• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?

Justyna Potorska
28 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców. W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców.

Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.



Lody kupujesz:

- Stali klienci, którzy przychodzili tu w dzieciństwie, teraz wracają z własnymi dziećmi, wnukami, bywa że i prawnukami. Szukają tradycyjnego smaku, nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat - mówi pracownik jednej z kultowych gdańskich lodziarni.

W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.

W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.

- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.

Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.

To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.

- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.

- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.

W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.

Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.

- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.

A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy

Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.

Sorbet cytrynowy
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna

200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody

Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!


Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.


Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.

Miejsca

Opinie (168) ponad 20 zablokowanych

  • Lody cytrynowe z Misia. Dla mnie numer jeden.

    • 10 9

  • sandwich (1)

    W skladzie tego loda nie ma niczego na tyle szkodliwego aby powodowalo wyzej wymieniony bol brzucha. Jak ktos nie zna sie to sieje bezsensowna panike I straszy ludzi duchami.

    • 8 5

    • jet info, ze po zjedzeniu kilku takich lodow...a jak sie zje kilka innych lodow to brzuch nie rozboli? Pani red, ktor normalny pochlania na raz kilka lodowych kanapek? Co za duzo to niezdrowo. Mysle, ze i bez tych ulepszaczy kazdego by brzuch rozbolal po zjedzeniu KILKI takich kanapek lodowych.

      • 3 1

  • lepsze mrożone jogurty w Yogen Fruz w Krzywym Domku! (4)

    Odkrycie ostatnich dni - mrożone jogurty w Yogen Fruz w Sopocie. Lepsze niż lody, bo można brać opcję beztłuszczową i bez cukru (z niewielkim procentem tłuszczu i z cukrem też są do wyboru). W ogóle albo samemu komponuje się swój deser z automatów i dodaje owoce albo miły Pan lub równie miła Pani (pozdrowienia! ;) ) miksują owoce z jogurtem nadając im smak. Super!!

    • 7 6

    • ale czy (3)

      to są jogurty czy mleko w proszku ?

      • 1 1

      • jogurty

        • 1 1

      • (1)

        mleko w proszku to chyba Tobie dawali jak byłeś(-aś) mały(-a) ;)

        • 1 2

        • to przeczytaj

          sobie skład jogurtu w sklepie analfabeto !

          • 2 0

  • Kwasy tłuszczowe trans? (12)

    Cytat:

    "Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans."

    Nie wiem, co to takiego kwasy tłuszczowe trans. Chyba Pani Justyna Potorska była w transie.

    Pani Justyno nie wnikając w definicję i budowę kwasów tłuszczowych proszę poprawić ten akapit. W zależności od obecności i liczby wiązań nienasyconych kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone (jedno- i wielonienasycone).
    Mogę się domyślać, że pod nazwą "kwasy tłuszczowe trans" miała Pani na myśli kwasy tłuszczowe nasycone.

    • 11 13

    • Ty negatyw, co się nie zgadzasz

      z tym co napisałem. Kliknij sobie w wujku google. Jak już będziesz mądry i douczony to, wtedy zabieraj głos. Na razie

      • 7 6

    • Panie czytelniku. (2)

      Kwasy tłuszczowe nienasycone mają to do siebie, że występuje w nich wiązanie podwójne. W związku z tym, mogą one występować w konfiguracjach "cis" lub "trans". Pani Justyna ma rację. A Panu polecam podręcznik chemii - to jest poziom gimnazjum, klasa trzecia.

      • 6 4

      • Dziękuję za polecenie podręcznika chemii na poziomie gimnazjum (1)

        Kwasy tłuszczowe nasycone, nienasycone, a tłuszcze trans to dwa różne światy.
        Oczywiście tłuszcze trans (ang. trans fat) to rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych. Tu popełniłem błąd pisząc, że tłuszcze trans można zaliczyć do kwasów tłuszczowych nasyconych, czego oczywiście znawcy tematu nie zauważyli (~V i ~czytelniczka)
        Jedno, o czym nie wiesz ~V: to z chemicznego punktu widzenia tłuszcze są resztą wiązań podwójnych węgiel-węgiel w łańcuchach węglowodorowych w resztach kwasów tłuszczowych.
        A to już nie jest podręcznik na poziomie gimnazjalnym, na którym prawdopodobnie skończyłeś edukację

        • 5 6

        • Drogi czytelniku. Przeczysz sam sobie, bo wcześniej napisałeś, że nie ma czegoś takiego, jak tłuszcze "trans". Zastanów się, zanim zaczniesz pisać większe bzdury. A twoja "definicja" tłuszczów woła o pomstę do nieba - innymi słowy, jest błędna.

          • 6 4

    • skończ pan (3)

      tak dokładnie to powinno być kwasy tłuszczowe o izomerii trans, ale to uproszczenie stosuje się powszechnie i jakoś wszyscy wiedzą o co chodzi. Oprócz Czytelnika.

      • 3 4

      • Kto wie, o co chodzi oprócz mnie

        "skończ pan
        tak dokładnie to powinno być kwasy tłuszczowe o izomerii trans, ale to uproszczenie stosuje się powszechnie i jakoś wszyscy wiedzą o co chodzi. Oprócz Czytelnika."

        Pani Czytelniczko, ma Pani niezaliczony projekt i egzamin z technologii tłuszczów.

        • 3 6

      • (1)

        Czytelniczko, daj spokój, szkoda nerwów na nieuka. Podstawowych pojęć nie zna, wykształcenia zero, po co rozmawiać? Chyba tylko po to, żeby głupota nie zwyciężyła.

        • 5 3

        • V :)

          Dziękuję za recenzję, a Pani Czytelniczka tak, czy inaczej będzie musiała obronić swój projekt procesowy i zdać egzamin z tego, o czym nie ma zielonego pojęcia.

          • 3 4

    • (3)

      Czytelniku! Kwasy tłuszczowe trans powstają w wyniku utwardzenia wodorem nienasyconych kwasów tłuszczowych, powstają wstedy nasycone kwasy tłuszczowe. Mamy odmiany cis (zdrowsze oraz odmianę trans, która jest rakotwórcza). W praktyce wygląda to tak, że olej roślinny poddajemy procesowi utwardzania i powstają margaryny roślinne typu delma, rama itd. Proponuje najpierw poczytać a potem się mądrzyć ;) Btw wiedza z liceum

      • 7 2

      • rama nie ma trans...

        poczytaj skład

        • 3 1

      • Dziękuje Dominiko (1)

        za jasną i wyczerpującą odpowiedź. Faktycznie jest to wiedza na poziomie liceum.

        • 2 0

        • ...ktorego nie skonczyles.

          • 0 0

  • byle nie do "Misia". Sam obleśny tłuszcz pozbawiony smaku, sam lokal wygląda jak relikt z lat Gomułki, podobnie obsługa.

    • 19 6

  • lody latem.. (1)

    a potem ludzię dziwią się dlaczego chorują zimą.. w następstwie dająć zarobić producentom leków. pomyślcie czasami

    • 2 17

    • eeeee

      co ma piernik do wiatraka????????

      • 1 0

  • Zdecydowanie Yogen Fruz (1)

    jeśli chodzi o Sopot, Milano polecam wrogom .

    • 9 5

    • Potwierdzam. Teraz w Milano lody byle jakie.

      A pamiętam te lody z czasów PRL gdy były takie kłopoty z byle jakim surowcem, mleko w proszku z Rypina dla niemowląt z wykrytym gronkowcem. A lody były super.

      • 0 0

  • Delicje maja naturalne produkty.

    Jest w trojmiescie taka cukiernia która ma placówki na terenie Gdyni i w Sopocie, tam mozna zjeść naturalne ciastko i lody. POLECAM!!!

    • 8 3

  • Artykuł tendencyjny. (3)

    Wychowana na wrzeszczańskim "Eskimosie" nie smakuję absolutnie żadnej różnicy pomiędzy lodami stamtąd a kupowanymi w pudłekach w marketach, a nawet zdecydowanie wolę te drugie. Nigdy nie miałam ŻADNYCH kłoptów żołądkowych. A jeśli się trafią, to...od czasu do czasu przeczyszczenie jelit wychodzi tylko na zdrowie.
    "Discovery" pokazywał dokładnie proces produkcji lodów na skalę masową i mam zdecydowanie większe zaufanie do nich, niż produkowanych "tradycyjnie" w piwnicach.

    • 17 8

    • "...od czasu do czasu przeczyszczenie wychodzi tylko na dobre" i jeszcze to...

      ..."Discovery pokazywal..."
      Gratuluje.
      Piekny przyklad wypranego mozgu , ktory cos tam widzial , cos tam wie , cos tam powtarza...

      • 8 4

    • jak można 'nie smakować różnicy'. ludzie, nauczcie się języka polskiego...

      • 8 0

    • A jeśli się trafią, to...od czasu do czasu przeczyszczenie jelit wychodzi tylko na zdrowie.???

      Kobieta jak zawsze musi pokazać brak rozumu chyba ze to marna prowokacja??

      • 3 0

  • moim zdaniem

    Lody jem sporadycznie. Kiedyś pracowałem w punkcie z lodami. Oprócz tego, że czasami bał bym się jeść tych lodów, bo mogły być rozmrożone na skutek awarii prądu, lody z lodówy chemią capiły, co dobrze nie świadczy o nich. Polewki do lodów moim zdaniem są na bazie parafiny robione (kiedyś o mało punktu nie spaliłem bo zapomniałem wyłączyć na noc podgrzewacza do nich - pięknie parafiną rano pachniało).

    A najlepsze jest to, że większość lodów amerykańskich robiona jest na bazie proszku rozcieńczonego z wodą. Szef czasami robił eksperymenty i ten proszek mlekiem rozcieńczał - wtedy ludzie narzekali, że smak im nie odpowiada...

    • 11 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych

badania

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Najczęściej czytane