- 1 Liliana przez 5 lat była przykuta do łóżka bez diagnozy (29 opinii)
- 2 5 prostych ćwiczeń na bolącą szyję i kark
- 3 Średnio 169 dni czekania na rezonans magnetyczny na Pomorzu? (85 opinii)
- 4 Szpital z rekordem zabiegów kardiologicznych (11 opinii)
- 5 Te zabiegi musi wykonać każda 30- i 40-latka (46 opinii)
- 6 Oddział Zakaźny dla dzieci przeniesiony na Zaspę (16 opinii)
Dary lasu, czyli jak jeść zdrowo i smacznie
"Dary lasu" - pod takim właśnie hasłem 8 lipca rusza kolejna edycja Warsztatów Zdrowego Gotowania z Szefem Kuchni w Restauracji Autorskiej "Pasjami...".
Co dokładnie kryje się pod tytułowymi darami? Owe dary to nic innego, jak rozmaite zioła, rośliny i młode warzywa, a więc niezwykle wartościowe dla organizmu składniki, których w diecie, zwłaszcza w okresie letnim, powinno być jak najwięcej. Szczególnie łatwo dostępne są zioła, które możemy nabyć nie tylko w większości sklepów, ale również zebrać na łące czy samodzielnie wyhodować w domu.
Zdrowa dieta - czyli jaka?
Osoby, które fascynuje tradycyjna i zdrowa kuchnia, ale także te, którzy niekoniecznie starają się urozmaicać swoją dietę "zielonymi" produktami, z pewnością dowiedzą się podczas warsztatów czego najczęściej brakuje w codziennym jadłospisie i jakie są najczęstsze błędy w przygotowywaniu posiłków.
Mowa będzie również o faktach i mitach na temat błonnika. Dowiemy się także, dlaczego tak często nie mamy ochoty na surówkę ale ze smakiem zjadamy bułkę lub pizzę oraz co, tak naprawdę, znajduje się w wysoko przetwarzanych produktach. Na wszystkie pytania odpowiadać będą dietetycy, także podczas indywidualnych, nieformalnych rozmów - chociażby podczas kilkudaniowej kolacji, składającej się z potraw przygotowywanych w czasie szkolenia.
Przygotuj to sam...
Podczas najbliższego spotkania będzie również możliwość samodzielnego przygotowywania poszczególnych dań pod okiem szefa kuchni - Jacka Fedde, który podpowie, jakie dodatki można samodzielnie zebrać w lesie czy na łące i jak efektywnie wydobyć ich walory smakowe. Wśród typowo letnich dań tego dnia znajdą się między innymi: carpaccio z rzodkiewek podane z sałatką z gwiazdnicy pospolitej i ogórecznika lekarskiego oraz staropolska zupa ze szczawiu pospolitego i melisy lekarskiej.
Po każdej edycji uczestnicy otrzymują drogą mailową materiały szkoleniowe. Tak samo będzie i tym razem. Dodatkową atrakcją podczas najbliższych warsztatów będzie rozlosowana wśród uczestników nagroda - niespodzianka. - Poprzednia edycja warsztatów cieszyła się sporą frekwencją, dlatego prócz najbliższego spotkania, mamy w planach realizację kolejnych tematów - szczegóły pojawią się niebawem - zdradza Dominika Stefankiewicz, specjalistka ds. dietetyki, prowadząca warsztaty.
Szczegóły na temat warsztatów znaleźć można tutaj.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (6)
-
2010-06-24 01:09
zupka chińska przez 35 lat, bo kredyt
- 9 0
-
2010-06-24 09:31
"Truskawki podane z pokrzywą zwyczajną"
- czego to ludzie nie wymyślą.
Ja tam zostaję przy tradycyjnych ze śmietanką i cukrem.- 6 0
-
2010-06-24 10:30
znowu naciągają kogoś na ugotowanie jakiegoś badziewia za kilka stów :] (2)
Co to jest to na zdjęciu? Ogórek z sałatą i bratkiem. Wygląda miernie a zjeść tego nie ma jak (o ile ktoś ma w ogóle ochotę na takie coś).
- 5 4
-
2010-06-24 11:52
(1)
Ja z przyjemnością bym to zjadła. Posiłek nie musi się składać ze schaboszczaka, góry ziemniaków i surówki.
- 2 1
-
2010-06-24 12:21
taaaaaaaaa..........
człowiek nie świnia wszystko zeżre
- 1 1
-
2010-06-26 10:07
do tego juz doszlo ze zeby ugotowac normalna szczawiowa trzeba warsztatow ???
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.