• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: kraina miodem płynąca

Justyna Potorska
17 maja 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki

Kiedy zginie ostatnia pszczoła na kuli ziemskiej, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia - powiedział dawno temu Albert Einstein. Te niewielkie latające królowe docenili już nasi przodkowie. Pomorscy bartnicy od wieków dbali o to, by pszczół było dużo, a ludziom nie zabrakło ich cennego, słodkiego produktu: miodu.



Pszczółki, duża wieś w powiecie gdańskim, wygląda jak niewielkie miasto. Swój rozwój zawdzięcza bogatym tradycjom pszczelarskim: najpierw bartniczym, potem pasiecznym. To z Pszczółek, od początku XIV wieku dostarczano miód do Klasztoru Cystersów w Oliwie.

- Do dziś w Pszczółkach kultywuje się prastare, XIV-wieczne tradycje pszczelarskie, a niedaleko wsi, w miejscowości Skowarcz, znajduje się interaktywne Muzeum Miodu - tłumaczy Grzegorz Stańczyk, skarbnik Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Gdańsku.

Miód zbierano nie tylko w Pszczółkach, całe Pomorze Gdańskie uważano niegdyś za pszczelarskie zagłębie. Dziś, z 33 tysiącami uli i 1 300 tysiącami pszczelarzy, Pomorze nadal zajmuje ważne miejsce na miodowej mapie Polski.

- Specyficzny, chłodny klimat Pomorza, różnorodna roślinność, bogactwo zwartych kompleksów roślinnych - lasów, borów czy łąk - sprzyja produkcji gospodarce miodowej - tłumaczy Barbara Maciejewska, kustosz Oddziału Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku.

Z początku pszczelarstwo było zajęciem wyłącznie dla odważnych, a barcie, czyli dziuple wydłubywane w pniach drzew, znajdowały się w lesie. Bartnicy musieli być silni wytrzymali i gotowi, żeby wyruszyć po wyprawę, która potrafiła trwać dobrych kilka dni. Barcie znajdowały się na sporych wysokościach, dlatego niezbędnym narzędziem pracy bartników była drabina.

- Bartnictwo zostało zakazane w XIX wieku przez władze pruskie. Była to próba walki z zawodem, który był ostoją polskości - dodaje Grzegorz Stańczyk.

Stopniowo hodowle pszczół zaczęto przenosić bliżej domów i tak stworzono pierwsze pasieki. Nie znaczy to, że pomorski miód stracił swoje walory - dzięki bioróżnorodności terenu, zachował charakterystyczny smak.

Wysłuchaj rozmowy z gdańskim miodosytnikiem, Michałem Saksem.

- Miód kaszubski, zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych, jest miodem wielokwiatowym. Wynika to z tego, że w regionie jest stosunkowo niewiele jednorodnych upraw - tłumaczy Stańczyk. - Miód pszczółkowski jest pod tym względem wyjątkiem, swój specyficzny smak zawdzięcza charakterystycznym dla tego terenu uprawom rzepaku.

W licznych pomorskich pasiekach można znaleźć też jednogatunkowe rodzaje miodu, na przykład gryczany, lipowy, akacjowy. Każdy z nich od wieków pełnił w kuchni ważną rolę: miód był powszechnie stosowany do słodzenia deserów i wypieków, dodawany do świątecznych pierników, stosowany do produkcji pitnego miodu.

Lubisz miód?

Prozdrowotne właściwości miodu były znane od dawna i od wieków stosowane w medycynie naturalnej.

- Nie zapominajmy o miodzie w naszej diecie, jest bogaty w witaminy C, A, B12 oraz wapń, fosfor, żelazo - wyjaśnia Magdalena Olszówka, dietetyk z poradni Zalety Diety - W jego składzie znajduje się enzym, który posiada właściwości przeciwbakteryjne.

Jeśli chcesz kupić w sklepie prawdziwy, tradycyjny miód, musisz uważać: nietrudno natknąć się na podróbkę. Sztuczne pszczoły, woda, cukier w składzie świadczą o tym, że ma się do czynienia z imitacją.

- Taki miód nie powstaje w naturalny dla siebie sposób, a jest otrzymywany sztucznie w wyniku rozpadu cukrów złożonych i dodatku aromatów oraz barwników - przestrzega dietetyczka.

Najlepiej wybierać miód polski. Etykieta z dopiskiem "miód niepochodzący z państw członkowskich Unii Europejskiej" świadczy o tym, że produkt wywodzi się z Azji: jakość takiego miodu jest dużo gorsza, a prawdopodobieństwo dodatku antybiotyków i innych niepożądanych substancji - większa.

Dobry miód nie powinien być wiecznie płynny - prawdziwe miody z czasem krystalizują, szybkość tego procesu zależy od rodzaju, a dokładnie od zawartości fruktozy. Producenci, chcąc przypodobać się klientom, którzy wolą kupować miód w postaci płynnej (patoka) niż stałej (krupiec), dlatego podgrzewają swoje wyroby. Niestety, proces ten sprawia, że tracą swoje cenne, prozdrowotne właściwości. Z tego samego powodu, dodając miód do ciepłego mleka, wody, herbaty, należy pamiętać, żeby każdy z tych napojów najpierw ostudzić.

- Istnieje też inna, domowa metoda na sprawdzenie oryginalności miodu. Nabiera się łyżkę smakołyku i powoli wlewa się ją z powrotem do słoika - dodaje Magdalena Olszówka - Jeśli na powierzchni utworzy się piramidka, miód jest dobrej jakości.

Miód z pomorskich pasiek, produkowany tradycyjnymi metodami, sprawdzony i przebadany przez Sanepid, można kupić między innymi w sklepie Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy, W Gdańsku, przy ulicy na Stoku 48.

Napój "wieczna szczęśliwość"
przepis: Magdalena Olszówka

Składniki:
¼ szklanki soku z jabłek
¼ szklanki soku z wiśni
¼ szklanki soku z moreli (lub brzoskwiń)
2 łyżki świeżych malin
2 łyżki miodu lipowego
500ml wody niegazowanej
lód

Przygotowanie: Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować i schłodzić. Otrzymany w ten sposób napój to bomba witaminowo-mineralna.

Miejsca

Opinie (29) 5 zablokowanych

  • Muzeum Miodu w Skowarczu

    proszę o uatrakcyjnienie ekspozycji i wiekszą reklamę/baner bo ludzie przejeżdzają obok Muzeum i go nie widzą :)\
    Pozdrawiam mieszkanców Pszczółek, Skowarcza i Różyn :))

    • 19 1

  • ciekawy artykuł (4)

    ale Einstein tego nie powiedział, tzn nie ma na to dowodów ale wszyscy to powtarzają więc niech tak już zostanie :)

    • 6 6

    • zgadza się (1)

      to powiedział Nostradamus ;)

      • 2 2

      • a co?

        sam słyszałeś, jak to mówił?

        • 3 1

    • A co takiego powiedział Einstein (1)

      Pierwszy nmieuctwo udowodnił mu Niels Bohr. Potem przyszli inni. Nawet jego teoria względności została ostatnio obalona, więc co zostało? Mit.

      • 1 1

      • E=mc^2 zostalo

        • 0 0

  • nietrudno natknąć się na podróbkę.. :)

    "(...) nietrudno natknąć się na podróbkę. Sztuczne pszczoły, woda, cukier (...)"
    - no nie no, jak widzę sztuczne pszczoły w składzie to od razu zapala mi się czerwona lampka, jasna sprawa. Pewnie gumowe..

    • 12 1

  • Widać ,że byliśmy kiedyś potęgą w pszczelarstwie.

    To stąd tyle bursztynu na pomorzu:D

    • 4 3

  • do tych prawdziwych miodów (1)

    też dolewają sztuczniaka - łatwo poznać po tym jak się rozwarstwia.

    • 8 0

    • A to nie są jakieś pozostałości pyłków albo propolis? Jakby nie patrzeć to prawie każdy materiał biologiczny po jakimś czasie się rozwarstwia.

      • 0 0

  • wszędzie dokarmiają pszczoły cukrem (2)

    plus antybiotyki, pestycydy z oprysków pól i pyły przemysłowe

    • 7 5

    • wszędzie i wszystkie, i wszyscy (1)

      mówię wam.

      • 1 3

      • Ty możesz nie pryskać, ale pszczoła poleci się napić wody na pole sąsiada, z którego woda spłukała pół tablicy Mendelejewa.

        • 0 0

  • A Pszczoły w Polsce giną od oprysków :(

    Ratujmy nasz miód! Przecież nasze piwo z miodem, miód pitny, słodycze na miodzie, to może być polski hit eksportowy!

    • 7 0

  • TERAZ JEST JESZCZE FAJNIEJ Z NAPISAMI NA MIODACH ! (1)

    Napis czesto glosi ;; MIOD POLSKI a na ledwo widniejacym napisie miniaturowym jest dopisek ze to mieszanka miodu z dodatkami z krajow nie bedacych czlonkami unii. Jak tez wiele miodow kupowalem od niby prawdziwych pszczelarzy ktorzy maja pasieki ,,,,dawali nawet gwarancje ze to czysty miod przez nich robiony ,,, i owszem robiony ale pozniej sie okazalo ze wielu dodaje cukier . Nie znam sie na tym i nie mam pojecia w jakim celu cukier dodawali jak i rowniez dlaczego wielu producentow chce ukryc pochodzenie miodu . Chyba jak ktos chce cos ukryc to moze chce ukryc oszustwo ? nie wierze w iz ktos dzis ze sprzedawcow i producentow jest 100 procentowo uczciwy bo zbyt wiele oszustw przezywamy na codzien i wiekszosc daje nawet gwarancje naturalnosci wyrobu i tez sie okazuje pozniej ze to pic na wode ,,, oczywiscie po wykryciu oszustwa sa tlumaczenia i udawanie glupa '' to wszystko to i tak jest krecenie lodow dla szmalu ,, byle duzo szmalu nakrecic a tradycje i te opisy to mozna sobie na polki z bajkami wlozyc bo opis opisem a zycie zyciem.

    • 7 1

    • niestety....

      ... prawie we wszystkim masz rację - wielu "handlarzy" a nie pszczelarzy oszukuje klientów - ale nie wszyscy, osobiście znam jedną uczciwą sztukę! :P

      • 0 0

  • Teraz kupic prawdziwy miód bardzo trudno!! W markecie są tylko podrabiane!! (3)

    Miód Polski został uznany jako najlepszy i najbardziej wartosciowy na swiecie!Niestety wejscie Polski do UE wprowadziło do nas nietylko smieciowe jedzenie ale takze jeszcze gorsze Chińskie. Ale przez oszustwa klientów wprowadziło podrabiane sztuczne miody nie tylko bezwartosciowe ale i szkodliwe!
    Kiedys dobre były nowosadeckie miody z firmy Bartnik niestety obecnie oni juz tez oszukuja i mieszaja je z chińskim bezawrtosciową sztuczna masa!!I niestety firmy oszukuja na maxa wszyscy juz wiedzą ze jak piszą mieszanka miodów z państw z UE i poza UE czyli z Chiń !!Dlatego producenci staraja sie to ukrywac albo pisza drobnym maczkiem albo na odwrocie opakowania a niektóre niepisza wcale.Ostatnio dosłownie maczkiem pisało import z Włoch!

    Miody te nasze kiedys były tanie bo wszyscy je kupowali innych niebyło ale cwaniaki zdecydowali ze beda sprwoadzac Chińskie mieszanki po tej samej cenie izarobia kilka krotnie wiecej bo ludzie sie nieznają i dlatego teraz prawdziwych miodów w marketach juz niezobaczysz! Są tylko w małych sklepikach i sporo droższe.ale jesli kupowac to tylko takie niz sie truc Chińską chemią!!

    • 9 0

    • Z tym najlepszym to bym nie przesadzał. (1)

      Bardzo dobry jest też miód z południa Europy np. z Chorwacji.

      • 0 0

      • zagraniczne chwalisz a Polskiego nieznasz !!Miody z Polski zostały uznane za najlepsze na swiecie

        i to nie przez Polaków ale przez organizacje miedzynarodowe zrzeszajace pszczelarzy z całego swiata! Prezesem tych organizacji jest obecnie tez Polak były otym informacje nawet w prasie z trójmiasta!!Wiec niema tutaj zadnej przesady ale tym razej jest ale ztwojej strony.

        • 2 0

    • Polskie miody

      To prawda, w marketach nie znajdziemy już prawdziwych, polskich miodów.. Wszędzie dostępne są tylko tanie podróbki miodopodobne. Znam jedno miejsce gdzie można kupić polski miód - delikatesy w Wejherowie Made in Kaszebe. Znacie jakieś inne miejsca?

      • 0 1

  • Biada nam, jeśli pszczoły wyginą. Ludzie hodują owoce na taką skalę, że dzikie owady nie zapylą wszystkiego.

    Stąd pszczoły są dla sadowników być, albo nie być. Dobrze, że chociaż zboża są wiatropylne...

    Jabłuszko trzeciego gatunku, trzeciej świeżości będzie kosztować tyle ile dziś kontener jabłek pierwszego gatunku pierwszej świeżości. Widziałem kiedyś chiński eksperyment: Zebrano grupę chińskich robotników, dali jakieś pędzelki i kazali zapylać bez pomocy owadów. Efekty były... Kilkakrotnie słabsze niż jedna rodzina pszczół.

    Nie będzie żadnej debilnej apokalipsy w grudniu (współcześni Majowie drwią sobie z nas), wojny atomowej, meteorytu, czy stopienia lodowców. Pewne jest, że pszczoły trafi jasny piorun.

    Genetycy! Zamiast zajmować się głupotami, stwórzcie wiatropylne jabłonie, śliwy i takie tam.

    • 2 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

III Konferencja. Autyzm. Od diagnozy do samodzielności

konferencja

Najczęściej czytane