• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Porada dietetyka. Zatrzymaj lato w przetworach

Magdalena Oleszko-Włostowska
31 sierpnia 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Mrożone owoce można wykorzystać zimą do zrobienia musów, ciast lub deserów. Mrożone owoce można wykorzystać zimą do zrobienia musów, ciast lub deserów.

Lato obdarza nas hojnie różnorodnością warzyw i owoców wykorzystaj to i zrób zapasy na zimę. Dzięki odpowiednim metodom konserwacji możesz zachować ulubione owoce, warzywa i inne produkty na dłuższy czas i sprawić, żeby zimą w twojej kuchni, zagościło lato.



Zapraszamy na kolejne porady udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Trójmiasto Dietetyk. Dzisiaj opowiemy o przetworach owocowych i warzywnych.

Czy robisz przetwory na zimę?

Mrożenie - wartość odżywcza zamrożonej żywności prawie nie ulega zmianie, stąd jest to jedna z najlepszych metod utrwalania i przechowywania żywności. Owoce i warzywa po rozmrożeniu zachowują swój smak i kolor, tracą jedynie swoją jędrność na skutek zmiany struktury tkankowej miąższu. W stosunku do innych metod, straty składników odżywczych są tu najmniejsze, np. ubytek wit. C to tylko 20 proc., a w kompocie powyżej 35 proc.. W zamrożonych produktach przechowywanych do -18 stopni Celcjusza, nie namnażają się drobnoustroje powodujące ich psucie, a zatem jest to bezpieczna metoda. Nie należy rozmrażać warzyw i owoców i poddawać ich ponownemu zamrożeniu - tracą wtedy sporo wartości i są mniej smaczne.

W sklepie. Wybieraj paczkowane produkty, a nie te na wagę - te drugie zbyt często ulegają zwietrzeniu i tracą wartość. Weź worek z owocami lub warzywami do ręki i sprawdź czy w środku jest jedna lub kilka wyraźnie zbitych brył lodowych, czy z łatwością wyczuwasz pojedyncze elementy mieszanki? Jeśli mrożonka przypomina "kawał lodu" to nie kupuj - oznacza to, ze została uprzednio rozmrożona na skutek np. nieprawidłowego transportu lub przechowywania. Mrożonki zawsze kupuj na końcu swojej wycieczki po sklepach, aby skrócić ich "drogę" do domu i jak najszybciej wykorzystać lub włożyć do zamrażarki.

Mrożone owoce tj. jagody, borówki, maliny, nektaryny, truskawki czy śliwki i wiśnie możesz w ponure i zimne dni wykorzystać do zrobienia musów owocowych, do urozmaicenia ciast i deserów oraz do koktajli. Świeżo zerwane warzywa tj. pietruszka korzeń i nać, por, nać selera i liście lubczyku możesz powiązać w małe "pakiety", a zimą wykorzystywać do gotowania zup i wywarów.

Suszenie - czyli inaczej pozbawienie produktów wody do 20 proc.(w owocach) oraz do 15 proc. (w warzywach), czasami obniża się wodę w produktach od 3 do 1 proc.. Taka niska zawartość wody powoduje zahamowanie procesów enzymatycznych i życiowych drobnoustrojów. W procesie suszenia obniża się zawartość witamin, a warzywa i owoce tracą swoją barwę (brązowieją na skutek nieenzymatycznej reakcji). Suszyć można zioła, natkę pietruszki, cebulę, marchewkę, koper, liście selera, a z owoców jabłka, gruszki, śliwki, jagody, banany. Suszone owoce to znacznie lepsza i zdrowsza przekąska niż czekoladki i ciastka. Zawierają znacznie mniej cukrów prostych niż słodycze, mają także błonnik i niektóre witaminy. Suszyć można w dostępnych na rynku suszarkach do warzyw i owoców lub piekarniku w temp. 60 stopni Celcjusza, z lekko uchylonymi drzwiczkami lub z lekkim termoobiegiem powietrza. Owoce i warzywa należy dokładnie umyć, wybrać tylko te zdrowe i suszyć w całości lub pokrojone na duże kawałki (morele, gruszki) lub pokroić według uznania na plastry (jabłka). Przechowując susz należy wybrać miejsce suche i ciemne.

Marynaty - tu środkiem utrwalającym jest kwas octowy (maks. 3 proc.). Takie rozcieńczenie wystarczy, aby nie dopuścić do rozwoju drobnoustrojów. Mocniejsze zalewy niekorzystnie wpływają na zdrowie. Marynuje się grzyby, warzywa i niektóre owoce. Marynaty są świetnym dodatkiem smakowym do mięs i sałatek i nie powinny być podstawowym produktem do spożycia. Marynaty mają w sobie ukryte kalorie w postaci cukru, a z uwagi na obecność soli również mogą stanowić niebezpieczeństwo dla naszego układu krwionośnego.

opracowała

Opinie (15) 2 zablokowane

  • a ja dodam jeszcze domowe dżemy

    Mam takie wspomnienie z dzieciństwa: duża, miedziana patelnia, truskawki lub śliwki z cukrem. Smażyły się cały dzień, zapach niesamowity...

    • 14 0

  • soczki

    Ja dodam domowe soki. Zimą jak znalazł- malinowe, porzeczkowe, jabłkowe, aroniowe...Oczywiście nie należy zapominać o słoikach np: ogórkach kiszonych czy przecierach pomidorowych!

    • 9 0

  • Teraz domowe soki to koniecznosć!!!

    Zwróccie uwagę np na soki słynnej firmy Hort... ich soki to np sok o smaku malinowym sok o smaku pomarańczowym itd. Nie produkują soków tylko mieszanki wody z syropem glukozowym które są zabarwiane na potrzebny kolor aromatyzowane i wciskane ludziom jako zdrowe podczas gdy zawartość soku jak zaszaleją dochodzi do 3promili !!! tak to nie błąd. Pozostałe firmy robią dokładnie to samo. Soki przecierowe np z marchewek i bananów to koncentraty w kótych jest tyle cukru że mozna zwymiotować. Dzieci nie chca tego pić jeśli nie rozcieńczy się z wodą 1:1

    • 13 0

  • Mam jeszcze cos lepszego

    Wiecie ile jest orzechów w popularnym maśle orzechowych :-)Taa 1,6% reszta to olej palmowy (jest tańszy niż woda) z syropem glukozowym kukurydzinym i innym syfem

    • 13 0

  • (1)

    ja zatrzymuję :))) mam juz kilka poustawianych w kuchni :).......a w lodówce zamrożone czerwone porzeczki :)

    • 4 1

    • Szkoda

      Pani Słomowska mogła by w końcu zająć się omawianym tematem dogłębnie a nie pisać teksty na kolanie, bez ładu, składu i spojrzenia od strony żywieniowej. Takie paplanie o niczym, żadnych konkretów. Pamiętam pierwsze tematy w tym dziale przygotowywane przez inną Panią dietetyk, były wyczerpujące i ciekawe nie to co teraz.

      • 6 2

  • Zrobiłam śliwkowe powidła z cynamonem... (5)

    czy ktoś ma pomysł na ich "smakowe udoskonalenie"? Jakaś wanilia, czekolada? Pytam, bo wolę sama nie ryzykować, wolę zapytać doświadczonych w tej materii ;)

    • 3 0

    • (1)

      uch, w sensie: czy ktoś ma pomysł, CO można dodać do powideł, które dopiero będę robić, nie do tych już przygotowanych ;) źle się wyraziłam.

      • 0 1

      • Agnieszko,

        Do malinowej konfitury można dolać rumu, to dobry dodatek do lodowych deserów. Do truskawek można dodać cukru waniliowego, ale na truskawki to już w sumie trochę za późno.

        • 1 0

    • śliwka z czekoladą :) (1)

      dodaj gorzkiej czekolady, na 2 kg śliwek około 200-250 g czekolady. Wychodząi boskie, jak śliwki w czekoladzie :)

      • 0 0

      • kakao

        Do zmażenia powideł można dodać kakao i wyjdzie śliwkowa nutella!

        • 0 0

    • powidła

      do smażonych powideł dodałam kakao z opakowania z wiatrakiem oraz paczkę płatków migdałowych. Pych :)

      • 0 0

  • a ja zrobilam i robie rok rocznie ogorki kiszone..kupuje od dziakowiczow zimą zupa ogorkoowa to pychota...równiez zamrażam całe pomidory zupa pomidorowa -pycha zimą..

    • 0 1

  • najpyszniejsze, najzdrowsze, to powidła z bardzo dojrzałych śliwek - wkłada się je do piekarnika w żaroodpornym naczyniu i piecze, aż do zgęstnienia. Cukru nie potrzeba, bo te dojrzałe mają go w sobie. Pasteryzacja i gotowe.

    • 0 0

  • Racjonalne odżywianie podstawą dobrej kondycji.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Zostań dawcą szpiku

imprezy i akcje charytatywne

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Najczęściej czytane