• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z czego robić zimowe przetwory?

Ilona Raczyńska
15 lutego 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Rodzime owoce, które można wykorzystać do przetworów zimą to przede wszystkim jabłka i gruszki, a z nich zrobimy pyszne konfitury, musy, czatneje czy przetwory w occie. Rodzime owoce, które można wykorzystać do przetworów zimą to przede wszystkim jabłka i gruszki, a z nich zrobimy pyszne konfitury, musy, czatneje czy przetwory w occie.

Choć to zdecydowanie sezon letni kojarzy się z robieniem przetworów, to zimą także możemy zamknąć w słoikach smak owoców czy warzyw, które są aktualnie dostępne w sklepach.



Czy robisz domowe przetwory?

Gdy wszystkie zapasy z lata się skończą, warto rozejrzeć się za dostępnymi na rynku produktami sezonowymi i pomyśleć nad tym, co możemy z nich zrobić. Jeśli lubimy mieć na półce własnej roboty przetwory, pora roku nie ma znaczenia - zawsze jest w czym wybierać.

- Zimowy wyrób przetworów nie różni się niczym od letniego. Oczywiście asortyment produktów jest o wiele uboższy, ale można sobie z tym poradzić - mówi Anna Włodarczyk, autorka bloga Strawberries from Poland i koordynatorka Targu Śniadaniowego w Trójmieście.

Przeczytaj także: Co powinno się znaleźć w zimowej diecie?

Zimą do przetworów możemy wykorzystać np. owoce egzotyczne, które właśnie wtedy są najsmaczniejsze.

- Możemy przygotować kompot, konfiturę lub czatnej z ananasa, dżem z mango, kiwi lub nawet bananów czy wytrawne pikle z niedojrzałego mango - wymienia Agata Falkiewicz, z restauracji Tabun. - Możemy także ukisić cytryny, zrobić lemon curd, czyli słodko-kwaśny krem cytrynowy, który może być wykorzystywany do wielu deserów.

O tej porze roku niezwykle soczyste i słodkie, ale także tanie są pomarańcze, dlatego dobrze jest przygotować z nich przetwory by cieszyć się nimi latem, gdy orzeźwienie jest na wagę złota.

- Warto to wykorzystać i przygotować kilka słoiczków marmolady pomarańczowej. Jest to dosyć pracochłonne zajęcie, ale efekt wart jest pracy - dodaje Anna Włodarczyk.

Natomiast skarmelizowane plasterki cytryn, pomarańczy lub mandarynek posłużą za smaczną dekorację.

Rodzime owoce, które można wykorzystać do przetworów zimą to przede wszystkim jabłka i gruszki, a z nich zrobimy pyszne konfitury, musy, czatneje czy przetwory w occie. Ważne, by wybierać odmiany miękkie i delikatne lub czekać, aż owoce zmiękną.

Domowe przetwory na trójmiejskich targowiskach. Gdzie, jakie i za ile? Domowe przetwory na trójmiejskich targowiskach. Gdzie, jakie i za ile?
Domowe przetwory są zdrowe, a dzięki nim możemy cieszyć się smakiem owoców i warzyw o każdej porze roku. Domowe przetwory są zdrowe, a dzięki nim możemy cieszyć się smakiem owoców i warzyw o każdej porze roku.
- Zimą możemy zrobić również słone przetwory t.j. kiszoną kapustę z jabłkami i kminkiem, konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mięs i serów czy marynowany czosnek i cebulki - dodaje Agata Falkiewicz. - Przetwory zrobimy też z suszonych owoców, np. świetną konfiturę można przygotować z suszonych fig z sokiem i likierem z pomarańczy.

Ciekawą propozycją są także marmolada z marchewki czy buraczków. Ale zimą możemy także przygotować syropy, soki czy nalewki, np. z miodu i cytryny z dodatkiem przypraw korzennych.

- U nas, na Wybrzeżu, zimą jest sezon na bursztyn, który można znaleźć na plaży po sztormach, a z niego też można przygotować leczniczą nalewkę - dodaje Agata Falkiewicz.

Dlaczego warto zatrzymywać smak sezonowych produktów w słoiku? Bo domowe przetwory nie zawierają sklepowej chemii, są zdrowsze i dają satysfakcję.

- Jeśli chodzi o przetwory robione zimą: to warto je robić w celu urozmaicenia diety - mówi dietetyk Beata Krawczyńska-Kowalska z poradni Mój Dietetyk w Gdyni. - Robienie przetworów niezależnie od pory roku daje możliwość korzystania z prozdrowotnych właściwości warzyw i owoców przez cały rok, a nie tylko przez krótki okres.

Jeśli nie mamy czasu na zrobienie własnych przetworów, możemy je kupić m.in. w restauracjach stawiających na sezonowość produktów, sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością, na rynkach oraz podczas Gdańskiego Bazaru Natury.

- Wiele osób przekonuje się coraz bardziej do przetworów. Mogę spokojnie powiedzieć, że większość klientów, która kupuje produkty tego typu, wraca po kolejne - mówi Aleksander Ziemniewicz, pasjonat zdrowego odżywiania oraz jeden z organizatorów Gdańskiego Bazaru Natury.

Przepisy:
Konfitura z czerwonej cebuli:
Składniki: 0,5 kg czerwonej cebuli, 50 g brązowego cukru, 50 ml octu jabłkowego, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Na patelni karmelizujemy cukier by osiągnął złoty kolor. Wrzucamy na niego pokrojoną w pióra cebulę. Gdy będzie już miękka, doprawiamy ją do smaku octem winnym, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Ważne jest, by konfitura była dość wyrazista w smaku. Serwujemy z pieczonymi mięsami, pasztetem, serami pleśniowymi.

Marmolada pomarańczowa:
Składniki: 1 kg pomarańczy, 330 g cukru

Pomarańcze myjemy i obieramy ze skórek. Skórkę z dwóch pomarańczy kroimy w cienkie paseczki. Owoce pozbawiamy wszelkich białych części. W rondlu o grubym dnie umieszczamy cukier, pomarańcze i pokrojoną skórkę pomarańczową. Mieszamy całość, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy, mieszając co jakiś czas. Masa powinna zgęstnieć i zmniejszyć swą objętość o połowę. Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Z podanego przepisu wychodzą 3 małe słoiki marmolady.

Marmolada z buraczków:
Składniki: 4 surowe buraki, 150 g cukru brązowego, łyżeczka cynamonu, połówka cytryny, łyżeczka octu jabłkowego

Obierz buraki i ugotuj do miękkości, a następnie zmiksuj. Tak przygotowane buraczki podgrzewaj na patelni razem z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem i octem. Gdy marmolada zgęstnieje, przełóż do wcześniej przygotowanych, wygrzanych słoiczków.

Dżem z gruszek z imbirem i cytryną:
Składniki: 140 g cukru, 4 szklanki obranych ze skórki i pokrojonych w drobną kostkę gruszek, 1 cytryna, 1 łyżka startego, świeżego imbiru

Z wyszorowanej cytryny ścieram skórkę i wyciskam sok. W garnku umieszczam gruszki, sok i skórkę z cytryny, cukier i imbir. Podgrzewam i delikatnie mieszam. Gdy całość się zagotuje, zmniejszam gaz i duszę na małym ogniu, mieszając owoce co jakiś czas.
Dżem jest gotowy, gdy sok, który puściły gruszki w znacznej części odparuje, a masa będzie dość gęsta. Trwa to ok. pół godziny (im bardziej gęsty dżem ma być, tym dłużej musi pyrkać na gazie). Podczas gotowania gruszki nie powinny się rozpaść.
Zaraz po zdjęciu gruszek z gazu (muszą być gorące) przekładam je do wyparzonych słoików i mocno zakręcam, układając słoiki do góry nogami. Słoiki można również pasteryzować (10 minut).

Sok imbirowy:
Składniki: 5 szklanek wody, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 160 g świeżego imbiru, 100 g cukru trzcinowego, gałązka świeżej mięty.

Korzeń imbiru obrany i drobno pokrojony zmiksuj ze szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia 1 litr wody razem z cukrem i sokiem z cytrusów. Zdjąć z ognia, dodać powstały krem imbirowy i gałązkę mięty. Zostawić do naciągnięcia w garnku pod przykryciem na ok. 2 godziny (im dłużej, tym smak soku będzie bardziej pikantny smak). Przecedzić sok, wlać do butelek i gotowe.

Powidła z jabłek i gruszek:
Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych jabłek i gruszek, 20 dag cukru brązowego, pół cytryny

Owoce pokroić na ćwiartki i rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody. Jeszcze gorące owoce natychmiast przetrzeć przez sito i zagęścić stale mieszając. Dodać sok z cytryny oraz odrobinę startej skórki. Pod koniec gotowania można dosłodzić, ale nie jest to konieczne. Gotowe powidła przełożyć do wcześniej wyparzonych słoiczków.

Miejsca

Opinie (18) 1 zablokowana

  • Nie ma jak dżemik od babci.

    • 11 2

  • A ja robię tak jak moja babcia kiedyś... (2)

    Robię ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mus jabłkowy i cukinię z pomidorami. Wszystkie te warzywa i owoce mam od wujka ze wsi. Jest trochę roboty, ale świadomość, że bez chemii i bez E. Ale są tacy, co mówią mi - że Tobie się chce... ano chce się, bo znam te prawdziwe smaki!

    • 30 5

    • Leming nie ze względu , że robisz.

      • 1 5

    • sprzedaj sloiczek

      Please

      • 0 2

  • Super, na czasie

    A tyle tam pracuje światłych, dziennikarskich umysłów i za całkiem przyzwoite pieniądze. Może by coś wymodzić o wystroju choinki i tradycjach wigilijnych?

    • 9 7

  • A kto dzisiaj robi przetwory?? Jak się nawet normalnego posiłku nie chce przygotować. (2)

    Komu się będzie chciało, jak mają 2 lewe ręce i nic się im nie chce!! Prędzej kupią te hiszpańskie czy holenderskie sztuczne bezsmakowe truskawki niż sami zrobią przetwory!!

    • 8 6

    • ja robię

      zbieram grzybki ( Bory Tucholskie) i marynuję
      dżemy, konfitury z owoców z własnego ogrodu

      • 1 0

    • masz rację

      moi tesciowie jak mieli jeszcze siły i uprawiali działkę to robili super przetwory, których mamy jeszcze trochę kilkuletnich.Ale chciałem powiedzieć, że zdarzały im się klęski urodzaju np śliwek. Sami zebrali z drzewa i chodzili po sasiadach działkowcach ,zeby ktoś wziął za darmo bo szkoda wyrzucić. I te lenie śmierdzące nie chciały bo im się nie chciało robić przetworów

      • 0 0

  • Robię (1)

    A ja właśnie spisałam sobie 3 przepisy i na pewno ich wypróbuję.
    Latem zrobiłam takie pyszne ogórki w miodzie i są 100 razy lepsze od kupnych.
    Polecam takie przetwory.

    • 11 4

    • ty zrobisz jedna na 100 tysiecy mieszkańców

      • 0 0

  • Ciekawostką jest angielski curd - ale cytryny akurat bardzo drogie.

    Z drugiej strony jak zrobiłem z pomarańczy, to nawet lepiej mi smakował.

    • 2 0

  • Z łosia najlepiej :)

    Łoś ugryzł kiedyś moją siostrę :)

    • 1 2

  • jabłka, gruszki,śliwki, wisnie, agrest, porzeczki

    grzyby, buraczki
    I mi wystarczy by zrobić przetwory.

    • 0 0

  • Ja robię przetwory, ale tylko latem

    więc nie wiem którą opcje ankiety wybrać ;)

    • 1 0

  • Doskonale soki

    je sienią robię soki z ciemnych winogron ,które rosną na działce i bardzo obficie rodzą. Robię około 15l. więc wystarcza nam prawie na całą zimę do picia zamiast herbaty. Polecam - samo zdrowie , grypa nas omija .

    • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Z psychodietetyczką przy herbacie

spotkanie

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Najczęściej czytane