• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jakie herbaty warto pić i dlaczego?

Joanna Puchala
14 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Różne gatunki herbat charakteryzują się nie tylko innym kolorem suszu, ale także zapachem, smakiem i właściwościami. Różne gatunki herbat charakteryzują się nie tylko innym kolorem suszu, ale także zapachem, smakiem i właściwościami.

Herbaty w Europie dzieli się według koloru suszu. Procesy, którym są poddawane różnicują jednak nie tylko ich barwy, ale także smak, zapach i właściwości. Zdecydowanie najpopularniejsza w Polsce jest herbata czarna.




Czy pijesz regularnie herbaty

Czarna herbata - właściwości


Czarna herbata zawiera sporą ilość teiny. Ma działanie zbliżone do kofeiny, przez co może z powodzeniem zastąpić kawę. Wszystko dzięki pobudzającym właściwościom herbaty.

- Warto pamiętać, że teina zmniejsza wchłanianie żelaza, więc osoby z niedoborem tego pierwiastka powinny już być ostrożniejsze. Czarna herbata zawiera również karoten, fluor, witaminy B1, B2, PP, C oraz P i K, a także teaflawinę, która poprawia zdolności poznawcze mózgu, a więc myślenie, zapamiętywanie czy procesy uwagi mogą nam się poprawić właśnie dzięki piciu czarnej herbaty - wyjaśnia Anna Szymborska, ekspert, wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Czarna herbata zaskakuje mnogością odmian, wśród których każdy znajdzie smak idealny dla siebie. Ciekawym urozmaiceniem dla tego gatunku herbat są dodatki: konfitury, imbir, cytryna czy goździki, które dodatkowo rozgrzeją w jesienne, chłodne wieczory.

- Czarna herbata poprawia koncentrację, orzeźwia i dodaje energii jak filiżanka espresso. Zalecana jest osobom o wysokim poziomie cholesterolu, pomaga w procesie trawienia a także w walce z zatruciami - mówi Patrycja Dombrowska, manager kawiarni BaikaGalerii Przymorze.
Dziennie nie powinno się jednak przekraczać trzech lub czterech filiżanek herbaty czarnej, gdyż zakwasza nasz organizm, co może skutkować bólami głowy, zmęczeniem, a także brakiem energii.

Herbaciarnie i kawiarnie w Trójmieście


Zielona i biała herbata jest uznawana za najzdrowszą. Zielona i biała herbata jest uznawana za najzdrowszą.

Która z herbat jest najzdrowsza?



Herbata zielona jest bogata w polifenole, czyli związki, które pomagają pozbyć się z naszego organizmu wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za szybsze starzenie naszego organizmu. Zieloną herbatę powinni pić niemal wszyscy, którym zależy na utrzymywaniu dobrej kondycji przez długie lata.

- Zieloną herbatę można nazwać najstarszym lekarstwem świata. Jej działanie zdrowotne przypisuje się grupie polifenoli, ponieważ te związki mogą unieszkodliwiać wolne rodniki i w ten sposób zapobiegać nowotworom. Zielona herbata doskonale zaspokaja pragnienie, uspokaja w stresie, odtruwa organizm. Aby zielona herbata nie była zbyt gorzka, należy ją zalewać wodą o temperaturze 70-80 st. C, a nie wrzątkiem - mówi Dominika Dietrich, dietetyk z Akademii Skutecznej Diety.
Jej właściwości mogą docenić także osoby zmagające się z podwyższonym cholesterolem i ciśnieniem lub na dietach odchudzających. Zielona herbata pomaga bowiem w obniżeniu tzw. złego cholesterolu, ciśnienia krwi, pomaga pozbyć się cellulitu i wspomaga trawienie.

- Jest bardzo bogata w takie składniki jak: teina, garbniki, alkaloidy, witaminy B1, B2, B5, K, C, E, PP oraz wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod. Mało znane działanie zielonej herbaty związane jest z komarami. Picie jej zmienia zapach skóry, niewyczuwalny dla człowieka, ale wyczuwalny dla owadów, na które działa odstraszająco - dodaje Anna Szymborska.
Biała herbata zawiera natomiast aż dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona, dlatego regularne jej picie działa na organizm przeciwnowotworowo, przeciwstarzeniowo i przeciwmiażdżycowo.

- Charakteryzuje się niskim stopniem przetworzenia ze względu na nieskomplikowany proces przetworzenia, co sprawia, że zachowuje wiele substancji odżywczych, m.in. witaminę C, duże ilości teiny czy wspomniane polifenole - wylicza Anna Szymborska.
Pobudza, orzeźwia, redukuje poziom napięcia i stresu. Herbata biała powstaje z młodych, nierozwiniętych pączków. Kiedy zwiędną są zasuszone i nie są poddawane fermentacji. Ma działanie zbliżone do zielonej herbaty, ale znacznie silniejsze.

- Białą herbatę potocznie nazywa się eliksirem młodości. Ze względu na proces produkcji białą herbatę można uznać za najzdrowszą - dodaje Dominika Dietrich.
Czytaj także: Pokrzywa. Kiedy warto ją stosować?

Czerwona herbata na odchudzanie



Czerwona herbata z kolei jest sprzymierzeńcem osób walczących o poprawę sylwetki i redukcję wagi. Podobnie jak zielona herbata, zawiera duże ilości polifenoli, teinę, mangan, wapń, fluor i olejki eteryczne. Poza działaniem odchudzającym pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi, a także ma właściwości detoksykujące.

- Herbata czerwona jest uzyskiwana z tej samej rośliny, co liście herbaty czarnej, poddawana jest dodatkowemu procesowi fermentacji, odróżnia ją od herbaty czarnej bardziej gorzkawy smak i intensywny zapach. Herbata czerwona, inaczej pu-erh ma dobry wpływ na działanie całego organizmu. Wspomaga trawienie i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, a dzięki obecności kwasu GABA w czerwonej herbacie uznaje się ją za napój uspokajający i redukujący stres i napięcie - wyjaśnia Dominika Dietrich.
Zielona herbata - jak wpływa na zdrowie i urodę? Zielona herbata - jak wpływa na zdrowie i urodę?

Herbatę z hibiskusa można spożywać na zimno i na gorąco. Herbatę z hibiskusa można spożywać na zimno i na gorąco.

Herbata z hibiskusa



Herbata z hibiskusa zawiera przeciwutleniacze, dzięki którym obniża poziom cholesterolu LDL, hibiskus wzmacnia serce i układ krążenia. Zawiera witaminę C, przez co wzmacnia odporność organizmu, obniża gorączkę i łagodzi kaszel, wspomaga trawienie, oczyszcza organizm.

- Zimą i jesienią serwujemy ją z dodatkiem cytryny, co potęguje dodatkowo ilość witaminy C. Napar z hibiskusa ma też piękną barwę, słodkawy posmak oraz szereg właściwości zdrowotnych docenianych przez naszych klientów całym rokiem - wyjaśnia Patrycja Dombrowska.

Miejsca

Opinie (38) 2 zablokowane

  • Do dyskusji (2)

    Sprawa sporna bo nawet plantacje ziołowe podlegają 2 razy w roku opryskom tam też zbiera się robactwo może i są jakieś zdrowe herbaty tylko najpierw musiała by być gleba zdrowa.

    • 10 9

    • (1)

      To prawda. Parę lat temu cała Francja, która na nowo "odkrywa" herbatę, emocjonowała się przekroczonymi normami pestycydów i innych chemicznych związków w herbatach. U nas się o tym nie mówi...
      Kocham zieloną herbatę, ale piję ją bez złudnego poczucia, że to zdrowe.

      • 7 0

      • Muszą trochę pryskac bo robaki by w ziolowej herbacie były. Mam znajomego który pracował kiedyś Gdańskim herbapolu i nasluchałam się coś niecos o tym. Ponoć liście dziurawca to się ruszały same :-( fuj

        • 1 0

  • (3)

    Herbatę zieloną piję na przemian z cisowianką. Nie wiem, jakie ma właściwości, po prostu taka najbardziej mi smakuję z odrobiną cukru :)

    • 3 8

    • (2)

      Cisowianka nie ma dobrego smaku

      • 4 2

      • Najlepsza jest nałęczowianka lekko gazowana.

        • 0 2

      • Z tym akurat się nie zgodzę, mi smakuje. Przynajmniej nie śmierdzi mułem jak to często bywa.

        • 1 0

  • Parzenie zielonej herbaty

    Nie każdą zieloną parzy się w niskiej temperaturze. Wszystko zależy od gatunku. Goryczka też w jednych zielonych jest obecna (np. gunpowdery mają intensywną gorycz), w innych - niemal wcale, choć oczywiście zła temperatura parzenia tę goryczkę wydobywa (niektórzy to lubią). Np. herbaty zielone japońskie i chińskie to dwa zupełnie różne światy. Żeby wypić dobrą zieloną, najpierw trzeba wydać trochę więcej pieniędzy, niż na ekspresówki, potem - poświęcić trochę uwagi sposobowi zaparzania, nauczyć się swoich ulubionych gatunków itp. Ale nie ma lepszego napoju.

    • 19 2

  • Susz ... po co parzyć?

    Można go połączyć z bibułką i np. wypalić ;) To też jakaś opcja.

    • 13 5

  • Jakoś nie widzę w tym zestawieniu yerba mate ... czyli bardzo popularnej w Am. Pd. herbaty z ostrokrzewu paragwajskiego... (2)

    • 11 2

    • popularna w ameryce pd oraz u hipsterów

      • 4 3

    • Cejrowski skutecznie od niej odstrasza.

      Lepiej nie pić tego, by nie bredzić, jak on.

      • 7 5

  • Tylko i wyłącznie.

    Dobra mieszanka dobrej herbaty Ceylon z dobrym Earl Grayem.
    Pół na pół.

    • 6 9

  • (4)

    Przerobiłem całą masę herbat. Piję herbaty tylko zielone i czarne poddane pełnej fermentacji. Próbowałem herbat ekskluzywnych, ekologicznych, japońskich i bóg wie jeszcze jakich. Mówiąc krótko moja przygoda z herbatami zatoczyła koło i obecnie piję chińskiego uczciwego klasycznego Yunnana zarówno zieloną jak i czarną i w zupełności mi to wystarcza :)
    Po prostu wyszedłem ponad przerost formy nad treścią.

    • 17 6

    • (1)

      Dodam jeszcze, że teina i kofeina to ta sama substancja

      • 5 3

      • Chemicznie tak, ale z uwagi na inne wchłanianie przez organizm, różnią się w działaniu

        • 7 0

    • (1)

      Z Twojej wypowiedzi wynika glownie to, ze uwazasz sie za wyjatkowego :)

      • 3 4

      • jak każdy

        on po prostu mniej to ukrywa

        • 5 0

  • Herbaty z rumem (1)

    • 7 4

    • Z wiśniówką!

      • 3 0

  • wszystko jedno byle z prądem

    • 10 5

  • Lubie Specjala.

    • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Opiekunie! Twoje zdrowie też jest ważne

warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane