Wiadomości

stat

Co powinniśmy wiedzieć o mące migdałowej?

Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. fot. 123rf.com/ Diana Taliun

Mąka migdałowa powstaje ze zmielenia migdałów. Chociaż nie powinna być używana jako podstawowy element diety, a raczej jej dodatek, to warto zapoznać się z właściwościami tego produktu. Jej zastosowanie doceniają przede wszystkim osoby z celiakią, na diecie paleo czy wegetariańskiej.



Czy stosujesz mąkę migdałową?
Czy stosujesz mąkę migdałową?

tak, regularnie

11%

tak, ale tylko jako dodatek

10%

zdarza mi się to, ale sporadycznie

16%

raczej nie

49%

nie, zdecydowanie unikam tego typu produktów

14%
- Mąka migdałowa charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka pochodzenia roślinnego oraz witamin z grupy B. Posiada ona specyficzny migdałowy smak. Z uwagi na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych nie nadaje się do pieczenia tradycyjnego pieczywa. Mąkę migdałową można zastosować np. do pieczenia ciast i zagęszczania sosów - podkreśla Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, specjalista dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia.
Wśród właściwości mąki migdałowej znajdują się: obniżenie ciśnienia krwi, działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe, obniżanie poziomu glukozy we krwi po posiłku czy obniżanie poziomu cholesterolu ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych.

- Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki zawartości witaminy E poprawia kondycję skóry. W szczególności polecana jest osobom chorującym na celiakię, czyli uczulonym na gluten, ponieważ mąka migdałowa nie zawiera glutenu - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo.
Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo. fot. 123rf.com/Baiba Opule
Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych, surowych migdałów. Charakteryzuje się słodkim smakiem i bogatym aromatem.

- Jest doskonałym źródłem zdrowych węglowodanów i tłuszczy. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dzięki czemu jest niezwykle pożywna i sycąca. Wysoka zawartość białka powoduje, że szybciej się najadamy i zaspokajamy swój głód. Poza tym jest źródłem makroelementów: fosforu, wapnia, magnezu, potasu, mikroelementów: żelaza, miedzi cynku, manganu oraz witamin: E, C, B1, B2, B3, B6 - mówi dietetyk Monika Turniak z Mój Dietetyk.
Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo. W 100 g mąki znajduje się aż 600 kcal, dlatego warto zwracać uwagę na ilość spożywanego produktu, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Pomimo tego, że jest dość kaloryczna, uznaje się ją za jeden z najzdrowszych produktów mącznych. Co ważne, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

- Jej zaletą jest także niski indeks glikemiczny. Jest dobra dla diabetyków. Nie podnosi ona bowiem tak gwałtownie poziomu cukru we krwi, jak ma to miejsce w przypadku mąki pszennej. Obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych. Ich właściwy poziom w organizmie chroni serce oraz zapobiega udarom mózgu. Mąka migdałowa wykazuje też działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki - dodaje Monika Turniak.

Zastosowanie



Mąkę migdałową można stosować jako dodatek do deserów takich jak ciasta, torty czy naleśniki na słodko, ale i do dań na słono. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciasta chlebowego, ciasta do pizzy, wytrawnych naleśników czy panierki do potraw mięsnych.

Jednym z ciekawych pomysłów na wykorzystanie mąki migdałowej są naleśniki migdałowe na napoju ryżowym z pastą twarogowo-ananasową.

Przepis Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, specjalisty dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia



Składniki:

150ml napój ryżowy
20g jajko
40g mąka migdałowa
50g ser twarogowy półtłusty
100g ananas świeży
10g oliwa z oliwek

Wykonanie:

Napój zmiksować z mąką i jajkiem, a następnie naleśniki smażyć na patelni; ser zmiksować z ananasem i oliwą; naleśniki zwinąć z farszem.

Opinie (27) 1 zablokowana

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Badania, konsultacje