• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?

Justyna Potorska
28 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców. W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców.

Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.



Lody kupujesz:

- Stali klienci, którzy przychodzili tu w dzieciństwie, teraz wracają z własnymi dziećmi, wnukami, bywa że i prawnukami. Szukają tradycyjnego smaku, nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat - mówi pracownik jednej z kultowych gdańskich lodziarni.

W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.

W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.

- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.

Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.

To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.

- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.

- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.

W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.

Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.

- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.

A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy

Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.

Sorbet cytrynowy
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna

200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody

Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!


Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.


Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.

Miejsca

Opinie (168) ponad 20 zablokowanych

  • tylko Grycan

    najewiększy wybór no i pyszne smaki

    • 4 24

  • (1)

    W Gdyni na Przebendowskich lodziarnia u Pana Ruszczyka. Genialne lody! To brat tego Ruszczyka od Marioli.
    Polecam

    • 2 7

    • Chodzi o tę lodziarnię, gdzie są przed takie parasole i wchodzi się po schodach? Jeśli tak to najlepsze lody śmietankowe jakie w życiu jadłam!

      • 2 2

  • Niestety chemia jest wszedzie (1)

    Trzeba sie troche nameczyc, zeby jej uniknac. Co z tego, ze wybierzemy zdrowe lody, gdy i tak np na sniadanie jemy chleb z polepszaczami, wedline zawierajaca z 10% miesa, na obiad zupa na kostce rosolowej jeszcze jak napakowanej chemia a same warzywa i owoce tez moga byc nie wiadomo czym pryskane. Takie artykuly sa nieco oderwane od rzeczywistosci. A wspomniane lody w galkach to czesto te same lody i od tych samych dostawow co lody sklepowe...

    • 7 0

    • Najlepszy komentarz tutaj. KOPIUJ i WKLEJ by sie przydalo pod wieloma innymi artykulami...

      • 0 0

  • Grycan (1)

    najlepsze lody i desery lodowe są w Grycanie. Polecam!

    • 4 21

    • chciales napisac Haagen Dazs.. sprobuj i nie zjesz juz tych kolorowych kulek z barwnikami i spulchniaczami od grycana

      • 7 0

  • (1)

    ilosc tluszczy tans w zywnosci dzisiaj jest duzo nizsza niz kilka lat temu

    • 2 1

    • skad wiesz ?

      • 1 0

  • najlepsze lody to na zaspie u takiej czarnej, spod alfy są ;)

    • 4 2

  • a po kiego grzyba jeść lody latem... (1)

    proponuję coś ciepłego np.herbatka , a nie lody i gardło załatwione.
    Tylko ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o biologi je lody latem.
    smacznego !

    • 1 8

    • lody i herbata to angina

      • 1 1

  • tylko od sowy!! (1)

    najlepsze lody i do tego taaaakie porcje!!

    • 3 8

    • też chrzczone - można u nich poprosić o podanie składu i sama się przekonasz że to przemysłówka

      • 2 0

  • do ja

    to chyba powinien ocenić partner

    • 1 0

  • bo on robil dla wilkow morskich

    a najlepsze kotlety robil Zdzisio w Klubie Morskim w Gdyni

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Najczęściej czytane