• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?

Justyna Potorska
28 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców. W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców.

Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.



Lody kupujesz:

- Stali klienci, którzy przychodzili tu w dzieciństwie, teraz wracają z własnymi dziećmi, wnukami, bywa że i prawnukami. Szukają tradycyjnego smaku, nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat - mówi pracownik jednej z kultowych gdańskich lodziarni.

W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.

W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.

- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.

Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.

To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.

- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.

- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.

W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.

Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.

- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.

A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy

Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.

Sorbet cytrynowy
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna

200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody

Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!


Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.


Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.

Miejsca

Opinie (168) ponad 20 zablokowanych

  • czekam na artykul gdzie jest najlepsza zupa pomidorowa:)))

    • 5 0

  • Grycanki,

    najlepsze lody robią Grycanki

    • 4 5

  • tematy dla dziennikarzy Trojmiasto pl (5)

    1.czy grozi nam Baltyk bez ryb?
    2.dlaczego w polskich rzekach plyna scieki do morza?
    3.czy urlop nad polskim morzem musi byc drozszy od tego za granica?
    4.jak zarabia polska mlodziez w lato?
    5.prostytucja po Polsku,czyli w prywatnym mieszkaniu...
    7.kto naszkicuje mape obszarow Polskiej biedy i czy czeka nas wyludnienie?
    8.rynek pracy a szkolnictwo zawodowe,jak sie uczyc zeby po ukonczeniu szkoly miec prace?
    9.jak zalatwic dzialke ogrodnicza w obrebie miasta i ile to kosztuje?
    10.prawo polskie,czy jestesmy rowni wobec niego i ...kto moze je lamac bezkarnie?-czyli rowni i rowniejsi...

    • 21 1

    • temat jedenasty - wojna pomiedzy miastami - sztucznie podkrecana...

      ...czy jestesmy TROJMIASTEM?? Czy jednak Sopotem , Gdanskiem i Gdynia?

      • 7 0

    • 12 temat ;Kaszuby nieznane,co warto zobaczyc...,historia oraz kuchnia Kaszub,wojenne losy kaszubow,dobre bo kaszubskie ....

      • 4 0

    • 13 temat to ciaza nieplanowana ,czyli "wpadka na calego",kto moze pomoc aby dziecko nie bylo wyskrobane i aby matka miala z

      kontakt...oraz madry Polak po szkodzie,jak zapobiegac niechcianej ciazy.Ten tematy jest aktualny caly czas, bo caly czas mlodzi ludzie wchodza nieprzygotowani w dorosle zycie.

      • 0 0

    • 14-jak przygotowac sie do calkowitego zacmienia Slonca ktore bedzie 21 grudnia tego roku,a ktore bedzie trwalo 3 dni...

      • 0 0

    • 15-procedury dotyczace importu prywatnego samochodow uzywanych z zagranicy...

      co i gdzie nalezy zalatwic i w jakiej kolejnosci i ile to kosztuje aby stac sie posiadaczem wlsnych 4 kolek za dosc nieduze pieniadze...

      • 0 0

  • nie wszystkie tłuszcze roslinne utwardzone sa zrodlem trans to zalezy od metody utwardzenia (uwodornienie=trans).... niestety tego nie ma na opakowaniu.
    W Dani, USA, Kanadzie zabronili po prostu trans w zywnosci... a u nas dziki kraj.

    • 1 1

  • lody kulki (1)

    Ja ostatnio jadłem takie lody w kulkach. W Gdyni na skwerze. Całkiem ciekawe i w smaku i w wyglądzie.

    • 3 2

    • "lody w kulkach"...

      ...za to haslo masz nominacje do komenta roku...!

      Komisja

      • 1 0

  • Wszystko jest u nas postwaione na głowie (1)

    klient czyli zwykły zjadacz sam wszystko musi sprawdzić sam, można sprzedawać produkty które szkodzą zdrowiu czy są wręcz trujące i nic. Klient powinien pobrać próbkę wysłać do analizy i samemu walczyć o zakaz produkcji trucizny. Wszyscy wiedzą i piszą a gdzie są odpowiednie służby?

    • 6 0

    • ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów

      Postawione na głowie. To SANEPID oczekuje na skargi i dopiero potem wszczyna kontrolę? Nie powinno być tak że najpierw coś jest kontrolowane, a potem dopuszczane do spożycia? I czy ten wspaniały SANEPID nie jest czasem utrzymywany ze składek (podatków) obywateli?

      • 2 1

  • ja tylko nie rozumiem

    skąd i po co wzięły się lody o smaku gumy do żucia (czyli czego?????) albo o smaku smerfa....że niby dla dzieci? nie ma nic gorszego niż faszerowanie od małego samą chemią w neonowych kolorach i w wymyślonym smaku, który jest ohydny i do niczego nie podobny. co złego w truskawkowych, brzoskwiniowych czy z dodatkiem kakao? po co komu te sztuczne świństwa?

    • 8 1

  • lody koszerne ,z minimalną domieszką czosnku -to jest To !...

    • 4 0

  • sopociak (1)

    Fulek ty sie zdecyduj ,w albumie o sopocie piszesz ze milano powstalo w 1967 r. a w dzienniku baltyckim opowiadasz bzdety ze w 1956r.pamietaj ze zalozycielka rodu lodziarzy urodzila sie w 1956r. ta slynna danusia

    • 1 1

    • zbyszek

      do zapiekanek

      • 0 0

  • Pfff.. (3)

    Artykuł NIC nie wnosi. Każdy dobrze wie co je, wystarczy przeczytać na opakowaniu. Szkoda że autor nie wysilił się i nie podał rzeczowych informacji nt. zawartości czy sposobu wytwarzania lodów z automatu czy kulkowych. Przecież budki z lodami cieszą się w sezonie największą popularnością.

    • 3 0

    • spodziewałęs sie merytorycznego arta na tym wazeliniarskim trojmiejskim Fakcie? bez jaj...!

      • 0 0

    • chyba nie przeczytałeś:D

      Jest tu sposób wytwarzania lodów z automatu

      • 0 0

    • cytuję

      "W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato."

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Galeria Przymorze zachęca do oddawania krwi

imprezy i akcje charytatywne

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Najczęściej czytane