• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?

Justyna Potorska
28 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców. W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców.

Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.



Lody kupujesz:

- Stali klienci, którzy przychodzili tu w dzieciństwie, teraz wracają z własnymi dziećmi, wnukami, bywa że i prawnukami. Szukają tradycyjnego smaku, nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat - mówi pracownik jednej z kultowych gdańskich lodziarni.

W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.

W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.

- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.

Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.

To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.

- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.

- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.

W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.

Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.

- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.

A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy

Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.

Sorbet cytrynowy
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna

200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody

Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!


Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.


Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.

Miejsca

Opinie (168) ponad 20 zablokowanych

  • Najepsze lody u Marioli. (12)

    • 62 15

    • u marioli ale też w Misiu w Gdańsku obok Motławy (3)

      • 24 0

      • (2)

        miś? bleee. mleko w proszku i sztuczne aromaty, a cena z kosmosu bo to "Miś" Czym się tak podniecacie?

        • 6 14

        • (1)

          Eskimos koło rynku we Wrzeszczu po schdkach w dół, bajka :)
          z kręconych Soprano na Długiej miażdży c.yce

          • 10 0

          • Pan Ruszczyk w Orlowie..

            • 3 0

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • slyszeliscie o tej lodziarni w Gdansku przymorze, przy SKMce ??? (2)

      • 6 1

      • ostatnio nawet w radiu się reklamują :)

        • 1 1

      • o tak, lody stamtąd są najlepsze

        • 0 3

    • wpiszcie sobie hasło lody w ogloszeniach trójmiasta.pl

      • 5 1

    • paskudne i drogie

      Nie jest to już ta sama jakość którą pamiętamy z przed kilku lat. Pewnie zmienili recepturę z jakości w ilość.

      • 3 0

    • To fakt, jem zawsze tylko kawowe, bo to najlepsze kawowe jakie kiedykolwiek jadłem. Jedynym problem jest cena, bo 2,5 zeta za pół kulkę (gałkę)-wygładzoną z jednej strony po ściankach pojemnika to moim zdaniem za drogo.

      • 2 1

    • To chyba nie jedłeś dobrych lodów.

      • 0 0

  • Miś i Eskimo (8)

    Gdański Miś cały czas daje radę, Eskimo też są ok, co ciekawe nie tylko receptura, ale też wnętrze nie zmieniło się od 50 lat.

    • 116 7

    • myślicie, że one serio są bez tych świństw? nic nie sugeruję, tylko pytam. Ostatnio byłam w Misiu, owszem dobre, z Eskimo też mi smakują, ale mam wrażenie, że za dużo wody tam jest..

      • 6 11

    • Z Misia to tylko nazwa została (3)

      Pamiętam smak lodów z Misia trzydzieści parę lat temu i muszę stwierdzić, że to co dziś serwują to kompromitacja i porażka.

      • 19 7

      • te lody są do niczego

        a ich naturalne smaki... szkoda gadac

        • 3 8

      • Trzydzieści parę lat temu to ci byle badziew smakował. (1)

        Nie miałeś porownania,bo i do czego.

        • 11 5

        • Może tobie i piszesz o sobie

          Pływałem po świecie w PŻM i miałem okazję zobaczyć kawałek świata. Mam z czym porównywać.

          • 1 5

    • z Misia są beznadziejne

      no chyba, że ktoś lubi gryżć kawałki lodu w środku

      • 6 5

    • Eskimo - najlepsze lody jakie kiedykolwiek jadłem

      mimo, że mieszkam daleko od Gdańska, jak tylko przyjeżdżam, nie mogę odpuścić sobie wizyty w Eskimo.

      Pamiętam tą lodziarnię z czasów dzieciństwa i niewiele się zmieniło (co jest oczywiscie na plus dla tego miejsca). W latach 80-tych stało się z termosami w długiej kolejce hehehe.

      Już trzecie pokolenie mojej rodziny tam chodzi na lody ;)

      Oby zawsze istniało (i trzymało swoją wysoką jakość) to kultowe miejsce.

      • 9 2

    • miś niestety zszedł na psy

      • 0 2

  • mało kto nie lubi lodów. Niestety nasze realia często skłaniaja do refleksji nad własnym zdrowiem i z czego te lody powstaja ... (3)

    ...i w jakich warunkach. Zatruć sie w sezonie to żaden problem...

    • 33 4

    • Chciało Ci się to pisać?! "niestety nasze realia... skłaniają do refleksji..." (2)

      bezrobotny polonista?

      • 4 17

      • zawsze się znajdzie jakis sobotni dzieciak co musi pocisnąć intelektualnej klasie... (1)

        smutne ale prawdziwe człowieczku. Zejdź ze słońca proszę, grozi udarem. Wiesz co to udar?

        • 9 3

        • "Pocisnąc intelektualnej klasie..."

          No nic dodać nic ująć, klasa jak się patrzy

          • 8 1

  • Kwaśniak (4)

    pan Franciszek Kwaśniak na Grabówku wymiata

    • 27 6

    • (1)

      Kiedyś tak, teraz już psy d*pami szczekają.

      • 6 0

      • serio tak slabo? mieszkalem niedaleko za dzieciaka i chcialem sie tam wybrac z sentymentu na lody.

        • 2 0

    • wow! (1)

      Tam jest caly czas otwarte?Jesli tak to jutro jestem u Kwasniaka na lodach z dziecmi,myslalam ze juz dawno zamkniete.Najlepsze lody w Gdyni

      • 4 1

      • Daj znać czy dobre, to też podjade.

        • 1 0

  • Zdrowe to mają być warzywa a nie lody.

    Lody mają być zimne, słodkie i pyszne. Już nie dajemy się zwariować...

    • 80 7

  • Najlepsza jest lista lodziarni, pod artykułem, którą otwiera SANEPID...

    • 45 1

  • tylko sorbety (8)

    są orzeźwiające, mega owocowe, niskokaloryczne; smakują wyśmienicie

    • 22 33

    • A przede wszystkim koszerne.

      • 6 4

    • (3)

      przeczytaj dokładnie skład kupionego sorbetu to się zdziwisz.Zawartosć owoców to najczęściej ok. 30% a reszta to woda i chemia. Smacznego!!

      • 3 5

      • wolę zmrożony wsad owocowy z lodem(bo woda, o której piszesz to zwykłe kostki lodu) niż tłuszcze ze śmietaną,cukrem i również chemią trzykrotnie większą (barwniki, dodatki smakowe, emulgatory, stabilizatory); te mają tej chemii zdecydowanie mniej, a są idealne na upał

        • 3 2

      • można sobie samemu zrobić sorbety zróżnych owoców

        przepis powyżej, na pewno zdrowsze niż te śmietanowe albo proszkowe z wodą

        • 4 0

      • Guzik prawda. Są różne sorbety różnych firm, zależy jakie kupisz. Szukaj takich w których zawartość jest większa, najlepiej 60%.
        Albo zrób sorbet sam.

        • 3 0

    • Sorbet to nie lody!! (1)

      kupujesz sok i zamrażasz już masz sorbet!!
      Sorbety wymyślano jak zawsze do ciemnoty by wyciągać od nich kasę wystarczyła medialna reklama i bajeczki o zdrowych niby lodach dla grubasów .

      • 1 4

      • jadłeś kiedys sorbet?

        jaki sok zamrożony???
        sorbet to papka zamrożonej pulpy owocowej, często z kawałkami owoców połączona z sokiem i zmiksowanym lodem

        • 1 0

    • przepis

      wczoraj próbowałem ten z przepisu - zajefajny prosty i smaczny

      • 3 0

  • najgorsze lody (4)

    "lodziarnia" w gdyni obok kina warszawa, są okropne, w smaku czuć chemię...

    • 37 10

    • a w zapachu fizykę, coś strasznego

      • 23 2

    • (2)

      czy w Gdyni jest Kino Warszawa??

      • 8 6

      • nie

        • 0 3

      • a ty

        co dziecko blaszaka (silverscreen) i popcornu ?

        • 9 1

  • (4)

    Tylko Lody Miś rządzą w trójmieście.

    • 34 12

    • (2)

      ja robie lepsze, moj mis nie narzeka:) koledzy tez.

      ;)

      • 17 4

      • zwlaszcza te kręcone (1)

        • 5 1

        • wlasnie za kreconymi nie przepada...

          ;)

          • 3 1

    • niestety miś schodzi na psy

      to nie są już te lody które jadłam w latach osiemdziesiątych. Chodziłam do szkoły obok lodziarni i latem na dużej przerwie kupowało się lody. Nie zapomnę tego smaku. Właścicielem był starszy Pan który codziennie pilnował receptury. Teraz w niektórych smakach wyczuwa się jakiś smakowy proszek np. truskawkowy. Kiedyś to znajdowało się w lodach prawdziwe owoce. Szkoda, że się popsuły.

      • 3 3

  • Moje lody są najlepsze

    • 23 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Depresja poporodowa. Rozmowa z psycholożką Martą Zawadzką-Zboś

spotkanie, konsultacje

IV Gdańskie Dni Zdrowia

spotkanie, konferencja

Z psychodietetyczką przy herbacie

spotkanie

Najczęściej czytane