie kojarzę. Na dodatek pani Krysia, nauczycielka grupy, potrafi tak zachwalać warzywa z obiadu i zachęcać dzieci żeby je jadły, że należy jej się medal :-) Czasami mają na deser biszkopta albo jogurt owocowy (być może z cukrem) ale bez przesady, dziecko też człowiek, w małych ilościach trochę słodyczy może być.

          • 0 0

    • "kakałko"

      LOL

      • 2 2

  • (16)

    Cukier biala smierc? Proponuje poczytac troche o soli. Gdzie ja laduja i jakie ma wlasciwosci. Cukier nie jest zdrowy a duzym problemem jest sol...

    • 25 9

    • (6)

      Są cztery rodzaje białej śmierci:
      - cukier
      - sól
      - kokaina
      - służba zdrowia

      • 16 2

      • A (5)

        mąka?

        • 1 1

        • jak nie masz uczulenia na gluten to cie nie zabije raczej xD (4)

          • 4 2

          • (3)

            Nie chcę Ciebie martwić, ale mąka działa w układzie pokarmowym jak cukier. Na dodatek jest silnie uzależniająca (zrób sobie odstawienie mąki, zobacz ile wytrzymasz i czy nie będziesz "ciut" bardziej nerwowy.

            Mieszanina cukrów, soli i tłuszczu, która nie występują w przyrodzie, a którą zdolni producenci żywności opracowali jako najbardziej uzależniającą ludzi.

            • 4 3

            • Kiszone ogórki też nie "występują" w przyrodzie.

              • 10 1

            • (1)

              Masz 1000% racji. Jak nie zjem śniadania to mnie skręca w dołku, trzęsą mi się ręce, mam zaburzenia widzenia i jestem strasznie nerwowy. Klasyczne objawy odstawienia.

              • 6 0

              • ja często nie jem śniadania, czuję się głodna, ale nie nerwowa, jem dopiero ok. g.14. ( wiem- niezdrowo)

                • 0 2

    • Sól jest pierwiastkiem zycie bez niej bys umarł cukier niejest potrzebny nikomu!!! (4)

      88% produktów cukier jest celowa dodawany a sól nie.Sól jest naturalnym konserwantem.
      Naturalny izotonik robi sie z wody cytryny i soli. Mozna tak długo wymieniac ale szkoda czasu na edukacje oszołoma.Wszystkie choroby pochodzą od cukru jest pożywką dla wszystkich wirusów i bakterii.

      • 1 3

      • (1)

        Wszystkie choroby? Serio?

        • 1 1

        • Oczywiście, gdyby wyeliminować cukry wszyscy ludzie by pozdychali więc nie byłoby chorób.
          Proste.

          • 1 1

      • I pożywką dla grzybów, nie zapominaj o grzybach!

        • 3 0

      • Spróbuj posypać sobie ranę solą i daj nam znać. Albo powiedz mi, dlaczego skoro sól to pierwiastek życia to dlaczego zasolony zbiornik wodny nazywa się morzem martwym? Coś mi nie gra w twojej teorii. Cukier też jest naturalnym konserwantem - słyszałeś o dżemach? Myślę że lepiej gdybyś posypał głowę popiołem.

        • 0 2

    • Sól jest potrzebna. (1)

      Tyle, że należy spożywać kamienną a nie warzoną. Kamienna jest "zanieczyszczona" różnymi potrzebnymi człowiekowi mikroelementami.

      • 4 0

      • Nie nie, te zanieczyszczenia to przecież chemia i promieniotwórcze pierwiastki i rtęć ze szczepionek.

        • 0 2

    • Wasza głupota jest tak wielka ze konstruukcja cepa jest dla was zatrudna :)

      Tak sól jest zdrowa można ja przedawkować jak wszystko .

      • 2 0

    • Sól jest potrzebna do życia

      Tyle że większość ludzi spożywa ją w nadmiarze w sposób niekontrolowany, w gotowych produktach - pieczywie, wędlinach. Ale nie można odstawić soli zupełnie. Polecam sole w kryształach, do mielenia, a do przyprawiania bezpośredniego- sól morską w płatkach lub w postaci "kwiatu".

      • 1 0

  • (8)

    Jedną z przyczyn otyłości jest chemia i konserwanty dodawane do jedzenia

    • 45 11

    • Smartfony, internet, tv brak ruchu i siedzenie w domu.

      • 16 0

    • Chemia czyli co? NaCl? :D
      Podobno najgorszy jest monotlenek diwodoru.

      • 12 0

    • konserwanty i chemia są nie zdrowe ale niepowoduja otyłosci!!

      • 3 1

    • (4)

      Ola, mimo że pozornie gada jak potłuczona ma dużo racji:
      Gdyby w żywności nie było konserwantów, ta pusłaby się znacznie prędzej, powodowała zatrucia pokarmowe (spróbujcie przytyć mając biegunkę). Bez konserwantów żywność musiałaby stać znacznie krócej na półkach i musiała być transportowana w chłodniach więc byłaby znacznie droższa (patrz soczki "jednodniowe") - ludzie nie mogliby sobie pozwolić finansowo na kupowanie żywności i automatycznie jedli by mniej.

      • 4 2

      • (2)

        No nie wiem... Zwykła pasteryzacja daje nawet miesiąc gwarancji, opakowanie próżniowe mięsa - parę tygodni. A jak latem zrobię kiszone, to do wiosny mogą stać.

        • 7 0

        • (1)

          Bo też tych "strasznych" konserwantów nie ma znowu wszędzie wbrew temu co niektórzy głoszą. To co można konserwowane jest "naturalnie" jak sam zauważyłeś/aś pasteryzacją, fermentacją, chłodem, cukrem solą itd. a konserwanty są tam gdzie w/w nie da się w rozsądny/ekonomiczny sposób zastosować.

          • 1 1

          • Większość konserwantów jest zakazana w UE. Chyba, że ktoś ma na myśli sól, tak, występuje jako konserwant (w puszcze groszku, fasoli etc.)

            • 0 0

      • Może kupowaliby mniej, bo tyle co na dzień- dwa i mniej wyrzucaliby żywności

        więcej też przygotowywaliby w domu, domowa zupa i na trzeci dzień jest perfekt
        ( gotowana bez tzw."jarzynki")

        • 0 0

  • ja lubię cukier ze słodzikiem (1)

    • 8 6

    • Smakowo najlepszy substytut cukru ;-)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Najczęściej czytane