• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lekka dieta na wiosnę i lato - jak komponować menu z wykorzystaniem owoców i warzyw?

Joanna Puchala
24 maja 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Wiosną i latem dania mogą być zdecydowanie lżejsze, kiedy temperatura za oknem jest wyższa nie ma potrzeby jedzenia aż tak kalorycznych dań, jak w czasie zimy. Wiosną i latem dania mogą być zdecydowanie lżejsze, kiedy temperatura za oknem jest wyższa nie ma potrzeby jedzenia aż tak kalorycznych dań, jak w czasie zimy.

Wiosną i latem chętniej decydujemy się na lekkie potrawy. Świeże owoce i warzywa są też sprzymierzeńcem w walce o idealną figurę. Podpowiadamy, dlatego warto korzystać z sezonowych udogodnień komponując codzienne menu.



Jak komponujesz swoje wiosenne menu?

Lato to pora, w której owoce i warzywa smakują najlepiej, niestety wiele osób traktuje je jako mało istotny element jadłospisu. Często z braku czasu warzywa ograniczamy tylko do surówki do obiadu, a owoce do banana po treningu.

Tymczasem dostarczają one organizmowi wielu wspaniałych składników odżywczych. Specjaliści mówią, że najlepiej podzielić je na pięć porcji w ciągu dnia i dołączać do innych składników. Jednak warzywa warzywom nierówne, podobnie ma się sprawa z owocami.

- Latem do naszej diety możemy wprowadzać nowalijki, ale w ograniczonej ilości i powinniśmy baczniej się im przyglądać. Wybierać powinniśmy warzywa nieprzerośnięte, nadmierny wzrost może wskazywać na przenawożenie. Warzywa, owoce obierajmy ze skórki, gdyż wiele toksyn gromadzi się płytko pod skórką. Ważne jest także dokładne mycie warzyw i owoców - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Wiosną i latem dania mogą być zdecydowanie lżejsze, kiedy temperatura za oknem jest wyższa nie ma potrzeby jedzenia aż tak kalorycznych dań, jak w czasie zimy.

- Spokojnie możemy rezygnować z mrożonek czy kiszonek, których było więcej porą zimową. Powinno się unikać gotowych sałatek z dodatkiem majonezowego sosu czy konserwantów - mówi Dominika Dietrich. - Wiosną warto wprowadzać sałatki ze świeżych warzyw. Do poszczególnych posiłków można dodawać większe ilości warzyw, do śniadania można śmiało zjeść cały pomidor - przekonuje.
Ważnym produktem wiosennego jadłospisu są także owoce. Warto jednak zwracać uwagę na ich ilość. Ważnym produktem wiosennego jadłospisu są także owoce. Warto jednak zwracać uwagę na ich ilość.

Naleśniki czy jajko zamiast mięsa?



Kiedy jest cieplej zdarza się też, że często rezygnujemy również z mięsa.

- Na obiad można wprowadzać dania takie jak naleśniki czy makaron z serem i owocami, pamiętając jednak, że ilość mącznych obiadów nie powinna być częstsza niż dwa razy w tygodniu. Na obiad możemy także wybierać jajka sadzone na małej ilości tłuszczu, gotowany kalafior - połowa małej sztuki i dwa lub trzy młode ziemniaki z koperkiem - sugeruje Dominika Dietrich.
W upalne dni możemy ochłodzić organizm bogatym w witaminy i składniki mineralne chłodnikiem. Do jego przygotowania doskonale sprawdzą się botwinka, szpinak czy ogórek.

- W okresie letnim możemy również zasmakować w sałatkach na bazie sezonowych, surowych warzyw z dodatkiem pełnowartościowego białka, na przykład: sałatka z dodatkiem jajka, białego sera, chudego mięsa lub ryby - podkreśla dietetyk Magdalena Oleś ze Slimfood.
Lato to pora, w której owoce i warzywa smakują najlepiej, niestety wiele osób traktuje je jako mało istotny element jadłospisu. Lato to pora, w której owoce i warzywa smakują najlepiej, niestety wiele osób traktuje je jako mało istotny element jadłospisu.

Jadłospis ułatwi dobranie diety



Dobrze zbilansowana dieta powinna opierać się na czterech lub pięciu posiłkach, spożywanych w odstępach co trzy lub cztery godziny. Pomoże to w przyspieszeniu metabolizmu i szybszym spalaniu tłuszczu.

- Aby lepiej komponować menu wiosenne zachęcam do zapisywania swojego dotychczasowego sposobu żywienia, takie zapisywanie pozwoli na uświadomienie sobie błędów, jakie się na co dzień popełnia - dodaje Dominika Dietrich.

Owoce do śniadania i koktajli



Ważnym produktem wiosennego jadłospisu są także owoce. Warto jednak zwracać uwagę na ich ilość.

- Owoce mogą być świetnym dodatkiem do porannej lekkiej owsianki, jaglanki czy komosanki. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do koktajli na bazie jogurtu czy napoju roślinnego. Z warzyw i owoców możemy łatwo przygotować smoothie. Gdy najdzie nas ochota na lody, naturalnie słodkie owoce można wykorzystać do przygotowywania sorbetów. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku dojrzałe owoce jagodowe, brzoskwinie, morele czy banany - mówi Magdalena Oleś.
Dobrze zbilansowana dieta powinna opierać się na czterech lub pięciu posiłkach, spożywanych w odstępach co trzy lub cztery godziny. Dobrze zbilansowana dieta powinna opierać się na czterech lub pięciu posiłkach, spożywanych w odstępach co trzy lub cztery godziny.

Wyciskamy witaminy



W okresie wiosenno-letnim dobrze jest ograniczać ilość kawy i herbaty. W zamian za to możemy decydować się na picie świeżych soków z owoców i warzyw. Pamiętajmy jednak, by wypijać je do posiłków, a pomiędzy nimi wypijać jedynie wodę.

- Zamiast słodkich, wysokokalorycznych napojów warto przygotować domową, orzeźwiającą lemoniadę z dodatkiem świeżej mięty i cytryny, a nawet arbuza - dodaje Magdalena Oleś.

Opinie (29) 5 zablokowanych

  • Super sprawa (7)

    Spaślaki odchudzać się. Wyglądacie okropnie. Tylko żrecie i żrecie

    • 14 9

    • i wice wersja he he he... (4)

      i wice wersja

      • 6 1

      • wice wersja? (3)

        Uważaj, bo za takie teksty będziesz pociągnięty za konsekwencje ;)

        • 0 1

        • takie, o których nie śniło się nawet fizjologom (2)

          • 0 0

          • fizjonomiom :) (1)

            • 1 0

            • ach, skusiłem :)

              • 0 0

    • (1)

      Cały pomidor można zjeść - toż to obżarstwo.

      • 0 1

      • absolutnie nie! tylko listek mięty jest dopuszczalny

        • 1 0

  • (1)

    Owoce mają dużo cukru. Co z tego, że naturalnie występującego ale to jest cukier. O wiele lepszą propozycją są warzywa ale nie zamieniam i nie rozumiem dlaczego mam rezygnować z zielonej herbaty czy kawy. Jedno drugiego nie wyklucza a zielona herbata to same zalety.

    • 19 6

    • twoja głupota na pewno nie jest lepsza :)

      • 0 8

  • Korektorze, gdzie jesteś? (1)

    Zjeść możemy "całego pomidora" a nie "cały pomidor". A poza tym przydałaby się informacja, że warto rozpocząć odchudzanie, czy zmianę diety od wizyty u lekarza. Podstawowe badania mogą wykazać w czym tkwi istota nadmiernych kilogramów i jak sobie z nimi poradzić.

    • 10 8

    • istota zawsze jest taka sama, za dużo żrą a za mało się ruszają

      • 0 0

  • tylko grill, kiełbasa, kaszanka, karkówka. co ja jakiś zając jestem?

    • 16 6

  • Nic nie jest wstanie zastąpić mięsa! Właśnie nie obieramy bo to co najbardziej wartościowe jest właśnie pod skórką! (1)

    Ale jak ktoś kupuje pędzone pryskane i szkodliwe warzywa to mu obieranie nic nie da!

    • 4 7

    • słaby troling

      • 0 0

  • A u mnie na balkonie dziś karkuweczka z gryla i piwko (1)

    oczywiście lajt

    • 10 6

    • nadal słaby troling alanie z iławy

      a tak na prawdę januszu z falowca

      • 0 0

  • Przede wszystkim ruszac tylek! (2)

    Jesli ruszacie tylek chociaz troche to nawet jak zjecie paczka albo dwa to nic sie nie stanie. Problemem jest brak ruchu i kondycji, moja sasiadka 30 lat nie moze wejsc bez zatrzymania sie na 3 pietro, sapie tak glosno ze zawsze ja slychac. Cos tu jest nie tak...

    • 5 6

    • Sapie bo ja obrabiam na tych schodach

      • 1 1

    • ruszac d*pSKA trzeba

      Gdy ktos grylla zjesc se chce, to piwo leci tez ! i karkowe se wezmie, i bagietą zagryzie. ouuu jeee lato jest, czuje sie, ze dobrze dzis bedzie !

      • 1 0

  • mięso czerwone i białe z kurczaków i indyków to dzisiaj regularny syf jakościowo (3)

    od wielu lat WHO podaje, że mięsa czerwone przetworzone są w pierwszej grupie produktów powodujących nowotwory (w tej samej grupie jest np. palenie tytoniu i azbest), a mięsa czerwone i białe są w drugiej grupie powodującej nowotwory. przyszłość jest w diecie roślinnej, bo jak producenci mięsa nas nie otrują to zrobi to przetwórca, a farmy ekologiczne to pic na wodę bo większość z nich jest ekologiczna dlatego, że zwierzęta mogą korzystać z wybiegu i dziabać "świeżą" trawkę, oczywiście tylko "mogą", bo nie chcą, bo wszystko jest zautomatyzowane i najczęściej mają paszę z antybiotykiem podstawioną pod sam ryj, więc nawet kurze się nie chce z kurnika wyjść, a nawet jak wyjdzie to je trawę wątpliwej jakości ze skażonej gleby... zdrowsza jest dieta roślinna, ale to tylko wybór mniejszego zła, bo co dzisiaj jest ekologiczne? a co za efekt jak wypijemy soczek do steka? przecież soczek od razu trafi do jelita z żołądka i będzie uderzenie cukru we krwi pozostawiające nadal uczucie głodu, nasz mikrobiom nawet nie odczuje, że jakieś owoce przez nas przeszły, a stek będzie trawiony całymi godzinami razem z zawartym w nim syfem. Ludzkość nie ma szans... albo nas zaleje woda albo wyginiemy od chorób i własnego żarcia.

    • 2 9

    • no własnie i ty dzieki tej diecie roslinnej masz siano zamiast mózgu :)

      • 2 2

    • bardzo słaby troling

      bardzo słaby

      • 0 0

    • jedno jest prawdą, Polacy na swoim rynku mają od 20 lat najgorsze ście*wo i państwo nie kontroluje tego

      natomiast Polacy są w stanie wyprodukować dobrej jakości mięso
      ale ono trafia na stoły europy zachodniej i to po tych samych cenach! szok!

      i to jest wina państwa polskiego, że Polaków karmi tym i na to pozwala,
      polecam pojechać do Szwecji lub Niemiec i wejść do dowolnej restauracji/baru
      i zobaczycie, że mają takiej jakości mięso i chleb jak w Polsce 30 lat temu

      PS
      widziałemw na youtube filmik gdzie jakiś stary dziad przeklinał Unię Europejską
      za to, że w polskich sklepach jest syf a nie mięso,
      w d*pie był, g*wno widział i g*wno wie,
      każdemu polecam samemu się przekonać jakie dobre mięso jest w UK, Szwecji i Niemczech

      • 0 0

  • (3)

    Po warzywach i owocach jestem głodny jak wilk.

    • 3 3

    • w jelitach jest produkowanych 20 różnych hormonów w tym hormon głodu grelina (1)

      układ pokarmowy wysyła masę sygnałów do mózgu, w tym sygnałów fałszywych, niektóre warzywa podlegają dłuższemu procesowi rozkładu i uwalnianiu się substancji odżywczych więc mózg nie dostaje od razu informacji że się najadłeś, musisz wówczas trochę odczekać na efekt, a nie ratować się od razu dodatkowym stekiem i deserem. a poza tym jak ktoś ma przyzwyczajenia, że od lat odżywia się w określony sposób to przejście na dietę zieloną wymaga odrobiny cierpliwości i dyscypliny, jak wszystko inne w życiu przy zmianie.

      • 0 1

      • twój mózg nie wysyła zadnych sygnałów bo masz siano zamiast mózgu :)

        • 0 2

    • dołącz warzywa kaloryczne np. ziemniaki

      oczywiście, że po samym błonniku, minerałach i witaminach będziesz czuł głód,
      ziemniaki i tłuszcze potrzebujesz do tego, oliwę, olej, masło, smalec, nasiona mają tłuszcze, orzechy, skwarki

      na przykład po plackach ziemniaczanych będziesz bardzo najedzony

      • 0 0

  • oj ja mam tak świetnie skomponowaną dietę wege sport od cateringu Tummy Heaven że nie zamienię jej na żadną inną!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Światowy Dzień Zdrowia

wykład

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

IV Gdańskie Dni Zdrowia

spotkanie, konferencja

Najczęściej czytane