• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dary lasu, czyli jak jeść zdrowo i smacznie

24 czerwca 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Podczas warsztatów każdy będzie mógł liczyć na fachowe porady szefa kuchni. Podczas warsztatów każdy będzie mógł liczyć na fachowe porady szefa kuchni.

"Dary lasu" - pod takim właśnie hasłem 8 lipca rusza kolejna edycja Warsztatów Zdrowego Gotowania z Szefem Kuchni w Restauracji Autorskiej "Pasjami...".



Niektóre z dań nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie wyglądają. Niektóre z dań nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie wyglądają.
Co dokładnie kryje się pod tytułowymi darami? Owe dary to nic innego, jak rozmaite zioła, rośliny i młode warzywa, a więc niezwykle wartościowe dla organizmu składniki, których w diecie, zwłaszcza w okresie letnim, powinno być jak najwięcej. Szczególnie łatwo dostępne są zioła, które możemy nabyć nie tylko w większości sklepów, ale również zebrać na łące czy samodzielnie wyhodować w domu.

Zdrowa dieta - czyli jaka?

Osoby, które fascynuje tradycyjna i zdrowa kuchnia, ale także te, którzy niekoniecznie starają się urozmaicać swoją dietę "zielonymi" produktami, z pewnością dowiedzą się podczas warsztatów czego najczęściej brakuje w codziennym jadłospisie i jakie są najczęstsze błędy w przygotowywaniu posiłków.

Mowa będzie również o faktach i mitach na temat błonnika. Dowiemy się także, dlaczego tak często nie mamy ochoty na surówkę ale ze smakiem zjadamy bułkę lub pizzę oraz co, tak naprawdę, znajduje się w wysoko przetwarzanych produktach. Na wszystkie pytania odpowiadać będą dietetycy, także podczas indywidualnych, nieformalnych rozmów - chociażby podczas kilkudaniowej kolacji, składającej się z potraw przygotowywanych w czasie szkolenia.

Przygotuj to sam...

Podczas najbliższego spotkania będzie również możliwość samodzielnego przygotowywania poszczególnych dań pod okiem szefa kuchni - Jacka Fedde, który podpowie, jakie dodatki można samodzielnie zebrać w lesie czy na łące i jak efektywnie wydobyć ich walory smakowe. Wśród typowo letnich dań tego dnia znajdą się między innymi: carpaccio z rzodkiewek podane z sałatką z gwiazdnicy pospolitej i ogórecznika lekarskiego oraz staropolska zupa ze szczawiu pospolitego i melisy lekarskiej.

Po każdej edycji uczestnicy otrzymują drogą mailową materiały szkoleniowe. Tak samo będzie i tym razem. Dodatkową atrakcją podczas najbliższych warsztatów będzie rozlosowana wśród uczestników nagroda - niespodzianka. - Poprzednia edycja warsztatów cieszyła się sporą frekwencją, dlatego prócz najbliższego spotkania, mamy w planach realizację kolejnych tematów - szczegóły pojawią się niebawem - zdradza Dominika Stefankiewicz, specjalistka ds. dietetyki, prowadząca warsztaty.

Szczegóły na temat warsztatów znaleźć można tutaj.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (6)

  • zupka chińska przez 35 lat, bo kredyt

    • 9 0

  • "Truskawki podane z pokrzywą zwyczajną"

    - czego to ludzie nie wymyślą.
    Ja tam zostaję przy tradycyjnych ze śmietanką i cukrem.

    • 6 0

  • znowu naciągają kogoś na ugotowanie jakiegoś badziewia za kilka stów :] (2)

    Co to jest to na zdjęciu? Ogórek z sałatą i bratkiem. Wygląda miernie a zjeść tego nie ma jak (o ile ktoś ma w ogóle ochotę na takie coś).

    • 5 4

    • (1)

      Ja z przyjemnością bym to zjadła. Posiłek nie musi się składać ze schaboszczaka, góry ziemniaków i surówki.

      • 2 1

      • taaaaaaaaa..........

        człowiek nie świnia wszystko zeżre

        • 1 1

  • do tego juz doszlo ze zeby ugotowac normalna szczawiowa trzeba warsztatow ???

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

III Konferencja. Autyzm. Od diagnozy do samodzielności

konferencja

Najczęściej czytane