• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?

Justyna Potorska
28 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców. W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców.

Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.



Lody kupujesz:

- Stali klienci, którzy przychodzili tu w dzieciństwie, teraz wracają z własnymi dziećmi, wnukami, bywa że i prawnukami. Szukają tradycyjnego smaku, nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat - mówi pracownik jednej z kultowych gdańskich lodziarni.

W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.

W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.

- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.

Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.

To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.

- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.

- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.

W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.

Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.

- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.

A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy

Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.

Sorbet cytrynowy
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna

200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody

Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!


Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.


Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.

Miejsca

Opinie (168) ponad 20 zablokowanych

  • sopociak (1)

    Fulek ty sie zdecyduj ,w albumie o sopocie piszesz ze milano powstalo w 1967 r. a w dzienniku baltyckim opowiadasz bzdety ze w 1956r.pamietaj ze zalozycielka rodu lodziarzy urodzila sie w 1956r. ta slynna danusia

    • 1 1

    • zbyszek

      do zapiekanek

      • 0 0

  • Artykuł sponsorowany

    sponsorzy - właściciele lodziarni. poza tym moja laska robi najlepsze lody.

    • 0 1

  • Najlepsze lody!

    Najlepsze lody jadłam w Sopocie, na samym dole Monte Cassino. Lody Gunga są naprawdę super! Po prostu rozpływają się w ustach!!

    • 2 0

  • lody GUNGA (1)

    Najlepiej mi smakuja lody rzemieslnicze GUNGA zawsze swieże, na rynku od roku i od tego czasu zawsze kupuje tylko te lody. Można je nabyć w SOPOCiIE w Gunga Hous; w Alfa Centrum w Gdańsku, Białymstoku, Olsztynie i Grudziądzu. Polecam wszystkim sa wysmienite.

    • 5 2

    • Zgadzam się !
      Lody Gunga jakie jadłem w Sopocie w Gunga House to najlepsze lody jakie jadłem w życiu!

      • 0 0

  • Miś i Eskimo (8)

    Gdański Miś cały czas daje radę, Eskimo też są ok, co ciekawe nie tylko receptura, ale też wnętrze nie zmieniło się od 50 lat.

    • 116 7

    • miś niestety zszedł na psy

      • 0 2

    • Z Misia to tylko nazwa została (3)

      Pamiętam smak lodów z Misia trzydzieści parę lat temu i muszę stwierdzić, że to co dziś serwują to kompromitacja i porażka.

      • 19 7

      • Trzydzieści parę lat temu to ci byle badziew smakował. (1)

        Nie miałeś porownania,bo i do czego.

        • 11 5

        • Może tobie i piszesz o sobie

          Pływałem po świecie w PŻM i miałem okazję zobaczyć kawałek świata. Mam z czym porównywać.

          • 1 5

      • te lody są do niczego

        a ich naturalne smaki... szkoda gadac

        • 3 8

    • Eskimo - najlepsze lody jakie kiedykolwiek jadłem

      mimo, że mieszkam daleko od Gdańska, jak tylko przyjeżdżam, nie mogę odpuścić sobie wizyty w Eskimo.

      Pamiętam tą lodziarnię z czasów dzieciństwa i niewiele się zmieniło (co jest oczywiscie na plus dla tego miejsca). W latach 80-tych stało się z termosami w długiej kolejce hehehe.

      Już trzecie pokolenie mojej rodziny tam chodzi na lody ;)

      Oby zawsze istniało (i trzymało swoją wysoką jakość) to kultowe miejsce.

      • 9 2

    • z Misia są beznadziejne

      no chyba, że ktoś lubi gryżć kawałki lodu w środku

      • 6 5

    • myślicie, że one serio są bez tych świństw? nic nie sugeruję, tylko pytam. Ostatnio byłam w Misiu, owszem dobre, z Eskimo też mi smakują, ale mam wrażenie, że za dużo wody tam jest..

      • 6 11

  • grycan

    ja osobiście jestem fanem grycana, nie wszystkie smaki mi podchodzą ale na przykład wymieszać w jednym deserze kilka sorbetów i jest bajeczka

    • 0 6

  • lody

    Jak dla mnie najsmaczniejsze lody można kupić u Grycana. Są troszkę droższe, ale wg. mnie czuć się za co sie płaci - widać kawałki owoców nie są za słodkie i wole wspierać Polską firmę niż dawać zarobić koncernom.

    • 0 8

  • sorbety grycana

    gdzieś na necie natrafiłam na kaloryczność sorbetów grycana, aż się zdziwiłam że mają tak mało kalorii! chyba na ich oficjalnej stronie są podane wartości, warto sprawdzić. dziś już nie jest tak goraco, ale wczoraj wieczorem zjadłam prawie całe opakowanie półlitrowe sorbetu z malin :DD

    • 0 4

  • Pfff.. (3)

    Artykuł NIC nie wnosi. Każdy dobrze wie co je, wystarczy przeczytać na opakowaniu. Szkoda że autor nie wysilił się i nie podał rzeczowych informacji nt. zawartości czy sposobu wytwarzania lodów z automatu czy kulkowych. Przecież budki z lodami cieszą się w sezonie największą popularnością.

    • 3 0

    • cytuję

      "W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato."

      • 0 0

    • chyba nie przeczytałeś:D

      Jest tu sposób wytwarzania lodów z automatu

      • 0 0

    • spodziewałęs sie merytorycznego arta na tym wazeliniarskim trojmiejskim Fakcie? bez jaj...!

      • 0 0

  • najgorsze lody z justynki (2)

    nie dosc ze chyba oszczedzaja na galkowych "prochach" bo lod roztapia sie w mgnieniu oka to jeszcze normalnie czuc ten barwnik czy smak dodawany do lodow,taka jakby lekka chemia.lepiej nie kupujcie

    • 6 2

    • "bo lod roztapia sie w mgnieniu oka" bo jest malo wody, a duzo smietany, glabie. Jak lubisz chemie to kup sobie w Marioli lub Delicjach - bedzmiesz miec smak rodem z Mcdonalda ktorego tak lubisz.

      • 1 0

    • Od czego utuczyły sie Grycanki?

      Czy od składu rodzinnych łakoci???

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowanie trudne

konferencja

Cierpisz z powodu fobii społecznej? Nie wiesz jak sobie pomóc?

konsultacje

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Najczęściej czytane