- 1 Nowy rektor GUMed wybrany (58 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (91 opinii)
- 3 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (13 opinii)
- 4 Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą? (42 opinie)
- 5 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
- 6 Coraz więcej rodziców odmawiających szczepienia dzieci (280 opinii)
Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?
Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.
W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.
W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.
- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.
Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.
To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.
- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.
- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.
W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.
Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.
- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.
A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy
Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna
200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody
Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!
Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.
Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2012-07-28 18:26
tylko Grycan
najewiększy wybór no i pyszne smaki
- 4 24
-
2012-07-28 21:09
(1)
W Gdyni na Przebendowskich lodziarnia u Pana Ruszczyka. Genialne lody! To brat tego Ruszczyka od Marioli.
Polecam- 2 7
-
2012-07-28 21:19
Chodzi o tę lodziarnię, gdzie są przed takie parasole i wchodzi się po schodach? Jeśli tak to najlepsze lody śmietankowe jakie w życiu jadłam!
- 2 2
-
2012-07-28 21:35
Niestety chemia jest wszedzie (1)
Trzeba sie troche nameczyc, zeby jej uniknac. Co z tego, ze wybierzemy zdrowe lody, gdy i tak np na sniadanie jemy chleb z polepszaczami, wedline zawierajaca z 10% miesa, na obiad zupa na kostce rosolowej jeszcze jak napakowanej chemia a same warzywa i owoce tez moga byc nie wiadomo czym pryskane. Takie artykuly sa nieco oderwane od rzeczywistosci. A wspomniane lody w galkach to czesto te same lody i od tych samych dostawow co lody sklepowe...
- 7 0
-
2012-07-29 07:06
Najlepszy komentarz tutaj. KOPIUJ i WKLEJ by sie przydalo pod wieloma innymi artykulami...
- 0 0
-
2012-07-28 21:36
Grycan (1)
najlepsze lody i desery lodowe są w Grycanie. Polecam!
- 4 21
-
2012-07-29 00:12
chciales napisac Haagen Dazs.. sprobuj i nie zjesz juz tych kolorowych kulek z barwnikami i spulchniaczami od grycana
- 7 0
-
2012-07-28 21:43
(1)
ilosc tluszczy tans w zywnosci dzisiaj jest duzo nizsza niz kilka lat temu
- 2 1
-
2012-07-29 16:52
skad wiesz ?
- 1 0
-
2012-07-28 22:22
najlepsze lody to na zaspie u takiej czarnej, spod alfy są ;)
- 4 2
-
2012-07-28 22:32
a po kiego grzyba jeść lody latem... (1)
proponuję coś ciepłego np.herbatka , a nie lody i gardło załatwione.
Tylko ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o biologi je lody latem.
smacznego !- 1 8
-
2012-07-29 00:48
lody i herbata to angina
- 1 1
-
2012-07-28 22:39
tylko od sowy!! (1)
najlepsze lody i do tego taaaakie porcje!!
- 3 8
-
2012-07-29 00:49
też chrzczone - można u nich poprosić o podanie składu i sama się przekonasz że to przemysłówka
- 2 0
-
2012-07-28 22:57
do ja
to chyba powinien ocenić partner
- 1 0
-
2012-07-28 23:46
bo on robil dla wilkow morskich
a najlepsze kotlety robil Zdzisio w Klubie Morskim w Gdyni
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.