Wiadomości

stat

Siedmiu kandydatów na stanowisko dyrektora UCK

Nowy dyrektor powinien mieć minimum trzyletnie doświadczenie w zarządzaniu placówkami zdrowia, a zwłaszcza szpitalami. Poznamy go już za miesiąc. fot. Łukasz Unterschuetz/trojmiasto.pl

Siedem osób będzie ubiegało się o stanowisko dyrektora Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. Nowego szefa największego szpitala na Pomorzu poznamy już najprawdopodobniej za miesiąc. Wcześniej przez siedem lat funkcję tę pełniła Ewa Książek-Bator, która została odwołana w listopadzie ubiegłego roku.

- Do konkursu na stanowisko dyrektora Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku zgłosiło się 7 kandydatów. Kolejnym etapem jest rozpatrzenie zgłoszonych kandydatur przez komisję konkursową. Zgodnie z treścią ogłoszenia konkursowego nastąpi to w terminie 30 dni od dnia upływu składania dokumentów. O terminie i miejscu rozmów kandydaci zostaną powiadomieni indywidualnie - poinformowała Joanna Śliwińska, rzecznik prasowy Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Nowy dyrektor powinien mieć minimum trzyletnie doświadczenie w zarządzaniu placówkami zdrowia, a zwłaszcza szpitalami. Poznamy go już za miesiąc.

Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku to największy na Pomorzu szpital. Rocznie leczy się w nim ponad 90 tysięcy pacjentów, przeprowadza prawie 23 tysiące zabiegów operacyjnych.

Poprzednia dyrektor odwołana

Wcześniej funkcję dyrektora Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego przez siedem lat pełniła Ewa Książek-Bator. Pod koniec listopada ubiegłego roku została odwołana ze stanowiska przez rektora Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. Marcina Gruchałę.

Czytaj więcej: Odwołano dyrektor Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego

- Ta zmiana związana jest z nowymi planami współpracy uczelni ze szpitalem, które wymagają od dyrektora nieco innych predyspozycji - podkreślały władze uczelni i zapewniały, że pracę dotychczasowej dyrektor oceniały pozytywnie.
Aktualnie pełniącym obowiązki dyrektora jest Jakub Kraszewski, wcześniej zastępca ds. personalnych.

Dodaj zdjęcie do artykułu
Dodaj opinię

Odpowiedz

Tytuł:
Treść:
Autor (opcjonalny):
E-mail (opcjonalny):
Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.

Opinie (razem: 40)

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Badania, konsultacje