• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jak dbać o odporność?

Joanna Puchala
6 września 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Czosnek i imbir to nasi główni sprzymierzeńcy w walce z infekcjami.  Czosnek i imbir to nasi główni sprzymierzeńcy w walce z infekcjami.

Przełom lata i jesieni to czas, w którym bardzo łatwo o przeziębienie. Zmieniające się warunki pogodowe i pora roku nie sprzyjają odporności, dlatego zwłaszcza w tym okresie powinniśmy o nią odpowiednio zadbać.



Jak dbasz o odporność?

Funkcjonowanie układu odpornościowego w znacznej mierze zależy od sposobu odżywiania. Właściwie zbilansowana dieta zmniejsza bowiem ryzyko zachorowania.

- Na rynku dostępnych jest wiele produktów mających na celu uchronić nasz organizm przed infekcjami. Oprócz suplementów warto też zadbać o codzienną dietę, ponieważ odpowiednie odżywianie pomoże wzmocnić i ochronić organizm. Dieta jesienno - zimowa ma za zadanie rozgrzać organizm, a przede wszystkim dostarczyć mu cennych składników - mówi Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.

Przede wszystkim witamina C



Kwas askorbinowy - znany jako witamina C - jest szybko zużywany przez nasz organizm podczas infekcji, dlatego też szczególnie jesienią zaleca się suplementację.

- Dobrym źródłem witaminy C są m. in. natka pietruszki, czerwona papryka, porzeczki, truskawki, żurawina oraz owoce cytrusowe - mówi Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, specjalista dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia. - Oprócz witaminy C istotną rolę we wzmocnieniu odporności odgrywa witamina D. Zapotrzebowanie na nią jest bardzo zróżnicowane i zależy m. in. od wieku oraz stanu fizjologicznego (przykładowo: ciąża, laktacja). Główny źródłem tej witaminy jest synteza skórna. Witaminę D można dostarczyć z pożywienia, wprowadzając do diety takie produkty, jak tran, ryby (np. śledź, makrela, łosoś, tuńczyk), mleko i produkty mleczne. Warto podkreślić, że zawartość witaminy D w produktach żywnościowych jest niewielka i niestety często konieczna jest jej suplementacja.
Funkcjonowanie układu odpornościowego w znacznej mierze zależy od sposobu odżywiania. Funkcjonowanie układu odpornościowego w znacznej mierze zależy od sposobu odżywiania.

Składniki mineralne



Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego wiąże się nie tylko z dostarczaniem witamin, ale też składników mineralnych. Ważną rolę odgrywają: cynk, selen i żelazo.

- Selen zwiększa aktywność komórek układu immunologicznego. Jego źródłem są podroby, ryby, czosnek oraz nasiona roślin strączkowych. Cynk zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, w związku z tym również wpływa na poprawę odporności. Cynk występuje w serach podpuszczkowych, wątrobie, kaszy gryczanej oraz w mniejszych ilościach w jajkach - dodaje Karolina Kaźmierczak-Siedlecka.
Niedobór żelaza może być związany z obniżeniem czynności bakteriobójczych.

- Warto zauważyć, że istnieją dwa rodzaje żelaza, tj. żelazo hemowe zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz żelazo niehemowe, którego źródłem są głównie produkty roślinne. Oprócz zawartości żelaza w danym produkcie istotna jest również jego przyswajalność. Żelazo z połączeń hemowych jest zdecydowanie lepiej przyswajalne niż z połączeń niehemowych. Źródłem żelaza są podroby, w tym w szczególności wątroba, mięso - głównie czerwone, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych oraz jajka - podkreśla Karolina Kaźmierczak-Siedlecka.
Najważniejsze witaminy i składniki mineralne wg Dominiki Dietrich, które powinny znaleźć się w diecie mającej na celu wzmocnienie odporności:

Witamina C - jest jedną z najważniejszych witamin wspomagających układ immunologiczny, pobudza tworzenie się komórek odpornościowych - limfocytów B. Witaminę C można znaleźć w papryce czerwonej, kapuście kiszonej, natce pietruszki oraz owocach cytrusowych.

Witamina A - chroni nabłonek układu oddechowego przed dostaniem się drobnoustrojów. Witamina A znajduje się w maśle, jajkach, marchewce, tranie.

Cynk - jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym, który buduje odporność organizmu. Cynk można znaleźć w pestkach dyni, orzechach, innych ziarnach, pieczywie z pełnego ziarna, ryżu brązowym, płatkach owsianych oraz w rybach.

Selen - ma bardzo duże znaczenie w przypadku prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, poprzez zwalczanie namnażania się drobnoustrojów chorobotwórczych. Selen można znaleźć w sezamie, orzechach brazylijskich, a także w rybach.

Zdrowe tłuszcze - NNKT - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - znajdują się głównie w rybach morskich np. w makreli, śledziu. Kwasy powodują wzrost prostaglandyn, pobudzających układ odpornościowy do pracy. Kwasy te znajdują się także w produktach pochodzenia roślinnego np. oleju lnianym, rzepakowym, sezamowym.


Napar z malin pomoże nam się rozgrzać i dostarczy cennych witamin. Napar z malin pomoże nam się rozgrzać i dostarczy cennych witamin.

Cebula, czosnek i imbir - podstawa żywieniowa w walce z infekcjami



- Cebula zawiera glikozydy, które pozytywnie wpływają na wzmacnianie odporności. Jest antybiotykiem, który niszczy bakterie, nawet gronkowca złocistego. Sok z cebuli zapobiega infekcjom, ułatwia gojenie się ran. Warzywo to ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne, jest rewelacyjnym lekiem na choroby górnych dróg oddechowych - podkreśla Dominika Dietrich. - Czosnek nie zawsze lubiany, ale nie można o nim zapomnieć w komponowaniu menu jesiennego. Czosnek jest bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym. Można go zastosować w leczeniu infekcji gardła, przeziębień, grypy, infekcji oskrzeli i płuc. Imbir natomiast wykazuje działanie rozgrzewające, dlatego jest bardzo dobrym dodatkiem do herbaty z cytryną i miodem.
Chcąc wzmocnić odporność możemy również sięgać po rozgrzewające i wzmacniające odporność napoje: napar z malin, ciepłą wodę z cytryną i imbirem czy rosół.

- Napar z malin ma działanie napotne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zarówno maliny, jak i ich liście działają przeciwgorączkowo - tłumaczy Dominika Dietrich. - Dwie łyżki suszu z malin należy zalać połową szklani wrzątku, odczekać ok. 10-15 minut i wypić napar. Do naparu można dodać także naturalnego soku z malin bez dodatku sztucznego cukru
W okresie jesiennym i zimowym nie zapominajmy też o systematycznym nawadnianiu organizmu.

- Zimą wypijamy bardzo małe ilości wody, często tłumacząc, że woda jest za zimna. Jest na to sposób - do szklanki ciepłej przegotowanej wody można dodać dwie łyżki soku z cytryny oraz starty korzeń imbiru - około ¼ łyżeczki. Taką wodę można pić pomiędzy posiłkami - sugeruje Dominika Dietrich. - Jeżeli temperatura na zewnątrz jest bardzo niska, dobrym sposobem na rozgrzanie jest rosół. Co ciekawe, wcale nie musi być bardzo tłusty - może być ugotowany na mięsie z indyka czy kawałku wołowiny z dużą ilością warzyw. Rosół sprawdza się także w przypadku osób, które chorują na grypę i nie mają ochoty na jedzenie.

Miejsca

Opinie (57) 2 zablokowane

  • A dietetyk wiedziala? (5)

    Że nasze polskie jabluszko z sadu ma więcej witaminy C niż te pomarańczowe cetrusy sprowadzane nie wiadomo skąd? Jablka jedzcie dla zdrowotności. Smaczne, a i nasycą co nieco. Nasze są najlepsze.

    • 38 3

    • a Kargul wiedzial (3)

      Że jedno jabłko to okolo 100 g fruktozy która w wątrobie ulega przekształceniu min w cholesterol ....

      • 1 10

      • Jem jabłka codziennie od dziecka, cholesterol: 132. (1)

        • 4 2

        • Zbyt niski

          Zbyt niski poziom cholesterolu jest podstawą do badań wątroby.

          • 0 0

      • cholesterol jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego!
        Bardziej obawiałabym się pestycydów, nie od dziś wiadomo że jabłko od kwiatka do naszego brzucha jest pryskane kilkadziesiąt razy!

        • 4 0

    • Widzę, że ma Pani brak umiejętności czytania ze zrozumieniem

      • 2 0

  • Zdrowe jedzenie, aktywnosc fiz., suplementacja (5)

    Na zime koniecznie jakis kompleks witamin i witamine d, do tego normalna aktywnosc fizyczna tj. ok. 10-11k krokow, 3 x w tygodniu silownia i 1x basen, do tego jako takie zdrowe jedzenie. Gwarantuje wam, ze przez lata nie bedziecie chorowac.

    • 9 12

    • lenie minusują

      jw.

      • 1 3

    • Ostatnie badania mówią (2)

      Że witamina C nie pomaga wgle na chorobę, tylko na niedobór witaminy C.
      Także jak już jest się chorym to nic nie pomoże.

      • 4 0

      • też to słyszałam,
        zastanawiam się tylko jak wytłumaczyć to że moje wysportowane i młode koleżanki i szef z pracy - którzy nie mają czasu na gotowanie - chorują;
        ja jestem panią w średnim wieku - mam czas na zrobienie obiadu z surówką pełną witaminy C ale na sport trochę mniej (lubię jeździć na rowerze, długie spacery i pływanie ale nie mam na to tyle czasu ile bym chciała) - co najwyżej raz w roku złapię lekkie przeziębienie trwające 24h.

        • 8 0

      • artykuł nie mówi jak wyleczyć chorobę, tylko jak wzmocnić odporność żeby nie zachorować. A witamina C (i inne minerały i witaminy) pomagają wzmocnić odporność.

        • 3 0

    • suplementy to tylko nabijanie kieszeni ich producentom - są niepotrzebne

      najlepsze suplementy są w warzywniaku

      • 6 0

  • (5)

    Znakomitym źródłem witaminy C jest na przykład kapusta kiszona. Ale pani "specjalistka" woli polecać owoce cytrusowe.

    • 41 4

    • Wszystkie kiszonki są kopalnią witaminy C i innych minerałów i witamin.

      Kiszonki - kapusta, cytryna, kapusta pekińska, ogórki, rzodkiewka, seler, pietruszki korzeń, burak, marchew i wiele innych. Spróbujcie kiszonej rzodkiewki. Smak ma nieziemski :)

      • 14 2

    • Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem

      • 2 1

    • (2)

      Artykuł zawiera cenne informacje poparte nauką. Złośliwa krytyka ludzi, którzy coś przeczytają i myślą, że dużą mają wiedzę, jest bez sensu.

      • 2 7

      • Poparte nauką... (1)

        Podpiszesz się pod tymi informacjami? W artykule nie ma odniesień do źródeł badań, które potwierdziłyby przytoczone teorie. Jest ich zbyt wiele, dlatego nie trudno się zagubić. Polecam jednak poświęcić trochę czasu i dotrzeć do rzetelnych źródeł (da się!), wtedy głupoty typu "Że jedno jabłko to około 100 g fruktozy która w wątrobie ulega przekształceniu min w cholesterol" (zapominając np. o błonniku, który w szlaku metabolicznym fruktozy odgrywa zasadniczą rolę) + kilka innych farmazonów z treści artykułu i komentarzy, będziecie tylko omiatać wzrokiem z lekkim ironicznym uśmiechem ;)

        • 3 1

        • Wystarczy zobaczyć kto się podpisał pod artykułem

          Wiedza tzw jarmarczna, plus sprawne operowanie ctrl-c i ctrl-v.

          • 2 1

  • podstawa to ruch na świeżym powietrzu (2)

    od kiedy zacząłem biegać nie choruję, a całe życie byłem raczej chorowity, to po prostu działa

    • 28 3

    • Zgodzę się. ja bym jeszcze dodał przegrzewanie się (1)

      Ludzie siedzą w dusznych pomieszczeniach 26 stopni, ubierają się jak na front wschodni, moczą w wannie z wodą 40 stopni a potem jak otworzy taki lodówkę, to od razu katar.
      22 stopnie w pomieszczeniu to powinien być absolutny maks, najlepiej trzymać około 20. Inaczej masz inkubator dla bakterii.

      • 17 0

      • Trzymamy 19 st. i właśnie jest ok, a mamy małe dzieci.

        Ja przestałem się przeziębiać od kiedy chodzimy na marszo- spacery z psem, w każdą pogodę.

        • 11 0

  • nie kisić się zimą w domu przy 24 stopniach i zredukować spożycie szkodliwego mięsa (5)

    • 25 4

    • A jakie mięso jest nieszkodliwe? (3)

      Pytam z ciekawości, bo jem wszystkie mięsa

      • 8 1

      • mięso ryby (2)

        • 0 3

        • Było pytanie o nieszkodliwe (1)

          Ryby to tablica Mendelejewa

          • 2 0

          • To przeciwnie, niż zawartość Twojej głowy, tam żadnego atomu z tablicy Mendelejewa nie uświadczysz.

            • 3 0

    • Wegetarianie są łatwo rozpoznawalni!

      Niedobór B12 wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie mózgu, dlatego piszą takie głupkowate komentarze

      • 3 3

  • Jana (2)

    A gdzie zioła wzmacniające odporność np. Echinacea (jeżówka) albo czystek?

    • 15 3

    • W aptece i na łące

      • 7 0

    • Ekstrakty z jeżówki (Echinacea) i czarnego bzu

      mają udokumentowane działanie wzmacniające odporność.

      • 7 0

  • Herbatka z kory wierzby a nie aspiryna ktora robi dziury w jelitach lub paracetamol, ktory tylko usmierza bol i nic poza tym (1)

    • 9 1

    • Aspiryna to samo zło. Robi dziury w jelitach, mózgu, powoduje wygraną PIS i zmienia światła na skrzyżowaniach na czerwone

      • 11 0

  • Seta i galareta.

    I zadne chorobsko nie wezmie

    • 14 3

  • Już śpieszę z wyjaśnieniami (3)

    Ludzie pomiędzy 25 a 60 rokiem życia prawie w ogóle nie zapadają na bakteryjne choroby układu oddechowego (np angina). Jeżeli już, jest to wirus (np. grypa). A jak wiadomo, przed wirusami nie ma ochrony pod postacią witamin, czosnku czy imbiru.
    Tak więc żadne cudowne terapie nie pomogą, pomoże jedynie zrównoważona dieta.

    • 9 5

    • "Prawie" robi różnicę. (1)

      W Przychodniach wczesną wiosną i wczesną zimą jest mnóstwo pacjentów w przedziale wiekowym 25-60 ze stanem zapalnym gardła, czasem ropnym.

      • 1 3

      • Zawsze znajdzie się jakas patologia

        • 2 0

    • Świetne streszczenie artykułu który właśnie o tym mówi :) tylko trochę rozwija co konkretnie oznacza to zrównoważenie jesienią i zimą :)

      • 3 0

  • (1)

    Aby nie zarazić się od innych wirusem należy jeść czosnek. Dużo i często, a najlepiej bez przerwy. Aromat trawionego oraz właśnie żutego czosnku sprawi, że potencjalny wirusodawca nie zbliży się wystarczająco by coś sprzedać. W sumie to nikt się nie zbliży. Co w przypadku komunikacji miejskiej daje korzyść w postaci miejsca do siedzenia. Wystarczy aby żujący stanął nad upatrzonym miejscem, odetchnął pełną piersią, a już po chwili ustąpią mu miejsca.

    • 32 3

    • Czosnek to za mało

      Należy jeszcze dzień wcześniej wypić wódeczkę i przed wejściem do autobusu zapalić papieroska. Wtedy ani wirus ani nawet kontrola nie złapie

      • 9 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Najczęściej czytane