Wiadomości

stat

Maliny bogate w witaminy. Co można z nich zrobić?

Maliny to kwintesencja lata. Soczyste, pachnące, o zniewalającym smaku. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a do tego możemy je z powodzeniem wykorzystać w kosmetyce.
Maliny to kwintesencja lata. Soczyste, pachnące, o zniewalającym smaku. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a do tego możemy je z powodzeniem wykorzystać w kosmetyce. fot. Agnieszka Majewska

Soczyste i aromatyczne, nieprzerwanie od lat cieszą się mianem jednych z najpopularniejszych owoców. Istnieje wiele ich odmian, które różnią się nie tylko wyglądem i kolorem, ale też smakiem. Łączy je to, że poza wyjątkowym smakiem mają mnóstwo właściwości niezwykle korzystnych dla zdrowia i urody.



Twoje ulubione wakacyjne, czerwone owoce to:

truskawki 36%
maliny 29%
wiśnie/czereśnie 27%
czerwone porzeczki 2%
inne 6%
zakończona Łącznie głosów: 214
W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" przybliżamy działanie, właściwości i sposoby zastosowania roślin, które na co dzień są tuż obok nas - w lesie, na łące, w ogrodzie, sklepie, a które z powodzeniem mogą być wykorzystywane w łazience, kuchni i domowej apteczce.

Skład, który robi wrażenie

Mnóstwo witaminy C, E, witaminy z grupy B, a także substancje mineralne: potas, magnez, żelazo, wapń, żelazo, miedź, mangan. Brzmi jak skład dobrych suplementów diety, ale wszystko to mają w sobie... maliny. Znajdziemy w nich też kwasy (cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, antocyjany, cukry. Liście zawierają flawonoidy, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne.

Maliny w służbie urody

Maliny chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem, przyspieszają jej regenerację, odżywiają. Odświeżają, nadają jej świeży wygląd, oczyszczają a także redukują wypryski i walczą z niedoskonałościami. Co ponadto?

- Maliny zawierają kwasy owocowe: cytrynowy, jabłkowy, salicylowy - wykorzystywane do produkcji kosmetycznych kwasów AHA, których wspaniałe właściwości ujędrniające, odmładzające, rozjaśniające, przeciwtrądzikowe znane są bardzo dobrze nam kobietom - mówi Beata Drozd z Alloa Studio Kosmetyki Naturalnej. - Owoce i liście są znanym panaceum na osłabienie odporności, przeziębienia i stany gorączkowe, mniej znamy je jako kosmetyki. Ze świeżych malin i odrobiny dowolnego oleju roślinnego (tłoczonego na zimno) możemy spokojnie samodzielnie robić maseczki na twarz, które ją odżywią, pobudzą krążenie krwi, odświeżą, rozjaśnią - wskazane dla skóry szarej, "smutnej", wiotkiej, również trądzikowej.
Malinowa maseczka w mig poprawi wygląd naszej cery. Napnie, nawilży, wygładzi i zmniejszy drobne zmarszczki.
Malinowa maseczka w mig poprawi wygląd naszej cery. Napnie, nawilży, wygładzi i zmniejszy drobne zmarszczki. fot. Agnieszka Majewska
Jakie inne malinowe kosmetyki możemy samodzielnie przygotować w domu?

Najprostsza maseczka malinowa
Skuteczna i niezwykle prosta, bo do jej przygotowania potrzebujemy tylko jednego składnika - malin. Rozgniecione widelcem nakładamy na twarz na 15 minut. Działa ściągająco, leczy zmiany trądzikowe, oczyszcza, napina i odżywia.

Maliny w maseczce nawilżającej
Dwie łyżeczki malin rozgniatamy i łączymy z żółtkiem, połową łyżeczki mąki ziemniaczanej i łyżeczką miodu. Możemy dodać też inne składniki - takie jak otręby, jogurt czy twaróg. Nakładamy na twarz, szyję i dekolt na 15-20 minut. Zmywamy letnią wodą. Nawilża, poprawia wygląd, koloryt i napięcie skóry, wygładza i usuwa oznaki zmęczenia.

Ci, którzy mają więcej czasu i wytrwałości z pewnością docenią inny malinowy preparat.

Lotion malinowy do twarzy
W ciemnym naczyniu szklankę malin zalewamy 250 ml spirytusu i odstawiamy na 30 dni. Przed zastosowaniem rozcieńczamy z wodą w proporcji 1:1. Oczyszcza i odświeża każdy rodzaj cery.

Nie wszystko możemy jednak zrobić samodzielnie.

- Mało kto wie, że z nasion malin tłoczone są oleje (na zimno). Olej z nasion malin jest bogaty w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, witaminy A i E, kwas elagowy - mający właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga produkcję kolagenu i elastyny, co zwiększa elastyczność skóry. Olej ten pełni również funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego (UVA i UVB), poprawia koloryt skóry i możemy go stosować nawet do skóry wrażliwej i trądzikowej, jak również suchej i normalnej. Wspaniały do masażu i kąpieli. Pomaga też zimą na odmrożenia twarzy i dłoni - informuje Beata Drozd.
Na zdrowie!

W lecznictwie wykorzystuje się także napar z kwiatów, owoców lub liści malin.
W lecznictwie wykorzystuje się także napar z kwiatów, owoców lub liści malin. fot. Agnieszka Majewska
- Maliny rosną zarówno w lasach, jak i ogrodach, mają wiele odmian różniących się wielkością owoców, ich smakiem i barwą, ale najbardziej aromatyczne są te dziko rosnące w lesie i te właśnie zawierają najwięcej cennych dla zdrowia substancji - mówi dietetyk medyczny Małgorzata Jabłońska z Poradni Dietetycznej La Mariposa. - Stanowią źródło przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed upływem czasu i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawartość witamin i minerałów wpływa korzystnie na system nerwowy, układ krążenia, wzmacnia układ immunologiczny. Maliny są bogatym źródłem błonnika, który pomaga zarówno w odchudzaniu, jak i przy zaparciach, poprawiając motorykę jelit. Polecane osobom będącym na dietach odchudzających, ze względu na niską kaloryczność. Dlatego też maliny cenione są przez dietetyków i zielarzy.
Konfitury i soki, szczególnie chętnie stosowane są zimą, gdy organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia odporności, szczególnie podczas choroby. Zbijają gorączkę, obniżają temperaturę, zatrzymują procesy zapalne, walczą z wirusami i bakteriami, pomagają pozbyć się bólu gardła, idealne, gdy łapie nas przeziębienie lub grypa. Ponadto obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają organizm, wzmacniają serce, chronią przed miażdżycą i nowotworami. Stosowane są również przy przewlekłych chorobach reumatologicznych.

Podobnie jak w przypadku porzeczek czy truskawek, także liście malin posiadają wiele zdrowotnych właściwości.

- Liście działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii jelitowych i zmniejszają biegunkę. Wykazują też delikatne działanie rozkurczowe mięśni gładkich (np. macicy), dzięki czemu wykorzystywane są w łagodzeniu bólu miesiączkowego, podobnie jak owoce - wyjaśnia Małgorzata Jabłońska. - Napar z kwiatów maliny stosuje się wspomagająco w leczeniu hemoroidów i chorób kobiecych. Liście malin wchodzą w skład ziołowych mieszanek moczopędnych i żółciopędnych.
Napar z liści malin
Łyżkę liści malin świeżych lub suszonych zalewamy połową szklanki wrzątku. Zostawiamy pod przykryciem do zaparzenia przez 15 minut. Pijemy 2-3 razy dziennie podczas nieżytu jelit i żołądka, biegunki. Może też służyć jako środek do płukania jamy ustnej i gardła podczas stanów zapalnych.

Maliny są jednym z ulubionych owoców Polaków. Szerokie zastosowanie w kuchni zyskały dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi. To po nie najczęściej sięgamy, gdy chcemy robić domowe przetwory.
Maliny są jednym z ulubionych owoców Polaków. Szerokie zastosowanie w kuchni zyskały dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi. To po nie najczęściej sięgamy, gdy chcemy robić domowe przetwory. fot. Agnieszka Majewska
Napar z owoców malin
Naturalny środek przeciwgorączkowy, przeciwzapalny, do stosowania podczas anginy, grypy, zapalenia oskrzeli, gdy chorobie towarzyszy gorączka. Dwie łyżki malin (świeżych lub suszonych) zalewamy wrzątkiem i parzymy 15 minut pod przykryciem, potem odcedzamy.

Sok malinowy
Kilogram malin myjemy i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż maliny puszczą sok i rozgotują się. Następnie zostawiamy do ostudzenia i przecedzamy przez sito. Uzyskany sok wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier (ilość wedle upodobań smakowych, zazwyczaj między 200 a 800 gram na kilogram owoców) i szczyptę lub dwie kwasku cytrynowego. Ponownie zagotowujemy i przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek. Pasteryzujemy.

Maliny uprawiane w ogrodzie czy na działce różnią się od tych leśnych. Owoce są większe i bardziej podłużne. Również w smaku poczujemy różnicę.
Maliny uprawiane w ogrodzie czy na działce różnią się od tych leśnych. Owoce są większe i bardziej podłużne. Również w smaku poczujemy różnicę. fot. Agnieszka Majewska
Zastosowań w kuchni maliny mają niezliczoną ilość. Nalewki, dżemy, soki, desery, sosy to tylko te najpopularniejsze. Mimo niezwykłej popularności i licznych właściwości zdrowotnych istnieją przeciwwskazania w ich stosowaniu.

- Ostrożność powinny zachować kobiety w pierwszym trymestrze ciąży. Maliny mogą powodować reakcję alergiczną, zwłaszcza u osób wrażliwych na działanie kwasu salicylowego. Świeże owoce w większych ilościach są przeciwwskazane w przypadku ostrej niewydolności nerek, zapalenia nerek czy też dny moczanowej. Spożywanie malin powinny skonsultować z lekarzem osoby cierpiące na ostrą chorobę wrzodową żołądka lub zapalenia błony śluzowej żołądka - przestrzega dietetyczka La Mariposa.
Leśna odmiana malin nie jest tak imponująca, jak jej ogrodowa koleżanka. Jest mniejsza, ale równie zdrowa i aromatyczna. Niektórzy nawet twierdzą, że jej smak jest nieporównywalnie lepszy.
Leśna odmiana malin nie jest tak imponująca, jak jej ogrodowa koleżanka. Jest mniejsza, ale równie zdrowa i aromatyczna. Niektórzy nawet twierdzą, że jej smak jest nieporównywalnie lepszy. fot. Agnieszka Majewska
Zbiór i suszenie

Maliny pojawiają się już na początku lipca i możemy je dostać w sklepach przez całe lato. Jednak leśne odmiany zazwyczaj owocują później, a ich owoce możemy zbierać nawet do połowy/końca września (w zależności od pogody). Szybko pleśnieją, dlatego należy je szybko przetwarzać. Możemy je mrozić i suszyć (początkowo w temperaturze 30°C, dosuszanie 50°C). Liście zbieramy późną wiosną/wczesnym latem, chociaż niektóre źródła podają również możliwość ich zbioru przez całe lato. Suszymy rozłożone cienką warstwą w cieniu, w przewiewnym miejscu.

Opinie (20)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Badania, konsultacje