• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dieta z pudełka, czyli catering dietetyczny. Warto się skusić?

Aleksandra Wrona
19 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku

Moda na korzystanie z tzw. diety pudełkowej trwa w najlepsze. Nic dziwnego, coraz więcej osób ceni sobie zdrowy i aktywny tryb życia, jednak nie każdy ma czas i czerpie przyjemność z codziennego gotowania. Co chwilę pojawiają się nowe firmy oferujące catering dietetyczny. Zanim zdecydujemy się na codzienną dostawę pudełek z jedzeniem, warto dobrze przyjrzeć się ofertom, z których możemy skorzystać w Trójmieście.



Co sądzisz o diecie pudełkowej?

W teorii idea cateringu dietetycznego wydaje się jak najbardziej dobrym pomysłem. Codzienna dostawa zdrowych, świeżych i dobrze zbilansowanych posiłków to spora oszczędność czasu, choć niekoniecznie pieniędzy.

- Dieta pudełkowa jest na pewno lepszym pomysłem niż fast-food czy całodzienna głodówka, po której wieczorem "lodówka jest nasza". Dzięki jej systematyczności możemy wyregulować nasz metabolizm, a co za tym idzie - zejść z wagą - przyznaje Agnieszka KościowskaDietetyk dla Ciebie - Poradnia dietetyczna.
Podobnego zdania jest Mateusz Ratusznik, trener personalny, który dodaje, że rozwiązanie to sprawdzi się szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy ludzie są coraz bardziej zabiegani i nie mają czasu bądź siły na samodzielne przygotowywanie posiłków.

Agnieszka Kościowska zauważa jednak, że ta dieta może okazać się problematyczna u alergików pokarmowych oraz osób cierpiących na różne nietolerancje. Nie jest też dobrym rozwiązaniem dla ludzi, którzy często podróżują i przemieszczają się z miejsca na miejsce.

- Co prawda większość cateringów dietetycznych, podążając za trendami, oferuje pakiety bezglutenowe, bezlaktozowe itd., jednakże należy pamiętać, że aby posiłek był prawdziwe bezglutenowy, powinien być przyrządzany w odrębnych, sterylnych warunkach. W przypadku bardzo silnych alergii nawet najmniejsza dawka alergenu może prowadzić do np. zapaści - ostrzega Mateusz Ratusznik z firmy Functional Personal Trainer.
Wady i zalety cateringu dietetycznego

Agnieszka Kościowska do zalet cateringu dietetycznego zalicza m.in. regularność, urozmaicenie i dogodny czas spożywania posiłków, ważne jest też jednakowe zbilansowanie kaloryczne oraz wygoda i oszczędność czasu, z którymi wiąże się korzystanie z tego rodzaju usług.

Nie należy zapominać, że oprócz licznych zalet, korzystanie z diety pudełkowej ma też swoje wady.

- Nie uczy ono samodzielnego przygotowywania potraw, może zdarzyć się też, że propozycje danej firmy nie trafiają w nasze preferencje kulinarne. Zamawiając gotowe jedzenie pozbawiamy się wpływu na skład potraw, a przynoszone w pudełkach posiłki bardziej kojarzą się ze stołówką niż z domowym ogniskiem. Nie należy też zapominać o tym, że smak i wartość odżywcza potraw zmienia się na niekorzyść w czasie dłuższego przechowywania dań. Często wybieramy dla siebie zestawy ze zbyt małą ilością kalorii, co może prowadzić do niedoborów żywieniowych i efektu jojo. W momencie, gdy rezygnujemy z cateringu, brakuje nam wiedzy i umiejętności, żeby samemu utrzymać efekty diety - przestrzega Agnieszka Kościowska.
Jedną z wad, które wymienia Mateusz Ratusznik jest wysoka cena cateringu dietetycznego. Zwraca też uwagę na inny, bardzo ważny aspekt:

- Nie wszystkie firmy oferujące taki catering przykładają wagę do jakości używanych produktów. Często, by zminimalizować koszta, używają np. oleju rzepakowego do obróbki termicznej jak smażenie czy używają po części gotowych, kupionych dodatków - dressingów do sałatek, sosów do mięs. Wiadomo, że gotowe produkty tego typu charakteryzują się dużą zawartości niezdrowej soli jodowanej i chemicznych wypełniaczy.


  • Przykładowe dania z oferty Foody24
  • Przykładowe dania z oferty Foody24
  • Przykładowe dania z oferty Foody24
  • Przykładowe danie z oferty LightBox.
  • Przykładowe danie z oferty LightBox.
Dla kobiet, mężczyzn, sportowców, alergików

Zanim zdecydujemy się na catering dietetyczny, warto dokładnie porównać dostępne na rynku oferty. Niektóre firmy proponują aż kilkanaście różnych opcji, inne z pomocą dietetyka same komponują najlepszą dietę, jeszcze inne wierne są jednej filozofii odżywiania. Taką firmą jest Foody24, które jako jedyna firma na Pomorzu oferuje swoim klientom dietę Samuraja. Dostaniemy ją w trzech wariantach: dla kobiet, mężczyzn oraz dla osób aktywnych fizycznie.

- Przede wszystkim dieta Samuraja to brak glutenu, co jest idealne dla osób chorych, sportowców, czy osób chcących schudnąć. Nasza dieta jest dla każdego, bo na zdrową dietę nie ma wyjątków. (...) Nasza dieta przede wszystkim jest dla chorych na tarczycę, nietolerujących glutenu czy posiadających alergie pokarmowe, bo jeśli nawet ktoś ma nietolerancje choćby na jajka - my je wykluczymy. Prowadzimy mnóstwo osób w stanach chorobowych. Nefropatia nerek, zespół jelita drażliwego, sibo, wrzodziejące jelita, choroba Parkinsona, nadmierny stres oraz choroby autoimmunologiczne i wiele innych - wymienia Sylwester Kłos z Foody24.
Smakoszewo.pl oferuje za to dietę opartą o szczegółowy wywiad żywieniowy. Na ich stronie internetowej możemy wypełnić ankietę zawierającą pytania o alergie żywieniowe, przyjmowane leki, przebyte choroby, główne nawyki żywieniowe, stosowane diety, tryb życia, lubiane i nielubiane produkty.

- Zajmujemy się prowadzeniem jednostek chorobowych niemal wszystkich, począwszy od celiakii do chorób układu krążenia, chorób onkologicznych - mówi Katarzyna Studzińska Dyrektor Produkcji Smakoszewo.pl
Pracownia Smaku, oprócz posiłków, oferuje też opiekę dietetyka:

- Zapewniamy nie tylko przygotowanie zbilansowanej i odpowiedniej diety, ale też pełną opiekę merytoryczną i motywacyjną dietetyka medycznego w postaci konsultacji telefonicznej, online czy zachęcając do wizyty w naszym gabinecie - mówi Adrian Jeleniewski z Pracowni Smaku.
Dobór diety poprzedza wywiad żywieniowy, który również możemy wypełnić przez stronę internetową. Następnie konsultuje się z nami dietetyk, który dopełnia i doprecyzowuje wywiad, rozwiewa ewentualne wątpliwości, udziela niezbędnych informacji i dobiera kaloryczność. W ofercie Pracowni znajduje się 9 głównych opcji: normalna, activ (dla sportowców), bezglutenowa, wegetariańska, dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących, dla osób zmagających się z chorobami metabolicznymi (m.in. niedoczynność tarczycy, zapalenie Hashimoto, cukrzyca, nadciśnienie) oraz oczyszczająca dieta smoothies.

- W dietach specjalnych przy wyborze diety często niezbędne są badania: morfologia, poziom cholesterolu, glukozy, a w niektórych przypadkach ze schorzeniami hormonalnymi np. poziom TSH, FT3 czy FT4 w przypadku chorób tarczycy - dodaje Adrian Jeleniewski.
W ofercie firmy LightBox znajdziemy 4 główne opcje: Optimum (wzorowaną na diecie śródziemnomorskiej), No Fish (zbilansowaną dietę tradycyjną bez ryb), Vege (dietę laktoowowegetariańską) oraz Gluten Free (dietę bezglutenową). Możemy wybierać też z 5 poziomów kalorycznych (od 1000 do 2500 kcal dziennie), a pomocą w wyborze odpowiedniej diety służy dietetyk podczas bezpłatnej konsultacji telefonicznej. Można też skorzystać ze specjalnego kalkulatora na stronie internetowej, który podpowie jaki poziom kaloryczności wybrać, aby utrzymać obecną wagę, a jaki, aby schudnąć. Można nawet sprawdzić, jak szybko będzie spadać nasza waga. Jeśli więc chcemy do wakacji zrzucić np. 5 kg, kalkulator obliczy, jaką dietę wybrać i na jak długo, abyśmy zrealizowali swój cel.

- Są trzy główne grupy klientów korzystających z cateringu dietetycznego. Pierwsza to osoby, które chcą schudnąć. Początkowo ta właśnie grupa stanowiła zdecydowaną większość naszych klientów. Druga, coraz większa, to osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, a nie mają czasu na samodzielnie przygotowywanie posiłków. Trzecia grupa to osoby, które mają specjalne potrzeby żywieniowe i poszukują np. diety bezglutenowej, ewentualnie są wegetarianami, więc w sklepie, kantynie biurowej czy restauracji mają ograniczony wybór - dodaje Melchior Karpiński, prezes LightBox.
  • Przykładowe danie z oferty LightBox.
  • Przykładowe dania z oferty LightBox.
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
Ceny i menu

Ceny cateringu dietetycznego różnią się w zależności od tego jaką opcję wybierzemy oraz ile posiłków chcemy otrzymywać. Do wyboru mamy najczęściej pakiety tygodniowe i miesięczne, z weekendami lub bez. Ceny plasują się w przedziale od 1000-2000zł od osoby. Przykładowo, w Foody24 za 20 dni podczas których dostaniemy śniadanie, lunch, obiad i kolację, zapłacimy od 1350 do 1700 zł. W Smakoszewo.pl ceny za 4 tygodnie diety, wahają się od 1060 zł (opcja bez weekendów) do 1904 zł (dieta 2700 kcal z weekendami). W Pracowni Smaku za 20 dni zapłacimy 1060 zł do 1200 zł, a LightBox bez weekendów to koszt od 1080zł do 1380zł.

Czy warto?

Dieta pudełkowa ma zarówno plusy, jak i minusy. Ważne, żeby dobierając opcję dla siebie, kierować się zdrowym rozsądkiem.

- Sprawdźmy, czy wybrana przez nas firma ściśle współpracuje z dietetykiem oraz jaki jest skład jakościowy posiłków tzn. urozmaicenie, świeżość, unikanie cukrów prostych, tłuszczów trans, glutaminianu sodu i innych szkodliwych dodatków. Wybierzmy firmę, która oferuje konsultację dietetyczną i przeprowadza szczegółowy wywiad. Moim zdaniem, lepiej jednak przejść na własną dietę "pudełkową", którą sami wykonamy w domu - podsumowuje dietetyk Agnieszka Kościowska.

Miejsca

Opinie (245) ponad 50 zablokowanych

  • Dlaczego każdy wytrzymuje na tym max 2-3 miesiące? (3)

    • 35 1

    • Dobre pytanie

      • 5 0

    • Bo:
      1. Nie stać go na dłuższe kupowanie tego wynalazku.
      2. Bo dieta to sposób myślenia na całe życie, ale mało kto tak potrafi, więc ludzie nastawiają się na krótki cel: schudnąć do lata i wyznaczają na to 3 miesiące. A potem powrót do normy i tak biznes się kręci.

      • 5 1

    • bo potem wszystko smakuje tak samo

      To jest tak jak jedzenie w tej samej restauracji. Ten sam smak i sie nudzi.

      • 8 0

  • Najlepiej chudnie się na FitKaloriach

    Albo ma sie zatrucie pokarmowe albo nie chce sie zupełnie jesc tego obrzydliwego żarcia!

    • 27 3

  • Jestem teraz na takiej diecie, wcześniej byłam na przygotowanej przez dietetyka mam wiec porównanie. (2)

    Faktycznie samodzielne przygotowywanie posiłków jest dobrym rozwiązaniem, bo uczy jak sie odżywiać, ile danego produktu potrzebujemy, jak przyrządzać posiłki, uczy tego co jest istota dobrej diety.
    Niestety, kilkumiesięczna przygoda z dietetykiem + koszt zakupionych produktów mogą byc niezbyt zachęcające, poza tym dochodzi konieczność przygotowywania potraw wg wytycznych(ważenie itp) co na początku moze byc męczące i frustrujace i jest czasochłonne. Ale mozna sie przyzwyczaić i z czasem juz na oko widzimy w sklepie jakiej wielkości np jabłko wpasuje nam sie w wagowe wymagania itd.
    W diecie pudełkowej przede wszystkim przeważa wygoda. Zwłaszcza dla osób, które nie maja czasu bawić sie w ważenie, szykowanie papu na każdy następny dzień. Także gdy mama ma mnóstwo obowiązków przy maluchach, często zapomina żeby przygotować sobie wyznaczony posiłek. Ta dieta jest wygodna, zróżnicowana i podliczając koszt rozpiski jaka otrzymamy od dietetyka plus zakupy to czasem wychodzi bardzo podobnie kosztowo.

    Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć ze dieta działa o ile jesteśmy konsekwentni. Nie ma uczucia permanentnego głodu, poprawiła mi sie praca żołądka, nauczyłam sie przygotowywać posiłki używając mniejszych ilości produktów. Mozna, ake trzeba byc konsekwentnym No i niestety zainwestować troche finansów i swojego czasu.
    Próbowałam pudełkowej ale chyba przerzucę sie z powrotem na samodzielne szykowanie. ;)

    • 23 2

    • (1)

      A na ile skroił Cię ten dietetyk? Jakieś kwalifikacje miał? Bo z tego co piszesz to naciągacz.

      • 0 6

      • Naciągnij bardziej gumkę w majtach....

        Oferta dietetyków jest ogólno dostępna w internecie, na stronach dietetycy podają koszt usługi w zależności od np.czasu jaki trzeba poświecić na dietę. To nie sa tajemnice. Dietetycy nie sa anonimowi.
        Dietetyk nie skroił mnie. Dieta zadziałała a ja wiedziałam za co płacę.

        • 7 0

  • Wiecie co, kojarzy mi sie to ze sloikami (6)

    Jedzeniem przywozinym w sloikach dla słoików. Tak wiec wies ze sloika nie wyjdzie. Glupia moda, niedlugo zniknie zastapiona np. Modą na domową kanapkę :)

    • 21 19

    • (1)

      Sie wykazalem, prawda? I jestem z siebie dumny. Ludzie o jedzeniu a ten swoje blyskotliwe 5 groszy musi wcisnac.

      • 9 5

      • Czytać ze zrozumieniem nie potrafisz pusty słoju? :) wsiadaj w swoją mazde z rejestracją nba i jedz do Gdyni, bo jutro w korpo musisz znow walczyc szczurze

        • 1 10

    • Podaj swoje pochodzenie minimum 3 pokolenie do tylu

      • 4 1

    • (1)

      A to słoiki sie oburzyły haha, zawsze bedziecie tymi przyjezdnymi

      • 4 6

      • A co jest złego w byciu przyjezdnym???

        • 6 1

    • lepiej, bo bez BPA

      Jedzenie ze słoika lepsze niż z plastiku ;p

      • 1 0

  • Wszystko zależy od firmy (1)

    Próbowałam już wiele diet pudełkowych i jedzenie w niektórych z nich było okropne, albo np. trzy kostki czekolady na deser to żenada. Sprawdzałam czy dietę rzeczywiście układa dietetyk, czy to tylko hasło reklamowe i w większości niestety pic na wodę. Od miesiąca jestem zadowolona w 100% jeżeli liczy jakość jedzenia i różnorodność to polecam Optimalbox

    • 6 27

    • I po reklamie

      I to dwóch firm :/

      • 21 0

  • Najlepsze i zdrowe są gotowe hamburgery z biedronki !!

    • 27 0

  • Jechana z ciężarami i więcej sexu. (1)

    Siedzą w domu i niewiedzą co z kasa robić

    • 21 7

    • Co ty tam charczysz?

      Słownik sobie kup pastuchu

      • 8 9

  • Dyrektor Produkcji (1)

    powaznie Dyrektor Produkcji? ;-D co za funkcja ;-D jak na sali w Auchan ;-) na pewno produkty brane sa z ekologicznych upraw prosto od dostawcow a nie z sali z supermarkiiiieeeetu :-) mmmmMmMmmmm ;-)

    • 32 0

    • pan dyrektor osobiście o świcie zbiera plony z ekologicznej szklarni, wcześniej oczywiście

      sam to wszystko sadził i podlewał ekologiczną gnojówką

      już to widzę
      jadą do jakiegoś selgrosa, kupują warzywa i zieleninę, mrożone mięso w paczkach i gotują czy też smażą a potem porcjują wciskając baranom, że to wszystko jest świeże , eko i dopasowane indywidualnie do potrzeb klienta

      • 4 1

  • Jednak boxy! (1)

    Zakupy,gotowanie,pakowanie,przechowywanie na kilka dni tak ,żeby było smaczne,zdrowe,zbilansowane zajmuje tyle czasu, ze pora z tym skończyć i pozwolić komuś zająć się ,sprawdziłam kilka firm,było różnie ,wreszcie trafiłam i mogę z czystym sumieniem dać 10 w ocenie,warto i będę kontynuować optimalbox to jest to!!!!

    • 4 34

    • przestań reklamować bezczelnie ten syf

      • 30 1

  • prawie 2 tys na miesiąc??? (2)

    no to smacznego :D

    • 24 0

    • Ty biedaku

      Się nie znasz

      • 1 8

    • współczuję niezadawolających zarobków i zazdrości - pracuj więcej, może Ci się opłaci

      Żałosne podejście stereotypowych "Januszów" - jeśli mnie na coś nie stać, to znaczy, że jest bez sensu i Ci, którzy z tego korzystają to kretyni. Jak Cię nie stać na SPA, nowe auto i porządne buty, to inni też nie mają do tego prawa? Może powinni Tobie oddać zamiast wydawać własne pieniądze na to, na co mają ochotę?

      Catering to fajna sprawa. Ważne, żeby wybrać dobrą i sprawdzoną firmę. A jeśli kogoś nie stać, to przecież nie ma obowiązku korzystania.

      • 11 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty, spotkanie

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Najczęściej czytane