- 1 Mali pacjenci na oddział szpitalny wjeżdżają... Volvo (13 opinii)
- 2 Lekarz SOR tłumaczy, dlaczego mali pacjenci potrzebują specjalnych procedur (19 opinii)
- 3 Czy kobieta może rodzić z doulą i partnerem? (53 opinie)
- 4 Dlaczego diagnozujemy się przez internet? "Wszystko kończy się rakiem" (99 opinii)
- 5 Ruszyło Centrum Opieki Wytchnieniowej (29 opinii)
- 6 Ospa wietrzna. Ponad 3 tys. zachorowań latem (89 opinii)
Co powinno znaleźć się w zimowej diecie?
Kilka dodatkowych kilogramów po zimie to dla wielu standard. Co zrobić, by tak nie było? Poza regularnymi ćwiczeniami wystarczy tylko zwracać większą uwagę na to, co jemy.
- Powinniśmy jeść produkty, które zwiększają odporność. Dieta w tym okresie musi być bogata w warzywa i węglowodany, bo to z nich pochodzi około 50 proc. energii. Dobre zimowe węglowodany to np. kasze i pieczywo pełnoziarniste - mówi Dagmara Wiewiórkowska - Garczewska, specjalista chorób wewnętrznych i geriatrii w Swissmed Centrum Zdrowia.
W najbliższych miesiącach w naszej diecie nie może zabraknąć warzyw (surowych, gotowanych i kiszonych), owoców, chudego mięsa i nabiału, ryb oraz pokarmów zapewniających organizmowi węglowodany oraz tłuszcze roślinne.
- Pamiętajmy również o przyprawach, które nie tylko poprawiają smak potraw, ale są źródłem mikroelementów i substancji rozgrzewających organizm, np. cynamon, imbir, pieprz, papryka, kurkuma. Nie bójmy się dodawać także cebulę i czosnek. To przecież naturalni sprzymierzeńcy naszej odporności - mówi Anna Bielecka-Szczypek, specjalista chorób wewnętrznych z Nadmorskiego Centrum Medycznego.
Poza witaminą D zimą brakuje nam głównie żelaza i witamin A, C oraz E. To one zwiększają odporność, regulują metabolizm, zmniejszają ilość wolnych rodników. Możemy je uzupełniać dzięki jedzeniu pomarańczy czy piciu soku z czarnej porzeczki. Wśród warzyw naszymi sprzymierzeńcami będą brokuły, czerwona papryka, pietruszka zielona, chrzan czy seler naciowy. Braki witaminy A pomoże uzupełnić masło, jajka, marchewka czy tran. Warto też zadbać o odpowiedni poziom selenu i cynku.
- Selen ma bardzo duże znaczenie w przypadku prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, poprzez zwalczanie namnażania się drobnoustrojów chorobotwórczych. Można go znaleźć w sezamie, orzechach brazylijskich, także w rybach - tłumaczy Dominika Dietrich-Stefankiewicz, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety. - Cynk jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym, który buduje odporność organizmu. Znajdziemy go w pestkach dyni, orzechach, pieczywie z pełnego ziarna, ryżu brązowym, płatkach owsianych i w rybach.
Zimą w domowym menu idealnie sprawdzą się zupy, które rozgrzewają organizm, dostarczają cennych składników odżywczych, a przy tym są sycące. Można je przygotować w większej ilości na kilka dni.
- Zupy można jeść jako danie obiadowe np. z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej, gryczanej, czy jęczmiennej. Świetnie sprawdzają się jako posiłek w czasie lunchu, na pewno są też alternatywą dla sałatek ze świeżych warzyw, których jest mało zimą - mówi Dominika Dietrich-Stefankiewicz.
Warto także, by na naszym stole często gościły buraki. Są wartościowym i zdrowym dodatkiem do obiadu, a ponadto działają bakteriobójczo. Możemy także przygotowywać sok z buraków i jabłek, który dodatkowo wzmocni organizm. Nie zapominajmy także o kiszonej kapuście bogatej w witaminy C i B. Możemy ją podać np. z dodatkiem marchewki i oliwy.
- Ponad wszystko podczas wyboru produktów kierujmy się jedną podstawową zasadą: im mniej coś jest przetworzone, tym zdrowsze - dodaje Anna Bielecka-Szczypek. - I jeszcze jedno: pora roku nie zwalnia z przestrzegania diet leczniczych zalecanych np. w cukrzycy czy hipercholesterolemii.
Niezależnie od pory roku powinniśmy pamiętać o odpowiedniej liczbie posiłków i płynów w ciągu dnia. Jedzmy co 3-4 godziny i pijmy przynajmniej 2,5 litra płynów dziennie. Wszystko to ma nie tylko wpływ na stan naszego zdrowia, ale także na kondycję skóry.
- Na przesuszoną skórę twarzy, rąk i całego ciała największy wpływ ma niska temperatura, ogrzewanie w domach, miejscu pracy, ale także dieta - mówi Malwina Krysztofiak, kosmetolog z Kashmir Spa. - Dlatego tak ważne jest jedzenie owoców i warzyw oraz picie wody, szczególnie niegazowanej. Zimą pijemy jej mniej, ponieważ nie odczuwamy takiego pragnienia, co oczywiście wpływa negatywnie na kondycję skóry.
W zimowych miesiącach, poza wodą możemy pić także np. napar z herbaty czarnej i czerwonej, kwiatów lipy, z sokiem z malin czy wiśni lub ciepłą wodę z imbirem.
Warto pamiętać także, by zimą ograniczyć niektóre produkty spożywcze, np. nabiał. Jego zbyt duża ilość może powodować powstawanie śluzu w jelitach, co nie jest zdrowe. Powinniśmy także ograniczyć spożycie mięsa.
- Nie należy zjadać przesadnych ilości mięsa i innych produktów, które bardzo zakwaszają organizm. Jednym z objawów zakwaszenia organizmu jest obniżona odporność, ogólne zmęczenie. Zamiast kotleta z surówką można na obiad też zjeść np. gulasz warzywny z kaszą, zupę z soczewicą - dodaje Dominika Dietrich-Stefankiewicz.
Miłośnicy warzyw cierpią zimą, gdyż w tym czasie ciężko o smaczne pomidory, rzodkiewki, ogórki, sałatę. Dlatego nie powinno się przygotować zbyt dużej ilości sałatek ze świeżych warzyw, ponieważ będą wychładzać nasz organizm. Ale nie tylko one.
- Działanie wychładzające mają także owoce cytrusowe i banany - dodaje Dagmara Wiewiórkowska-Garczewska.
Miejsca
Opinie (53) 3 zablokowane
-
2015-01-29 16:32
Powinno znaleźć się dużo browarów.
- 28 15
-
2015-01-29 16:42
U nas w większości fast foody. (9)
Gotowce typu mrożona pizza i wstrętne gazowane napoje oraz sztuczne soki. Dieta leniwych.
A można zdrowo i samemu zrobić sok z marchwi, pomarańczy, grejpfrutów czy buraków.- 25 1
-
2015-01-29 18:46
(4)
Pilam szklanke the soku z burakow, marchwi, jablek i selera naciowego przez 3 miesiace (srednio co drugi dzien) i cholesterol mi spadl o 25%! S(Z)OK! A durni lekarze tasmowo tabletki przepisuja.
- 18 3
-
2015-01-29 19:22
Ludzie są durni i tyle...Chcą iść na skróty w życiu a jak wiadomo tak się nie da.
- 13 1
-
2015-01-29 20:00
lekarze sa na prowizjach od farmaceutycznych komiwojazerow
- 11 2
-
2015-01-31 23:21
(1)
Po co do durnego lekarza chodzisz, lecz się sama. Durny to jest pacjent który myśli że lekarz to przedszkolanka i będzie stał przy nim i pilnował czy grzecznie je warzywka i ładnie myje zęby. Podstaw zdrowego żywienia uczą w przedszkolu, nie ma potrzeby chyba przypominać o tym dorosłym ludziom?
- 3 3
-
2015-02-01 06:47
:-) nigdzie nie napisalam ze 'chodze' do lekarzy zeby mnie 'leczyli'....
Ponadto... w krajach rozwinietych podczas pierwszej wizyty lekarz pierwszego kontaktu pyta pacjeta o diete i tryb zycia i doradza co nalezy zmienic, bo wielu ludzi ma blade pojecie o wlasciwym odzywianiu. To sie nazywa 'opieka prewencyjna' i jest takim samym standardem jak coroczne badanie krwi czy cytologia u kobiet.
- 3 0
-
2015-01-30 10:07
(2)
a u mnie w większości świeże jedzenie, pizza też od czasu do czasu z pizzerii (wszystko jest dla ludzi) a nie mrożona. Naprawdę można znaleźć proste i szybkie przepisy i gotowanie nie musi zajmować całego dnia. Spróbuj.
Jest co prawda minus - będziesz miał mniej czasu na oglądanie seriali, ale jak pomyślisz co daje Ci świeże jedzenie (lepsze samopoczucie i większą odporność) a co seriale (nic) to łatwiej będzie zmienić nawyki. Życzę powodzenia.- 4 1
-
2015-02-01 10:06
Życzliwa - czy wiesz jakie latwe jest zrobienie pizzy, od podstaw czyli lacznie z ciastem?? (1)
Pizza ani z pizzeri (tam tez nie masz wiedzy odnosnie skladnikow), ani mrozona.
I tyle odnosnie twoich "madrosci"...- 1 1
-
2015-02-01 14:27
Nie dramatyzuj, od czasu do czasu można zjeść coś "niezdrowego". Ale na co dzień warto gotować (albo piec) samemu.
- 2 1
-
2015-01-30 10:49
jak na naszej kapieli morsów powiedziałem ze teraz musimy uwarzac co jesc
bo to niektóre potrawy wychładzają organizm to prawie zabili mnie śmiechem :)
Stwierdziliśmy że od dzisiaj wszystkie morsy będą jadły tylko potrawy "wychładzające"kiedyś głupota była wyśmiewana teraz jest traktowana poważnie i sprzedawana ciemniakom jako wyznacznik w życiu.- 2 0
-
2015-01-29 17:19
(7)
Sokownik do warzyw to niegłupia inwestycja. Zwłaszcza dla kogoś kogo na samą myśl o szpinaku czy brokułach cofa.
- 9 3
-
2015-01-30 10:53
zacznijmy od tego ze myslenie jest ci obce :) (4)
Jak zaczniesz myśleć przestaniesz głupoty wypisywać.Brokuł to jest to samo co kalafior smakuje pdobne i wyglada podobnie,nie jadasz tego na surowo .Ale mamy kolejny problem bo ciapy maja 2 lewe ręce i nie potrafia nic ugotować poza woda na kawę
- 1 5
-
2015-01-30 14:23
(3)
Gotowanie niszczy witaminy, mikroelementy i enzymy wiec, myslicielu, wiec surowy brokul w soku (zmieszany z sokiem z marchewki i jablka) jest duzo zdrowszy niz ugotowany. Brokul (surowy czy ugotowany) smakuje zupelnie inaczej niz kalafior.
- 6 1
-
2015-01-30 15:33
tobie juz sie dawno mózg zagotował:) (2)
najlepiej przestaw sie na surowe ziemniaki nic nie jdz tylko pij:)
- 0 7
-
2015-01-30 16:26
(1)
Nie ma to jak merytoryczna dyskusja z intelektualista... Pozdrawiam.
- 7 1
-
2015-01-31 14:08
poco używasz pojęć których nie znasz znaczenia :)
- 0 4
-
2015-01-31 23:15
W normalnym blenderze zrobisz bez trudu sok ze szpinaku, można dodać trochę brokuła (surowego). Do tego duży banan, kiwi i woda :). Wygooglaj sobie "zielony sok".
- 1 1
-
2015-02-01 10:09
Szpinak i brokul - MNIAM !!
Z reguly cofa tych, ktorzy nigdy nie probowali. Ha!
- 1 1
-
2015-01-29 20:35
Ilość przyjmowanych płynów na poziomie m.in. 2,5l? (6)
A dlaczego aż tyle? Czy chodzi o to, że organizm tyle potrzebuje i co najmniej połowę tyle bierze z jedzenia, oddychania itp? Jak ktoś nie ma ciężkiej pracy i nie jest przesadnie to 2,5 l płynów to dużo!
Pieczywo pełnoziarniste? Dobre pieczywo to rarytas. Niech pani dietetyk wskaże, gdzie można kupić pieczywo z mąki żytniej razowej typ 2000. Pełnoziarniste to słowo wymyślone przez marketing spożywczy.
Nie wytłumaczono, dlaczego nabiał zimą jest zły - tzn. wskazano, że powoduje śluz w jelitach i to nie jest zdrowe. Ale jak mniemam tak samo jest latem.- 22 2
-
2015-01-29 21:29
bardziej chodzi o to, że nabiał wychładza organizm (4)
w naszym klimacie zimą ważne jest jedzenie potraw rozgrzewających, np. zup. wychłodzony organizm ma obniżoną odporność, jesteś wtedy bardziej podatny na przeziębienia, katar itp.
- 1 3
-
2015-01-30 10:43
takie bzdury to ty leming niepowielaj bo głupota jak widac jest zarazliwa :)
to pewnie z powodu ocieplenia klimatu ci sie mózg przegrzał :) a organizm wychłodził .A od kiedy to nam sie organizm wychładza od jedzenia:)
- 2 1
-
2015-01-30 11:21
(1)
Na początku artykułu napisano, że w diecie zimowej nie może zabraknąć nabiału, a na końcu, że nabiał należy ograniczyć o tej porze roku. Co wybrać...
- 4 0
-
2015-01-30 11:45
No przecież to się nie wyklucza.
- 1 1
-
2015-01-31 23:18
Nie o to chodzi. Autorka artykułu w dwóch zdaniach po u stara się upchnąć pochodzącą wprost z chińskiej medycyny ideę posiłkó wychładzających i rozgrzewających organizm ("zaśluzowujące" mleko to też medycyna chińska) ale że pisze jak pisze to...
- 1 0
-
2015-01-30 15:39
ciekawe czy jak bede jadł dania co rozgrzewają na zimno to nadal bedą mnie rozgrzewac
Czy jak bedę jadł pieczone banany to nadal będą mnie wychładzać??:)
- 4 0
-
2015-01-29 20:42
Sok z czarnej porzeczki (6)
Właśnie zapoznałem się z etykietą, w litrze jest 100g cukru, hmm w sumie mniej niż w koli ;-) ale czy picie takiego soku jest zdrowe? Wątpię :-)
- 10 0
-
2015-01-29 20:47
taaa, eskimosi to w iglo warzywa uprawiają, dlatego są zdrowi i zimno im w życiu nie przeszkadza (1)
- 3 1
-
2015-01-30 09:58
a jak długo żyją?
- 0 0
-
2015-01-30 10:39
nigdzie niema soków z czarnej porzeczki są nektary a to zupełnie co innego!! (1)
Dodaja cukier bo jest bardzo kwasna i cierpka zamiast dodawac tej bialej smierci wystarczyło by ją mieszac z innym sokiem .ale niestety przemysł sprzedaje tylko nektary
- 3 0
-
2015-02-01 20:59
nektary - ze sztucznego koncentratu
to nie soki
- 0 0
-
2015-01-30 16:15
(1)
porzeczkę kupuje się latem i ma się na zimę czysty sok
- 3 0
-
2015-01-31 14:07
zgadza sie tylko zapomnałas ze takie przetwory ksztuja wiele pracy i czasu
oraz miejsca.
- 0 2
-
2015-01-29 20:49
(3)
Jem to co obecnie w promocji w Biedrze.
Dziś pierogi.- 26 3
-
2015-01-30 11:14
Fuj.. (2)
Ja kupuje w Almie lub w Piotrze i Pawle, nie ma tam buractwa i biedoty
- 1 7
-
2015-01-30 14:34
Ale jesteś ty więc wali potem.
- 3 0
-
2015-01-30 19:34
Akurat buractwo coraz czesciej z bieda na niewiele wspolnego, co potwierdza ton twojej wypowiedzi.
- 8 0
-
2015-01-29 21:00
(2)
Śluzu w jelitach? Wyjątkowo nieprecyzyjne i niemedyczne określenie.
- 17 1
-
2015-01-30 09:57
Bo artykuł nie jest do lekarzy tylko zwykłych ludzi, którzy nawet jeśli mają dużą wiedzę - to niekoniecznie medyczną..
- 2 3
-
2015-01-30 10:37
dawno juz takich bzdur nie czytałem ale zawsze znajduja sie cwaniaki co natym zarabiają
- 5 0
-
2015-01-29 21:01
Tylko wódka,
bo rozgrzewa.
- 10 6
-
2015-01-29 23:35
Nie wiem czy zauważyliście (3)
Żule, zwłaszcza z Wrzeszcza, jedzą karmę dla psów. Początkowo sam nie wierzyłem ale się przekonałem (pracuję w markecie).
- 3 0
-
2015-01-30 00:00
bogate zrodlo witamin i minerałow
macie tam mądrych żuli :)
- 9 0
-
2015-01-30 08:58
tak tak
Bo w sumie to może się okazać, że karma dla psów jest zdrowsza niż te wszystkie wyroby kiełbasopodobne co są produkowane dla ludzi. Psom nie faszerują karmy polepszaczami smaku, sztucznymi aromatami i barwnikami... Więc żule jedzą zdrowszą żywność niż niejeden Kowalski.
- 9 0
-
2015-01-30 10:34
dokladnie zwierzeta sa teraz lepiej odzywiane niz ludzie
- 1 0
-
2015-01-30 08:19
Więcej węglowodanów przede wszystkim
Co do warzyw to bardzo je lubię, niestety większości zimą nie da się jeść, bo są okropne. Nie wspomnę o tych hiszpańskich ogórkach czy pomidorach, które wywołują uczulenia i nie mają smaku, ale jakoś trzeba przetrwać do wiosny/lata i jeść nasze polskie produkty.
Teraz warto wspomagać się dobrymi mrożonkami warzyw, których o ciepłej porze roku bym nie tknęła, ani nikomu nie poleciła.- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.