Gdy dopada nas głód, a wokół tylko drogie restauracje albo niezdrowe fast foody - musimy działać szybko, ale nie bezmyślnie. Jedzenie na mieście nie musi oznaczać nieprzemyślanych wyborów i utraty efektów pracy nad sylwetką. Coraz częściej nawet w biegu chcemy jeść zdrowo i dobierać swoje posiłki tak, by były one dobre jakościowo i syciły na długo. Chętniej wybieramy miejsca, gdzie możemy zjeść smacznie i zdrowo.
Co sądzisz o miejscach, które przywiązują uwagę do zdrowego żywienia?
Bardzo często wybieramy miejsca, gdzie możemy personalizować dietę. Dania pozbawione cukru, glutenu, z ograniczoną zawartością soli czy posiłki wegetariańskie to jedne z najczęściej wybieranych kryteriów.
Chcemy żyć zdrowo, jeść lekko, ale nie czuć z tego powodu ograniczeń. Ważną kwestią jest urozmaicanie codziennej diety, a na to z reguły nie mamy wystarczająco czasu, umiejętności czy chęci. Wybieramy takie miejsca również dlatego, gdyż nie chcemy, aby bycie fit przeszkadzało nam w spotkaniach ze znajomymi.
Jednym z przykładowych miejsc, gdzie serwowane są zdrowe posiłki jest Avocado.
- Avocado to dwa lokale: małe Avocado we Wrzeszczu i duże Avocado na Przymorzu.
Zarówno w jednym, jak i w drugim przygotowujemy potrawy wyłącznie wegańskie, czyli w 100 proc. roślinne, często także o obniżonej zawartości glutenu - mówi Joanna Krupicka z Avocado.
W Avocado możemy zjeść codziennie inne pożywne zupy, które są przygotowywane wyłącznie na wywarach roślinnych.
- Na Przymorzu mamy opcję lunchu dnia od poniedziałku do piątku w cenie 19 zł, w skład którego wchodzi zupa i lekkie drugie danie, przykładowo curry na kokosowym mleczku z ryżem i świeżymi warzywami, pieczony kotlet jaglano-warzywny, capponatta z kaszą jaglaną. W lokalu we Wrzeszczu mamy do wyboru w karcie zawsze: kaszę gryczaną, jaglaną, ryż brązowy i zdrowe veganburgery, np. burger z pieczonym kotletem z kaszy jaglanej, warzyw i słonecznika albo zielony burger z brokuła, groszku i płatków owsianych - dodaje Joanna Krupicka.
Oba lokale mają zupełnie inne karty. W Avocado na Przymorzu znajdują się także propozycje dla osób na diecie odchudzającej. Dobrym pomysłem okażą się pieczone kotlety jaglane ze szpinakiem i suszonym pomidorem czy curry warzywne z tofu.
Zdrowe koktajle to tylko jedna z propozycji serwowanych przez Avocado.
mat. prasowe Avocado
Kolejnym miejscem, gdzie możemy zjeść świeże produkty jest Officyna di Vinegre. Wśród zdrowych dań znajdziemy tam między innymi dorsza na parze, codzienny wybór świeżych warzyw i sałatek przygotowywanych na bieżąco oraz mięs, które są przygotowywane w momencie zamówienia.
- Gotując zdrowo i ekologicznie, z użyciem produktów pochodzących od wyselekcjonowanych dostawców, odżywiamy i dodajemy energii do każdego dania. Wiemy, że nasze posiłki, do przygotowania których bierzemy wszystko to, co natura ma najlepszego, mogą was nakarmić, ale również dodają energii, radości i chwili "off" - mówi prezes Officyna di Vinegre, Mariusz Zawadzki.
Zgodnie ze swoimi upodobaniami możemy znaleźć wiele ciekawych propozycji.
mat. prasowe Officyna di Vinegre
Zdrowa wersja słodyczy
Silnym trendem są fit słodycze, czyli wersje popularnych ciast i łakoci w zdrowszym i z reguły mniej kalorycznym wydaniu. Najczęstszym wyznacznikiem jest zastąpienie cukru zdrowszym zamiennikiem, na przykład ksylitolem. Kolejnym krokiem jest zamiana mąki pszennej, jaj lub mleka innymi składnikami.
- Nasza słodka pracownia zaopatruje lokale w słodkości. Można wybierać wśród ciasta gryczanego słodzonego daktylami, ciasta snikers z orzechami, tofu i daktylowym karmelem czy deserów w słoiku - puddingów jaglanych, deserów z tapioki i chia z owocami - podkreśla Joanna Krupicka.