• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dlaczego warto eliminować sól z diety?

Joanna Puchala
11 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Dziennie powinniśmy spożywać produkty, w których łącznie znajduje się tyle soli, ile zmieściłoby się na małej, płaskiej łyżeczce - około 6 gramów. Dziennie powinniśmy spożywać produkty, w których łącznie znajduje się tyle soli, ile zmieściłoby się na małej, płaskiej łyżeczce - około 6 gramów.

Sól, podobnie jak cukier, uważana jest za jeden z najbardziej szkodliwych składników naszej diety - oczywiście jeśli przyjmujemy ją w nadmiarze. Dziennie powinniśmy spożywać produkty, w których łącznie znajduje się tyle soli, ile zmieściłoby się na małej, płaskiej łyżeczce - około 6 gramów. W praktyce zjadamy nawet 3-4 razy tyle. Gdy jemy zbyt dużo soli, jesteśmy bardziej narażeni m.in. na zawał, udar czy zakłócenia hormonalne. Choćby z tego względu powinniśmy ograniczyć spożywanie potraw zawierających sól. Zapytaliśmy ekspertów, w jaki sposób i do jakiego poziomu ograniczyć spożycie soli.



Czy próbowałeś kiedyś ograniczyć sól?

Zawarty w soli sód pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Reguluje między innymi gospodarkę wodno-elektrolitową czy odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Podstawowe, nieprzetworzone produkty są w stanie dostarczyć nam odpowiednią ilość naturalnie występującego sodu, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Nadmiar soli w organizmie - dlaczego szkodzi?



Nadmierne spożywanie soli może być powodem wystąpienia chorób takich jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, zawał serca, a nawet nowotwór żołądka. Sól jest również istotnym czynnikiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji. Powinniśmy też pamiętać, że zarówno zbyt duża ilość cukru, jak i soli wpływa na zatrzymanie wody w organizmie. Pojawiają się obrzęki oraz ciężkość nóg.

Udar mózgu - objawy, przyczyny, diagnostyka. Co to jest udar mózgu? Udar mózgu - objawy, przyczyny, diagnostyka. Co to jest udar mózgu?

- Sól zwiększa ciśnienie krwi oraz zatrzymuje wodę w organizmie. Co do narządu ruchu - minerały powinny być w równowadze, ponieważ wszelkiego rodzaju odchylenia manifestują się przykładowo silnymi skurczami lub sztywnością. Często już samo ograniczenie spożywania soli oraz zwiększenie spożywania wody wystarcza, aby się tego pozbyć. Nic nie zastąpi regularnej aktywności fizycznej, dzięki czemu pozbywamy się szybciej toksyn, a nasze samopoczucie zawsze się poprawia - stwierdza Dominik Zaglaniczny z Vitalmed Clinic.
Warto więc zastanowić się nad ograniczeniem jej ilości w diecie.

- Według badań przeciętny Polak spożywa około trzech łyżeczek soli dziennie. Aby nie znaleźć się wśród tego grona starajmy się stopniowo ograniczać jej ilość. Dania bez soli na początku mogą się wydawać niesmaczne, ale z czasem przyzwyczaimy się do tego smaku i odkryjemy naturalne walory smakowe każdej potrawy. Zmiana przyzwyczajeń i nawyków jest rozwiązaniem, które zagwarantuje nam zdrowie - stwierdza Monika Turniak z Mój Dietetyk.
Dziennie powinniśmy spożywać produkty, w których łącznie znajduje się tyle soli, ile zmieściłoby się na małej, płaskiej łyżeczce - około 6 gramów. Dziennie powinniśmy spożywać produkty, w których łącznie znajduje się tyle soli, ile zmieściłoby się na małej, płaskiej łyżeczce - około 6 gramów.

Ile soli dziennie szkodzi?



Zgodnie z wytycznymi WHO dziennie dawka soli osoby dorosłej powinna wynosić do sześciu gramów, czyli nie powinna przekraczać małej łyżeczki. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu będzie już możliwe przy spożyciu jednego grama dziennie.

- Pamiętajmy, że sól obecna jest w gotowych produktach, takich jak wędliny, sery czy białe pieczywo, ale także w żywności w wysokim stopniu przetworzonej oraz słonych przekąskach. Jej ilość dostarczona w nieprzetworzonej żywności w zupełności powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu - mówi Monika Turniak.

Jak ograniczyć sól w diecie?



Najlepszym rozwiązaniem na rozpoczęcie eliminacji soli jest unikanie dodawania jej do potraw oraz zrezygnowanie ze spożywania produktów przetworzonych w wysokim stopniu.

- Chcąc nie przekraczać zalecanej ilości chlorku sodu warto zrezygnować z potraw przetworzonych, gotowych, na przykład słodyczy, chipsów, zupek chińskich, które zawierają wysoką ilość tego związku. Świetną alternatywą dla tego typu produktów są zdrowe wyroby domowe, na przykład odpowiednio przygotowane ciasta lub frytki - dodaje Magdalena Oleś z poradni dietetycznej Slimfood.
Ważnym krokiem w stronę dobrze zbilansowanej diety jest czytanie etykiet przez zakupem żywności. Na każdym opakowaniu powinna znajdować się informacja z ilością soli lub sodu w diecie.

- Wybierajmy te z mniejszą zawartością sodu. Aby ograniczyć sól zrezygnujmy ze spożywania gotowych produktów, takich jak serki kanapkowe, gotowe pierogi czy ciastka. Unikajmy żywności konserwowanej oraz częściej jedzmy świeże owoce i warzywa. Posiadają one mniej soli, która jest dodawana dopiero podczas ich konserwowania - sugeruje Monika Turniak.

Jak rozpocząć eliminację soli z diety?



- Należy przede wszystkim zrezygnować z nadmiernego dosalania potraw. Z solą przesadzamy zarówno podczas przygotowywania posiłków, jak i ich spożywania. Sól można zastąpić aromatycznymi ziołami, przyprawiając obficie przygotowywane dania. Polecam między innymi oregano, bazylię, tymianek, słodką paprykę. Jeśli nie ma przeciwwskazań, można używać również przypraw ostrych, takich jak ostra papryka, curry, imbir czy czosnek. Tego rodzaju dodatki korzystnie wpłyną na smak potraw, dzięki czemu odstawienie soli nie będzie takie trudne - przekonuje Magdalena Oleś.

Miejsca

Opinie (27) 2 zablokowane

  • Durnota na potęgę!

    Sól jest potrzebna do życia tak jak woda! Nadmiar jest oczywiście szkodliwy, ale również nadmiar wody jest szkodliwy! Ludzie! Najważniejszy jest umiar!

    • 1 0

  • Szkodliwa jest sól warzona jodowana,

    która nie ma żadnych wartości (zero mikroelementów), za to ma formę jodu szkodliwą dla tarczycy, zwłaszcza jak ktoś ma hashimoto. Ja spożywam tylko sól kamienną niejodowaną. Można ją dostać w opakowaniach co najmniej 1kg (np. sól do kiszenia), bo według polskiego prawa wszystkie mniejsze opakowania muszą być jodowane. Zdrowy naturalny jod dostarczam sobie w rybach.

    • 0 1

  • Zieba mówi co innego o piciu wody z solą himalajską! (2)

    • 4 4

    • (1)

      Zięba powinien iść do pierdla za swoje nauki - szarlatan :)

      • 5 4

      • Dlaczego?

        • 0 0

  • Bzdura do potęgi...ograniczyć , a w zasadzie wyeliminować z diety to należy sól oczyszczoną tzw. kuchenną. Sól pierwiastkowa, himalajska, morska, kłodawska itp. jest niezbędna w organiźmie i to w dużych ilościach. Ja mam 50+ i ww sól jem łyżkami nie mam żadnych dolegliwości zdrowotnych , np.ciśninie jak 20 latek.

    • 1 1

  • Zależy od organizmu i samopoczucia.

    Sól ograniczam, warzyw już nie solę, ale bez cukru nie żyję, nie funkcjonuję, np. miód, ciasto. Ale jednak herbaty i kawy nie słodzę. Może kiedyś zrezygnować ze słodkiego małego conieco?

    • 1 1

  • Antyzbrylacze uwaga! Nie kupujcie z tym soli.

    • 1 2

  • najpierw każą nie solić i jeść niesmaczne żarcie (2)

    a potem każą pić słone ohydne izotoniki po wysiłku

    • 27 0

    • Bo jak chcesz się czegoś dowiedzieć to musisz sam to zrobić

      1. Sól to przede wszystkim sód, a sód występuje naturalnie prawie we wszystkim, dlatego dieta nisko sodowa jest jedną z najtrudniejszych.
      2. Polacy zjadają nawet 15 razy więcej sodu niż potrzeba (nic dziwnego, nawet w słodkich napojach i słodyczach jest sól)
      3. Ja niczego nie solę i staram się eliminować gotowe i przetworzone produkty a mimo to spożywam od 3 do 5 razy za dużo sodu
      4. Nadmierne spożycie sodu jest szkodliwe i jest na to wiele badań
      5. Można częściowo zniwelować szkodliwe działanie sodu spożywając więcej potasu

      • 0 2

    • Uzyj przypraw a izotoniki to smieci. Pij wode, soki naturalne.

      • 7 2

  • Sol jest bardzo potrzebna do wielu procesow zyciowych. Nadmiar soli jest szkodliwy.

    • 3 0

  • cukru nei, soli nie,... (1)

    Cukru nie, soli nie, czego jeszcze nie jeść?
    Odżywiać się powietrzem - ale też pozostawia wiele do życzenia. Zostaje woda.
    Ludzie od dziada pradziada używali soli i cukru i żyli.
    Zdrowiu szkodzą wszystkie dodatki, konserwanty, ulepszacze dodawane przez producentów.

    • 12 6

    • Cukier wprowadzono późno- XIX w. Do tego czasu uzywano miodu lub owocow

      • 0 0

  • dobra rada

    żarcie przyprawiać ziołami

    • 0 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty, spotkanie

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Biologia totalna | wykład wprowadzający 10 maja (piątek), godz. 20:30-22:30

70 zł
warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane