Jagody - eliksir zdrowia, urody i młodości

Najnowszy artukuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Jagody to jedne z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają ogólną kondycję organizmu.
Jagody to jedne z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają ogólną kondycję organizmu. fot. Agnieszka Majewska

Małe, niepozorne owoce jagody posiadają tyle cudownych właściwości, że nie sposób wspomnieć o wszystkich. Sezon jagodowy w pełni, zanim więc kolejny raz sięgniecie po gotowe medyczne czy kosmetyczne produkty, zobaczcie, czy nie lepiej przygotować je samemu w domu.



W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" podpowiadamy, jak samodzielnie i szybko zrobić domowe kosmetyki czy produkty wykorzystywane w lecznictwie lub kuchni. Tym razem wybieramy się na jagodobranie.

Skład, który robi wrażenie

W liściach borówki czarnej, które także znalazły zastosowanie w domowej apteczce, znajdują się olejki eteryczne, antocyjany, glikozydy fenolowe, garbniki, sole mineralne i inne. Natomiast jagody zawierają pierwiastki mineralne, takie jak selen, cynk, miedź, mangan, żelazo, witaminy C, B1, B2, A, PP, kwasy owocowe (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy), kwasy garbnikowe, kwas foliowy, błonnik, ale najistotniejsze są antocyjany, czyli bardzo silne przeciwutleniacze. To dzięki nim jagody są najbardziej odmładzającym pożywieniem na świecie.

Jagody w służbie urody

- Dzięki swoim właściwościom czarne jagody znalazły szerokie zastosowanie w produktach kosmetycznych nawilżających, łagodzących i odżywiających skórę. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające (spowalniają procesy starzenia), ściągające, uszczelniają też naczynia krwionośne. Ponadto wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, bakteriobójcze - mówi kosmetolog Monika Grinkowska z Instytutu Spa & Wellness Venice. - Liście borówki czarnej również działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a ponadto ściągająco. Skutecznie hamują wydzielanie łoju i potu.
Wyciąg z jagód, podobnie jak wyciąg z bzu czarnego, jest używany w przemyśle kosmetycznym w kosmetykach mających za zadanie nawilżyć i odżywić skórę.

Jedna z wersji maseczki jagodowej. Płatki owsiane, olej kokosowy i oczywiście świeże jagody. Koi, nawilża, odżywia. Idealna do każdego rodzaju cery.
Jedna z wersji maseczki jagodowej. Płatki owsiane, olej kokosowy i oczywiście świeże jagody. Koi, nawilża, odżywia. Idealna do każdego rodzaju cery. fot. Agnieszka Majewska
Dla kogo jagodowe zabiegi?

- Kosmetyki zawierające w swoim składzie wyciąg z czarnych jagód polecane są osobom mającym cerę wrażliwą, trądzikową, tłustą i do cery naczyniowej. Liście borówki czernicy stosuje się w produktach kosmetycznych pomocnych w leczeniu trądziku, nadmiernej potliwości czy grzybicy. - dodaje Monika Grinkowska.
Czarne jagody to także wzmocnienie włosów i remedium na cellulit. Chronią skórę przed działaniem wolnych rodników, wygładzają zmarszczki, przyspieszają regenerację komórek, nadają jej promienny i świeży wygląd. Przyczyniają się do ogólnej poprawy stanu skóry, wygładzenia i wzrostu jej elastyczności. W domu, w prosty i szybki sposób, możemy przygotować na przykład naturalne jagodowe maseczki.

Jagodowa maska odżywczo-nawilżająca
Ćwierć szklanki czarnych borówek łączymy z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, łyżką miodu i łyżeczką soku z cytryny. Miksujemy wszystkie składniki i nakładamy na skórę twarzy i szyi na 10-15 minut. Zmywamy letnią wodą.

Tonizująca maseczka jagodowa
Do dwóch łyżek jagód dodajemy dwie łyżki sparzonych płatków owsianych i łyżkę soku z cytryny. Można ją też wzbogacić innymi dodatkami (np. miodem). Rozdrabniamy i łączymy wszystkie składniki. Nakładamy na skórę twarzy na 15 minut.

Okład pod oczy z jagodami
Kilka borówek rozgniatamy i dodajemy niewielką ilość miąższu lub żelu z aloesu. Taki okład nakładamy pod oczy na 10-20 minut. Delikatna i cienka skóra zyska solidną porcję nawilżenia, a jeśli schłodzimy wcześniej składniki, dodatkowo pomoże nam zredukować opuchliznę.

Jeśli obawiacie się fioletowych zabarwień skóry (sok z cytryny ma temu przeciwdziałać, skutecznie też usuwa plamy na rękach po jagodobraniu) użyjcie słabszych, ale mniej farbujących borówek amerykańskich.

Tonik z liści jagód do cery tłustej i trądzikowej
Łyżkę liści zalewamy niewielką ilością wody. Możemy dodać też innych roślin, które sprawdzą się przy cerach problematycznych, takich jak: krwawnik, babka lancetowata lub zwykła, liście poziomki, stokrotka, rumianek lub wiele innych. Napar parzymy około 15 minut, następnie przecedzamy i przelewamy do małego słoika lub butelki. Można go trzymać w lodówce przez kilka dni po przygotowaniu. Przecieramy skórę najlepiej kilka razy dziennie. Taki domowy tonik zwęża pory, oczyszcza, zapobiega przetłuszczaniu i reguluje wydzielanie sebum, przyspiesza też gojenie wyprysków.

Zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie znalazły nie tylko owoce jagód. Napar z liści borówki czernicy jest pomocny w leczeniu wielu dolegliwości.
Zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie znalazły nie tylko owoce jagód. Napar z liści borówki czernicy jest pomocny w leczeniu wielu dolegliwości. fot. Agnieszka Majewska
Na zdrowie

Jagody zostały uznane za jeden z najbardziej odmładzających pokarmów świata i sama ta informacja jest wystarczającym powodem, by zagościły one na stałe w naszej diecie. Ale swą popularność zawdzięczają także wielu, wielu innym prozdrowotnym właściwościom.

- Ostatnimi czasy obserwuję tendencję powrotu do tego, co naturalne i pierwotne, a borówka czernica to jeden z najstarszych medykamentów dawnych Słowian - informuje Agata Krupa, właścicielka sklepu ze zdrową żywnością Żółty Cesarz. - Owoc borówki czernicy działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, poprawia mikrokrążenie w gałce ocznej, zmniejsza dolegliwości wzrokowe tj. krótkowzroczność, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Wyciąg z liści jagody czarnej obniża poziom cukru, trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi, a napar ma zastosowanie w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, stanach zapalnych dróg moczowych oraz przy biegunkach.
Jagody zapobiegają anemii i chorobom oczu (tj. jaskra czy zaćma). Leczą żylaki i hemoroidy, łagodzą bóle brzucha i nudności. Walczą z cukrzycą i nadwagą. Chronią przed nowotworami i chorobą Alzheimera. Od dawna są wykorzystywane przy zatruciach (wychwytują toksyny i oczyszczają organizm). Borówki czarne wspomagają układ odpornościowy, wzmacniają i poprawiają ogólną kondycję organizmu.

Suszone liście wchodzą w skład mieszanki ziołowej dla diabetyków, ale napar sporządzony na ich bazie to także remedium na biegunkę, stany zapalne dróg moczowych i gardła (do płukania).

Napar z liści jagody
Łyżkę liści borówki czernicy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10-15 minut, by się zaparzyła. Pijemy 2-3 razy dziennie. Z liści jagód możemy sporządzić również odwar (gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut).

W kuchni zastosowań jagód jest bez liku. Nadają się na zupy, sosy, dżemy i konfitury czy jako nadzienie do pierogów. Najprościej jest jeść je na surowo (ewentualnie z dodatkiem cukru lub śmietany) ale z powodzeniem możemy dekorować nimi desery, dodawać do ciast, koktajli czy porannej owsianki.

Czytaj więcej o dobroczynnych właściwościach płatków owsianych

Jagody idealnie nadają się do wzbogacenia codziennych posiłków i deserów. Skutecznie urozmaicą śniadanie dostarczając cennych składników i minerałów.
Jagody idealnie nadają się do wzbogacenia codziennych posiłków i deserów. Skutecznie urozmaicą śniadanie dostarczając cennych składników i minerałów. fot. Agnieszka Majewska
Ci, którzy mają mało czasu lub cierpliwości mogą dostać produkty z jagód w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.

- Szczególnym zainteresowaniem wśród naszych produktów cieszą się stuprocentowe soki z borówki bez dodatku cukru, herbatki, suszone owoce oraz konfitury - mówi właścicielka sklepu ze zdrową żywnością Żółty Cesarz.
Ale w domu też z powodzeniem możemy przygotować smaczne "lekarstwa". Sok jagodowy to nie tylko pyszny dodatek do herbaty, jogurtu czy lodów. Polecany jest przy anemii, pękających naczynkach czy przy podwyższonym poziomie cukru we krwi.

Jagodowy sok
Kilogram jagód (około 2 l) zalewamy połową szklanki wody i dodajemy 800 gramów (lub mniej) cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut często mieszając. Następnie przecieramy jagody przez sito i wlewamy do sparzonych wcześniej butelek. Można pasteryzować.

Jak każdy produkt jagody mogą uczulać.

- Borówki mogą wywoływać reakcje alergiczne. Uczulenie na jagody objawia się zwykle opuchlizną (warg i powiek) i swędzącą wysypką - przypomina Agata Krupa. - Ponadto osoby chorujące na cukrzycę przed wypiciem naparu z liści borówki, który obniża poziom cukru we krwi, najpierw powinny skonsultować się z lekarzem.
Podobnie jak w przypadku innych poważnych chorób i innego zastosowania roślin o charakterze prozdrowotnym.

Czarne jagody powszechnie występują w lasach iglastych (choć nie tylko). Lubią tereny podmokłe, wrzosowiska, torfowiska.
Czarne jagody powszechnie występują w lasach iglastych (choć nie tylko). Lubią tereny podmokłe, wrzosowiska, torfowiska. fot. Agnieszka Majewska
Kiedy zbierać, jak suszyć, o czym pamiętać

Najwięcej jagód mamy szansę zebrać przez cały lipiec i na początku sierpnia, chociaż występują one nawet we wrześniu. Nie są zbyt trwałe, więc należy szybko je przetwarzać. Liście zbieramy tuż przed lub tuż po owocowaniu, czyli w czerwcu i wrześniu. Zarówno owoce jak i liście suszymy rozłożone cienką warstwą. Liście suszymy w zacienionym przewiewnym miejscu (lub w suszarniach) w temperaturze nie wyższej niż 35°C. Owoce w temperaturze nie wyższej niż 40°C (dosuszanie w 60°C).

Bezwzględnie należy pamiętać o tym, by zebrane owoce dokładnie umyć. Mogą one być źródłem zakażenia groźną chorobą pasożytniczą - bąblownicą, roznoszoną najczęściej przez lisy. A więc najpierw mycie, a potem możemy się nimi zajadać do woli.

Opinie (21) 2 zablokowane

  • Co to znaczy dokładnie umyć? Wystarczy przepłukać? (2)

    • 11 0

    • Nie

      • 1 4

    • spirytusem umyć

      • 0 3

  • sarny bardzo lubią pocierać o nie miejsca intymne i robić na nie siusiu:) (1)

    • 6 8

    • dlatego są takie zdrowe

      • 1 3

  • (1)

    Pewnie lis obsikał , stąd ta moc !!!

    • 8 3

    • Mamo dlaczego te czarne jagody są jeszcze czerwone ? Bo są zielone, jak będą czarne to będą granatowe.

      • 3 2

  • Bąblownica (4)

    Kiedyś nikt o tym nie słyszał...jadło się owoce prosto z krzaków i drzew i było dobrze. ..

    • 26 2

    • Kiedyś trudno się ją diagnozowało (1)

      A objawy występują po wielu latach od spożycia jaj tego tasiemca. Kiedyś nikt nie słyszał o nowotworach, po prostu się na nie umierało. Można by tak długo.

      • 10 3

      • nowotowory były zdiagnozowane np. też w roku 1989

        gdy moja przyjaciółka ze wsi na Kaszubach umierała na raka,
        a jagody zrywałam w lesie co roku w latach od 1983- 1990 na Kaszubach, jedliśmy " z krzaka" i do dzisiaj nikt nie ma żadnych nietypowych objawów chorobowych ( przeziębienie rzadko).

        Teraz zrywamy w małych ilościach, myjemy b.długo przed spożyciem.

        • 7 1

    • (1)

      babloWICA ( korekta ortografii )

      kiedys mogła być rzadsza, bo wścieklizna trzebiła lisy i jenoty, a bezpańskie psy były odstrzeliwane.

      dziś do plątających się psów nikt nie śmie strzelać, a dzikie psowate jedzą szczepionkę przeciw wściekliźnie, więc liczba tego tasiemca psiego i lisiego rośnie lawinowo.

      jagody z plantacji są bezpieczniejsze, niż dzikie z lasu

      • 1 2

      • Nic nie rozumiem, skoro nie odstrzelone psy wyjadają szczepionkę lisom to te powinny chorować na wściekliznę i jaki ma związek rosnąca choroba a jedzeniem tego przez psy ?

        • 1 2

  • 20 lat mniej w jedną noc

    Zjadłam wczoraj tego z kilogram... przychodzę dzisiaj do biura i koledzy pytają : "Co tutaj robisz dziewczynko" tak odmłodniałam przez jedną noc ;)

    • 27 1

  • Jagody

    Sa wspaniale-ale jak sam nie nazbierasz,to nie stac cie na zakup.

    • 13 3

  • (1)

    Lisy oblewaja jagody Zlotym Deszczem i dlatego sa takie smaczne. Ale jeszcze lepsze sa trufle swinskie prosto z chlewni. Niesamowity smak maja tez porzeczki oblane kocimi odorami zas mistrzem w dziedzinie zapachu jest Pepe De Swad tzn skunks...

    • 3 5

    • Pepe LE Swąd!

      Mega przystojny skunks.

      • 1 0

  • nie moge ich jeść bo mam po nich gazy (2)

    • 2 6

    • No to co ?

      • 1 1

    • Kobiety zawsze tak maja, nie jestes jedyna.

      • 1 3

  • Jagody przy jaskrze pewnie jedynie pomogą wzmocnić naczyńka krwionośne ale jak ma coś pomóc to niech to będzie nawet okład z

    Napady jaskry ostrej to nagły wzrost ciśnienia śródgałkowego
    przez zablokowany odpływ płynu komorowego (predysozycje:
    nadwzroczność, zaawansowany wiek, stres).
    Jaskra wtórna np. powodowana urazami (zwichnięcie soczewki),
    krwawieniem (np. cukrzyca) i guzami wewnątrzgałkowymi.

    • 0 0

  • kiedyś

    Tak kiedyś można było jeść prosto z krzaka w lesie, bo nie było lisów i saren które sikały na jagody. Proste.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konsultacje dietetyczne
Konsultacje dietetyczne
badania, konsultacje
sty 27
czwartek, g. 10:00
Gdynia, Medyczna Gdynia Sp. z o.o.
Konsultacje z zakresu dermatologii
Konsultacje z zakresu dermatologii
badania, konsultacje
g. 8:00 - 10:00
Gdańsk, Centrum Medyczne ARR
Kamuflaż w makijażu medycznym
Kamuflaż w makijażu medycznym
wykład, spotkanie
sty 27
czwartek, g. 18:00
Gdańsk, Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku