• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?

Agnieszka Majewska
16 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Właściwości czekolady znane są od wieków ze względu na wpływ na ciało, psychikę i zmysły. Poprawia samopoczucie, wydzielane są endorfiny, następuje poprawa humoru. Sprawdź, jakie inne zalety posiada czekolada. Właściwości czekolady znane są od wieków ze względu na wpływ na ciało, psychikę i zmysły. Poprawia samopoczucie, wydzielane są endorfiny, następuje poprawa humoru. Sprawdź, jakie inne zalety posiada czekolada.

Ziarno kakaowca, z którego powstaje czekoladowa rozkosz było kiedyś tak cenne, że służyło jako środek płatniczy, a napoje przygotowywane na jego bazie pili tylko królowie, arystokracja czy wysoko postawieni urzędnicy. Ten "pokarm bogów" to wyjątkowo cenne źródło magnezu, żelaza i wapna. Pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy i poprawia nastrój. Jest też słodkim afrodyzjakiem. Na co jeszcze korzystnie wpływa czekolada i jakie kosmetyki możemy z niej przygotować?





Jaką czekoladę lubisz najbardziej?

W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" podpowiadamy, jak samodzielnie i szybko zrobić domowe kosmetyki czy produkty wykorzystywane w lecznictwie lub kuchni. Po zdrowym siemieniu lnianym, w tym odcinku główną rolę gra najsłodsza przyjemność - czekolada.

Co zawiera czekolada?



W zależności od rodzaju czekolady czy producenta skład będzie różny, ale to, co nas najbardziej interesuje, to sedno czekolady, czyli ziarno kakaowca obfitujące w wiele wartościowych komponentów. Znajdziemy w nim cenne żelazo, chrom, mangan, dobrze przyswajalne wapno, selen, cynk czy potas, ale przede wszystkim imponująca jest w nim zawartość magnezu. Zawiera także witaminę C, która jednak zanika podczas procesu wytwarzania czekolady. Na uwagę zasługują również ogromne ilości antyoksydantów. Niestety dużo cennych właściwości ziarna kakaowca ginie podczas produkcji czekolady, ale mimo to, wciąż wiele dobrego pozostaje.

Gorzka czekolada - właściwości



- Czekolada natłuszcza, silnie nawilża i odżywia skórę. Dzięki teobrominie zaś i kofeinie wspomaga wyszczuplanie i walkę z cellulitem, poprawia jędrność, elastyczność i koloryt skóry. Usprawniając obieg krwi i stymulując przepływ limfy, pomaga usunąć nadmiar wody i toksyn, co dodatkowo zmniejsza obrzęki - informuje Małgorzata Jabłońska, dietetyk medyczny z Poradni Dietetycznej La Mariposa. - Witaminy i sole mineralne w połączeniu z polifenolami i flawonoidami spowalniają procesy starzenia i utrzymują skórę w dobrej kondycji.
Jest to bardzo dobra informacja dla zwolenników czekolady, która pielęgnuje naszą skórę stosowana zarówno na zewnątrz w różnego rodzaju kosmetykach, jak i od wewnątrz, jako suplement diety, ale stosowany z umiarem. Czekoladowe kosmetyki od lat wykorzystywane są w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych i wciąż cieszą się dużym zainteresowaniem.

- Ziarna kakaowca wygładzają naskórek, nawilżają, odżywiają, regenerują, wyszczuplają. Amerykańscy naukowcy udowodnili także, że zapach ma kluczowe znaczenie w przypadku produktów do ciała. W gabinetach kosmetycznych czy drogeriach mamy dostępną szeroką gamę produktów na bazie tego surowca: płyny do kąpieli, żele pod prysznic, maski, balsamy na ciało - opowiada mgr kosmetolog Malwina MarkowskaKashmir Spa.

Gorzka czekolada połączona z płatkami owsianymi i brązowym cukrem to słodki i skuteczny peeling, który wygładza i nawilża skórę. Gorzka czekolada połączona z płatkami owsianymi i brązowym cukrem to słodki i skuteczny peeling, który wygładza i nawilża skórę.
Aby wykonać czekoladowe kosmetyki w domu musimy zaopatrzyć się przede wszystkim w dobrej jakości kakao lub/i czekoladę z wysoką jego zawartością. Pierwszy przepis zdradza Malwina Markowska z Kashmir Spa.

Czekolada w kosmetyce: maska do ciała



Samemu w domu możemy stworzyć na bazie czekolady maskę na ciało łącząc 2 tabliczki gorzkiej czekolady z olejkiem np. cynamonowym czy arganowym. Wykonać najpierw peeling, następnie owinąć się wykonaną wcześniej maską z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą z dodatkiem olejku. Nałożyć kulistymi ruchami, owinąć się folią spożywczą na 20 minut i położyć pod koc, aby wytworzyć ciepło. Spłukać pod prysznicem.

Maska, podobnie jak inne zabiegi do ciała z udziałem kakao, działa wygładzająco, antycellulitowo, wyszczuplająco, zmniejsza obrzęki i przyspiesza spalanie tłuszczu.

Czekolada w kosmetyce: Maseczka do cery suchej, szarej i dojrzałej



Łyżkę kakao łączymy z łyżką jogurtu i miodu. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i nakładamy pędzlem na skórę twarzy. Trzymamy około 10 minut. Zmywamy letnią wodą.
Odżywia, nawilża i odpręża skórę pozostawiając ją napiętą i zregenerowaną.

Czekolada w kosmetyce: Maska do włosów suchych



Dwie łyżki kakao łączymy z (najlepiej ciepłą) oliwą z oliwek. Możemy też dodać żółtko, które wzbogaci jej właściwości. Nakładamy na całe włosy lub tylko na same końcówki. Nakładamy czepek lub woreczek foliowy i owijamy ręcznikiem. Trzymamy 30 minut.

Taki zabieg nadaje miękkości włosom, odżywia je i wygładza.

Czekolada w kosmetyce: Peeling czekoladowy



Rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę (lub kakao z oliwą z oliwek) łączymy z płatkami owsianymi i brązowym cukrem. Nakładamy okrężnymi ruchami na skórę twarzy lub ciała. Zmywamy ciepłą wodą.

Czekoladę możemy wykorzystać również jako dodatek do kąpieli (łącząc ją z ulubionym roślinnym olejem i olejkiem eterycznym) lub do masażu ciała. Istnieje bardzo wiele jej zastosowań kosmetycznych, wszystkie są skuteczne - wspaniale odżywiają każdy typ skóry, a co najważniejsze, są proste i szybkie w wykonaniu.

Gorzka czekolada, jogurt i miód - na taką maseczkę powinna skusić się każda cera, w szczególności sucha, dojrzała, zmęczona czy szara. Gorzka czekolada, jogurt i miód - na taką maseczkę powinna skusić się każda cera, w szczególności sucha, dojrzała, zmęczona czy szara.

Czy gorzka czekolada jest zdrowa?



Dobroczynne właściwości po zjedzeniu kilku kostek czekolady znamy wszyscy - uśmiech od razu pojawia się na naszej twarzy, jesteśmy spokojniejsi i bardziej zrelaksowani, ale poza tym pierwszym wrażeniem, czekolada sięga dużo "głębiej" w nasz organizm.

- Najnowsze badania wykazały, że czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, poprawiają nastrój, a nawet chronią przed próchnicą - mówi Małgorzata Jabłońska, dietetyk medyczny z La Mariposa. - Wg naukowców, spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki, ale uwaga - gorzkiej czekolady - chroni przed chorobami serca. Pod wpływem czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi - spowalniają one proces starzenia chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki i sprzyjającymi zapadaniu na choroby serca.
Ziarno kakaowca, który jest (a przynajmniej powinien być) głównym składnikiem czekolady, zmniejsza ryzyko zawału serca, zapobiega powstawaniu zakrzepów i zatorów, wzmacniając i uszczelniając naczynia krwionośne.

Dzięki zawartości kofeiny i teobrominy kakao świetnie pobudza, rozjaśnia umysł i ułatwia koncentrację. Wpływa również na redukcję stresu i usuwa zmęczenie. Niewielkie ilości czekolady to świetna przekąska dla osób uczących się, ciężko pracujących, a także przyszłych mam.

- Wysokie stężenie flawonoidów - silnych przeciwutleniaczy - w gorzkiej czekoladzie pomaga w walce z wolnymi rodnikami, związanymi z procesami starzenia oraz stanami zapalnymi - przypomina Małgorzata Jabłońska. - Kakao zawiera roślinne składniki odżywcze zwane proantocyjanidynami. Wykazano, iż substancje te chronią przed kancerogenami oraz toksynami działającymi na układ nerwowy.

Czy można uzależnić się od czekolady?



Coraz częściej mówi się o "uzależnieniu" od czekolady. Czy to prawda, czy mówią tak ci, którzy nie mogą się jej po prostu oprzeć?

- O czekoladzie mówi się, że to słodki narkotyk i rzeczywiście coś w tym jest, bo od czekolady można się uzależnić. Nie jest tajemnicą, że w ziarnie kakaowym występują substancje przypominające związki chemiczne obecne w liściach marihuany. Działają one tak jak cząsteczki przenoszące sygnały w komórkach mózgu, a ich przyjmowanie prowadzi do uzależnienia. Są to tzw. alkaloidy (do których należą m.in. morfina, kofeina, kokaina, atropina i chinina) oddziałujące na komórki nerwowe. Jednak zdaniem badaczy, same alkaloidy nie spowodują uzależnienia. Za to, że nie możemy się oprzeć tabliczce czekolady, odpowiada także aromat ziaren kakaowca i jej niezwykły smak - opowiada dietetyk medyczny z La Mariposa.
Czekolada podnosi poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, który odpowiada za nasze dobre samopoczucie. Podobnie działa również jej zapach. Nie jest także tajemnicą, że jest jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków.

Czytaj więcej: Afrodyzjaki - co jeść by przywrócić zapał i chęci?

Czekolada - przepisy



W kuchni jest niekwestionowaną królową deserów i wszelkiego rodzaju słodkości.

- Możemy wyróżnić cztery podstawowe rodzaje czekolady: czekolada gorzka (zawiera co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej i jest najzdrowsza), czekolada deserowa (zawiera od 30-70 proc. miazgi kakaowej), czekolada mleczna (zawiera nie więcej niż 50 proc. miazgi kakaowej) i czekolada biała (nie zawiera miazgi kakaowej, ma za to dużą ilość tłuszczu kakaowego) - wymienia Małgorzata Jabłońska.
Warte uwagi jest surowe kakao. Wytwarzane jest z nieprażonych ziaren kakaowca, tłoczonych na zimno, przez co nie traci swoich cennych zdrowotnych właściwości i zachowuje wiele wartości odżywczych, których zwykłe ciemne kakao jest pozbawione.

Gorąca czekolada będzie idealna nie tylko w długie mroźne wieczory, ale zawsze, gdy tylko mamy na nią ochotę, mamy gorszy dzień czy potrzebujemy dodatkowej porcji energii przy pracy czy nauce. Gorąca czekolada będzie idealna nie tylko w długie mroźne wieczory, ale zawsze, gdy tylko mamy na nią ochotę, mamy gorszy dzień czy potrzebujemy dodatkowej porcji energii przy pracy czy nauce.
Przepisów z udziałem czekolady jest tak wiele, że wybór może sprawiać trudności. Każdy znajdzie coś dla siebie. Czekolada z miętą, z pomarańczą, z chilli, to tylko niektóre z połączeń. Cokolwiek będziemy przygotowywać pamiętajmy, że im wyższa zawartość kakao tym zdrowiej, choć nie dla wszystkich smaczniej.

Przepis na szybkie i proste ciasto mocno czekoladowe

Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 4-5 łyżek kakao, 1 szklanka wody, soku lub mleka, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka sody, szczypta soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Pieczemy w 180 stopniach, około 20-30 minut.

Najwspanialsze w tym cieście poza niezwykle szybkim przygotowaniem i krótkim pieczeniem jest to, że możemy do niego dodać, co tylko chcemy. Kandyzowana skórka pomarańczowa, konfitura z wiśni, kawałki gorzkiej czekolady, rodzynki moczone w rumie, orzechy - sprawdzą się idealnie. Ciasto jest wilgotne i ma delikatny posmak buraka, który zawdzięcza sodzie. Nie jest też słodkie, dlatego świetnie będzie pasowało do słodkich lodów waniliowych czy bitej śmietany.

Czekolada: warto pamiętać



Czytajmy skład. Czekolady mleczne, mimo że słodsze, niestety właściwości zdrowotnych nie mają wcale lub prawie wcale. Warto wybierać te czekolady, które mają wysoką zawartość kakao. Jak przy każdym produkcie, ważny jest umiar, ale należy również pamiętać o przeciwwskazaniach.

- Czekolada nie jest dobra dla wszystkich. Czekolada, a właściwie dwa jej ważne składniki: kakao i białko - znajduje się na liście silnych alergenów pokarmowych. Szacuje się, że osoby ze skłonnością do uczuleń stanowią ok. 25 proc. populacji, a wśród nich (aż) pięć na sto źle reaguje właśnie na czekoladę - przestrzega Małgorzata Jabłońska.

Miejsca

Opinie (31) ponad 20 zablokowanych

  • Ja nie lubie czekolady ani słodyczy (2)

    Ale mam szwagra co rąbie ptasie mleczko na raz - albo chociaż 1-dno pięterko,a drugie pieterko za pół godziny

    • 20 3

    • (1)

      ja rowniez zjadam prasie mleczko na raz. moge zyc samymi slodyczami :D

      • 2 1

      • Przeczytajcie skład - chemia

        Ja mam wrażliwy żołądek i po ptasim mleczku umieram. zdrowie ma się do czasu. Kiedyś też żarłem i żałuję.

        • 3 2

  • Obalmy mity (4)

    A można jeść czekoladę gorzką od razu po porodzie?

    • 1 1

    • (1)

      tylko w trakcie

      • 2 0

      • ja jadłam czekoladę na sali porodowej, potem karmiłam dziecko, nie ma i nigdy nie miało żadnych uczuleń, a jaka to przyjemność zjeść sobie trochę czekolady, szczęśliwa mama i szczęśliwe dziecko ;)

        • 0 0

    • Można. Mi położna kazała zjeść dużo czekolady, bo słabo sie czułam (3 godziny po porodzie).

      • 1 0

    • Można.

      • 0 0

  • czekoladki kupuję tylko w mount blanc, są pyszne i belgijskie. (2)

    Wedel itd tragedia.

    • 4 24

    • Sam cukier. Mało czekolady. Taka jest prawda o Twoich czekoladkach. (1)

      • 8 1

      • co??? zobacz ile tam zawsze ludzi. lubią to co ja!

        • 1 1

  • o co chodzi z tą czekoladą? (1)

    skoro kakao ma takie właściwości jako składnik czekolady, to jedzmy ziarna kakao, a nie produkt przetworzony w postaci czekolady, która w większości produktów ma w składzie na początku cukier. Z związku z tym cały powyższy artykuł to następna przepisana manipulacja o zbawiennym wpływie czekolady "pospolitej". Polacy włączcie myślenie

    • 11 9

    • Jak cie stac na ziarna kakaowca, najlepiej z ekologicznej uprawy, to smialo, ciekawe kiedy na kakao sie przerzucisz,i nie mowie tylko o cenie, ale i smaku :) na zdrowie!

      • 2 0

  • polecam czekoladowego ksiecia, niestety najblizszego znajdziemy w niemczech :(

    • 2 3

  • Całkowicie sie zgadzam czekolada to kakao!Niestety Kakao tez juz podrabiają! (1)

    Niestety 60% czekolad u nas w sklepach jest nie tylko bezwartościowa ale i szkodliwa!!
    Szkodliwe sa wszystkie czekolady nadziewane !!To tylko cukier konserwanty ,tłuszcz roślinny!!
    Nutella i inne kremy pseudo czekoladowe identycznie!
    I niestety kakao podrabiane ,rożnych dziwnych marek niewiadomego pochodzenia.
    Pseudo gorzkie czekolady z tłuszczem roślinny i wysoką zawartością cukru!!
    Pseudo mleczne czekolady z tłuszczem roślinnym i wysoką zawartością cukru!
    Dobra czekolada nie może być tania!
    Polska od dawna niema ani jednej Polskiej marki która produkuje dobre jakościowo czekolady masowo.Najlepsza polska firma znana kiedyś Wedel juz dawno nie jest Polska i jej jakość spadła drastycznie.
    Wawel miesza czekolady z tłuszczem roślinnym ,a terrawita sprzedaje niejadalne smieci!!
    Milka ma niewiele wspólnego z czekoladą.
    Najlepsze czekolady to te zachodnie produkowane na rynek zachodni .
    Dobre kakao podaje kraj pochodzenia.

    • 33 2

    • w wyborze pomaga

      czytanie składu na opakowaniu. podobno podają zgodny z prawdą bo 90% nie czyta składu a z czytających i tak większość nie rozumie co czyta.

      • 4 0

  • (1)

    No proszę a dwie strony internetowe wcześniej przeczytałam ostrzeżenie przed konsumpcją czekolady. Jest rakotwórcza, szczególnie niszczy wątrobę. Ale to normalne - wszyscy redaktorzy chcą zarobić.

    • 5 5

    • niedługo podpaski też zostaną rakotwórcze. powodzenia w nie użytkowaniu.

      a tak serio czemu nikt nie wspomniał o najważniejszej dobroczynności czekolady czyli jest bardzo dobra na stawy?
      oczywiście mowa o gorzkiej, dobrej czekoladzie. nie czekoladzie w roli słodyczy.

      • 0 0

  • Kocham czekoladę ponad wszystko (1)

    Nie piję, nie palę to chociaż zajadam sie czekoladą :) Oczywiście nie żeby ważyć ze 100 kg, trzeba mieć jakiś umiar i lustro w domu ;p

    • 10 1

    • Dzień po zjedzeniu takiej czekolady trzeba WC wyłożyć papierem albo wacikami

      Podobnież Aztekowie, czy inni Majowie w ogóle nie mieli z tym problemu. A wsuwali czekoladę wyprodukowaną z kakaowca z wanilią i z czymś jeszcze. Zero zaparć. Samo zdrowie i super smak.

      • 0 0

  • kto powiedział (1)

    że cukier jest niezdrowy...
    JKM słodzi po 8-9 łyżeczek herbatę i ma już 80 lat :)

    • 0 4

    • cukier nie taki zły

      Ja również. Teraz walczą z cukrem aby zamiast niego używać aspatanu lub syropu glukozowo- fruktozowego, a to jest dopiero trucizna.

      • 0 0

  • Najlepsza własna (2)

    Olej kokosowym, kakao i syrop klonowy

    • 2 3

    • To zarzuć przepis :)

      • 0 1

    • Rafinowany?

      • 1 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

TRE ćwiczenia uwalniające stres, napięcia i traumę z dr Markiem Kulikowskim

100 zł
warsztaty, trening

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Najczęściej czytane