- 1 Nowy rektor GUMed wybrany (53 opinie)
- 2 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (12 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (89 opinii)
- 4 Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą? (42 opinie)
- 5 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (124 opinie)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Jak nie przytyć jesienią i zimą?
Za oknem jesień. Trudno przyzwyczaić się do myśli, że przez najbliższe miesiące będzie coraz mniej słońca i czekają nas długie, chłodne wieczory. To oznacza zmniejszoną aktywność fizyczna oraz podjadanie, czyli głównych wrogów pięknej sylwetki. Dlatego w czasie jesieni i zimy znacznie łatwiej jest przytyć. Co zatem zrobić, żeby powstrzymać "sezonowy" przyrost wagi?
W okresie jesiennym nasz układ odpornościowy wystawiony jest też na szczególnie trudne warunki.
- Warto skupić się na sposobie odżywiana jesienią i wybieraniu takich produktów żywnościowych, które pomogą nam wspomóc odporność. Pamiętajmy jednak, że aby nasz układ immunologiczny funkcjonował prawidłowo musimy dbać o jakość naszego jedzenia także w pozostałych porach roku, a nie tylko jesienią - mówi psycholog dietetyk Agata Szczerkowska-Malinowska z JemZdrowo.
Coraz więcej badań dowodzi, że flora bakteryjna naszego jelita pełni czynną rolę w regulowaniu układu immunologicznego, dlatego warto o nią zadbać.
- Jeżeli nasza flora bakteryjna jest we właściwej kondycji, jesteśmy w stanie zwalczyć różne infekcje i powstrzymać powstawanie nowotworów. Układ immunologiczny przy prawidłowej florze bakteryjnej będzie funkcjonował we właściwy sposób. W jelitach znajduje się ogromna ilość komórek odpornościowych, wchodzą one w skład tak zwanego śluzówkowego układu odpornościowego. Prawidłowa dieta ma też wpływ na szczelność naszego jelita i uniemożliwia wnikanie drobnoustrojów i innych szkodliwych substancji. Musimy pamiętać o spożywaniu fermentowanych produktów mlecznych takich jak: jogurty, kefiry, maślanki, mleko acidofilne. Zawierają one bakterie fermentacji mlekowej, poprawiających mikroflorę jelitową. Nie zapominajmy również o kiszonkach: ogórkach, kapuście kiszonej, one również mają korzystny wpływ na florę naszego jelita - dodaje Agata Szczerkowska-Malinowska.
Regularność posiłków
Utrzymaniu prawidłowej masy ciała sprzyja przede wszystkim regularność posiłków.
- Jest to w szczególności istotne kiedy wzrasta ochota na potrawy bardziej kaloryczne. Warto wprowadzić do codziennego jadłospisu przynajmniej cztery posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolację w regularnych odstępach czasu, czyli średnio co trzy-cztery godziny. Taki podział posiłków w ciągu dnia wspomaga utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, dzięki czemu nie pojawiają się napady głodu - mówi Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, specjalista dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia.
Dobrym pomysłem może okazać się wyznaczanie godzin posiłków
- Weźmy kartę i długopis, napiszmy, o której najczęściej wstajemy i kładziemy się spać. Taka rozpiska pomoże nam w wyznaczeniu odpowiednich pór posiłku. Śniadanie powinniśmy zjeść maksymalnie godzinę lub półtorej po przebudzeniu a ostatni posiłek trzy godziny przed snem - mówi Dominika Dietrich.
Pożegnanie ze słodkimi przekąskami
Oglądając telewizję, pracując przy komputerze zwróćmy uwagę na to, co podjadamy.
- Kiedy częściej spędzamy czas w domu pozwalamy sobie na pyszne przekąski. Każda z nich to dodatkowe niepotrzebne kalorie, cukier i utwardzony tłuszcz. Jeśli nie potrafimy sobie odmówić ciasteczek czy innych słodyczy, najlepiej po prostu ich nie kupujmy - doradza Dominika Dietrich.
Zamiast podjadać, lepiej zróbmy sobie gorącą herbatę z imbirem i owocami, ale bez dodatku cukru.
Rozgrzejmy się!
Jesienią powinniśmy wystrzegać się chłodnych napoi, a także zimnych przekąsek. Rozgrzany organizm funkcjonuje lepiej i nie domaga się słodyczy.
- Staraj się do codziennej diety włączać zupy, owsianki, gulasze, zdrowe zapiekanki. Pomiędzy posiłkami pij ciepłą wodę z dodatkiem imbiru i cytryny, ale bez dodatku miodu. Kolacje też staraj się jeść na ciepło, świetnym pomysłem będzie zupa krem bez dodatku śmietany i dużej ilości masła. Surówki zastąpmy warzywami gotowanymi. Zadbajmy o sezonowość naszego jadłospisu - doradza Dominika Dietrich.
Nie ulegajmy dietetycznej modzie
- Na co dzień każdy z nas jest bombardowany coraz to bardziej nowatorskimi dietami. Niestety wiele z tych diet jest bardzo restrykcyjna i niezdrowa. Jesienią szczególnie ważne jest to, aby zadbać o wartość odżywczą pożywienia, ponieważ odporność jest obniżona. Po zastosowaniu diety restrykcyjnej bardzo łatwo zachorować na grypę czy inna infekcję - zauważa Dominika Dietrich.
Większość z tych diet jest uboga w tłuszcze, a to dzięki tłuszczom przyswajamy witaminy A, D, E, K.
- Restrykcyjne diety ograniczają spożycie węglowodanów, a to węglowodany są głównym paliwem i dostawcą energii dla organizmu ludzkiego. Jedząc tylko nabiał, czy same warzywa i owoce, można wychłodzić organizm, a po pewnym czasie rzucić się na słodycze, ponieważ organizm będzie tak bardzo odczuwał brak węglowodanów - dodaje Dominika Dietrich.
- Dietę warto też wzbogacić o orzechy, które dają uczucie sytości oraz są smaczną i zdrową przekąską. Orzechy to doskonałe źródło między innymi wartościowego białka, witaminy E, magnezu i błonnika pokarmowego - podkreśla Karolina Kaźmierczak-Siedlecka.
Przykładowy dzień jesiennej diety według psycholog dietetyk Agaty Szczerkowskiej-Malinowskiej:
- rozgrzewające śniadanie z kaszą jaglaną z jogurtem, mango, kiwi, nasionami słonecznika i odrobiną miodu.
- lunch: zupa dyniowa z imbirem i pestkami dyni
- obiad: łosoś dziki albo indyk z burakami, brokułami z sosem jogurtowo - czosnkowym, kiszoną kapustą i brązowym ryżem.
- kolacja: pieczywo pełnoziarniste z humusem, awokado, jajkiem, papryką i pomidorem z kiełkami.
- przekąska: kefir z migdałami.
Aktywność fizyczna
Jesień to również świetna pora na uprawianie aktywności fizycznej. Wbrew pozorom, możemy ćwiczyć nie tylko w zamkniętych pomieszczeniach, ale i na zewnątrz. Jeśli ubierzemy się odpowiednio, możemy biegać, jeździć na rowerze czy rolkach, a także trenować nordic walking.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (36) 7 zablokowanych
-
2018-10-06 23:08
- nie wprdlć jak opętany...
case closed
- 6 1
-
2018-10-07 08:38
O matko (1)
Co roku o tej porze ten sam artykuł. Kto ma przytyć i tak przytyje, a kto je w miarę racjonalnie i do tego uprawia jakiś sport - nie zarzuci przecież tego, bo jest jesień. Przestańcie ludzi wiecznie dręczyć tą samą papką i karmić strachem - ojej, żeby tylko kilograma nie przytyć.
- 12 0
-
2018-10-15 08:56
I dobrze że są takie artykuły. Może dzieki nim zmieni sie coś w naszych nawykach żywnościowych i moze będziemy jedli wiecej ryb i warzyw a nie miesa.
- 0 0
-
2018-10-07 09:17
(1)
Wciąż czekam na artykuł jak zdrowo przytyć :)
- 9 0
-
2018-10-08 22:02
a po co ?
- 0 2
-
2018-10-07 11:33
Jak nie przytyć jesienią i zimą?
Żryć mniej.
- 2 2
-
2018-10-07 15:57
Ja tam cały rok podjadam, zima tu niczego nie zmienia.
- 6 1
-
2018-10-07 22:06
Ja w zimę zawsze chudnę.
Bo w lato dużo grila i alkoholu spożywam to tyję. W zimę jestem grzeczny to chudnę. Ale już czekam na majówkę.
- 3 1
-
2018-10-08 16:15
jesień i zima najlesze pory na odchudzanie
- 4 1
-
2018-10-15 08:53
po prostu trzeba jeść wiecej owoców kasz i ryb
- 1 0
-
2018-12-17 14:08
(1)
ja tam nie ulegam modom. Staram się jedynie zdrowo odżywiać. Dietę opieram na kaszach warzywach i rybach. Na jesień dodaję sezonowe warzywa w tym dynię. A na święta i nowy roku sporządzam wiele potraw z łososia - uważam ze jest najlepszy
- 0 0
-
2018-12-17 19:12
z tym łososiem to masz rację, norweski jest zdrowy smaczny i w miarę tani, ciężko od niego przytyć
- 0 0
-
2019-03-12 19:09
coś czuję że łosoś "MOWI" sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających dietetyków:)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.