- 1 Coraz więcej rodziców odmawiających szczepienia dzieci (231 opinii)
- 2 "Aparat za miliony niszczeje". Co dzieje się z pandemicznym tomografem? (54 opinie)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Poród na porodówce NFZ dramatycznym przeżyciem? "Odczłowieczona i odarta z godności" (323 opinie)
- 5 Nowe spojrzenie na stwardnienie rozsiane. Konferencja dla pacjentów (12 opinii)
- 6 Niemal 180 marzeń do spełnienia. Czekają podopieczni hospicjum (13 opinii)
Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?
Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.
W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.
W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.
- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.
Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.
To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.
- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.
- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.
W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.
Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.
- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.
A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy
Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna
200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody
Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!
Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.
Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2012-07-28 23:47
czekam na artykul gdzie jest najlepsza zupa pomidorowa:)))
- 5 0
-
2012-07-28 23:55
Grycanki,
najlepsze lody robią Grycanki
- 4 5
-
2012-07-29 00:00
tematy dla dziennikarzy Trojmiasto pl (5)
1.czy grozi nam Baltyk bez ryb?
2.dlaczego w polskich rzekach plyna scieki do morza?
3.czy urlop nad polskim morzem musi byc drozszy od tego za granica?
4.jak zarabia polska mlodziez w lato?
5.prostytucja po Polsku,czyli w prywatnym mieszkaniu...
7.kto naszkicuje mape obszarow Polskiej biedy i czy czeka nas wyludnienie?
8.rynek pracy a szkolnictwo zawodowe,jak sie uczyc zeby po ukonczeniu szkoly miec prace?
9.jak zalatwic dzialke ogrodnicza w obrebie miasta i ile to kosztuje?
10.prawo polskie,czy jestesmy rowni wobec niego i ...kto moze je lamac bezkarnie?-czyli rowni i rowniejsi...- 21 1
-
2012-07-29 07:01
temat jedenasty - wojna pomiedzy miastami - sztucznie podkrecana...
...czy jestesmy TROJMIASTEM?? Czy jednak Sopotem , Gdanskiem i Gdynia?
- 7 0
-
2012-07-29 12:55
12 temat ;Kaszuby nieznane,co warto zobaczyc...,historia oraz kuchnia Kaszub,wojenne losy kaszubow,dobre bo kaszubskie ....
- 4 0
-
2012-07-29 22:32
13 temat to ciaza nieplanowana ,czyli "wpadka na calego",kto moze pomoc aby dziecko nie bylo wyskrobane i aby matka miala z
kontakt...oraz madry Polak po szkodzie,jak zapobiegac niechcianej ciazy.Ten tematy jest aktualny caly czas, bo caly czas mlodzi ludzie wchodza nieprzygotowani w dorosle zycie.
- 0 0
-
2012-07-29 22:38
14-jak przygotowac sie do calkowitego zacmienia Slonca ktore bedzie 21 grudnia tego roku,a ktore bedzie trwalo 3 dni...
- 0 0
-
2012-07-29 22:42
15-procedury dotyczace importu prywatnego samochodow uzywanych z zagranicy...
co i gdzie nalezy zalatwic i w jakiej kolejnosci i ile to kosztuje aby stac sie posiadaczem wlsnych 4 kolek za dosc nieduze pieniadze...
- 0 0
-
2012-07-29 00:09
nie wszystkie tłuszcze roslinne utwardzone sa zrodlem trans to zalezy od metody utwardzenia (uwodornienie=trans).... niestety tego nie ma na opakowaniu.
W Dani, USA, Kanadzie zabronili po prostu trans w zywnosci... a u nas dziki kraj.- 1 1
-
2012-07-29 00:24
lody kulki (1)
Ja ostatnio jadłem takie lody w kulkach. W Gdyni na skwerze. Całkiem ciekawe i w smaku i w wyglądzie.
- 3 2
-
2012-07-29 07:03
"lody w kulkach"...
...za to haslo masz nominacje do komenta roku...!
Komisja- 1 0
-
2012-07-29 07:46
Wszystko jest u nas postwaione na głowie (1)
klient czyli zwykły zjadacz sam wszystko musi sprawdzić sam, można sprzedawać produkty które szkodzą zdrowiu czy są wręcz trujące i nic. Klient powinien pobrać próbkę wysłać do analizy i samemu walczyć o zakaz produkcji trucizny. Wszyscy wiedzą i piszą a gdzie są odpowiednie służby?
- 6 0
-
2012-07-29 08:04
ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów
Postawione na głowie. To SANEPID oczekuje na skargi i dopiero potem wszczyna kontrolę? Nie powinno być tak że najpierw coś jest kontrolowane, a potem dopuszczane do spożycia? I czy ten wspaniały SANEPID nie jest czasem utrzymywany ze składek (podatków) obywateli?
- 2 1
-
2012-07-29 09:00
ja tylko nie rozumiem
skąd i po co wzięły się lody o smaku gumy do żucia (czyli czego?????) albo o smaku smerfa....że niby dla dzieci? nie ma nic gorszego niż faszerowanie od małego samą chemią w neonowych kolorach i w wymyślonym smaku, który jest ohydny i do niczego nie podobny. co złego w truskawkowych, brzoskwiniowych czy z dodatkiem kakao? po co komu te sztuczne świństwa?
- 8 1
-
2012-07-29 09:03
lody koszerne ,z minimalną domieszką czosnku -to jest To !...
- 4 0
-
2012-07-29 09:35
sopociak (1)
Fulek ty sie zdecyduj ,w albumie o sopocie piszesz ze milano powstalo w 1967 r. a w dzienniku baltyckim opowiadasz bzdety ze w 1956r.pamietaj ze zalozycielka rodu lodziarzy urodzila sie w 1956r. ta slynna danusia
- 1 1
-
2013-03-13 10:54
zbyszek
do zapiekanek
- 0 0
-
2012-07-29 10:54
Pfff.. (3)
Artykuł NIC nie wnosi. Każdy dobrze wie co je, wystarczy przeczytać na opakowaniu. Szkoda że autor nie wysilił się i nie podał rzeczowych informacji nt. zawartości czy sposobu wytwarzania lodów z automatu czy kulkowych. Przecież budki z lodami cieszą się w sezonie największą popularnością.
- 3 0
-
2012-07-30 09:54
spodziewałęs sie merytorycznego arta na tym wazeliniarskim trojmiejskim Fakcie? bez jaj...!
- 0 0
-
2012-07-30 11:01
chyba nie przeczytałeś:D
Jest tu sposób wytwarzania lodów z automatu
- 0 0
-
2012-07-30 11:02
cytuję
"W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato."
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.