• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czy odpowiednia dieta może nas ochronić przed wirusami i bakteriami?

Katarzyna Lubańska
6 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
- Jedynym skutecznym sposobem wspomagania pracy układu odpornościowego jest zdrowy, zbilansowany sposób odżywiania - twierdzi Michał Malinowski. - Jedynym skutecznym sposobem wspomagania pracy układu odpornościowego jest zdrowy, zbilansowany sposób odżywiania - twierdzi Michał Malinowski.

Sezon grypowy w pełni - w przychodniach tłumy, więc kolejki do lekarzy się wydłużają. Ratunku szukamy w aptekach, gdzie suplementy i witaminy wykupywane są w ilościach hurtowych. Jednak czy przyjmując coraz to więcej tabletek, jesteśmy w stanie zapobiec chorobom? Aby nie stać się ofiarą zarazków, warto przede wszystkim wzmocnić odporność. W tym pomoże odpowiednia dieta.



Czy jesteś podatny(a) na infekcje?

- Jak do tej pory nie wykazano, że istnieją suplementy diety, wyciągi roślin, preparaty witaminowe, mieszanki minerałów i mikroskładników, które w sposób udokumentowany byłyby w stanie wspomagać pracę układu odpornościowego człowieka. Jedynym skutecznym sposobem wspierania jego pracy jest zdrowy, zbilansowany sposób odżywiania - twierdzi Michał Malinowski, dietetyk, psycholog z Centrum Dietetyki Żywienia Jem Zdrowo.

Jelita - nasz drugi mózg?



Sporo mówi się o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Podobno "jesteśmy tym, co jemy", ponieważ zdrowie człowieka zależy od sprawności i kondycji naszych jelit.

- Można powiedzieć, że jelita są naszym głównym układem immunologicznym. Błony śluzowe pokrywające przewód pokarmowy (GALT) stanowią pierwszą linię obrony organizmu przed zagrożeniami pochodzącymi ze środowiska zewnętrznego, to tam właśnie dzięki nabłonkowi jelita oraz komórkom dendrycznym dochodzi do bezpośredniego kontaktu wirusów i bakterii z naszym organizmem. Szacuje się, że powierzchnia jelit człowieka zajmuje aż około 250 m kw. - informuje Michał Malinowski. I dodaje:
- Aby nasz układ odpornościowy działał w sposób najbardziej wydajny, potrzebujemy żywych, dobrze odżywionych kultur bakterii, które kolonizują nasz układ pokarmowy i odpowiadają za prawidłowy rozwoju tkanki GALT. Bez prawidłowo ukształtowanej mikrobioty jelitowej (wszystkich mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy) układ immunologiczny staje się mało wydajny, a nasza odporność obniża się. Szacuje się, że masa bakterii w układzie pokarmowym to nawet 2 kg. Tak wielka ilość bakterii, ściśle przylegających do nabłonka jelita, stanowi warstwę ochronną przed różnymi patogenami, a także odpowiada za odpowiedź przedinfekcyjną w naszym układzie immunologicznym. Bakterie jelitowe aktywują wiele komórek, w tym komórki NK (natural killer), które są przygotowywane do atakowania i niszczenia patogenów. Przyglądając się tym wszystkim procesom, widzimy, jak bardzo nasz układ odpornościowy związany jest z prawidłowo odżywioną mikrobiotą. Wszystkie współczesne badania potwierdzają, że siła naszej odporności ukryta jest w naszych jelitach, a nasz sposób odżywiania pełni bardzo ważną rolę w tym procesie - przekonuje.
  • Zgodnie z zaleceniami WHO powinniśmy jeść przynajmniej 400 g dziennie owoców i warzyw, a nawet w miarę możliwości powinniśmy starać się jeszcze zwiększyć tę ilość.

Warzywa i owoce - podstawa zdrowego odżywiania



Co zatem powinniśmy jeść, żeby nasza dieta była zdrowa i skutecznie chroniła nas przed bakteriami i wirusami?

- Według najnowszych badań podstawą zdrowego odżywiania są warzywa i owoce, to właśnie im powinniśmy poświęcić najwięcej uwagi w naszych codziennych wyborach żywieniowych. Warzywa i owoce należy spożywać w jak największej ilości i jak najczęściej. Zgodnie z zaleceniami WHO powinno to być przynajmniej 400 g dziennie, ale w miarę możliwości powinniśmy starać się jeszcze zwiększyć tę ilość. Oprócz tego ważna jest również liczba porcji w codziennej diecie. Im częściej jemy w ciągu dnia, tym lepiej dla naszego zdrowia, optymalnie jest spożywać pięć porcji, natomiast idealny stosunek warzyw do owoców wynosi 4 do 1 - mówi Michał Malinowski.
Jak przekonuje, warzywa i owoce są kolorowe nie bez powodu. Pod tym względem można podzielić je na grupy.

- Ze względu na zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów warzywa i owoce można podzielić na czerwone i fioletowe, zielone i białe oraz żółte i pomarańczowe. Każda grupa kolorystyczna charakteryzuje się inną zawartością związków fitochemicznych i w codziennej diecie powinniśmy postarać się zjadać różne ich kolory. Możemy spożywać je surowe, w postaci surówek, sałatek, marynat, przecierów, solanek, ale również w formie grillowanej, ugotowanej w domowej kuchni czy suszonej. Kluczem do zdrowia i sprawnej odporności naszego organizmu jest codzienne spożywanie odpowiedniej oraz zróżnicowanej liczby warzyw i owoców, bez faworyzowania którejkolwiek z tych grup oraz wyznaczania jakiejś najjaśniejszej gwiazdy, czyli superfood. Starajmy się po prostu jadać jak najbardziej kolorowo - mówi Michał Malinowski.
Kiszonki są źródłem zdrowia. Kwas mlekowy powstający podczas fermentacji pomaga utrzymać równowagę flory bakteryjnej jelit, właściwa mikrobiota to również lepsze wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia. Kiszonki są źródłem zdrowia. Kwas mlekowy powstający podczas fermentacji pomaga utrzymać równowagę flory bakteryjnej jelit, właściwa mikrobiota to również lepsze wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia.

Nie zapominajmy o kiszonkach



Mimo niezaprzeczalnych korzyści nie tylko warzywa i owoce wpływają na dobrą pracę jelit.

- Nie możemy również zapomnieć o kiszonkach. Kwas mlekowy powstający podczas fermentacji pomaga utrzymać równowagę flory bakteryjnej jelit, właściwa mikrobiota to również lepsze wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia - przypomina dietetyk.
By zdrowo żyć, nie wystarczy tylko zdrowo się odżywiać. Ważne są również inne czynniki i wprowadzone odpowiednie nawyki.

Przeczytaj także: Okiem dietetyka: dieta dobra dla jelit

- Zdrowy sposób odżywiania, prawidłowa masa ciała, włączenie do codziennego życia lekkiego wysiłku fizycznego mogą zdecydowanie poprawić zarówno odporność naszego organizmu, jak i wpłynąć na jakość i długość naszego życia - twierdzi Malinowski.
Wiele osób uważa, że kluczem do sukcesu jest trzymanie się konkretnej diety. np. ketogenicznej czy wegańskiej. Czy faktycznie odżywiając się według zasad określonej diety, można dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania?

- Nie ma jednego, idealnego sposobu odżywiania dla wszystkich. Każdy, który jest zgodny z naszymi wewnętrznymi przekonaniami i preferencjami, jest dla nas dobry. Trudno osobę niejedzącą mięso namówić do jego spożywania, a z drugiej strony również wydaje się być niełatwe przekonanie osoby je kochającej do diety wegańskiej. To przestrzeń autonomiczna, w którą nie należy ingerować. Bez względu na to, jakie są nasze preferencje żywieniowe, powinniśmy starać się odżywiać zdrowo i sensownie. Można być weganinem żywiącym się wyłącznie drożdżówkami, chipsami i słodyczami czy też mięsożercą zjadającym pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Każdy sposób odżywiania może wpływać na nasze zdrowie korzystnie albo może nam szkodzić bez względu na swoją nazwę. Zawsze powinniśmy starać się odżywiać zdrowo i utrzymywać odpowiedni poziom masy ciała - mówi Michał Malinowski.
Sprawdź: Ranking - najlepsi dietetycy w Trójmieście

Warto dbać o odpowiedni poziom wagi. Wysoki poziom tkanki tłuszczowej zwiększa ryzyko występowania wielu chorób. Warto dbać o odpowiedni poziom wagi. Wysoki poziom tkanki tłuszczowej zwiększa ryzyko występowania wielu chorób.

Warto dbać o szczupłą sylwetkę



Utrzymywanie odpowiedniego poziomu masy ciała jest bardzo ważne. Wysoki poziom tkanki tłuszczowej zwiększa ryzyko występowania wielu chorób.

- Dzisiejsze badania potwierdzają, że zbyt wysoki poziom tkanki tłuszczowej w organizmie nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu, ale również w znaczący sposób odpowiada za powstawanie chorób nowotworowych. Dlatego bez względu na dietę, jaką preferujemy, zawsze powinniśmy starać się zachować odpowiednią masę ciała - informuje Michał Malinowski.
Sporo osób zastanawia się, czy przed zmianą swojej diety nie należy zrobić jakichś badań, które mogłyby nam powiedzieć, które produkty są dla nas bardziej wskazane, a których powinniśmy unikać.

- Jeżeli jesteśmy zdrowi, to absolutnie nie potrzebujemy żadnych badań naszych osobistych predyspozycji żywieniowych. Nie istnieją żadne dowody potwierdzające zasadność wykonywania testów sugerujących nam, co powinniśmy jeść. Jeżeli natomiast chorujemy, to oczywiście musimy dostosować swój sposób odżywiania do aktualnego stanu naszego zdrowia i wtedy badania zlecone przez lekarza specjalistę w dziedzinie naszej choroby są jak najbardziej wskazane - podsumowuje Michał Malinowski.

Dietetycy w Trójmieście

Miejsca

Opinie (47) 1 zablokowana

Wszystkie opinie

  • dieta

    Mogę potwierdzić świetne, wręcz lecznicze działanie witamin. W swojej diecie często korzystam z soków, które robię w wyciskarce wg. zaleceń terapiasokami.pl/gdzie-szukac-witamin. Taki świeży sok daje mi energię i skutecznie chroni przed wszelkimi chorobami czy infekcjami. Dzięki witaminom w sokach wyleczyłam się z nadciśnienia i miażdżycy. Wiem również, że ruch i sport jest również ważny, dlatego w wolnych chwilach ćwiczę. To wszystko sprawia, że mam super zdrowie, młody wygląd i dużo energii.

    • 0 0

  • dieta

    Wydaje mi się, że tutaj chodzi o całokształt generalnie stylu życia. Ja od paru miesięcy mam catering dietetyczny warszawski dzień, czyli jem zdrowo, ale przecież te kilka miesięcy nie zmienią lat zaniedbań.

    • 0 0

  • Najlepsze jest zdrowa zywnosc czyli normalne nie zadna eko tylko jak za PRL łacznie zmiesem i rybami (3)

    jednocześnie morsowanie które jest obecnie bardziej popularne niż kiedyś ,ale nie wszyscy mogą.

    • 4 3

    • No lochy norsy po 140 kg

      • 0 0

    • Nie chciałbyś zobaczyć jak za PRL suszyli zborze - zawału byś dostał hehe

      • 1 0

    • Taka jak za PRL czyli dziś to jest eko,

      jeszcze powinna być pakowana w gazetę.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (5)

    1. regularny wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu
    2. trzymanie się w zimnie np. nie zakładam puchowej kurtki czy czapki przy 6 st. C tylko koszulka z krótkim rękawkiem i na to letnia kurtka
    3. Dieta- regularne posiłki bez śmieciowego jedzenia, sporo surowych warzyw i owoców od zawsze
    4. higiena snu- kłaść się spać o równych porach i o równych porach wstawać
    wiem o czym piszę- ostatni raz poważniej przeziębiony byłem w 1999 r.! gdzie musiałem poleżeć parę dni z gorączką w łóżku. dla przypomnienia mamy obecnie 2020 rok!

    • 14 11

    • Hahah i 7 czekolad lochy

      • 0 0

    • Wszystko dobrze, ale ubierać się trzeba odpowiednio do pogody.

      Na teraz lepszy jest t-shirt z długim rękawem i kurtka przejściowa. Do tego lekki szalik, czapka i rękawiczki. Wirusy nie lubią ciepła, a bakterie nie lubią zimna.

      • 0 1

    • a gdzie ty masz swieze powietrze w zasyfionym, zakorkowanym miescie? (1)

      • 2 0

      • Mam w domu w rekuperacji i biurze filtr powietrza.

        • 0 0

    • Mam podobnie - od czasów nastoletnich chodzę w cienkich kurtkach, dieta nisko przetworzona i choruje raz na 3-5 lat na katar. Grypie miałam raz w życiu za dzieciaka.

      • 1 1

  • Jeść i pić wszystko.

    W małych ilościach.

    • 1 1

  • Opinia wyróżniona

    Jak najmniej (najlepiej zero) mięsa, (3)

    dużo warzyw i owoców, świeże soki i dużo ruchu, to najlepszy przepis na zdrowie i kondycję.

    • 17 19

    • Ja jem sporo mięsa i warzyw - owoce raz w tygodniu max.

      • 2 0

    • (1)

      Kurcze, robię praktycznie wszystko na odwrót, poza ruchem, czyli zero owoców i znikome ilości warzyw, głównie jaja i mięso i nie choruję, zdrowie i kondycja poprawiły się od czasów "warzywnych". Co robię źle?

      • 9 2

      • Nie pasujesz do modnej obecnie koncepcji, tylko tyle ;) Ja też mam się znacznie lepiej, od kiedy znacznie zwiększyłem ilość białka w diecie, choć warzyw i owoców też jem sporo.

        • 5 2

  • Najlepsze są kiszonki

    • 2 0

  • Dieta musi pomagać, a na pewno ryż...

    Bo tego sporo schodzi ostatnimi czasy :-D

    • 1 1

  • Remedium na wszystko (3)

    Herbata z cytryną miodem + kieliszek spirytusu. Ciepłe wełniane skarpety oraz kąpiel w jacuzzi i żaden koranowirus mnie nie łapie. Tylko nieudacznicy chorują i sabotażyści co wyłudzają L4 zamiast wesprzeć Narodową Gospodarkę aby nam się żyło lepiej i żeby były pieniądze na wielkie projekty typu CPK czy przekop mierzei albo chociaż wsparcie Polskich Rodzin i Górników. Pozdrawiam Ludzi Pracy.

    • 6 29

    • Cytryna i miód tak, ale nie w gorącej herbacie, tylko ledwie ciepłej wodzie. Inaczej nic z tego, co cenne, się nie ostanie. Po co ja w ogóle odpowiadam nowemu trollowi?

      • 3 1

    • zwykla czarna herbata niema zadnych własciwosci zdrowotnych,w goracej herbacie miód traci wszystkie wartosci

      Cytryna wciśnięta do gorącej herbaty jest szkodliwa. Nie wszystko co stosowano w PRlu miało co kolwiek wspólnego ze zdrowiem.

      • 2 4

    • jesteś ograniczony, a co do jacuzzi to tam to dopiero jest wylęgarnia zarazków i bakterii....

      • 6 3

  • Hindusów nie atakuje Corona, bo często jedzą kurkumę z mlekiem (6)

    • 14 3

    • "raz ją ujrzał pewien malarz który często pijał alasz"

      • 0 0

    • Przecież hindusi nie piją mleka, (1)

      a przynajmniej nie od krowy. Poza tym w Indiach jest koronawirus.

      • 9 0

      • Hindusi piją mleko. Herbatę zaparzają w mleku. :)

        • 0 0

    • W Hiszpanii jest najmniej Crona

      • 0 0

    • Mleko to chyba nic wybitnie dobrego dla dorosłego ale Hindusi jeszcze zra cebule na potęgę poza zbawiennym curry.

      • 8 0

    • dieta to jedno, a brak alko i tytoniu do drugie do tego sport

      • 9 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Najczęściej czytane