• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dynia - ozdoba, warzywo czy lek?

Agnieszka Majewska
5 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Dynia dostępna jest nawet do końca stycznia. O tym, dlaczego warto ją nabyć i poeksperymentować, piszemy w kolejnym odcinku z cyklu "Natura dla zdrowia i urody". Dynia dostępna jest nawet do końca stycznia. O tym, dlaczego warto ją nabyć i poeksperymentować, piszemy w kolejnym odcinku z cyklu "Natura dla zdrowia i urody".

Ozdobą jest niewątpliwą, często widywana w stroikach jesiennych, obowiązkowo z okazji Halloween. Warzywo? Mało kto wie, ale dynia to owoc, i to z rodziny jagód. Lekarstwo? Jak najbardziej. O tym, że dynia jest nie tylko ładna i smaczna, ale też zdrowa i upiększająca, warto przekonać się samemu.



Co przyrządzasz z dyni?

W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" chcemy zachęcić was do korzystania z naturalnych produktów, które można znaleźć na trójmiejskich straganach, w sklepach zielarskich czy na drzewach i krzewach. Tym razem podpowiadamy, do czego można wykorzystać dynię, dostępną w warzywniakach często nawet do grudnia (do pierwszych przymrozków).

Skład, który robi wrażenie

Dynia to skarbnica wielu minerałów i witamin. Potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, witamina B1 i B2, C, PP, i mnóstwo beta-karotenu, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A. Nasiona są źródłem białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i fitosteroli. Są obfite w selen, fosfor, mangan, cynk i magnez (aż 150 proc. zapotrzebowania dziennego w 100 g), witaminę B3 (niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego), a także E, B1, B2, A, C i D.

Dynia w służbie urody

Jest coraz bardziej popularna w profesjonalnej kosmetyce. Występuje jako składnik maseczek, odżywek, balsamów i peelingów, zwłaszcza tych enzymatycznych, gdyż sama w sobie posiada enzymy naturalnie złuszczające naskórek. Oprócz tych, które można kupić w sklepie, polecam samemu przygotować i wypróbować jej właściwości za pomocą kosmetyków, które zrobimy w domu.

Bajecznie łatwa w przygotowaniu jest maseczka, szczególnie polecana do cery suchej, o działaniu nawilżającym, regenerującym i wygładzającym.

Maseczkę z dyni z jogurtem albo z cynamonem możesz z powodzeniem zrobić samodzielnie. Maseczkę z dyni z jogurtem albo z cynamonem możesz z powodzeniem zrobić samodzielnie.
Maseczka z dyni z jogurtem. Do połowy szklanki miąższu z dyni dodaj ćwierć szklanki jogurtu. Możesz dodać sok z cytryny. Dobrze wymieszaj i nałóż na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Jest bardzo delikatna, możesz pozostawić ją nawet na 30 minut. Na koniec spłucz letnią wodą.

Dynia z miodem w połączeniu z łyżką oliwy i jajkiem nałożona na 20 minut oczyści cerę, odmłodzi i wygładzi jej niedoskonałości. A zwolennicy przypraw korzennych koniecznie powinni skusić się na maseczkę z dyni z cynamonem. Ma zbawienny wpływ zarówno na cerę suchą jak i tłustą - złuszcza, nawilża i odżywia. Do dwóch łyżek startego miąższu z dyni dodajemy ćwierć łyżeczki cynamonu oraz łyżkę miodu. Posiadacze cery suchej dodają łyżkę śmietany, cera tłusta zadowoli się łyżką soku jabłkowego. Po wymieszaniu fundujemy skórze sesję 15-minutową, po czym zmywamy letnią wodą.

Dynia jako remedium na suche i zniszczone włosy? Tak! Maski i płukanki do włosów stosowane są przez moją przyjaciółkę Ewę, która od lat korzysta z jej dobroczynnych właściwości, a której ja od lat zazdroszczę pięknych i mocnych włosów.

- Przepis jest prosty. Podobnie jak do maseczki biorę połowę szklanki miąższu dyni, dodaję ćwierć szklanki jogurtu i kilka łyżek miodu - mówi Ewa z Gdyni. - Mieszam, nakładam na włosy na 30 minut i trzymam pod czepkiem lub foliowym woreczkiem. Potem spłukuję. Płukanka wymaga trochę więcej czasu. Dwie szklanki pokrojonej drobno dyni ze skórką zalewam trzema szklankami wody i odstawiam na 3 godziny. Następnie gotuję na małym ogniu przez 40 minut. Po wystudzeniu i odcedzeniu używam raz w tygodniu. Działa nabłyszczająco i regenerująco.
Pestki z dyni są bardzo wartościowe i nie należy ich wyrzucać. Polecane są m.in. parom starającym się o dzieci. Pestki z dyni są bardzo wartościowe i nie należy ich wyrzucać. Polecane są m.in. parom starającym się o dzieci.
Dynia jest jedną z tych cudownych roślin, której wszystkie elementy możemy wykorzystać. Dlatego nie wyrzucajmy nasion. W walce z trądzikiem pomoże maseczka z pestek dyni zmiażdżonych w moździerzu i nałożonych na twarz na 15 minut. A tonik do cery problematycznej zrobisz zalewając garść pestek wrzątkiem. Takim naparem przemywamy twarz dwa razy dziennie. Cynk zawarty w pestkach dyni przyspiesza gojenie się ran, rozjaśnia, wzmacnia i wygładza cerę.

Z nasion robi się jeszcze inny cud - olej z pestek dyni. O jego wspaniałych właściwościach można długo pisać i zapewne osoby dbające o urodę dobrze go znają. Odżywia, uelastycznia, nawilża, natłuszcza. Działa kojąco, wspomagając przy tym zdolności obronne skóry. Rozjaśnia i oczyszcza cerę dzięki zawartości potasu. Cery suche, dojrzałe, wrażliwe, będą wdzięczne za terapię z jego udziałem (można dodać kilka kropel do ulubionego kremu) a używany do masażu pomoże rozprawić się z cellulitem i rozstępami. Zachęcam do poszukania innych przepisów na dyniowe kosmetyki. Pomarańczowy peeling czy kąpiel w dyni to czysta rozkosz.

Na zdrowie!

Owoc dyni polecany jest między innymi osobom z miażdżycą i nadciśnieniem tętniczym, ponieważ obniża poziom cholesterolu i pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu. Korzystnie wpływa na wzrok i wzmocnienie odporności za sprawą wysokiej ilości beta-karotenu, i choć często porównywana jest z marchwią, w przeciwieństwie do niej nie kumuluje szkodliwych nawozów sztucznych czy metali ciężkich, dzięki czemu idealnie nadaje się na posiłki nawet dla bardzo małych dzieci. Kobiety w ciąży znajdą w niej remedium na nudności i wymioty. Reguluje też przemianę materii, działa moczo- i żółciopędne oraz usuwa toksyny z organizmu. Kompot z dyni wypity na czczo usuwa zaparcia, a gotowana lub pieczona dynia polecana jest chorym na łuszczycę.

Wybierając dynię warto zwrócić uwagę na jej kolor. Im bardziej pomarańczowa, tym więcej witamin zawiera, zwłaszcza beta-karotenu. Wybierając dynię warto zwrócić uwagę na jej kolor. Im bardziej pomarańczowa, tym więcej witamin zawiera, zwłaszcza beta-karotenu.
Odchudzasz się? Dobrze trafiłeś.

- Dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, czyli bardzo fajna dla osób na diecie odchudzającej - mówi Aleksandra Żyłowska, dietetyk z gdańskiego Natur House. Jednocześnie z dużą zawartością błonnika i dość wysokim indeksem glikemicznym (IG=75) dlatego osoby z cukrzycą powinny jej raczej unikać, ale dla wszystkich innych jest jak najbardziej wskazana. Dodatkowo ma właściwości odkwaszające organizm czyli przy szybkiej diecie, fast foodach, zanieczyszczeniu środowiska również warto ją włączyć do swojego odżywiania - radzi Agnieszka Żyłowska.
Pestki dyni są kaloryczne, ale jakże zdrowe. Są najskuteczniejszym środkiem przeciw pasożytom (zwłaszcza tasiemcowi). Pomagają zwalczać drażliwość, depresję, skurcze mięśniowe, wspomagają koncentrację i refleks (dzięki lecytynie), są skutecznym wspomagaczem przy leczeniu nerek. Mężczyźni sięgający po przekąskę w postaci nasion dyni rzadziej chorują na raka prostaty - według najnowszych badań pestki zapobiegają i hamują rozrost gruczołu krokowego. Dobrotliwy cynk (zwany męskim pierwiastkiem) i mangan wpływają na zwiększenie płodności i sprawności seksualnej. Należy o tym pamiętać, ponieważ aż 70 proc. panów w wieku rozrodczym ma niedobory cynku w organizmie. Zarówno pestki, jak i miąższ dyni polecane są parom starającym się o dzieci. Tym, którzy nie przepadają za ich smakiem polecam wywar z pestek. 100 g rozdrobnionych lub zmielonych nasion zalewamy połową litra zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu. Taka mikstura może być również stosowana do podmywania miejsc intymnych przy podrażnieniach.

Olej z pestek dyni, o nucie lekko orzechowej, należy do najsmaczniejszych i najbardziej cenionych, ale nie znosi podgrzewania, dlatego używamy go na zimno, a po otwarciu przechowujmy w lodówce. Warto wprowadzić go do naszej diety na stałe, jak i częściej sięgać po pestki dyni. Szybko zauważymy pozytywne efekty! Na szczęście sama dynia coraz powszechniej jest używana i przetwarzana, a spotkać ją możemy między innymi w dżemach, ciastach, zupach, plackach, marynatach, pastach i pasztetach.

Dynia dostępna jest nawet do końca stycznia. Wybierajmy okazy dojrzałe i ładnie wybarwione. Im bardziej pomarańczowe, tym więcej witamin, zwłaszcza beta-karotenu.

W następnym odcinku, za dwa tygodnie, będziemy mówić o orzechach włoskich i podpowiemy, co można z nich zrobić.

Miejsca

Opinie (36) 4 zablokowane

  • Twarda! (4)

    Tylko czemu tak trudno się do niej zabrać? Strasznie twarda skóra, ciężko ją zetrzeć na tarce, gorsza pod tym względem od selera nawet.

    • 5 10

    • trzeba szukac mniejszych odmian z miękką skórą. Do takiej przerośniętej ogrodowej często trzeba się dobierac siekierą

      • 3 0

    • (1)

      Polecam odmianę hokkaido, nie trzeba jej odbierać, albo wczesne butternuty,

      • 4 0

      • A gdzie je dostać? z hokkaido można zrobić pyszne spaghetti:D

        • 0 0

    • pychota

      jadlem

      • 0 0

  • Dynia to warzywo po za Helloween (6)

    zupełnie nie znane

    • 2 20

    • gotuje potrawy z dyni od ponad 20 lat- mam z działki (1)

      • 5 0

      • ja lubię w occie dynię

        pyszna jest, mozna w sklepach dobrą dostać też,
        polecam

        • 4 0

    • H-A-lloween, od hallow, 'święcić, uświęcać', w użyciu od ponad 1115 lat, źródła:

      staroangielski i inne języki germańskie i nordyckie

      • 5 0

    • no chyba że pestki

      pestki z dyni, to prawie jak fistaszki

      • 1 0

    • (1)

      Pestki dyni jem od 30 lat, nalogowo.

      • 4 0

      • ty narkotniku ty

        • 3 0

  • Krem z dyni - raz na dwa tygodnie, z przyprawą curry i tortellini z serem. Polecam !!!

    • 8 0

  • A ja zupy z dyni nie lubię (1)

    ale dynię w ciastach, babeczkach i innych słodkościach kocham :)

    • 3 6

    • bo trzeba umieć gotować

      • 1 0

  • Dynie różne

    A ja sprzedaje różne piękne dynie wyprodukowane ekologicznie więcej info na grupie na facebooku ,, Ekologiczne jajka i warzywa Trójmiasto "

    • 3 0

  • dzisiaj jadlem akurat zupe z dyni i to nie dla mnie jednak.

    • 0 0

  • zgadza się tylko te wartości wszystkie były liczone za czasów PRLu

    i nawet wcześniej obecnie, mają tak z max 40 % tego wszystkiego co kiedyś.Chyba że sobie ją sam wychodujesz,ale nie w ogródku przy ulicy tylko gdzieś daleko najlepiej w górach :)

    • 2 1

  • A ogórek to warzywo czy owoc? (3)

    Droga Autorko?

    • 1 2

    • owoc ;P

      przyjęło się u nas owocem nazywać tylko te roślinki, które są słodkie (z drobnymi wyjątkami) a tak po prawdzie owocem są te, które rosną z kwiatka - zatem dynia, ogórek, cukinia, papryka...

      kalafior jest nazbyt łatwy, ale ciekawe co powiesz na temat orzeszków ziemnych ;>

      • 1 0

    • to psianka

      z psiankowatych

      • 0 0

    • Owoc warzywa

      :D

      • 0 0

  • A balsam?

    Mozna zrobic z dyni balsam lub maslo do ciala?

    • 0 0

  • Dynia to owoc

    Dynia to owoc

    • 2 4

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane