- 1 Nowy rektor GUMed wybrany (58 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (91 opinii)
- 3 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (13 opinii)
- 4 Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą? (42 opinie)
- 5 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
- 6 Coraz więcej rodziców odmawiających szczepienia dzieci (280 opinii)
Przełom lata i jesieni to czas, w którym bardzo łatwo o przeziębienie. Zmieniające się warunki pogodowe i pora roku nie sprzyjają odporności, dlatego zwłaszcza w tym okresie powinniśmy o nią odpowiednio zadbać.
- Na rynku dostępnych jest wiele produktów mających na celu uchronić nasz organizm przed infekcjami. Oprócz suplementów warto też zadbać o codzienną dietę, ponieważ odpowiednie odżywianie pomoże wzmocnić i ochronić organizm. Dieta jesienno - zimowa ma za zadanie rozgrzać organizm, a przede wszystkim dostarczyć mu cennych składników - mówi Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Przede wszystkim witamina C
Kwas askorbinowy - znany jako witamina C - jest szybko zużywany przez nasz organizm podczas infekcji, dlatego też szczególnie jesienią zaleca się suplementację.
- Dobrym źródłem witaminy C są m. in. natka pietruszki, czerwona papryka, porzeczki, truskawki, żurawina oraz owoce cytrusowe - mówi Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, specjalista dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia. - Oprócz witaminy C istotną rolę we wzmocnieniu odporności odgrywa witamina D. Zapotrzebowanie na nią jest bardzo zróżnicowane i zależy m. in. od wieku oraz stanu fizjologicznego (przykładowo: ciąża, laktacja). Główny źródłem tej witaminy jest synteza skórna. Witaminę D można dostarczyć z pożywienia, wprowadzając do diety takie produkty, jak tran, ryby (np. śledź, makrela, łosoś, tuńczyk), mleko i produkty mleczne. Warto podkreślić, że zawartość witaminy D w produktach żywnościowych jest niewielka i niestety często konieczna jest jej suplementacja.
Składniki mineralne
Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego wiąże się nie tylko z dostarczaniem witamin, ale też składników mineralnych. Ważną rolę odgrywają: cynk, selen i żelazo.
- Selen zwiększa aktywność komórek układu immunologicznego. Jego źródłem są podroby, ryby, czosnek oraz nasiona roślin strączkowych. Cynk zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, w związku z tym również wpływa na poprawę odporności. Cynk występuje w serach podpuszczkowych, wątrobie, kaszy gryczanej oraz w mniejszych ilościach w jajkach - dodaje Karolina Kaźmierczak-Siedlecka.
Niedobór żelaza może być związany z obniżeniem czynności bakteriobójczych.
- Warto zauważyć, że istnieją dwa rodzaje żelaza, tj. żelazo hemowe zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz żelazo niehemowe, którego źródłem są głównie produkty roślinne. Oprócz zawartości żelaza w danym produkcie istotna jest również jego przyswajalność. Żelazo z połączeń hemowych jest zdecydowanie lepiej przyswajalne niż z połączeń niehemowych. Źródłem żelaza są podroby, w tym w szczególności wątroba, mięso - głównie czerwone, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych oraz jajka - podkreśla Karolina Kaźmierczak-Siedlecka.
Witamina C - jest jedną z najważniejszych witamin wspomagających układ immunologiczny, pobudza tworzenie się komórek odpornościowych - limfocytów B. Witaminę C można znaleźć w papryce czerwonej, kapuście kiszonej, natce pietruszki oraz owocach cytrusowych.
Witamina A - chroni nabłonek układu oddechowego przed dostaniem się drobnoustrojów. Witamina A znajduje się w maśle, jajkach, marchewce, tranie.
Cynk - jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym, który buduje odporność organizmu. Cynk można znaleźć w pestkach dyni, orzechach, innych ziarnach, pieczywie z pełnego ziarna, ryżu brązowym, płatkach owsianych oraz w rybach.
Selen - ma bardzo duże znaczenie w przypadku prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, poprzez zwalczanie namnażania się drobnoustrojów chorobotwórczych. Selen można znaleźć w sezamie, orzechach brazylijskich, a także w rybach.
Zdrowe tłuszcze - NNKT - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - znajdują się głównie w rybach morskich np. w makreli, śledziu. Kwasy powodują wzrost prostaglandyn, pobudzających układ odpornościowy do pracy. Kwasy te znajdują się także w produktach pochodzenia roślinnego np. oleju lnianym, rzepakowym, sezamowym.
Cebula, czosnek i imbir - podstawa żywieniowa w walce z infekcjami
- Cebula zawiera glikozydy, które pozytywnie wpływają na wzmacnianie odporności. Jest antybiotykiem, który niszczy bakterie, nawet gronkowca złocistego. Sok z cebuli zapobiega infekcjom, ułatwia gojenie się ran. Warzywo to ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne, jest rewelacyjnym lekiem na choroby górnych dróg oddechowych - podkreśla Dominika Dietrich. - Czosnek nie zawsze lubiany, ale nie można o nim zapomnieć w komponowaniu menu jesiennego. Czosnek jest bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym. Można go zastosować w leczeniu infekcji gardła, przeziębień, grypy, infekcji oskrzeli i płuc. Imbir natomiast wykazuje działanie rozgrzewające, dlatego jest bardzo dobrym dodatkiem do herbaty z cytryną i miodem.
Chcąc wzmocnić odporność możemy również sięgać po rozgrzewające i wzmacniające odporność napoje: napar z malin, ciepłą wodę z cytryną i imbirem czy rosół.
- Napar z malin ma działanie napotne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zarówno maliny, jak i ich liście działają przeciwgorączkowo - tłumaczy Dominika Dietrich. - Dwie łyżki suszu z malin należy zalać połową szklani wrzątku, odczekać ok. 10-15 minut i wypić napar. Do naparu można dodać także naturalnego soku z malin bez dodatku sztucznego cukru
W okresie jesiennym i zimowym nie zapominajmy też o systematycznym nawadnianiu organizmu.
- Zimą wypijamy bardzo małe ilości wody, często tłumacząc, że woda jest za zimna. Jest na to sposób - do szklanki ciepłej przegotowanej wody można dodać dwie łyżki soku z cytryny oraz starty korzeń imbiru - około ¼ łyżeczki. Taką wodę można pić pomiędzy posiłkami - sugeruje Dominika Dietrich. - Jeżeli temperatura na zewnątrz jest bardzo niska, dobrym sposobem na rozgrzanie jest rosół. Co ciekawe, wcale nie musi być bardzo tłusty - może być ugotowany na mięsie z indyka czy kawałku wołowiny z dużą ilością warzyw. Rosół sprawdza się także w przypadku osób, które chorują na grypę i nie mają ochoty na jedzenie.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (57) 2 zablokowane
-
2018-09-06 09:16
A dietetyk wiedziala? (5)
Że nasze polskie jabluszko z sadu ma więcej witaminy C niż te pomarańczowe cetrusy sprowadzane nie wiadomo skąd? Jablka jedzcie dla zdrowotności. Smaczne, a i nasycą co nieco. Nasze są najlepsze.
- 38 3
-
2018-09-06 10:54
a Kargul wiedzial (3)
Że jedno jabłko to okolo 100 g fruktozy która w wątrobie ulega przekształceniu min w cholesterol ....
- 1 10
-
2018-09-06 12:59
Jem jabłka codziennie od dziecka, cholesterol: 132. (1)
- 4 2
-
2018-09-08 09:16
Zbyt niski
Zbyt niski poziom cholesterolu jest podstawą do badań wątroby.
- 0 0
-
2018-09-06 13:52
cholesterol jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego!
Bardziej obawiałabym się pestycydów, nie od dziś wiadomo że jabłko od kwiatka do naszego brzucha jest pryskane kilkadziesiąt razy!- 4 0
-
2018-09-06 15:51
Widzę, że ma Pani brak umiejętności czytania ze zrozumieniem
- 2 0
-
2018-09-06 09:25
Zdrowe jedzenie, aktywnosc fiz., suplementacja (5)
Na zime koniecznie jakis kompleks witamin i witamine d, do tego normalna aktywnosc fizyczna tj. ok. 10-11k krokow, 3 x w tygodniu silownia i 1x basen, do tego jako takie zdrowe jedzenie. Gwarantuje wam, ze przez lata nie bedziecie chorowac.
- 9 12
-
2018-09-06 14:30
lenie minusują
jw.
- 1 3
-
2018-09-07 07:58
Ostatnie badania mówią (2)
Że witamina C nie pomaga wgle na chorobę, tylko na niedobór witaminy C.
Także jak już jest się chorym to nic nie pomoże.- 4 0
-
2018-09-07 09:18
też to słyszałam,
zastanawiam się tylko jak wytłumaczyć to że moje wysportowane i młode koleżanki i szef z pracy - którzy nie mają czasu na gotowanie - chorują;
ja jestem panią w średnim wieku - mam czas na zrobienie obiadu z surówką pełną witaminy C ale na sport trochę mniej (lubię jeździć na rowerze, długie spacery i pływanie ale nie mam na to tyle czasu ile bym chciała) - co najwyżej raz w roku złapię lekkie przeziębienie trwające 24h.- 8 0
-
2018-09-07 09:59
artykuł nie mówi jak wyleczyć chorobę, tylko jak wzmocnić odporność żeby nie zachorować. A witamina C (i inne minerały i witaminy) pomagają wzmocnić odporność.
- 3 0
-
2018-09-07 14:28
suplementy to tylko nabijanie kieszeni ich producentom - są niepotrzebne
najlepsze suplementy są w warzywniaku
- 6 0
-
2018-09-06 09:38
(5)
Znakomitym źródłem witaminy C jest na przykład kapusta kiszona. Ale pani "specjalistka" woli polecać owoce cytrusowe.
- 41 4
-
2018-09-06 12:05
Wszystkie kiszonki są kopalnią witaminy C i innych minerałów i witamin.
Kiszonki - kapusta, cytryna, kapusta pekińska, ogórki, rzodkiewka, seler, pietruszki korzeń, burak, marchew i wiele innych. Spróbujcie kiszonej rzodkiewki. Smak ma nieziemski :)
- 14 2
-
2018-09-06 14:32
Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem
- 2 1
-
2018-09-06 17:09
(2)
Artykuł zawiera cenne informacje poparte nauką. Złośliwa krytyka ludzi, którzy coś przeczytają i myślą, że dużą mają wiedzę, jest bez sensu.
- 2 7
-
2018-09-06 23:56
Poparte nauką... (1)
Podpiszesz się pod tymi informacjami? W artykule nie ma odniesień do źródeł badań, które potwierdziłyby przytoczone teorie. Jest ich zbyt wiele, dlatego nie trudno się zagubić. Polecam jednak poświęcić trochę czasu i dotrzeć do rzetelnych źródeł (da się!), wtedy głupoty typu "Że jedno jabłko to około 100 g fruktozy która w wątrobie ulega przekształceniu min w cholesterol" (zapominając np. o błonniku, który w szlaku metabolicznym fruktozy odgrywa zasadniczą rolę) + kilka innych farmazonów z treści artykułu i komentarzy, będziecie tylko omiatać wzrokiem z lekkim ironicznym uśmiechem ;)
- 3 1
-
2018-09-07 06:34
Wystarczy zobaczyć kto się podpisał pod artykułem
Wiedza tzw jarmarczna, plus sprawne operowanie ctrl-c i ctrl-v.
- 2 1
-
2018-09-06 09:41
podstawa to ruch na świeżym powietrzu (2)
od kiedy zacząłem biegać nie choruję, a całe życie byłem raczej chorowity, to po prostu działa
- 28 3
-
2018-09-06 12:11
Zgodzę się. ja bym jeszcze dodał przegrzewanie się (1)
Ludzie siedzą w dusznych pomieszczeniach 26 stopni, ubierają się jak na front wschodni, moczą w wannie z wodą 40 stopni a potem jak otworzy taki lodówkę, to od razu katar.
22 stopnie w pomieszczeniu to powinien być absolutny maks, najlepiej trzymać około 20. Inaczej masz inkubator dla bakterii.- 17 0
-
2018-09-06 12:58
Trzymamy 19 st. i właśnie jest ok, a mamy małe dzieci.
Ja przestałem się przeziębiać od kiedy chodzimy na marszo- spacery z psem, w każdą pogodę.
- 11 0
-
2018-09-06 10:00
nie kisić się zimą w domu przy 24 stopniach i zredukować spożycie szkodliwego mięsa (5)
- 25 4
-
2018-09-06 12:02
A jakie mięso jest nieszkodliwe? (3)
Pytam z ciekawości, bo jem wszystkie mięsa
- 8 1
-
2018-09-06 13:07
mięso ryby (2)
- 0 3
-
2018-09-06 15:41
Było pytanie o nieszkodliwe (1)
Ryby to tablica Mendelejewa
- 2 0
-
2018-09-06 17:54
To przeciwnie, niż zawartość Twojej głowy, tam żadnego atomu z tablicy Mendelejewa nie uświadczysz.
- 3 0
-
2018-09-06 16:00
Wegetarianie są łatwo rozpoznawalni!
Niedobór B12 wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie mózgu, dlatego piszą takie głupkowate komentarze
- 3 3
-
2018-09-06 10:21
Jana (2)
A gdzie zioła wzmacniające odporność np. Echinacea (jeżówka) albo czystek?
- 15 3
-
2018-09-06 13:05
W aptece i na łące
- 7 0
-
2018-09-06 16:03
Ekstrakty z jeżówki (Echinacea) i czarnego bzu
mają udokumentowane działanie wzmacniające odporność.
- 7 0
-
2018-09-06 10:57
Herbatka z kory wierzby a nie aspiryna ktora robi dziury w jelitach lub paracetamol, ktory tylko usmierza bol i nic poza tym (1)
- 9 1
-
2018-09-06 12:08
Aspiryna to samo zło. Robi dziury w jelitach, mózgu, powoduje wygraną PIS i zmienia światła na skrzyżowaniach na czerwone
- 11 0
-
2018-09-06 11:33
Seta i galareta.
I zadne chorobsko nie wezmie
- 14 3
-
2018-09-06 12:00
Już śpieszę z wyjaśnieniami (3)
Ludzie pomiędzy 25 a 60 rokiem życia prawie w ogóle nie zapadają na bakteryjne choroby układu oddechowego (np angina). Jeżeli już, jest to wirus (np. grypa). A jak wiadomo, przed wirusami nie ma ochrony pod postacią witamin, czosnku czy imbiru.
Tak więc żadne cudowne terapie nie pomogą, pomoże jedynie zrównoważona dieta.- 9 5
-
2018-09-06 12:56
"Prawie" robi różnicę. (1)
W Przychodniach wczesną wiosną i wczesną zimą jest mnóstwo pacjentów w przedziale wiekowym 25-60 ze stanem zapalnym gardła, czasem ropnym.
- 1 3
-
2018-09-06 13:06
Zawsze znajdzie się jakas patologia
- 2 0
-
2018-09-06 13:12
Świetne streszczenie artykułu który właśnie o tym mówi :) tylko trochę rozwija co konkretnie oznacza to zrównoważenie jesienią i zimą :)
- 3 0
-
2018-09-06 13:45
(1)
Aby nie zarazić się od innych wirusem należy jeść czosnek. Dużo i często, a najlepiej bez przerwy. Aromat trawionego oraz właśnie żutego czosnku sprawi, że potencjalny wirusodawca nie zbliży się wystarczająco by coś sprzedać. W sumie to nikt się nie zbliży. Co w przypadku komunikacji miejskiej daje korzyść w postaci miejsca do siedzenia. Wystarczy aby żujący stanął nad upatrzonym miejscem, odetchnął pełną piersią, a już po chwili ustąpią mu miejsca.
- 32 3
-
2018-09-06 15:45
Czosnek to za mało
Należy jeszcze dzień wcześniej wypić wódeczkę i przed wejściem do autobusu zapalić papieroska. Wtedy ani wirus ani nawet kontrola nie złapie
- 9 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.