• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Słodycze w święta z umiarem. Jak ograniczyć cukier?

JPU
22 grudnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Dzięki ograniczeniu cukru w święta nie tylko nie przytyjemy, ale i będziemy się cieszyć lepszym zdrowiem. Dzięki ograniczeniu cukru w święta nie tylko nie przytyjemy, ale i będziemy się cieszyć lepszym zdrowiem.

- Jeszcze kawałeczek serniczka? - czyli jak przetrwać święta i nie zapominać o miesiącach starań o zdrowe odżywianie i dobrą kondycję. Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się jednak zwykle z długim, rodzinnym biesiadowaniem przy suto zastawionym stole, a pierniki, makowce czy serniki zawierają ogromne ilości cukru, które potem przekładają się na nasze samopoczucie i nadprogramowe kilogramy. Sprawdzamy, czy ograniczenie cukru w tym czasie jest możliwe.



Czy ograniczasz cukier w święta?

- W naszej tradycji spędzenie świąt Bożego Narodzenia bez cukru wielu osobom wydaje się niemal niemożliwe, niemniej warto otworzyć się na nowe możliwości, zwłaszcza gdy w grę wchodzi nasze zdrowie - mówi Anna Szymborska, dietetyk, wykładowca i ekspert Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.

Dietetycy w Trójmieście


Mniej cukru, więcej zdrowia



Spożywanie cukru wiąże się nie tylko z dodatkowymi kilogramami, które po świętach na wiele sposobów próbujemy zrzucić, ale przede wszystkim z negatywnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia. W czasach, gdy wiele osób choruje na cukrzycę i zaburzenia gospodarki węglowodanowej, warto zwrócić uwagę na to, co jemy, by nie serwować sobie problemów.

- Całkowite wyeliminowanie cukru może być trudne nawet dla osób, które na co dzień prowadzą zdrowy tryb życia. Warto jednak znacznie ograniczyć jego ilość. Zamiast zajadać się ciastem, możemy zjeść jeden kawałek ciasta lub po pół kawałka dwóch rodzajów ciasta. Warto przy tym ograniczyć także spożycie innych węglowodanów - nie jeść chleba do śniadania, w trakcie obiadu zrezygnować z ziemniaków lub frytek. Dzięki temu zrobimy miejsce na porcję ciasta - wyjaśnia Dominika DietrichAkademii Skutecznej Diety.
Sporą pokusą dla wielu osób nie są same spotkania rodzinne, kiedy nie jemy aż tak dużo, ale podjadanie świątecznych słodyczy w kolejnych dniach. Właśnie z tego względu najlepiej ograniczyć domowe wypieki, a to, co zostało po świętach - zamrozić.

Czytaj także: Cukrzyca - choroba cywilizacyjna XXI wieku. Jak z nią walczyć?

Jakie zamienniki cukru stosować?



Oprócz tego warto otworzyć się na nowe smaki i zastąpić nimi tradycyjne słodkie wypieki. W deserach, które wymagają dosłodzenia, świetnie sprawdzą się zdrowe zamienniki: ksylitol, erytrol, stewia czy tagatoza.

- Ich wadą może być cena, niestety wyższa niż cena tradycyjnego cukru, ale wielu osobom ułatwi odzwyczajenie swoich kubków smakowych od słodkości. Można też przestać słodzić kawę lub herbatę. Z doświadczenia wiem, że mały odwyk cukrowy sprawia, że nasza wrażliwość na słodki smak się zwiększa i wszelkie słodkości zdają się być w pewnym momencie "aż za bardzo słodkie" - dodaje Anna Szymborska.
Święta mogą nam osłodzić także cytrusy oraz suszone owoce. Kompot ze śliwek nie wymaga dosładzania, a mniej słodkie ciasto możemy wzbogacić o mus z suszonych moreli. Pamiętajmy jednak, że suszone owoce mają wyższy indeks glikemiczny, dlatego trzeba uważać, by nie przesadzić z ich ilością.

Cukier nie tylko w słodyczach



O tym, że cukier znajduje się nie tylko w deserach czy wypiekach, wie większość z nas. Czasami ten ukryty w produktach dostępnych w sklepie może być bardziej zgubny niż ten, który spożywamy świadomie w deserach. Najlepszym sposobem, by uniknąć cukrowych pułapek, jest czytanie etykiet i przygotowywanie potraw samodzielnie.

- Mamy wtedy wpływ na skład i jakość potrawy, bo w wielu gotowych produktach cukier i jego odmiany są niemal pozycją obowiązkową. Czasami także w naszej kuchni wkrada się tam, gdzie niekoniecznie jest potrzebny. Robiąc barszcz, kupmy nieco słodszą odmianę buraków i nie dodawajmy cukru. Jabłka w szarlotce doskonale smakują bez dosładzania. Kluski z makiem? Dołóżmy parę rodzynek, skórkę pomarańczową, może odrobinę miodu. Zwróćmy uwagę także przy wyborze majonezu do sałatki jarzynowej. Tam w zależności od marki ilość cukru też jest różna - przekonuje Anna Szymborska.
Czytaj też: Okiem dietetyka: wyzwanie "30 dni bez słodyczy" - czy to dobry pomysł?

Dobrym pomysłem może okazać się przygotowanie zdrowszych deserów lub zastosowanie zamienników cukru. Dobrym pomysłem może okazać się przygotowanie zdrowszych deserów lub zastosowanie zamienników cukru.

Przepisy według dietetyk Anny Szymborskiej



Ciasto pomarańczowe bez cukru, mąki i tłuszczu

2 pomarańcze, koniecznie o cienkiej skórce
6 jajek (osobno białka i żółtka)
25 dag cukru brzozowego (lub ksylitolu), można też nie dosładzać w ogóle
30 dag mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
* w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę koniaku

Pomarańcze wyszorować dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą. Włożyć (całe owoce ze skórką) do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem około 15 minut od momentu zagotowania. Wodę wylać, a pomarańcze zalać ponownie zimną wodą i całą "operację" powtórzyć jeszcze raz (uwaga: dzięki kilkukrotnemu gotowaniu skórki tracą większość goryczy).

Pomarańcze po raz trzeci zalać zimną wodą, przykryć i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 75-90 minut, do czasu, aż będą miękkie. Wylać wodę, a pomarańcze odstawić do ostudzenia.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać mielonymi migdałami.

Wystudzone pomarańcze przekroić na ćwiartki, usunąć ewentualne pestki i dokładnie zmiksować (całe owoce wraz ze skórką). Cukier brzozowy podzielić na w miarę równe dwie części. Jedną część ubić z białkami na sztywną pianę i odstawić. Drugą część cukru dodać do żółtek i ubić na jasny krem. Dodać zmiksowane pomarańcze, proszek do pieczenia oraz mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać partiami ubitą pianę z białek i cukru. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do przygotowanej (wysmarowanej) tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić na najniższą półkę do gorącego piekarnika i piec 70-85 minut, do czasu, aż wbity w środek ciasta patyczek po wyjęciu będzie suchy. Gdyby ciasto w trakcie pieczenia zbyt mocno się rumieniło, przykryć je arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

Sernik pomarańczowy

Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować tłuszczem.
Masa serowa:

1000 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego (żeby nie było mleka w proszku i żadnych zbędnych składników)
200 g śmietany kremówki 30 proc.
150 g ksylitolu
5 dużych jajek
50 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej
2,5 dużej pomarańczy

Pomarańcze umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Jajka lekko roztrzepać ze śmietaną i ksylitolem. Dodać proszek budyniowy i ser. Wymieszać. Dodać sok i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Masę serową przelać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Piec sernik przez 2-2,5 godziny w kąpieli wodnej (do piekarnika wstawić naczynie z wodą), dzięki czemu sernik nie powinien pękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia.

Snickers bez mąki i cukru

Biszkopt:

4 białka jajka
150 g migdałów
2 łyżki ksylitolu

Masa:

250 g gęstego jogurtu greckiego
3 łyżki sera mascarpone
2 łyżki ksylitolu

Na wierzch:

25 g orzeszków ziemnych niesolonych
40 g gorzkiej czekolady 80 proc.
100 g suszonych daktyli

Migdały rozdrobnić, ale nie na mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać ksylitol. Do piany wsypać mielone migdały i wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Masa:

Jogurt zmiksować z serem mascarpone oraz ksylitolem. Wyłożyć na przestudzony biszkopt. Daktyle moczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, następnie zblendować na gładką masę, przełożyć na krem i posypać posiekanymi orzechami ziemnymi. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.
JPU

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (55)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Światowy Dzień Zdrowia

wykład

Najczęściej czytane