- 1 Co zrobić z nieudanym tatuażem? (52 opinie)
- 2 Pijana pogryzła ratownika medycznego (146 opinii)
- 3 Skierowanie elektroniczne, ale kod trzeba podać w okienku (18 opinii)
- 4 Dlaczego pijemy coraz więcej alkoholu? (255 opinii)
- 5 Gdyńscy chirurdzy operowali nowatorską metodą (22 opinie)
- 6 Ząbkowanie u dziecka. Jak złagodzić ból?
Cukrzyca - choroba cywilizacyjna XXI wieku. Jak z nią walczyć?
Ze względu na powszechność występowania nazywana jest chorobą cywilizacyjną i społeczną. Szacuje się, że w Polsce choruje na nią co najmniej 3 miliony osób. Cukrzyca, bo o niej właśnie mowa, jest chorobą przewlekłą związaną z zaburzeniami w produkcji insuliny, czyli hormonu wytwarzanego przez trzustkę.
Czytaj też: Większość przyjmuje leki, a 40 proc. choruje przewlekle. Jaki jest stan zdrowia Polaków?
Co to jest cukrzyca?
Cukrzyca wiąże się z zaburzeniami w produkcji insuliny, która jest niezbędna do przenoszenia glukozy z krwi do komórek organizmu. Tam przetwarzana jest na energię. Jeśli nie wykorzystamy jej w ten sposób, zostaje zamieniona i odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i narządów wewnętrznych. O nieprawidłowościach świadczy podwyższony poziom glukozy we krwi.
- Cukrzyca obok otyłości jest jednym z najczęstszych zaburzeń metabolicznych społeczeństw krajów rozwiniętych. Jest to choroba przewlekła, spowodowana zaburzeniem metabolizmu węglowodanów, białek i tłuszczy. Jeszcze 100 lat temu była nieuleczalną i śmiertelną chorobą, obecnie nie stanowi przeszkody w prowadzeniu dobrej jakości życia, w tym także w realizowaniu pasji sportowych. Świadomość społeczeństwa na temat samej choroby, edukacja diabetologiczna dotycząca zdrowej diety i aktywności fizycznej ma znaczenie w zapobieganiu cukrzycy jak i jej powikłaniom - wyjaśnia Aleksandra Czarnecka, studentka studiów magisterskich na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.
Czytaj też: L4 na wypalenie zawodowe od 2022 r. Czym jest i jak się objawia?
Wyróżniamy cukrzycę: typu 1 - insulinozależną, na którą chorują głównie dzieci i osoby młode, typu 2 - insulinoniezależną, na która wpływ ma niezdrowy tryb życia, niska aktywność fizyczna i nieprawidłowe odżywianie, a także stan przedcukrzycowy, w którym stężenie glukozy jest podwyższone, ale nie tak, by stwierdzić cukrzycę. Ostatnim typem cukrzycy jest ciążowa.
- Cukrzyca należy do chorób metabolicznych wynikających z czynnika genetycznego oraz środowiskowego. Cukrzycę dzielimy na cztery typy. Jednym z nich jest cukrzyca ciążowa, którą rozpoznajemy wtedy, gdy w ciążę zachodzi kobieta chorująca na cukrzycę. Hiperglikemię rozpoznaną po raz pierwszy w ciąży traktujemy jako zaburzenie, które może oznaczać cukrzycę ciążową, jak i wykryty w ciąży inny typ cukrzycy. Cukrzycę ciążową w Europie ma od dwóch do sześciu proc. kobiet w ciąży - mówi dr n. med. Joanna Krzemieniewska, specjalista ginekologii i położnictwa Invicta.
Czytaj także: Dieta z niskim indeksem glikemicznym. Kiedy ją stosować?
Cukrzyca - leczenie, dieta
Przyjmowanie insuliny i leczenie dietetyczne chorych na cukrzycę ma pomóc w utrzymaniu prawidłowego lub bliskiego normy stężenia glukozy w surowicy. Właściwa dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, dzięki czemu we krwi będzie utrzymywało się optymalne stężenie lipidów i lipoprotein w surowicy krwi.
- Dieta chorego powinna być jak najbardziej zbliżona do racjonalnego żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polegać powinna na ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów znajdujących się głównie w słodyczach oraz nasyconych kwasach tłuszczowych, które występują głównie w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego diabetycy powinni zastępować tłuszczami pochodzenia roślinnego. Węglowodany proste zaś powinny być zamieniane na węglowodany złożone, które znajdują się m.in. w produktach pełnoziarnistych - tłumaczy Aleksandra Czarnecka.
Czytaj też: Okiem dietetyka: zamienniki cukru w diecie
W przypadku cukrzycy ciążowej jej rozpoznanie pozwala na szybkie wdrożenie leczenia. Tutaj również stosowanie odpowiedniej diety połączonej z aktywnością fizyczną poprawia stan zdrowia i jest jedną z form leczenia.
- Na początku zalecamy pacjentce odpowiednią dietę oraz aktywność fizyczną w celu utrzymania prawidłowych stężeń glukozy w surowicy. Przestrzeganie odpowiedniej diety dotyczy również pacjentek niebędących w ciąży, a chorujących na cukrzycę, Jeżeli pomimo diety i aktywności nie uzyskamy prawidłowej glikemii należy wdrożyć insulinoterapię. Zdarzają się sytuacje, w których pacjentów leczy się doustnymi lekami, które pobudzają wytwarzanie insuliny - dodaje dr n. med. Joanna Krzemieniewska.
Dietetycy w Trójmieście - znajdź swojego eksperta
Cukrzyca - co jeść? Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny informuje, jak wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu, a ładunek glikemiczny z kolei pokazuje, jaki wpływ ma spożycie danej żywności na zmiany poziomu glukozy we krwi. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym powodują szybki wzrost glukozy we krwi, a produkty z niskim mają niewielki wpływ jej poziom. Zarówno indeks glikemiczny, jak i ładunek glikemiczny to pojęcia, które mają istotne znaczenie nie tylko w leczeniu, ale i profilaktyce cukrzycy typu 2.
- Przykładami produktów węglowodanowych o niskim indeksie glikemicznym są: pieczywo pełnoziarniste, makaron razowy, kasza gryczana, ryż brązowy, marchewka surowa, suche nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soczewica, jabłka, grejpfruty, mleko i niskotłuszczowe produkty mleczne, pomidory, bakłażany, cukinia - dodaje Aleksandra Czarnecka.
Czytaj też: COVID-19 zamienia się w pandemię otyłości?
Warto podkreślić, że wpływ na indeks glikemiczny ma także sposób oraz długość obróbki termicznej. Przykładowo, surowa marchew ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż gotowana.
Diabetycy powinni przestrzegać także ustalonych pór posiłków, które powinny być spożywane regularnie. Należy także ograniczać spożywanie soli.
- Przygotowując posiłki należy stosować gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie, duszenie z dodatkiem małej ilości tłuszczu. Nie zaleca się smażenia potraw. Warzywa i owoce powinny być spożywane jak najczęściej, w proporcjach - 3/4 warzywa i 1/4 owoce - mówi Aleksandra Czarnecka.

Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-04-04 14:36
To przy okazji
Naukowo stwierdzono, że jednym z czynników który wywołuje cukrzycę jest fluor. To może czas zacząć używać past bez fluoru na przykład?
Drugim czynnikiem jest teflon a raczej dodatkowe trucizny, które używa się przy produkcji. To może czas zrezygnować z przedmiotów z teflonem?- 0 0
-
2021-11-14 11:08
(6)
Artykuł strasznie ogólny a zmiana diety przy cukrzycy nie rozwiązuje problemu. Dieta to cukrzycę leczy się ale w ciąży przy niewielkich skokach cukru. Cukrzyca nie jest tylko od jedzenia dużej ilości cukru często się ja dziedziczy albo występuje u osób otyłych.
- 29 9
-
2021-11-14 14:47
tez sie zgadzam z tym (1)
powinno sie szczepic przeciw cukrzycy, teraz nanotechnologia taka ze ho ho , to i szczepionka przeciw cukrzycy to zaden problem, szczepionka powinna byc obowiazkaowa a niezaszczepieni powinni miec zakaz kupowania produktów z jakakolwiek zawartoscia cukru bez okazania paszportu cukrzycowego, ze sa zaszczepieni albo nie roznosza cukrzycy
- 7 3
-
2021-11-14 17:12
w punkt!
a do autora posta... otyłość u ludzi to skąd się niby bierze ? Schudnąć 50 kilo i zwracać uwagę na to co się je i o jakich godzinach to oczywiście zbyt wiele dla przeciętnego zjadacza chleba. Najlepiej jakby była szczepionka i to taka, że będzie można żreć i nie tyć
- 0 2
-
2021-11-14 15:31
(2)
Przy cukrzycy typu drugiego kluczowa jest zmiana diety na niskowęglowodanową - cukrzyca nie jest genetyczna - znaczenie mają tu złe nawyki żywieniowe przenoszone z pokolenia na pokolenie.
- 4 2
-
2021-11-14 16:23
(1)
dokładnie, dlatego ja jadam tylko czipsy bo są słone i bez cukru, na obiad oczywiście frytki z tego samego powodu
- 2 3
-
2021-11-14 19:27
to, że coś nie ma cukru to nie nie znaczy, że pozbawione jest węglowodanów - w tym przypadku skrobi - i nie powoduje wyrzutu insuliny.
- 3 0
-
2021-11-16 14:17
przy stanie przedcukrzycowym albo cukrzycy typu II kiedy cukier jeszcze nie wystrzelił w kosmos da się to załatwić dietą. Znam dwie osoby które miały na czczo cukier na poziomie 130 i zeszły do poniżej 99 tak jak to powinno być. Sam miałem 113. Zrzuciłem 10kg i zacząłem się trochę więcej ruszać. Dietę zmodyfikowałem tylko trochę. Teraz mam wyniki w normie.
- 1 0
-
2021-11-14 09:49
(3)
Cukier w żywności i kryzys cukrowy to jest bardzo ciekawy historycznie temat. Geneza skąd i dlaczego cukier w żywności. Dlaczego jest rozgraniczenie na etykietach na węgowodany i cukru "w tum cukry" i td. Polecam to ciekawe zagadnienie. Cukier jest przyczyną bardzo wielu śmiertelnych chorób. Mówiąc w skrócie trują nas cukrem, żeby nas później
Cukier w żywności i kryzys cukrowy to jest bardzo ciekawy historycznie temat. Geneza skąd i dlaczego cukier w żywności. Dlaczego jest rozgraniczenie na etykietach na węgowodany i cukru "w tum cukry" i td. Polecam to ciekawe zagadnienie. Cukier jest przyczyną bardzo wielu śmiertelnych chorób. Mówiąc w skrócie trują nas cukrem, żeby nas później leczyć. Kasa musi się zgadzać, skoro można zarabiać na niszczeniu zdrowia i powodowaniu chorób, żeby później z tych chorób leczyć a przy okazji zarabiać na jednym i drugim to dlaczego tego nie robić?
- 41 1
-
2021-11-14 13:44
cukrzycy to jeden wielki biznes dla koncernów farmaceutycznych
Sami cukrzycy niektórzy przyznają, że raczej koncernom nie zależy na wyleczeniu, tylko nauczeniu żyć z tym. A to oznacza paski testowe i inne wydatki....
- 12 1
-
2021-11-14 21:38
dokładnie tak to wygląda, produkcja potencjalnych pacjentów. Cukrzyca jest do wyleczenia trzeba przejść tylko na dietę nisko węglowodanową. Zalecenia lekarzy nie wyleczą cukrzycy tylko maskują objawy lekarze przepisują kolejne tabletki i wmawiają ludziom że to choroba nieuleczalna, dramat.
- 3 1
-
2021-11-16 14:14
cukier w żywności podnosi jej atrakcyjność smakową, a to powoduje że taki produkt łatwiej sprzedać. Nikt nas intencjonalnie nie truje. Nie ma tu żadnej zmowy ani spisku. Niemniej, cukier przyczynia się oczywiście do wielu chorób. Jest białą trucizną. Lepiej zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem. Ten drugi naturalnie występuje w wielu roślinach, od owoców po wodorosty, a pierwszy w brzozie. Oba mają niski indeks glikemiczny. Dodatkowo nie powodują próchnicy.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.